Иницијатива за рамноправност во ЈСП, дајте ни поддршка

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Џабе се жалите,кога до нас е проблемот.Јас не памтам да излезе Македонче на протест и да изјави јавно дека му е преку .!. од "нивното" понашање.Можда сме излегле 2-3 пати ама тоа нема ни допирна точка со протест.Мирен протест? = Затоа патиме И ќе патиме! Треба да видат дека сме ние Македонците сериозни а не да се осеќаме како туристи.Чист пример,сите можни соседи,Србија,Грција,Бугарија.Кога идат на протест на вести ги има,ние? Клекнуваме на рекорд и нема сообраќај,и? Не викам да го демолираме цел град,ама со таков протест ништо не правиме.И тоа ќе трае една недела макс и се се заборава после тоа.А овие "браќава" што и да побарале,тоа добиваат и во право се богами.На кале отидоа маме ебаа на камери ги имаше како ги апсат па никому ништо.Отидовме 50 души да ја "браниме" честа на Македонија,дома не не познаа после тоа.Секое второ македонче вака размислува:Шо ќе идеш бе џабе проблеми ќе си праиш и онака ништо не ти мења,ке те видат ке те фатат негде сам итн итн.А нашите идни генерации (нашите деца) ке имаат албански јазик во школо како втор јазик,смешно.И да,ке забораев..Знаете кој јазик го полагаат на матура? Погодете од еднаш...Можда немаше некоја врска со ЈСП ама општо така е.Sorrу на спам :)

Член од
30 јуни 2011
Мислења
322
Поени од реакции
196
.Јас не памтам да излезе Македонче на протест и да изјави јавно дека му е преку .!. од "нивното" понашање.
Заборави на ова брат...политиката навлезе премногу меѓу народот,неможеш веќе да очекуваш некој да иде против својата партија да излезе на протест и да прави нереди.А и ние неутралните да направиме некој обид ѓабе ние,одма ќе не обележат како државен непријател број еден...кој е пратен од опозицијата за да прави нереди и да ја руши власта.
Што посеаја ИНДИЈАНЦИТЕ во Собрание после 2001,тоа ние ќе жнееме наредниве години(али сами сме криви,ние ги избираме)
Извините на офф топик,но кога ќе се размисли подобро ова е суштината на целиот проблем.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.062
Поени од реакции
74.697
Ќе излеземе и ќе протестираме против компљ... компљутер Албански компљутер :D

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
КОЈ БЕ , ние да не платиме билети , нема шанси, само албанците не плаќаат.

Пензионери се шверцуваат во ЈСП

Ниту опомените ниту казните не ги пишманат постарите граѓани да се шверцуваат во автобусите на Јавното сообраќајно претпријатие „Скопје“ за беспари. Одлуката на Градот, која е во сила веќе една и пол година, се однесува на бесплатен превоз во вторник и во петок, но само за жени над 62 и за мажи над 64 години. Многумина, иако со пензионерски стаж, не го исполнуваат овој услов, но сепак се возат редовно надевајќи се дека никој нема да им побара лична карта за да им ги преброи годините. Сивата бројка луѓе што се возат на овој начин во автобусите создаваат зголемен метеж.

- Познавам многумина што ги немаат потребните години и кои знаат да кажат дека казната воопшто не им е проблем да ја платат, доколку биде фатени - рече Светлана П., пензионерка од населба Тафталиџе.

- Вторник и петок ми се денови за прошетка за да се видам со пријателките на кафе. Иако сум пензионерка одамна, ги немам потребните години, но сепак тоа не значи ништо - возачот не бара лична карта. Ако контролор ми ја побара, ќе се правдам дека сум ја заборавила дома. Досега барем такво нешто не ми се случило - раскажува жителка на населбата Ченто. (Итра Баба , можам да замислам каква пензија има)

Претпријатието се дума и за студентите

http://dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=2BADF0857FCB204294EC045523DAEDA6

Зошто да не платат казна , кога имаат пензија од 30.000 денари , ама сепак не им се даваат пари за билет.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
КОЈ БЕ , ние да не платиме билети , нема шанси, само албанците не плаќаат.

Пензионери се шверцуваат во ЈСП

Ниту опомените ниту казните не ги пишманат постарите граѓани да се шверцуваат во автобусите на Јавното сообраќајно претпријатие „Скопје“ за беспари. Одлуката на Градот, која е во сила веќе една и пол година, се однесува на бесплатен превоз во вторник и во петок, но само за жени над 62 и за мажи над 64 години. Многумина, иако со пензионерски стаж, не го исполнуваат овој услов, но сепак се возат редовно надевајќи се дека никој нема да им побара лична карта за да им ги преброи годините. Сивата бројка луѓе што се возат на овој начин во автобусите создаваат зголемен метеж.

- Познавам многумина што ги немаат потребните години и кои знаат да кажат дека казната воопшто не им е проблем да ја платат, доколку биде фатени - рече Светлана П., пензионерка од населба Тафталиџе.

- Вторник и петок ми се денови за прошетка за да се видам со пријателките на кафе. Иако сум пензионерка одамна, ги немам потребните години, но сепак тоа не значи ништо - возачот не бара лична карта. Ако контролор ми ја побара, ќе се правдам дека сум ја заборавила дома. Досега барем такво нешто не ми се случило - раскажува жителка на населбата Ченто. (Итра Баба , можам да замислам каква пензија има)

Претпријатието се дума и за студентите

http://dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=2BADF0857FCB204294EC045523DAEDA6

Зошто да не платат казна , кога имаат пензија од 30.000 денари , ама сепак не им се даваат пари за билет.
Не е задоволен посакуваниот број на пензионери во администрацијата на ЈСП, затоа не плаќаат.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Се поставува прашањето , зошто им се дозволи на Пензионерите безплатно да се возат , а на социалците им се бараат пари.

