Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Zdravo mala pomosh , kako da odblokiram da moze da otvaram strani , ona content filter e staveno ,mislam deka moze imam videno , na brod sum pa ne ni dozvoluvaat :)
Треба по рутерите да им исповлезеш. Со други зборови, неможеш

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Може ли полицијата наша македонска (МВР) да преслушкува т.е. чита разговори на фејсбук/мсн и др чат ствари?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Може ли полицијата наша македонска (МВР) да преслушкува т.е. чита разговори на фејсбук/мсн и др чат ствари?
:pos:

Тие го демнеат секој наш чекор, секој наш чат, дури и овде и сега, на кајгана пазам што ќе пишам, зашто се надгледуваат од 386 компјутери и машини за куцање :)

Инаку, “МОЖНО“ е да направат такво нешто.... ама шансите се 0.2% (за кај нас зборам)

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
:pos:

Тие го демнеат секој наш чекор, секој наш чат, дури и овде и сега, на кајгана пазам што ќе пишам, зашто се надгледуваат од 386 компјутери и машини за куцање :)

Инаку, “МОЖНО“ е да направат такво нешто.... ама шансите се 0.2% (за кај нас зборам)
Смешно е. И мене ми беше смешно кога го прашав еден пријател да ми каже за некоја журка, а он ми вика дека не му се збори на фејсбук, и после ми вика дека некој имал проблеми со некој инспектор, и дека го читаат буквално све што напише преко нет. И ај сега викам баш да прашам, јас од прилике знам за интернет преко кои протоколи иде, ама тоа е World Wide Web и мислам дека полесно на тел ке те прислушкуваат отколку на нет.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Смешно е. И мене ми беше смешно кога го прашав еден пријател да ми каже за некоја журка, а он ми вика дека не му се збори на фејсбук, и после ми вика дека некој имал проблеми со некој инспектор, и дека го читаат буквално све што напише преко нет. И ај сега викам баш да прашам, јас од прилике знам за интернет преко кои протоколи иде, ама тоа е World Wide Web и мислам дека полесно на тел ке те прислушкуваат отколку на нет.
На фејсбук да не му ги читаат статусите и коментарите што ги остава? Така да не го пратат? :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Првпат во живот ми се дешава ова :mad:

Седам на ПЦ на нет и одеднаш снемува конекција, а рутерот, модемот си работат без проблем, еве на лаптопов имам нет. Во дивајс менаџер се` е ок... да не знаете што е проблемот? :S
Што се тиче овој глуп проблем, најдов што му било, стрејт кабелот цркнал :tv: Извинете што ве помачив :)))))

Член од
21 септември 2008
Мислења
267
Поени од реакции
84
Може и го прави тоа. Нека не те лажат дека веројатноста за такво нешто е еднаква на нула, има специјална служба во МВР која е задолжена за следење било какви интернет активности и тоа редовно се прави.
Скоро цел сообраќај може да се контролира, ако сакаш да тестираш постави еве на пример на Фејсбук педофилски слики па да видиш што ќе се случи после извесен период.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Кај нас дефинитивно не. Впрочем заштита е секогаш добро да се има и да бидеш сигурен дека никој не те следи. Под тоа не се подразбира полициски оддел (барем не кај нас). Пример може да ти пуштат некое колаче кое ќе собира информации за тоа кои страни ги посетуваш од кога до кога седиш на нет и мал милион други работи и да креира детални статистики односно да ги испраќа кај креаторот. Нешто како third party cookies. Барем ова е чест случај.
Исто добро е да си ограничиш порти во локалната LAN мрежа, за да не можат да ти пристапуваат од надвор преку соодветни протоколи и порти за истите односно да бидат блокиран пристап од gateway.
Инаку директно некој да ти чита мсн е невозможно освен доколку не си отворил пример порта 3389 за remote desktop па некој да се обиде да ти влезе од надвор притоа користејќи алатки за скенирање на слободни порти.
За фејсбук најдобро е да не се оставаат лични податоци и да се ограничат деловите од профилот кои ќе бидат видливи. Лажните профили, мултипл персоналити се една лоша појава која скоро и не може да се контролира со ширењето на www.

Член од
21 септември 2008
Мислења
267
Поени од реакции
84

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Де бе па ти, јас ке ти читам од фејсбукот, а не па МВР. Они можат да видат (ако сакаат нели) буквално се што правиш на нет. Ама буквално СЕ!

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Mala pomos.Google Chromot ne mi rabota.Nz so mu e ke go pustam ic ne se vklucvit,probav da go izbrisam ne mozit,restart naprev ne mozese i go updejtirav pa se puste ama sega pak ne sakat.Care.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Де бе па ти, јас ке ти читам од фејсбукот, а не па МВР. Они можат да видат (ако сакаат нели) буквално се што правиш на нет. Ама буквално СЕ!
Ај баш образложи детално како може да видат буквално се? Кога некој ќе каже нет не се подразбира само http (web) сообраќај и апликација (browser).

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Ај баш образложи детално како може да видат буквално се? Кога некој ќе каже нет не се подразбира само http (web) сообраќај и апликација (browser).
Токму така, затоа и ти вели буквално ... За некој корисник да стигне до одредена точка на интернет мора да помине преку интернет провајдер нели? За било каков сообраќај не само за веб. Во тие точки може да се следат информациите.
Најмал проблем е целиот сообраќај (влезен и излезен) на корисникот да се пренасочи и на друга локација каде ќе се снима, надгледува и сл. Е сега, ако информациите се криптирани ќе им треба некое време да ги декриптираат, но сепак повторно држи претходното кажано дека можат да следат СЕ!

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Без разлика на кој интернет провајдер си, (скоро) целиот интернет сообраќај излага на надвор преку Македонски Телеком. Македонски Телеком може да ти го види секое стиснато копче на тастатурата и глуфчето, секоја информација пратена, секое форум мислење напишано, секој пасворд укуцано........ МВР може да им побара на Телеком да им дадат све за тебе. Ама БАШ СЕ!

EDIT: Ај сега и јас имам проблем за решавање: Веќе недела - две, не ми се отвара фејсбук како што треба, ке се отвори само половично, или само текст на бела позадина, понекад се отвара убаво ама ретко тоа. Пробав со Хром и Експлорер 8, истиот проблем. Избришав кеш на бразуерот и сите колачиња од фејсбук - пак си стои проблемот. Помош?

Втор проблем: Откако youtube го пушти во оптек новиот интерфејс пред 3-4 дена, неможам да гледам веќе HD клипчиња, процесорот рипа на 100% и сецкаат. Пробав на други браусери и кај другар со друг оперативен систем и квадкор, истиот проблем го јави и кај него. Е сега интересно е што кога го гледам HD клипчето embedded на некој друг сајт не сецка, ама ако го отворам во youtube, сецка. Помош?

Kajgana Shop

На врв Bottom