Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

S

Stef Bachatero

Гостин
Све е убаво ова што го кажуваш.. Али како за почетник убаво би било да му кажеш да следи калории пошто само така може да симне сало..
Тоа Ектоморф,Ендоморф инсулин и остали срања се чисти глупости според мене..Постојат луѓе кои трошат повеќе,кои се поактивни и луѓе кои што лежараат по дома цел ден и трошат многу помалку калории..

Нискогликемички и Високо? брат
Се додека 1 човек внесува помалку одколку што троши ќе ослабе факт ! Без разлика дали храната му доаѓа од џанк фуд или јаде средена диета..За изградба на мускул е сосема друга работа..На предходен пост ми пиша не се сите калории исти..
Не се,ама телото троши калории...без разлика дали доаѓаат од едната група или од другата ефектот е ист..

Еве ако држи вода тоа ти што го пишуваш.. кажими ако внесувам 1800 калории дневно (500-400 калории дефицит) нема да ослабам ако јадам високогликемичка храна?Бидејќи нели телото би ми било осетливо на ваква храна? : )
Би ослабнал но помалку од тоа ќе биде сало.Зашто е тоа така затоа што секогаш ги надополнуваш резервите на гликоген.Инсулинот е клучен регулатор на тоа колку сало ќе стопиш,затоа краткотрајно високо протеинските диети функционираат затоа што не го подигаат нивото на инсулин.Го покачуваат нивото на глукагон.Глукагон реагира кога сме гладни и кога немаме резерви на глукоза во крвта и ги троши протеините и мастите како гориво.Краткотрајно делува и е ок но после 8 месеци губењето на тежината сопира заради адаптирање на телото во споредба со високо јаглехидратните диети.Имаше студија за тоа дека повеќе луѓе им се дало да јадат стриктно одредена храна за да видат како реагира.Групите биле поделени на 90% јх,90 % протеини и 90 % масти.Луѓето со 90% масти највеќе ослабнале,па протеините,па јаглехидратите.Е сега се работи за тежина не за топење на сало.Но мислам дека делот каде што згрешиле е тоа колку стопиле мускулна маса,вода,масти.Но генерално верувам дека високо протеинските диети се подобри за луѓето што имаат високо ниво на масти затоа што лесно се заситуваш.За разлика кога би изел чоколатце или бел леб.Пробај еден ден да не јадеш и ќе осетиш што е вистински глад и што е инсулинот што те прави гладен.Едноставно има нешто но велам дека треба да се обидеш два месеци да седиш на една исхрана и да најдеш што функционира за тебе.

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
Ако може некој од поискусниве нека пише нутри вредност на овесните што ги користи за да видал дали сум на прав пат или да ги мењам...

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Би ослабнал но помалку од тоа ќе биде сало.Зашто е тоа така затоа што секогаш ги надополнуваш резервите на гликоген.Инсулинот е клучен регулатор на тоа колку сало ќе стопиш,затоа краткотрајно високо протеинските диети функционираат затоа што не го подигаат нивото на инсулин.Го покачуваат нивото на глукагон.Глукагон реагира кога сме гладни и кога немаме резерви на глукоза во крвта и ги троши протеините и мастите како гориво.Краткотрајно делува и е ок но после 8 месеци губењето на тежината сопира заради адаптирање на телото во споредба со високо јаглехидратните диети.Имаше студија за тоа дека повеќе луѓе им се дало да јадат стриктно одредена храна за да видат како реагира.Групите биле поделени на 90% јх,90 % протеини и 90 % масти.Луѓето со 90% масти највеќе ослабнале,па протеините,па јаглехидратите.Е сега се работи за тежина не за топење на сало.Но мислам дека делот каде што згрешиле е тоа колку стопиле мускулна маса,вода,масти.Но генерално верувам дека високо протеинските диети се подобри за луѓето што имаат високо ниво на масти затоа што лесно се заситуваш.За разлика кога би изел чоколатце или бел леб.Пробај еден ден да не јадеш и ќе осетиш што е вистински глад и што е инсулинот што те прави гладен.Едноставно има нешто но велам дека треба да се обидеш два месеци да седиш на една исхрана и да најдеш што функционира за тебе.
Како прво ако го запазам протеинскиот внес нема да изгубам мускулна маса..Без разлика што останатите калории доаѓаат од бел леб или чоколадце.. Следам LeanGains веќе повеќе од 1 година затоа и го правам муабетов за калориите.. Пошто се додека вежбаш и го внесуваш потребниот протеински внес нема да изгубиш мускулна маса..
Ипак ќе ти кажам калории се калории.. Неможеш така да размислуваш бидејќи калорија е мерна единица за енергија.. Неможе 1800 калории од една храна да топат повеќе сало од 1800 калории од друга храна.. Телото не работи на тој начин..