Знаејќи дека кај албанците има најголем број на социални семејства (вистински социалци , не како кај македонците кои земаат социална ама не дека ја заслужуваат) , мислам дека време е да им се дозволи на социалците да имаат и тие безплатен превоз во ЈСП.

Ако македонците со 10.000 , 30.000 денари пензии , не им се даваат пари за автобус, тогаш социалците албанци имаат уште повеќе причина да се шверцуваат по автобусите.

Општина Чаир има 5000 семејства корисници на социалната помош , но социалната помош е 2000 денари , а пензии нема 2000 денари.
Затоа што поскоро за социалците да има привилегии.
--- надополнето: Oct 21, 2011 1:34 PM ---
Не е задоволен посакуваниот број на пензионери во администрацијата на ЈСП, затоа не плаќаат.
Знаеш ли што пишуваш.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Се поставува прашањето , зошто им се дозволи на Пензионерите безплатно да се возат , а на социалците им се бараат пари.

Знаејќи дека кај албанците има најголем број на социални семејства (вистински социалци , не како кај македонците кои земаат социална ама не дека ја заслужуваат) , мислам дека време е да им се дозволи на социалците да имаат и тие безплатен превоз во ЈСП.

Ако македонците со 10.000 , 30.000 денари пензии , не им се даваат пари за автобус, тогаш социалците албанци имаат уште повеќе причина да се шверцуваат по автобусите.

Општина Чаир има 5000 семејства корисници на социалната помош , но социалната помош е 2000 денари , а пензии нема 2000 денари.
Затоа што поскоро за социалците да има привилегии.
--- надополнето: Oct 21, 2011 1:34 PM ---

Знаеш ли што пишуваш.
Он знае што пишува, работата е ти дали знаеш? Истото го збореше неколку страни претходно!
Во право си за социјалците ама овде не е темата за тоа. Што мислиш пензионери албанци нема што се шверцуваат? Абе има и Македонци и Албанци, пензионери, студенти, ученици. АМА ТЕМАТА Е ЗА ТОА КОГА ЌЕ ВЛЕЗЕ КОНТРОЛА, МАКЕДОНЕЦОТ ГО СОБЛЕКУВААТ ДО ГАЌИ, ПЦУЈАТ, СЕ КАРААТ, А СО АЛБАНЕЦОТ ДВА ЗБОРА И НЕМА ВРСКА! Дај прај разлика човече, глеам образован си.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Заборави на ова брат...политиката навлезе премногу меѓу народот,неможеш веќе да очекуваш некој да иде против својата партија да излезе на протест и да прави нереди.А и ние неутралните да направиме некој обид ѓабе ние,одма ќе не обележат како државен непријател број еден...кој е пратен од опозицијата за да прави нереди и да ја руши власта.
Што посеаја ИНДИЈАНЦИТЕ во Собрание после 2001,тоа ние ќе жнееме наредниве години(али сами сме криви,ние ги избираме)
Извините на офф топик,но кога ќе се размисли подобро ова е суштината на целиот проблем.
Братко не е до нашите.. Албанците ги турка голема сила.. САД.. Што мислиш Србија сакаше да им даде своја територија? не.. тие си направија нова држава Косово..

Ние ги пуштивме терористите 2001 со автобуси .. Како ќе кажат посилните тоа ќе правиме.. 2 милиона сме ќе не соберат за 2 минути..

А ова за ЈСП точно е.. албанците не ги чепкаат.. Во автобус колку пати имам видено контрола и да ги фати без карта не им вика ништо пошто имаат некој страв.. Едино да се погоди некој да им подвикне..

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Додека ја возам релацијата од Автокоманда до Карпош 3 се чувствувам како да поминувам низ некоја албанска провинција и искрено по понижено не се чувствувам бидејќи во својата држава Македонија се чувствувам како на туѓа територија. Секој месец одвојувам по 950 денари за карта, која за студент како мене, сума навистина значи. Ценам што донесија нови автобуси но никогаш нема да се помирам со тоа што Албанците не плаќаат за карти ( а и многу други...)

2 пати не купив карта и третиот пат ми влезе контрола и си го платив казнениот билет од 200 денари и од тогаш постојано користам слободна карта, но што е со ситуациите со Албанците што никогаш не плаќаат за превоз, што е со нивното недолично однесување, што е со провокациите од нивна страна, што е со тоа што ги демолираат автобусите. Точно е дека ова не е само во автобусите на ЈСП но овде сум директно вклучен јас и ја осеќам на своја кожа неправдата. Доколку бидеме пи*ки и премолчуваме на ова во Македонија, нашата иднина и иднината на нашите деца ќе биде бедна!

Мораме да бидеме упорни и да не премолчуваме на ова, да се организираме и, или сите ќе бидеме рамноправни или сите масовно ќе престанеме да ги плаќаме картите за ЈСП!

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.251
2 пати не купив карта и третиот пат ми влези контрола и си го платив казнениот билет од 200 денари, но што е со ситуациите со албанеците што никогаш не плаќаат за превоз, што е со нивното недолично однесување, што е со провокациите од нивна страна, што е со тоа што ги демолираат автобусите. Точно е дека ова не е само во автобусите на ЈСП но овде сум директно вклучен јас и ја осеќам на своја кожа неправдата. Доколку бидеме пи*ки и премолчуваме на ова во Македонија, нашата иднина и иднината на нашите деца ќе биде бедна!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom