Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.104
Поени од реакции
579
Од растителна храна еднино што најадува, има добар вкус и има добар состав на протеин е
Леќа,грав,наут/леблебија.
За све друго треба зачини,масло,вкусови некакло да се проголта.
Особено за некоја овесна каша....треба да ја маскираш тотално за да ја изедеш.

Член од
19 март 2014
Мислења
637
Поени од реакции
955
Делимично си во право.
Ако ти треба 2100 калории а ти јадеш леб,тестенини,кока кола,пецива, масло ти и 3000 да јадеш пак утре ден ке изедеш 3000+ и пак ке си гладен нешто ке ти се јаде нон стоп без разлика на калориите.
Ако било така сите ке бевме фит...пример денес јадеш 3000 но утре ке изедеш 1000 и демек баланс....но не е така во пракса.

Во глобала ако јадеш чиста не преработена храна или минимално обработена..шанса нема да си дебел...
Пример
1000г варен стек
500г варена леќа
100г кикиритки
+салата некоја,зеленчук
+ некое овошје
Ова можеби има ~2800-3000 калории. цел ден ке си сит до утре.

А еден џанк оброк со 3000 калории одма се јаде и потоа пак си гладен
Ако е до калориите како ке го објасниш ова?
Ако е до само до калориите како што тврдиш зошто некој јаде по многу повеќе од тоа што му треба и зошто има толку дебели луѓе?Нели кога ке ги изедеш калориите нетреба повеќе да бара телото?
јас лично сум бил у булк фаза со чиста храна од овес, протеин, ориз месо и сум качил 10кг од кој голем дел и сало.Така да не држи муабетов.Ова е толку испитано што мислам дека и глупо е да го коментираме.

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.104
Поени од реакции
579
јас лично сум бил у булк фаза со чиста храна од овес, протеин, ориз месо и сум качил 10кг од кој голем дел и сало.Така да не држи муабетов.Ова е толку испитано што мислам дека и глупо е да го коментираме.
Верувај со џанк фуд би ти било пногу полесно :D
Ориз е исто како бел леб горе долу.Можеш да изедеш многу без да се заситиш.
Многу е потешко да изедеш свежа и непрерабптена храна.
Пример за ова ви било било кој спортист без разлика на кој спорт, ке јади здрава храна но бидејќи него му треба калории заради напорните тренинзи остатокот дека не може да го внесе од непреработена храна можно е да јаде пици,палачинки,хамбургери само заради калориите, дека тоа му треба...и сите одма судат...као спортист а јади џанк фуд.
Колку сака нека се храни здраво ако троши повеќе од тоа што внесува ништо не го опоравува.
Види ги диетите на Усаин Болт и Мајкл Фелпс.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.505
Поени од реакции
3.353
Особено за некоја овесна каша....треба да ја маскираш тотално за да ја изедеш.
Пробај со јогурт, јас така ја јадам. Овес, чиа семе и шумско овошје натопени во јогурт.

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.104
Поени од реакции
579
Пробај со јогурт, јас така ја јадам. Овес, чиа семе и шумско овошје натопени во јогурт.
Добра комбинација.
Само што растителнава храна не дава задоволство и уживање како и хранава од животинско потекло.
Нели кога јадеш некоја храна и ти прави задоволство, се лачат и други позитивни хормони.
Ако треба да го маскираш секој оброк колку да го проголташ донекаде си правиш ментална тортура.
А да помирисаш месо,јогурт одма сромакот реагира поинаку.
Оваа храна не ни мора да ја маскираш и така можеш да ја јадеш.
Дека најверојатно наменета за луѓе.
Јас имав прилика да зборувам со сточар и тој ми кажува дека му било смешно што многу луѓе јаделе храна за коњи :D
Демек порано тие што немале пари или што немале стока(теле,крава,кокошки) јаделе тоа, во таа смисла...слично и за овошја и некои зеленчуци.
ПС. Не викам дека се штетни.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.543
Поени од реакции
3.823
Ок те разбирам но ево и да додадеш малце компир/ориз и малце салата пак 500+ калории е разлика...а кикириткиве како мезе можеш да ги изедеш.
Кикирики не ги ни обработува организмот како што треба, џабе се фураат америве со тој путер од кикирики како протеинска храна. Голтни поголеми парчиња и во гомната така ќе излезат.

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.104
Поени од реакции
579
Кикирики не ги ни обработува организмот како што треба, џабе се фураат америве со тој путер од кикирики како протеинска храна. Голтни поголеми парчиња и во гомната така ќе излезат.
Да ти кажам право има могу калории,протеини,масти а колку и да јадеш пак се осеќаш не најаден.
Тоа го прашав уште во мојот прв пост каде што споредив 4-5 храни многу слични а сите многу различно задоволиваат апетит.
Дури и да се покалорични....
Ево @PituGuli55 рече мастите помалку задоволувале ситост...
Изеди 100г маст од животинско потекло да видиш како држи и дека нема да огладнуваш. (Не го препорачувам ова само давам пример)
Повеќе држи 10г масти од животинско потекло него 100 од растително тоа ми е прашањето како???
Или стварно ништо не се преработува и користи како што вели @Imperatorot
Тоа ми беше прашањето....
Автоматски споено мислење:

Иста количина на
Калории,јаглехидрати,протеини и масти од растително и животинско потекло немаат ист заситувачки ефект.

