Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.104
Поени од реакции
579
Kako so izdisani gumi po kal.
Muskul bez glikogen kao k*rac bez krv
Едино логика шо прави е ако пред вежбање јади 20-50Г брзо дигестирачки јх, па преку тренингот одма да ги "истроши" и да му служат како енергија за да направи подобар тренинг.
А пеакот да биде малце пред да започне со тренинг и во тек на тренинг.
И така да не се претворат во гликоген или сало.
Автоматски споено мислење:

Денес баш ми паднаа на око
1743617476291.jpeg 1743617592802.jpeg

Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.758
Поени од реакции
18.516
.
Ако ти кажам дека целам на висок ЛДЛ без внес на шеќер би ме направил луд нели иако некако слабо успевам во мојата намера:)
При тоа комотно истрчав рекреативно полумаратон и тренирам скоро секој ден за човек што се бави рекреативно со ова доста тешко. Кај мене функционира, не значи и кај тебе дека ќе биде така. Придобивки од овој режим на храна за мене има огромни.

Овој графикон (збир на десетици студии со ист исход) прикажува дека ако LDL-C е 70 mg/dL или по наши мерни единици под 1.7 прогресот на таложење и создавање на наслаги во артериите е непостоечки за 95% од популацијата.

Истото е докажано кај генетски студии на идентични близнаци кои заради генетски фактори или исхрана имаат различни концентрации на LDL-C, тие со повисоки од оптимални вредности долгорочно страдаат од срцева болест, додека нивните браќа/сестри не. Заштитата од тоа што си во добра форма не е доволна ако имаш висок LDL-C, долгорочно си во висок ризик, а се друго останува на тебе, многу лесно можеш да оформиш кето исхрана со мали концентрации на заситени масти и сол ако конзумираш повеќе и да си многу побезбеден долгорочно.

Член од
19 март 2014
Мислења
637
Поени од реакции
955

Овој графикон (збир на десетици студии со ист исход) прикажува дека ако LDL-C е 70 mg/dL или по наши мерни единици под 1.7 прогресот на таложење и создавање на наслаги во артериите е непостоечки за 95% од популацијата.

Истото е докажано кај генетски студии на идентични близнаци кои заради генетски фактори или исхрана имаат различни концентрации на LDL-C, тие со повисоки од оптимални вредности долгорочно страдаат од срцева болест, додека нивните браќа/сестри не. Заштитата од тоа што си во добра форма не е доволна ако имаш висок LDL-C, долгорочно си во висок ризик, а се друго останува на тебе, многу лесно можеш да оформиш кето исхрана со мали концентрации на заситени масти и сол ако конзумираш повеќе и да си многу побезбеден долгорочно.

95% добро кажа, јас сум во останатите 5%. Веќе когс го кажуваш ова и даваш студии, дај им на луѓето и студија од тоа дека кога Лдл доаѓа во контакт со шеќер оксидира и почнува да се таложи по артррии.Доколку нема шеќер имам експрес карго за дистрибуција на хранливи материи или во превод си superhuman.
Пак ќе кажам ова е нешто што мене ми влијае мн подобро од храна на високи хидрати. Кога е размислам дека медицината убедуваше дека без вакцини ќе умревме во време на корона или па дека сланината е лоша храна, а некои сомнителни мусли по амерички реклами се добри за човекот тогаш подобро ми е да си го слушам телото.

Како тренирате на Кето ако мускулот е празен?
На кетони бато, не си издржал доволно долго да видиш како е.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.758
Поени од реакции
18.516
95% добро кажа, јас сум во останатите 5%. Веќе когс го кажуваш ова и даваш студии, дај им на луѓето и студија од тоа дека кога Лдл доаѓа во контакт со шеќер оксидира и почнува да се таложи по артррии.
Луѓето на исхрана богата со растенија - овошје дури и со 50% плус јаглехидрати имаат најнизок холестерол и најмала застапеност на срцеви/метаболични заболувања од било која друга исхрана.

За тие 5% останатите ќе се случи формирање на лезии дури и ако имаат 1.7 LDL-C, не дека се отпорни на таложење како и другите 95% тие се негативен исклучок и не сакаш да си како нив.

