S
Stef Bachatero
Гостин
Би ослабнал но помалку од тоа ќе биде сало.Зашто е тоа така затоа што секогаш ги надополнуваш резервите на гликоген.Инсулинот е клучен регулатор на тоа колку сало ќе стопиш,затоа краткотрајно високо протеинските диети функционираат затоа што не го подигаат нивото на инсулин.Го покачуваат нивото на глукагон.Глукагон реагира кога сме гладни и кога немаме резерви на глукоза во крвта и ги троши протеините и мастите како гориво.Краткотрајно делува и е ок но после 8 месеци губењето на тежината сопира заради адаптирање на телото во споредба со високо јаглехидратните диети.Имаше студија за тоа дека повеќе луѓе им се дало да јадат стриктно одредена храна за да видат како реагира.Групите биле поделени на 90% јх,90 % протеини и 90 % масти.Луѓето со 90% масти највеќе ослабнале,па протеините,па јаглехидратите.Е сега се работи за тежина не за топење на сало.Но мислам дека делот каде што згрешиле е тоа колку стопиле мускулна маса,вода,масти.Но генерално верувам дека високо протеинските диети се подобри за луѓето што имаат високо ниво на масти затоа што лесно се заситуваш.За разлика кога би изел чоколатце или бел леб.Пробај еден ден да не јадеш и ќе осетиш што е вистински глад и што е инсулинот што те прави гладен.Едноставно има нешто но велам дека треба да се обидеш два месеци да седиш на една исхрана и да најдеш што функционира за тебе.Све е убаво ова што го кажуваш.. Али како за почетник убаво би било да му кажеш да следи калории пошто само така може да симне сало..
Тоа Ектоморф,Ендоморф инсулин и остали срања се чисти глупости според мене..Постојат луѓе кои трошат повеќе,кои се поактивни и луѓе кои што лежараат по дома цел ден и трошат многу помалку калории..
Нискогликемички и Високо? брат
Се додека 1 човек внесува помалку одколку што троши ќе ослабе факт ! Без разлика дали храната му доаѓа од џанк фуд или јаде средена диета..За изградба на мускул е сосема друга работа..На предходен пост ми пиша не се сите калории исти..
Не се,ама телото троши калории...без разлика дали доаѓаат од едната група или од другата ефектот е ист..
Еве ако држи вода тоа ти што го пишуваш.. кажими ако внесувам 1800 калории дневно (500-400 калории дефицит) нема да ослабам ако јадам високогликемичка храна?Бидејќи нели телото би ми било осетливо на ваква храна? : )