Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
31 мај 2011
Мислења
13
Поени од реакции
6
Негде во Скопје или Македонија сте сретнале грчки јогурт од оној нискомаслен со голема количина на протеини?
Имаш во Веро од грчкине FAGE ама негде 90тина денари се. Поефтина варијанта ти е јогуртот од Бимилк, мислам дека 30ден беше.

Имај в предвид дека тие јогурти се low fat но надокнадуваат со шеќер.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
131
Поени од реакции
105
Ако може некој да ме посоветува зашто навистина пробав се и не оди.
Сакам да се поправам. Ми фалат едно 10 кила. Проблемот е тоа што јас стварно јадам премногу. Не ми поминува јадење без бел леб, сосови, месо, после ручек обавезно десерт. Јадам четири-пет пати на ден. Некогаш вечерам и по двапати.
Значи не може да се каже дека се хранам здраво, но се обидувам да вметнам и по некој здрав оброк, како овошје или јаткасти плодови меѓу оброците. Но стрелката на вагата не мрда што и да правам.
Почнав да вежбам со тегови, најмногу чучњеви затоа што нозете ми се најголем проблем, воз може да помине помеѓу. Стапчиња. И со вежбите сум веќе година дена а нема напредок. А сакам убаво обликувани нозе и облини, а од тоа немам ништо. Личам на 12 годишно девојче.
Некои ми викаат да не се секирам зашто е убаво да јадеш и да не се поправаш, ама не се согласувам баш. Кој што сака нека каже, не изгледа убаво коска и кожа. И да додадам, константно сум под стрес и немам многу време за одмор па не знам дали и тоа има влијание.
Барам совет од вас поискусните како да зголемам маса пред се, а за обликување ќе мислам подоцна.

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
Сакам да се поправам. Ми фалат едно 10 кила. Проблемот е тоа што јас стварно јадам премногу. Не ми поминува јадење без бел леб, сосови, месо, после ручек обавезно десерт. Јадам четири-пет пати на ден. Некогаш вечерам и по двапати.
Значи не може да се каже дека се хранам здраво, но се обидувам да вметнам и по некој здрав оброк, како овошје или јаткасти плодови меѓу оброците. Но стрелката на вагата не мрда што и да правам.
Почнав да вежбам со тегови, најмногу чучњеви затоа што нозете ми се најголем проблем, воз може да помине помеѓу. Стапчиња. И со вежбите сум веќе година дена а нема напредок. А сакам убаво обликувани нозе и облини, а од тоа немам ништо. Личам на 12 годишно девојче.
Некои ми викаат да не се секирам зашто е убаво да јадеш и да не се поправаш, ама не се согласувам баш. Кој што сака нека каже, не изгледа убаво коска и кожа. И да додадам, константно сум под стрес и немам многу време за одмор па не знам дали и тоа има влијание.
Барам совет од вас поискусните како да зголемам маса пред се, а за обликување ќе мислам подоцна.
reddit.com/r/gainit или reddit.com/r/xxfitness разгледај низ FAQ/wiki секциите

Главно на твое место би се фокусирал на броење калории/јадење над TDEE* (односно да јадеш повеќе него што трошиш). Во случај две недели 100 посто да си сигурна дека јадеш (да речеме 500 калории) над твоето TDEE и не креневаш маса (или на огледало или на вага) оди на доктор.

Малку веројатен проблем е и типот на храната што го јадеш, може телото не ја апсорбира како што треба.

Во врска со стресот и слични работи, ако знаеш, а знаеш дека е лошо за тебе превземи нешто во врска со него. Спиењето исто.

*има детално во линковите објаснето.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
131
Поени од реакции
105
reddit.com/r/gainit или reddit.com/r/xxfitness разгледај низ FAQ/wiki секциите

Главно на твое место би се фокусирал на броење калории/јадење над TDEE* (односно да јадеш повеќе него што трошиш). Во случај две недели 100 посто да си сигурна дека јадеш (да речеме 500 калории) над твоето TDEE и не креневаш маса (или на огледало или на вага) оди на доктор.

Малку веројатен проблем е и типот на храната што го јадеш, може телото не ја апсорбира како што треба.

Во врска со стресот и слични работи, ако знаеш, а знаеш дека е лошо за тебе превземи нешто во врска со него. Спиењето исто.

*има детално во линковите објаснето.
Фала ти. Ќе разгледам.
Инаку не бројам калории, но баш пред некој ден ме заинтересира и внесов се што јадев тој ден на една апликација на телефон и ми испадна 2700 калории, што веќе е над потребното за девојка на моја висина и тежина. Но ќе се обидам уште да зголемам.
Сум била и на доктор и сум проверила се. Не можеа да ми кажат зошто не качувам килажа.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Лебов арен е?

Протеините што те залажуваат (гледам и во тестенините што ги имаше поставено) се најчесто од соја, конретно во случајов иако не разбирам шведски гледам дека има соја.
Протеинот од сојата не го користи телото во целост, а калориите гледам се како и кај секој леб (во принцип и овие од житото се движат од 240-280ккал по 100грама), разликата може да биде во гликемичниоте индекс кој варира кај бел/црн/р'жан/соин и тн.
Доколку си на диета гледај да ги контролираш јаглехидратите, посебно простите и заситените масти, не надминувај дневно повеќе од 100гр јаглехидрати, зголеми протеински внес, но главно од месо и јајца, не форсирај и млечни производи (посебно не кашкавал и сирење), оди во калориски дефицит (погоре имаш калкулатори што му ги постирав на членот) и немаш гајле.