Оксидиран холестерол не е таргет за третман, него најчесто LDL-C/APO-B. Постојат медикаменти кои ги намалуваат истиот но луѓето кои имаат покачен LDL-C пак умираат од срцева болест дури и кога OxLDL е перфектен.

Сланина не е лоша, него е ужасно лоша, за вакцините нема да навлегувам, на крајот од тебе зависи. Мое е да пробам да ти дадам совет а твое е што ќе одлучиш, само да не биде доцна после.

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.104
Поени од реакции
579
95% добро кажа, јас сум во останатите 5%. Веќе когс го кажуваш ова и даваш студии, дај им на луѓето и студија од тоа дека кога Лдл доаѓа во контакт со шеќер оксидира и почнува да се таложи по артррии.Доколку нема шеќер имам експрес карго за дистрибуција на хранливи материи или во превод си superhuman.
Пак ќе кажам ова е нешто што мене ми влијае мн подобро од храна на високи хидрати. Кога е размислам дека медицината убедуваше дека без вакцини ќе умревме во време на корона или па дека сланината е лоша храна, а некои сомнителни мусли по амерички реклами се добри за човекот тогаш подобро ми е да си го слушам телото.

На кетони бато, не си издржал доволно долго да видиш како е.
1743644475558.jpeg
За тоа за муслите порано колку имаше хајп како демек биле здрава храна...заситувале,држеле слабееле.... :)
Исфрли само кашкавалите,сланина,печеница, (масо,сало,путер во премали количини) преработена храна, леб и пецива.
Јади јогурт,стек,сардина,туна вкусно и здраво.

Јас пишав таму можеби 5 месеци јадев по 4-12 јајца неделно пржени во сало,павлаки,кисело млеко,јогурт,стек,изварка.
Ден пред да проверам крв цел ден јадев кашкавал,јајца,урда,павлака.
Холестеролот беше покачен за мноогу малку за ~0.3 многу малку спрема кога бев веган и земав многу суплементи. Дури и некои параметри беа подобри сега.
И тоа последниот оброк го имав во касно вечер
Ако го имав во 5-7 часот можеби паак би бил ист холестеролот.
Клучно да се исфрли преработена храна.
И јас незнам јас мислев многу над граница ке ми биде.

Член од
19 март 2014
Мислења
637
Поени од реакции
955
Луѓето на исхрана богата со растенија - овошје дури и со 50% плус јаглехидрати имаат најнизок холестерол и најмала застапеност на срцеви/метаболични заболувања од било која друга исхрана.

За тие 5% останатите ќе се случи формирање на лезии дури и ако имаат 1.7 LDL-C, не дека се отпорни на таложење како и другите 95% тие се негативен исклучок и не сакаш да си како нив.

Оксидиран холестерол не е таргет за третман, него најчесто LDL-C/APO-B. Постојат медикаменти кои ги намалуваат истиот но луѓето кои имаат покачен LDL-C пак умираат од срцева болест дури и кога OxLDL е перфектен.

Сланина не е лоша, него е ужасно лоша, за вакцините нема да навлегувам, на крајот од тебе зависи. Мое е да пробам да ти дадам совет а твое е што ќе одлучиш, само да не биде доцна после.
Триглицеридите се најбитни да се ниски ако сакаш да немаш кардиоваскуларни заболувања.
TG / HDL-C ако е помалце од 2.0 тогаш немаш никаков проблем.
TG / LDL-C ако е помалце од 1,8 тогаш немаш никаков проблем.

Односот помеѓу триглицеридите и LDL-C индицира дали LDL честичките се повеќе мали и густи или големи и "помалку атерогени".

Премногу површно се гледа на работава иако е далеку посложена.
Детален тест ApoB најдобро може да покаже иако е неприфатлив за сите.
извор 1, извор 2

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.758
Поени од реакции
18.516
Триглицеридите се најбитни да се ниски ако сакаш да немаш кардиоваскуларни заболувања.
TG / HDL-C ако е помалце од 2.0 тогаш немаш никаков проблем.
TG / LDL-C ако е помалце од 1,8 тогаш немаш никаков проблем.