Последно уредено:
Член од
27 октомври 2017
Мислења
716
Поени од реакции
1.057
Site masti malku zasituvaat bez ogled zivotinski Ili rastitelni.
Jas oslabev 25kg jadejki samo 24g (8g po obrok) masti na den I pritoa ne ni osekjav glad na 1350kcal na den.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.505
Поени од реакции
3.353
Добра комбинација.
Само што растителнава храна не дава задоволство и уживање како и хранава од животинско потекло.
Нели кога јадеш некоја храна и ти прави задоволство, се лачат и други позитивни хормони.
Ако треба да го маскираш секој оброк колку да го проголташ донекаде си правиш ментална тортура.
А да помирисаш месо,јогурт одма сромакот реагира поинаку.
Оваа храна не ни мора да ја маскираш и така можеш да ја јадеш.
Дека најверојатно наменета за луѓе.
Јас имав прилика да зборувам со сточар и тој ми кажува дека му било смешно што многу луѓе јаделе храна за коњи :D
Демек порано тие што немале пари или што немале стока(теле,крава,кокошки) јаделе тоа, во таа смисла...слично и за овошја и некои зеленчуци.
ПС. Не викам дека се штетни.
Сеа тролаш или? Кое маскирање, оди пробај живо месо или само сварен стек да видам дали ќе ти биде вкусно. Ако некоја храна се маскира за да можеш да ја јадеш тоа е животинската. A друга работа е што тоа е скроз субјективно и зависи од тоа како ќе си го истренираш сетилото за вкус.

Иначе нема смисла муабетов, храна наменета за луѓе не постои, човекот е омнивор и може да јаде скоро све, а друга работа е со што ти лично ќе одбереш да се храниш. Тоа што порано луѓето биле прости и немале пристап до квалитетни информации и научни трудови не значи дека и во 2025та уште треба да правиме муабет за тоа дали овесот е храна за луѓе или за коњи.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.793
Поени од реакции
43.778
Јадење сточна храна и зеленчуци сирови ги правите како најздраво нешто а не зборите за недостатоците. Човекот многу тешко ги обработува тие работи. Освен кога се зготвени, дури и тогаш знаат да праат проблеми со надуеност, гасови, и проливи.

Последно уредено:
Член од
23 септември 2015
Мислења
1.104
Поени од реакции
579
Сеа тролаш или? Кое маскирање, оди пробај живо месо или само сварен стек да видам дали ќе ти биде вкусно. Ако некоја храна се маскира за да можеш да ја јадеш тоа е животинската. A друга работа е што тоа е скроз субјективно и зависи од тоа како ќе си го истренираш сетилото за вкус.

Иначе нема смисла муабетов, храна наменета за луѓе не постои, човекот е омнивор и може да јаде скоро све, а друга работа е со што ти лично ќе одбереш да се храниш. Тоа што порано луѓето биле прости и немале пристап до квалитетни информации и научни трудови не значи дека и во 2025та уште треба да правиме муабет за тоа дали овесот е храна за луѓе или за коњи.
Живо месо се јади и тоа јаделе нашите претци....
Во јапанонија има многу традиционални јадења со живо месо
пример:
1) Basashi
2) Rebasashi
3) Nama Gyuu
4) Chicken Sashimi
6) Sushi
7) Gyuuniku no Tataki
8) Sashimi
Кои сеуште се јадат
Па и живо млеко се продава во продавниците.
Ако си гледал некогаш 24 kitchen им сервираат на маса живи октоподи и моркса храна што едноставно е полу жива и мрда во процијата.
Кој умрел од ова живо месо никој.
Ако имаш висока хигиена и добри стандарди се јаде живо месо и не е отровно.
Ни е го преработуваме за да ги уништиме екстерните бактерии и инфекции , а не дека месото е штетно и отровно.
А која нација конзумира жива леќа,компир,овес,грав,грашок?

Колку е животен век во јапан 85+

Индија сите вегани користат најпотентни зачини животен век 65-7 зошто?

Ако поминеш покрај сакара или ресторан каде се спрема месо или намирисаш месо одма телото лачи плунка дека знае дека тоа му е храна и се спрема за јадење....од која салата или овес така протекуваат лиги?

Инаку да човекот е омнивор, но од поново време јади повеќе житарици,овошје зеленчук..порано јаделе повеќе месо,сало,млечни продукти.

А а животниот век било пократок бидејќи умирале од банални работи...а не дека јаделе месо.Пример имаш погоре со Индијците...
Избарај природно како изгледа домат,банана,краставица па ке видиш дека порано човекот не ни јадел тоа и да јадел тоа било во екстремно мали количини.

Иста количина на
Калории,јаглехидрати,протеини и масти од растително и животинско потекло немаат ист заситувачки ефект

Последно уредено:

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.929
Поени од реакции
11.311
Друже ти сакаш мускул да изградиш или сакаш јадењето да ти биде сочно и вкусно? Реши се што како зашто едно со друго нема да иде баш по замисленото.

Kajgana Shop

На врв Bottom