Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Што ти е лошо на Firefox и Opera за разлика од IE?

А за торентите, отвори си портови преку рутерот, иако не е потребно, пак истата брзина ќе ја имаш, само ќе подобриш upload.
Na IE mi otvara stranite bez problem,na mozzila i opera koga ke gi startuvam prvata strana sto ke ja otvoram ok a posle nea zaglavuva connection timed out i slicno.....:toe:

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
За почеток, пробај вака:
...
После правиш рестарт на двата РС, си идеш на кој сакаш фолдер или партиција, десен клик, одбери Sharing and security, таму кликни го линкот If you understand the........ па од доле одбираш Share this computer on the network и ако сакаш Allow users to change my files.

Ако не ти успее (што не верувам), нa темава имаш се што ти треба.
значи, ко што кажа претходно напраив на десктопот и на лаптопот со тоа WORKGROUP, името го ставив исто-DOMA. потоа рестарт па сеа одам на фолдер што сакам да го префрлам, на десен клик нема Sharing and security. него остај тоа, идам properties, па таму има таб General, Security, Customize.
ај мало разјаснување ако може =)
незнам дали напоменав, XP на десктоп, 7 на лаптоп.
и после се, кај да ги барам тие ШЕРД ФОЛДЕРС?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
значи, ко што кажа претходно напраив на десктопот и на лаптопот со тоа WORKGROUP, името го ставив исто-DOMA. потоа рестарт па сеа одам на фолдер што сакам да го префрлам, на десен клик нема Sharing and security. него остај тоа, идам properties, па таму има таб General, Security, Customize.
ај мало разјаснување ако може =)
незнам дали напоменав, XP на десктоп, 7 на лаптоп.
и после се, кај да ги барам тие ШЕРД ФОЛДЕРС?
Ќе бараш во My Network Places, таму ќе ти се појават двара РС, ќе си влезеш во кој сакаш ко чоек и тоа е.

И на Windows 7, кога одиш SHARE На фолдер, штиклирај ги трите од лево.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
Ќе бараш во My Network Places, таму ќе ти се појават двара РС, ќе си влезеш во кој сакаш ко чоек и тоа е.

И на Windows 7, кога одиш SHARE На фолдер, штиклирај ги трите од лево.

вака, неќам од лаптоп(7) да префрлам на десктоп(ХР), туку обратно. така да ми треба ваљда share да напраам на XP за да се појави на лаптопот.
напраив и тоа погоре прозорчето што го прикажа на ХР, и пак не наоѓа ова. шо кој кур е работава?
напраив и ова:
За ХР: Properties на My Computer -> Computer Name -> Network ID -> This Computer is part of a Business Network.....(next) -> My computer uses network WITHOUT a domain (next) -> Workgroup (крсти ја како сакаш, ама ИСТО на двата компјутера. Пример: DOMA) (next) -> Finish -> OK -> Рестартирај го компјутерот.

За VISTA: Properties на My Computer -> Во прозорецов, под VISTA логото кликни на Change Settings -> (следи го истото како и кај XP од тука натаму)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
вака, неќам од лаптоп(7) да префрлам на десктоп(ХР), туку обратно. така да ми треба ваљда share да напраам на XP за да се појави на лаптопот.
напраив и тоа погоре прозорчето што го прикажа на ХР, и пак не наоѓа ова. шо кој кур е работава?
напраив и ова:
За ХР: Properties на My Computer -> Computer Name -> Network ID -> This Computer is part of a Business Network.....(next) -> My computer uses network WITHOUT a domain (next) -> Workgroup (крсти ја како сакаш, ама ИСТО на двата компјутера. Пример: DOMA) (next) -> Finish -> OK -> Рестартирај го компјутерот.

За VISTA: Properties на My Computer -> Во прозорецов, под VISTA логото кликни на Change Settings -> (следи го истото како и кај XP од тука натаму)
На Vista имаш направено Network Discovery? Треба да имаш пуштено, инаку нема да те гледа ХР.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
На Vista имаш направено Network Discovery? Треба да имаш пуштено, инаку нема да те гледа ХР.

значи, како да ти објаснам. неам виста на ниеден компјутер. иам седмица на ЛАПТОП, и ХР на ДЕСКТОП...
и сакам од ДЕСКТОП на ЛАПТОП да префрлам 100гига, на пример. неќам обратно.
сеа?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
значи, како да ти објаснам. неам виста на ниеден компјутер. иам седмица на ЛАПТОП, и ХР на ДЕСКТОП...
и сакам од ДЕСКТОП на ЛАПТОП да префрлам 100гига, на пример. неќам обратно.
сеа?
Добро де, исти кур, во претходниот пост спомна VISTA, и пишав виста. Исто е (95%) со Windows 7.

Ај сеа напрај си Network Discovery на 7

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
Добро де, исти кур, во претходниот пост спомна VISTA, и пишав виста. Исто е (95%) со Windows 7.

Ај сеа напрај си Network Discovery на 7

штиклирано било више. се занервирав, не иде. ќе викнам некој другар да ми среди, пошо се напнав. курац.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
штиклирано било више. се занервирав, не иде. ќе викнам некој другар да ми среди, пошо се напнав. курац.
Добро бе, ни двата компјутери не се гледаат меѓу себе у мрежа? (network places) ?

Ај стај им рачно по една IP адреса.

На едниот пиши му 10.10.10.10, тоа subnet mask сама ќе се напраи, друго не чепкај.

На другиот пиши му 10.10.10.11.

Глеј да мењаш IP на точниот нетворк адаптер, значи на тој што е поврзан со кабел, да не ги утнеш.

Ако и сеа не се гледаат..... нешто си испомешал :)

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Денеска добив е-маил во кој го пишува следново:
From:
Facebook (notification+mwq22r5n@facebookmail.com)

Дали сака некој да дозне мое корисничко име и пасворд со тоа што ако се логирам би дознале на тој начин и би го злупотребиле?
Кога ке кликнам на линкот за да go се логирам потврдам мојот профил во следните 12 часа ми се отвара овој линк:
[Линкот е избришан]
Дали некој го имал овој ист проблем?
Што да правам кажувајте ?

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
Зошто клипчево качено на А1.ком.мк има само звук но не го прикажува и видеото.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
From:

Дали сака некој да дозне мое корисничко име и пасворд со тоа што ако се логирам би дознале на тој начин и би го злупотребиле?
Кога ке кликнам на линкот за да go се логирам потврдам мојот профил во следните 12 часа ми се отвара овој линк:
[Линкот е избришан]
Фишинг

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.947
Поени од реакции
1.498
From:

[Линкот го избриша Јаневски]
Phishing е, не се логирај.

Администрација извадете го линкот, да не клика народ по него и да не проба да се логира.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Phishing е, не се логирај.

Администрација извадете го линкот, да не клика народ по него и да не проба да се логира.

Да измама е не пробав да се логирам се е во ред со мојот профил на FB сега засега го блокирав тој што ми ја прати таа порака во приватни пораки на FB.
Значи ако му стаса некој порака слична како мојата блокирајте го тој што ви ја пратил пораката и тоа е тоа нема да имате никаков проблем така што ако не се логирате на тој линк... .нема да можат да ви дознаат е-маил и password и нема да ви го злоупотребат вашиот профил :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom