Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
31 декември 2009
Мислења
577
Поени од реакции
156
znae nekoj net osven neotel so se stava bez uslov da imas domasen telefon?
za neogranicen net prasuvam?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Кабелски нет, модемот е Томпсон а рутерот Линксис. Пробувам да влезам во рутерот преку неговата ип ама ми ја дава како анавеилабл :/

Не помогна, failed at renewing IP adress. Фала сепак што се помачи :)
Чим не можеш да влезеш во Рутерот, најверојатно си имаш проблеми со мрежната картица (ако поврзуваш со кабел).

Пробај конектирај се преку Wireless USB, најди од некој на заем :)

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
значи ова сакам да направам: од рс сакам да си префрлам на лаптопот некои ствари(слики, музика...). е сеа, си иам рутерче, дали може тоа преку него да иде, wireless-треба нешто workgrup да праам? share на фолдери? како иде тоа? step by step, ви се молам, нуб сум =D
или некако на друг начин?

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
До нив таму е. Мене вака ми правеше, баш истото, модемот светеше, немав нет, кога одев рипеир ми даваше феилд кај ИП адресата. Јави се во КејблТел/Телекабел види што е работата. Не е до тебе, не се секирај. :)
Рутерот ти е во LAN во локална мрежа му пристапуваш локално нема врска ISP со него.

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Се доплаќа ли уште на on net adsl,ако преминеш над 10 Gb?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
значи ова сакам да направам: од рс сакам да си префрлам на лаптопот некои ствари(слики, музика...). е сеа, си иам рутерче, дали може тоа преку него да иде, wireless-треба нешто workgrup да праам? share на фолдери? како иде тоа? step by step, ви се молам, нуб сум =D
или некако на друг начин?
За почеток, пробај вака:

-={K-O-R-U-N}=- напиша:
Еве еден од најлесните начини:

(Истово направи го на двата компјутери)

Оди на пропертис на My Computer, па во табот Computer Name кликни на копчето Cnange. Кај Computer Name си пишуваш името на компјутерот (нека се различни на двата РС), а од доле одбираш Workgroup и таму пишуваш како ќе ти се вика мрежата, пример: DOMA (ова МОРА на двата РС да е исто)

После правиш рестарт на двата РС, си идеш на кој сакаш фолдер или партиција, десен клик, одбери Sharing and security, таму кликни го линкот If you understand the........ па од доле одбираш Share this computer on the network и ако сакаш Allow users to change my files.

Ќе почекаш малку да се заврши тоа лоадингот, и толку треба да е....
Ако не ти успее (што не верувам), нa темава имаш се што ти треба.

Се доплаќа ли уште на on net adsl,ако преминеш над 10 Gb?
Ако до сега си доплаќал а не си префрлен на новите пакети, ќе си доплаќаш уште зашто ќе те сметаат како да го користиш најпрвиот пакет (што повеќе не постои) во кој после 10GB се доплаќа.

П

Паган-др

Гостин
Се извинувам тогаш ако збунив некој. Ни јас не се разбирам многу со овие работи, само се обидов да пронајдам решение. :)

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
Пред некој ден пробував да го пренесам од компјутер нетот и на лаптоп и не ми успеа ама буричкав и по опциите за wireless, па сега кога фаќам wireless мрежа на лаптопот не сака да се конектира, т.е пишува connected а долу ми се појавува жолт триаголник со извичник и пишува No network access. Пробував на најразлични мрежи и на ниту една не успева да се закачи на нет. Некој да не знае што би можело да имам исклучено или деактивирано за да се јави овој проблем?

Г

Грејвдигер

Гостин
Пред некој ден пробував да го пренесам од компјутер нетот и на лаптоп и не ми успеа ама буричкав и по опциите за wireless, па сега кога фаќам wireless мрежа на лаптопот не сака да се конектира, т.е пишува connected а долу ми се појавува жолт триаголник со извичник и пишува No network access. Пробував на најразлични мрежи и на ниту една не успева да се закачи на нет. Некој да не знае што би можело да имам исклучено или деактивирано за да се јави овој проблем?
Имаш вајрлес рутер така? Види да не си го рестартирала и поново намести ги ип адресите и днс серверите...

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
Имаш вајрлес рутер така? Види да не си го рестартирала и поново намести ги ип адресите и днс серверите...
Не, не во лаптопот имам изместено нешто, софтверски. Фаќам wireless по кафичи и библиотеки. :)

Поточно фаќав, сега веќе не. :(

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Многу зависи од веб страните што ги посетуваме. Доколку поголем дел се македонски страни или страни во регионот во тој случај ќе има поголема латенција помеѓу хостот (клиентот) и ДНС на Google, или со други зборови поголем round-trip time (RTT) на пакетите во мрежата.
Гледај сега , ова ти нема баш логика ... Ако мене ми е пинг со 8.8.8.8 174 мс , значи дека која и да е страница да ја побарам ... мене ми се потребни 174 мс за да стигне реквест до 8.8.8.8 . Така да јас од старт со тој ДНС сервер имам 174 мс каснење во споредба со сервер кој има помал пинг .
Значи ако го користам 8.8.8.8 за сите страни ми важи бавниот ресолв . И нема врска дали се македонски или светски страни .

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Не, не во лаптопот имам изместено нешто, софтверски. Фаќам wireless по кафичи и библиотеки. :)

Поточно фаќав, сега веќе не. :(
Врати ги сите IP опции од вајрлесот на automatic.

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
од Оптејн пиши ги Ајпи адресите, мене ми успеа така... впа/пск/впа2 треба да одговара со од лаптоп кај секјурити код

чудно како ми се изгуби телефонијата откако ми променија корисничко име, т.е. пасворт, па со ресет од позади ги изгубив и телефонските разговори, 500 минути гратис ми се чини беа.

на се имав нет сем на писи и лаптоп, а сплитерот си беше во ред.

Член од
9 јуни 2005
Мислења
211
Поени од реакции
23
Zdravo mala pomosh , kako da odblokiram da moze da otvaram strani , ona content filter e staveno ,mislam deka moze imam videno , na brod sum pa ne ni dozvoluvaat :)

Kajgana Shop

На врв Bottom