Иран

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.711
Поени од реакции
5.410
17 Јануари 2025
Русија и Иран потпишаа договор за сеопфатно стратешко партнерство

@Vanlok , ова вест ја испушти, ја сметаш за небитна или ти избега?
Инаку овој договор по својот значај за белосветските процеси е исто толку значаен како и оној потпишан пред неколку години помеѓу РФ и Китајо.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.078
Поени од реакции
36.129
@Vanlok , ова вест ја испушти, ја сметаш за небитна или ти избега?
Инаку овој договор по својот значај за белосветските процеси е исто толку значаен како и оној потпишан пред неколку години помеѓу РФ и Китајо.
Немав време подетално да видам а од она накратко што видов имаше еден момент што на прв поглед ми се виде смешен, она „во случај едната страна да биде нападната, другата се обврзува да не го помага напаѓачот на првата страна“. Или така некако, парафразирам.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.711
Поени од реакции
5.410
Немав време подетално да видам а од она накратко што видов имаше еден момент што на прв поглед ми се виде смешен, она „во случај едната страна да биде нападната, другата се обврзува да не го помага напаѓачот на првата страна“. Или така некако, парафразирам.
Имаше такви шпекулации.
Па и навистина да стои таква одредба во тој договор е напредок, до сега РФ секогаш кога западната империја ќе му се намерачеше на Иран застануваа зад тој запад и го санкционираа Иран, па во тој контекст ваква клаузула е напредок.

За да се минимизира значајот на овој договор западните хиени во својот познат стил се фатија за ова формулација (се разбира без потврда дали истата е во договорот) без да речат ни збор за размена на нуклерана технологија меѓу потписниците.
Или некој очекува Иран да дава нови технологии во доменот на јадрената наука на РФ.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.776
Поени од реакции
29.870

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.348
Поени од реакции
5.634
Да де, типични лаги од американската дипломатија, каде после серија л‘жги, следува масовно „демократизирање„ од височина од 10км., затоа што бомбардираниот имал „брашно„ кое никој никад не го видел...освен на говорницата од ООН.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.711
Поени од реакции
5.410
По воведувањето мир во Канада, Гренланд, Панама и Украина миротворецот Трамп одлучи да воведе мир и на Блискиот Исток поточно во Иран

Following Khamenei's speech, a spokesperson for the US National Security Council issued a statement. It said: "President Trump said it clearly that there are two ways Iran can be handled: militarily or by making a deal. We hope the Iran regime puts its people and best interests ahead of terror."

ај баш да видам дали ќе има храброст да го нападне Иран, од РФ и Китајо по се изгледа се поприлично исплашени.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.078
Поени од реакции
36.129
Ова после дешавките со Хутите пред некој ден.

Автоматски споено мислење:

The US Navy’s Fifth Fleet has reportedly entered a phase of sustained combat operations in the CENTCOM area of responsibility, signaling a major escalation in the ongoing conflict in the Red Sea, Gulf of Aden, and beyond.

This development follows intensified US and UK airstrikes against Ansar Allah (Houthis) in Yemen and comes amid reports of growing Iranian involvement in the region. American officials have accused Iran of providing intelligence and logistical support to Yemen’s forces, assisting their highly effective attacks on US, Israeli, and allied shipping.

What does this mean?

Expanded US engagement: Fifth Fleet is now prepared for prolonged military action, including preemptive strikes, maritime blockades, and increased direct confrontation with Yemeni forces.
Heightened naval warfare: Expect more interceptions, airstrikes, and retaliatory drone/missile attacks on US warships and bases in the region.
Escalation with Iran? This move suggests the US is preparing for a broader military confrontation that could involve direct attacks on Iranian-linked assets if tensions continue to rise.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.078
Поени од реакции
36.129
Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.711
Поени од реакции
5.410
Некаде прочитав дека миротворецот Трамп испратил закон до конгресот да му одобрат воена интервенција против Иран!
Шо мислите кога ќе добие одобрение за напад врз Иран и дали ќе му бидат доволни 2 носача со авиони?
И она што најмногу се исчекува е реакцијата на Руската Федерација и Кина при такво сценарио.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.078
Поени од реакции
36.129
РФ веќе реагираше... Имаат доставено ПВО.
Нема шанси Не верувам САД воено да интервенираат во Иран, не интеренираа порано кога имаа поголема воена надмоќ. Практично нема сценарио каде нема да се избламираат, освен нуклеарно сценарио (а тек тогаш ќе се избламираат, само нема да биде смешно).

Vartolu

The Infamous Mobb
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.435
Поени од реакции
6.219
Нив Израел еднаш ги избламираа, од тогаш се мирни како мачиња не се закануваат многу. Сакаа да прават театар со ракетите, им направија преку ноќ убав театар, па молеа за да се ненапаѓаат. Кај им е Хезболах, Хамас и остала боранија?

Kajgana Shop

На врв Bottom