Односот помеѓу триглицеридите и LDL-C индицира дали LDL честичките се повеќе мали и густи или големи и "помалку атерогени".

Премногу површно се гледа на работава иако е далеку посложена.
Детален тест ApoB најдобро може да покаже иако е неприфатлив за сите.
извор 1, извор 2
Нема да навлегувам подлабоко бидејќи што и да споделам со тебе ти веќе си одлучил да веруваш во псевдонаука.

Член од
19 март 2014
Мислења
637
Поени од реакции
955
Нема да навлегувам подлабоко бидејќи што и да споделам со тебе ти веќе си одлучил да веруваш во псевдонаука.
Не друже туку јас верувам на сопствено чувство. Јас 30 години живеев со милион проблеми, а некои од нив почнаат да ми го отежнуваат животот. Барав решение, бидејќи докторите ми даваа само антибиотици. На крај го најдов решението со експериментирање и слушање доктори по youtube. Се подлабоко како истражував сфатив дека уствари ние живееме во заблуда а 99% од докторите немаат појма туку шаблонски лечат се.
Јас топло препорачувам на секој човек, немора да живее како мене, нека проба 2 недели нека не внесува првенствено хидрати(шеќери) и ако му дозволуваат средствата да не внесува преработена храна. Па понатаму сам нека одлучи што ќе прави.
Верувам тука многу дечки дека намалиле хидрати на неколку дена и осетиле голем пад на енергија бидејќи не му дозволиле на телото да се приспособи и да почне да работи на кетони.
Муабетот првенствено беше за храна која гради атлетско тело, треви сигурно не градат атлетско силно тело. Во овој подфорум може да налеташ на многу луѓе што свесно зимаат недозволени средства и живеат со паролата боље лав 50-60 години него овца ако имаш среќа 65-70 години.

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.104
Поени од реакции
579
Не друже туку јас верувам на сопствено чувство. Јас 30 години живеев со милион проблеми, а некои од нив почнаат да ми го отежнуваат животот. Барав решение, бидејќи докторите ми даваа само антибиотици. На крај го најдов решението со експериментирање и слушање доктори по youtube. Се подлабоко како истражував сфатив дека уствари ние живееме во заблуда а 99% од докторите немаат појма туку шаблонски лечат се.
Јас топло препорачувам на секој човек, немора да живее како мене, нека проба 2 недели нека не внесува првенствено хидрати(шеќери) и ако му дозволуваат средствата да не внесува преработена храна. Па понатаму сам нека одлучи што ќе прави.
Верувам тука многу дечки дека намалиле хидрати на неколку дена и осетиле голем пад на енергија бидејќи не му дозволиле на телото да се приспособи и да почне да работи на кетони.
Муабетот првенствено беше за храна која гради атлетско тело, треви сигурно не градат атлетско силно тело. Во овој подфорум може да налеташ на многу луѓе што свесно зимаат недозволени средства и живеат со паролата боље лав 50-60 години него овца ако имаш среќа 65-70 години.
Дали си порверил некогаш ApoB. Јас не сум проверил.
Како си општо со холестерол, лдл,тригилицериди.Последна крвна слика
Јас да напоменам кога проверив последно и јадев тоа што пишав...триглицеридите ми беа под граница како и стално.
Крвна слика проверувам 1х годишно резултатите ми се веќе ~12 години многу идентични скоро исти....

Член од
27 октомври 2017
Мислења
716
Поени од реакции
1.057
So taa ishrana posledicite ne se cuvstvivaat za nekolku nedeli I maeseci, no posle 10-20 godini. Isto Kako I pusenjeto.

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.104
Поени од реакции
579
So taa ishrana posledicite ne se cuvstvivaat za nekolku nedeli I maeseci, no posle 10-20 godini. Isto Kako I pusenjeto.
Знам, само сакав да кажам дека мислев дека е многу полошо.
Друго што би сакал да кажам дома јадат све па пак слични резултати имаат со моиве :)
Како и други особи што ги знам.
Ако не се конзумура процесирана храна,масло,сало,благо,леб,пецива, брза храна,кашкавали,прерабитени меса.
Нема гајле од варено јајце,месо,јогурт,сардина,риба,туна.

Kajgana Shop

На врв Bottom