Додека за изградба на мускул оптимално е да се внесува поздрава храна,витамини итн итн.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.169
Купив мусли со тропско овошје ама се погодиле со 35% овошје. Пишува дека нема шеќери и адитиви додадено, healthy blah blah и проверив калориите се 150 kcal/serving. Проблемот е што некако поблаго и повкусно е од она што го јадев досега за појадок (овес, мусли без никакви додатоци внатре како овошје/чоколоадо/ореви), па се сомневам да не се зафркнам да дигнам килажа со овие наместо да намалам. Има некој што јаде вакви работи или случајно знае повеќе да ме советува дали да ги фрлам во канта или да продолжам да јадам без гајле?

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.897
Поени од реакции
11.198
Купив мусли со тропско овошје ама се погодиле со 35% овошје. Пишува дека нема шеќери и адитиви додадено, healthy blah blah и проверив калориите се 150 kcal/serving. Проблемот е што некако поблаго и повкусно е од она што го јадев досега за појадок (овес, мусли без никакви додатоци внатре како овошје/чоколоадо/ореви), па се сомневам да не се зафркнам да дигнам килажа со овие наместо да намалам. Има некој што јаде вакви работи или случајно знае повеќе да ме советува дали да ги фрлам во канта или да продолжам да јадам без гајле?
Јади ги со вода ако си засекиран за кревање килажа и калории...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Јас ги јадев тие пред да преминам на класичен овес. Не дека имаше некоја оргомна разлика битно е само да не одиш над калорискиот лимит.

П

Паган-др

Гостин
Тропското овошје (маринирано) го јадат како ужина само, закуска ли како сакаш кажи го. Е сега, муслите со тропско овошје ти се комбинација на цел оброк (муслите) + ужина (тропското овошје).

Колку што ме држат сеќавања, некои 80-90 калории per serving имаа обичните житарици од виталија. Па кога ќе видиш, 60-70 калории од цел ден и не праат кузнај колкава разлика.

За здебелување, се дур го запазуваш калоритниот внес нема да се здебелиш.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Како бе да ги фрлиш.. Ако прочиташ од задната страна види колку имаат калории на 100 грама.. Ако ти е поблаго,ипак внесуваш шеќер од овошје.. како што ти пишаа се дур не го поминуваш калорискиот лимит нема да качиш килажа не се секирај..

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Јас абер имам од 5-ти да почнам во теретанa да идам. Имaм 20 години, ~1.9m, ~80kg... може и помалку. Нели, мора да кренам маса, оти мускул од коска не бива. Режимов на протеинска исхрана (пилешки стек, риба-туна, компир, ориз, јајца, урда,...) го почнав од вчера. Оти сум туп за овие работи, потребно е да чекам да направам некоја маса или веднаш да си почнам со тренинзи?
нема везе , таков ти е генот, таков метаболизам имаш, инаку маса добиваш само со добро и редовно вежбање, ке видиш како ке ти се отвори апетит за лапање ке се направиш бабачко џоа цацко :D
--- надополнето: 4 август 2012 во 23:01 ---
Јас абер имам од 5-ти да почнам во теретанa да идам. Имaм 20 години, ~1.9m, ~80kg... може и помалку. Нели, мора да кренам маса, оти мускул од коска не бива. Режимов на протеинска исхрана (пилешки стек, риба-туна, компир, ориз, јајца, урда,...) го почнав од вчера. Оти сум туп за овие работи, потребно е да чекам да направам некоја маса или веднаш да си почнам со тренинзи?
inaku kade ke odis u teretena zaedno da ideme ako sakas
--- надополнето: 4 август 2012 во 23:02 ---
jas gi jadan onie sto se od tropsko ovosje, gi jadam mn retko samo koga mi se jade, inace jadi gi so mleko ne mn mrsno ona sto e dukat 0, 5 masti sto ima :)
--- надополнето: 4 август 2012 во 23:03 ---
Инаку да ве прашам која урда да ја купам ? која е најдобра и зашто ?

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
нема везе , таков ти е генот, таков метаболизам имаш, инаку маса добиваш само со добро и редовно вежбање, ке видиш како ке ти се отвори апетит за лапање ке се направиш бабачко џоа цацко :D

inaku kade ke odis u teretena zaedno da ideme ako sakas
Планирам од понеделник да почнам во „Гладијатор“ (ако не се лажам за името) во Кисела Вода. :)

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Многумина кога ќе им се спомно зборот диета, веднаш ги асоцира на тешки и исрцпни режими, во кои ве тераат да гладувате или јадете она што не ви е по мерак.
Напротив, диетата во превод значи начин на исхрана, во зависност од тоа каква е целта постојат неколку вида на исхрана.

1. Зголемување на муслулната маса/телесната тежина.
2. Намалување на телесната тежина/мастите.
3. Намалување на телесните масти/дефиниција.

Да не бидам погрешно сфатен, сите овие режими мораат да се проследат со тежински/кардио тренинзи во спротивно резултатот нема да биде целосен, ниту вие ќе бидете задоволни од себеси и вашиот изглед.

Првиот начин, односно зголемувањето на мускулната маса/телесната тежина е особено важен за оние кои потешко качуваат на вага. Оние кои спаѓаат под типот на тело наречен ектоморф.
Тие треба да се конценрираат на тежинскиот тренинг, повеќе дневен одмор (4 дена тренинг - 3 дена одмор по препорака) поголем одмор помеѓу серии (при вежбање) и минимален кардио тренинг, односно без воопшто кардио тренинг (трчање) барем се додека не ја постигнат посакуваната тежина.
Исхранта треба да се состои од многу здрави калории за да го олеснат качувањето на маса.

