nE0n1nja
Eat nerds get shredded
- Член од
- 25 јануари 2007
- Мислења
- 3.505
- Поени од реакции
- 3.353
bruh...I zosto mora lejka da se jadi bezvredna hrana?

7 причини зошто ЛЕЌАТА е супер храна - Д-р Митов
bruh...I zosto mora lejka da se jadi bezvredna hrana?
Од растителна храна еднино што најадува, има добар вкус и има добар состав на протеин е
јас лично сум бил у булк фаза со чиста храна од овес, протеин, ориз месо и сум качил 10кг од кој голем дел и сало.Така да не држи муабетов.Ова е толку испитано што мислам дека и глупо е да го коментираме.Делимично си во право.
Ако ти треба 2100 калории а ти јадеш леб,тестенини,кока кола,пецива, масло ти и 3000 да јадеш пак утре ден ке изедеш 3000+ и пак ке си гладен нешто ке ти се јаде нон стоп без разлика на калориите.
Ако било така сите ке бевме фит...пример денес јадеш 3000 но утре ке изедеш 1000 и демек баланс....но не е така во пракса.
Во глобала ако јадеш чиста не преработена храна или минимално обработена..шанса нема да си дебел...
Пример
1000г варен стек
500г варена леќа
100г кикиритки
+салата некоја,зеленчук
+ некое овошје
Ова можеби има ~2800-3000 калории. цел ден ке си сит до утре.
А еден џанк оброк со 3000 калории одма се јаде и потоа пак си гладен
Ако е до калориите како ке го објасниш ова?
Ако е до само до калориите како што тврдиш зошто некој јаде по многу повеќе од тоа што му треба и зошто има толку дебели луѓе?Нели кога ке ги изедеш калориите нетреба повеќе да бара телото?
Верувај со џанк фуд би ти било пногу полеснојас лично сум бил у булк фаза со чиста храна од овес, протеин, ориз месо и сум качил 10кг од кој голем дел и сало.Така да не држи муабетов.Ова е толку испитано што мислам дека и глупо е да го коментираме.
Пробај со јогурт, јас така ја јадам. Овес, чиа семе и шумско овошје натопени во јогурт.Особено за некоја овесна каша....треба да ја маскираш тотално за да ја изедеш.
Добра комбинација.Пробај со јогурт, јас така ја јадам. Овес, чиа семе и шумско овошје натопени во јогурт.
Кикирики не ги ни обработува организмот како што треба, џабе се фураат америве со тој путер од кикирики како протеинска храна. Голтни поголеми парчиња и во гомната така ќе излезат.Ок те разбирам но ево и да додадеш малце компир/ориз и малце салата пак 500+ калории е разлика...а кикириткиве како мезе можеш да ги изедеш.
Да ти кажам право има могу калории,протеини,масти а колку и да јадеш пак се осеќаш не најаден.Кикирики не ги ни обработува организмот како што треба, џабе се фураат америве со тој путер од кикирики како протеинска храна. Голтни поголеми парчиња и во гомната така ќе излезат.
Сеа тролаш или? Кое маскирање, оди пробај живо месо или само сварен стек да видам дали ќе ти биде вкусно. Ако некоја храна се маскира за да можеш да ја јадеш тоа е животинската. A друга работа е што тоа е скроз субјективно и зависи од тоа како ќе си го истренираш сетилото за вкус.Добра комбинација.
Само што растителнава храна не дава задоволство и уживање како и хранава од животинско потекло.
Нели кога јадеш некоја храна и ти прави задоволство, се лачат и други позитивни хормони.
Ако треба да го маскираш секој оброк колку да го проголташ донекаде си правиш ментална тортура.
А да помирисаш месо,јогурт одма сромакот реагира поинаку.
Оваа храна не ни мора да ја маскираш и така можеш да ја јадеш.
Дека најверојатно наменета за луѓе.
Јас имав прилика да зборувам со сточар и тој ми кажува дека му било смешно што многу луѓе јаделе храна за коњи
Демек порано тие што немале пари или што немале стока(теле,крава,кокошки) јаделе тоа, во таа смисла...слично и за овошја и некои зеленчуци.
ПС. Не викам дека се штетни.
Gut microbiome issues.јадеш овес и после прдиш како коњ. Еднаш купив тоа, и буквално ме уби како да сум изел една тава грав.
Јадење сточна храна и зеленчуци сирови ги правите како најздраво нешто а не зборите за недостатоците. Човекот многу тешко ги обработува тие работи. Освен кога се зготвени, дури и тогаш знаат да праат проблеми со надуеност, гасови, и проливи.
Живо месо се јади и тоа јаделе нашите претци....Сеа тролаш или? Кое маскирање, оди пробај живо месо или само сварен стек да видам дали ќе ти биде вкусно. Ако некоја храна се маскира за да можеш да ја јадеш тоа е животинската. A друга работа е што тоа е скроз субјективно и зависи од тоа како ќе си го истренираш сетилото за вкус.
Иначе нема смисла муабетов, храна наменета за луѓе не постои, човекот е омнивор и може да јаде скоро све, а друга работа е со што ти лично ќе одбереш да се храниш. Тоа што порано луѓето биле прости и немале пристап до квалитетни информации и научни трудови не значи дека и во 2025та уште треба да правиме муабет за тоа дали овесот е храна за луѓе или за коњи.