П.С се лутеше на коментарот за вишокот кг, што ти го пишав во другата тема, но гледаш дека те насочив по правите патишта :D

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.956
Поени од реакции
25.505
Протеините што те залажуваат (гледам и во тестенините што ги имаше поставено) се најчесто од соја, конретно во случајов иако не разбирам шведски гледам дека има соја.
Протеинот од сојата не го користи телото во целост, а калориите гледам се како и кај секој леб (во принцип и овие од житото се движат од 240-280ккал по 100грама), разликата може да биде во гликемичниоте индекс кој варира кај бел/црн/р'жан/соин и тн.
Доколку си на диета гледај да ги контролираш јаглехидратите, посебно простите и заситените масти, не надминувај дневно повеќе од 100гр јаглехидрати, зголеми протеински внес, но главно од месо и јајца, не форсирај и млечни производи (посебно не кашкавал и сирење), оди во калориски дефицит (погоре имаш калкулатори што му ги постирав на членот) и немаш гајле.

П.С се лутеше на коментарот за вишокот кг, што ти го пишав во другата тема, но гледаш дека те насочив по правите патишта :D
Има калории затоа што е напукано со семчиња кои се калорични. Фала!
Го купив овој и го имам употребувано претходно, али ќе пробам да го направам сама, мислам дека ќе ми биде подобро кога ќе знам дека нема никакво брашно(во ова има whole grain интегрално брашно). Се наоѓа многу за наутро кога брзаш да ја дувнеш некаде.

Сериозно мислиш дека ти си тој кој ме насочи? :icon_lol:
Јас слабеев уште година дена пред твојот коментар, само што сега ми е битна исхраната ради тренингот, сакам мускул. Се налутив затоа што мразам да се сугерира за изгледот на било кој човек.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Има калории затоа што е напукано со семчиња кои се калорични. Фала!
Го купив овој и го имам употребувано претходно, али ќе пробам да го направам сама, мислам дека ќе ми биде подобро кога ќе знам дека нема никакво брашно(во ова има whole grain интегрално брашно). Се наоѓа многу за наутро кога брзаш да ја дувнеш некаде.

Сериозно мислиш дека ти си тој кој ме насочи? :icon_lol:
Јас слабеев уште година дена пред твојот коментар. Се налутив затоа што мразам да се сугерира за изгледот на било кој човек.
Ако го мислев тоа не ставав „:D“ сигурно дека не го мислам...
За изгледот и за било што може да коментира било кој, а тоа дали ќе ти влијае тебе е друга работа.

Пробај, јас леб за време на слабеење употребувам само после тренинг 1 кришка или евентуално додека сум на работа, бидејќи не секогаш имам услов да носам готвена храна, а реално и кога сум на балк лебот не го јадам премногу.

Член од
22 јуни 2010
Мислења
3.688
Поени од реакции
5.444
Калориски дефицит ќе ми влијае прво на мускули, па на масти или обратно? Веќе 2 месеци вежбам во теретана, ама сакам да ослабам уште малку. Еднаш имав слабеено со калориски дефицит, ама тогаш не вежбав со тежини, туку само кардио и не ми беше битно дали ќе ми влијае на мускули.

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.082
Поени од реакции
447
Калориски дефицит ќе ми влијае прво на мускули, па на масти или обратно? Веќе 2 месеци вежбам во теретана, ама сакам да ослабам уште малку. Еднаш имав слабеено со калориски дефицит, ама тогаш не вежбав со тежини, туку само кардио и не ми беше битно дали ќе ми влијае на мускули.
Вежбај со тегови за го задржиш мускулот, и додади си кардио.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Сето тоа што го јадеш во текот на денот, 4-5 оброка со по некојпат 2 вечери, сведи го на три главни оброка. Доручек, ручек и вечера. Што значи ќе бидат обилни, не мали. Скрати на активности, или ако можеш да одиш, не трчај-ако можеш да се возиш, не оди-ако можеш да седнеш, не стој-ако можеш да легнеш, не седи...кога веќе си легната, задреми малку ;-) колку и да звучи смешно и не озбилно е одлично да се примени.[DOUBLEPOST=1448384290][/DOUBLEPOST]
Калориски дефицит...зависи од што ќе кратиш и колку, како ќе продолжиш со живеење и активности...сето тоа повлекува одредена реакција на организмот што доведува до намалување на одредени ткива.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
131
Поени од реакции
105
Сето тоа што го јадеш во текот на денот, 4-5 оброка со по некојпат 2 вечери, сведи го на три главни оброка. Доручек, ручек и вечера. Што значи ќе бидат обилни, не мали. Скрати на активности, или ако можеш да одиш, не трчај-ако можеш да се возиш, не оди-ако можеш да седнеш, не стој-ако можеш да легнеш, не седи...кога веќе си легната, задреми малку ;-) колку и да звучи смешно и не озбилно е одлично да се примени.

Проблемот е тоа што немам многу време за одмор... По цел ден сум наваму-натаму, а плус се обидувам да вметнам и тежински тренинг. Да не е подобро да престанам со вежбањето и прво да ставам маса па после да продолжам?
Пресметував калории и моментално јадам повеќе, не сум во дефицит:)

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
Дaли зелениoт чaј гo згoлемувa или нaмaлувa тестoстерoнoт? Бидејќи пo нетoв имa стaтии зa и прoтив негo вo врскa сo тестoстерoнoт.

Kajgana Shop

На врв Bottom