Вториот начин, односно намалувањето на телесната тежина/мастите е наменет за оние кои веднаш се дебелеат, или по нашки, што и да јадат им се "фаќа" - тие се нарекуваат ендоморфи.
Треба да се посветат повеќе на тренинг за сила, кој ќе им помогне да го урамнотежат системот од масти во мускули и воедно да го забрзаат метаболизмот. Треба да контролираат дневниот калориски внес, и да се хранат фрекфентно на секои 2-3 часа со мали но комплетни оброци. Кардиото е препорачано во овој случај.

Третиот начин, намалување на телесните масти односно попознат поим како дефиниција.
Ова важи са сите три типа на тела (ендоморф, ектоморф и месоморф) но не сите можат и смеат да следат ист начин на исхрана бидејќи едните од другите се разликуваат по тоа колку брзо/споро можат го трошат дневниот калориски внес кој им е пресметан.
Овој начин на исхрана важи кога ќе ја постигнете саканата килажа, но сакате да се ослободите од вишокот масти во телото.
Настрана лажните реклами на ТВ кои ги гледате полни со јо-јо ефект диети и лажни направи за ослободување на вишокот масно ткиво.
За вистински резултати, треба посветеност и истрајност, односно составен режим на исхрана во кој е пресметан дневниот калориски внес и кардио од зависност во тоа каков тип на тело имате.

За додатна помош, доколку сакате да пресметате колку калории треба да внесувате дневно за постнување на саканата цел, еве калкулатор:

На темава можете да го напишете вашиот начин на исхрана и оние кои се поискусни, воедно и јас ќе ви помогнеме во исправањето на грешките се со цел да ви се олесни она што сакате да го постигнете.

Еве еден пример, како треба да се храни тинејџер бодибилдер.
Исхраната е превземена од Херкулес форумот.
Протеините на Labrada, кој се со докажан и проверен квалитет можете да ги најдете во продавницата на SPORTIX која се наоѓа спроти Европскиот универзитет.

Лениното семе можете да го замените со омега 3-6-9 капсули.
Во текот на денот внесувајте минимум по 2 литри вода.
Каде да го најдам тоа масло од ленено семе и колку пари е ако може? :D

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Планирам од понеделник да почнам во „Гладијатор“ (ако не се лажам за името) во Кисела Вода. :)
Знам отприлика каде е , имам слушнато мн била опремена теретаната ама била на 6-ти спрат сместена требало пешки да одиш лифтот им се заглавувал на секои 15 мин, башка тренери немало , ниу вежби кажувале ниту ништо , башка вентилација немало и мн гужва имало треба да чекаш на ред за да важбаш, јас сакам да почнам исто од 5-ти, ке почнам во Атанасовски теретана исто во к. вода мн ја фалат, кажувале и вежби и се такви ствари мн биле фер вработените. ако си за ајде со мене :D
--- надополнето: 4 август 2012 во 23:32 ---
Прво што ти треба е избалансирана исхрана, односно извор на висококвалитетни протеини, јаглехидрати и здрави масти.
Но, пишав и погоре, без тежински тренинг немаш основа на замислата.
Разгледај, одлучи тоа што можеш да го јадеш, состави па пиши и ние ќе ти помогнеме со тоа што ќе ја корегираме.
И јас би ти препорачал некои од моите минати режими кои ми помогнале на мене, но е многу несоодветно бидејќи сами си го одредуваме буџетот кој ќе го потрошиме, и кои работи имаат предност во тој режим на исхрана. :)
Јас сакам само да прашам дали е здраво секој ден по 3 јајца да јадм од сабајле ( секако само белки без жолчките) ?

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Знам отприлика каде е , имам слушнато мн била опремена теретаната ама била на 6-ти спрат сместена требало пешки да одиш лифтот им се заглавувал на секои 15 мин, башка тренери немало , ниу вежби кажувале ниту ништо , башка вентилација немало и мн гужва имало треба да чекаш на ред за да важбаш, јас сакам да почнам исто од 5-ти, ке почнам во Атанасовски теретана исто во к. вода мн ја фалат, кажувале и вежби и се такви ствари мн биле фер вработените. ако си за ајде со мене :D
--- надополнето: 4 август 2012 во 23:32 ---

Јас сакам само да прашам дали е здраво секој ден по 3 јајца да јадм од сабајле ( секако само белки без жолчките) ?
Тоа е основата бе..секако дека е здраво,и малце ти се 3 јајца.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
По колку да јадам? и кога да ги консумирам ? од сабајле или пред или после тренинг?
Зависи по колку ти требаат,јас кога јадам,јадам по најмалку 5 јајца(белки).

кога...зависи како ти е исхраната,јас ги конзумирам навечер,пошто остали термини ми се пополнети со месо..

Kajgana Shop

На врв Bottom