Иницијатива за рамноправност во ЈСП, дајте ни поддршка

Статус
Затворена за нови мислења.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Сега ќе почнат и шоферите да бараат обезбедување со нив да патува, оти јадат повеќе ќотек од средношколец. Него може да ги земат легалните рекетари (читај: агенции за обезбедување) да обезбедуваат автобуси и кога ќе има проблем „ѕвррц“ и влагаат овие со став „пари или ќотек“, да видиш после како ќе плаќаат зелките.

M

Mario Gómez

Гостин
Сега ќе почнат и шоферите да бараат обезбедување со нив да патува, оти јадат повеќе ќотек од средношколец. Него може да ги земат легалните рекетари (читај: агенции за обезбедување) да обезбедуваат автобуси и кога ќе има проблем „ѕвррц“ и влагаат овие со став „пари или ќотек“, да видиш после како ќе плаќаат зелките.
Треба шоферите да се обезбедени ко у двокатните и никој да не може да влага и физичкида се пресмета со нив. Они се должни само да возат, и не смее вниманието да им се одзема на никој начин. Според мене ЈСП не треба да се приватизира, но нека се приватизира секторот за контрола на билетите со што некоја агенција за обезбедување би го превзела тој дел.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Ова на крај секогаш го пишуваат и најјако им е:
„Полицијата презема мерки за пронаоѓање на сторителот и расчистување на случајот“

Кого го лажат бе? Кого го лажат?! Мерки превземале... кои црни мерки?!

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.948
Поени од реакции
50.865
Не е убаво тоа што сте пички, да го камуфлирате под ““култура’’ и “ниво’’.

Мене ми се има десено ова во средно, не фаќа контрола мене и четворица шконови, никој нема карта, нив ги “заборавија’’ на средна, мене на предна проба да ме носи демек у станица ќе сме иделе.
Кога проба имаше фаќање за врат, кога виде дека ќе се заколиме ако треба, се повлече ко посран.

Верујте не ми е целта да глумам тука јак и насилен, ама ако мислите дека со мејлови ќе ја решите оваа ситуација, во држава во која како Македонци во хиерархијата сме меѓу Циганите и кучињата, заслужувате вакви скечови.

Има една узречица која гласи “со царот-царски, со сељакот-селски ’’. поуката сами извлечете ја

Член од
25 октомври 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
јас мислам дека треба да се достави петиција за рамноправна наплата на билетите до (јсп-скопје)инаку доколку се продолжи вака само врз нас македонците да се врши тортура кога ке се случи некој да нема карта а за разлика од нас поголем дел од албанците кога ке ги фатат без карта поминуваат само со усна опомена.ке настане општ хаос во градов доколку и ние не плакаме. затоа претпријатието(јсп-скопје) треба да размисли како се однесува со нас патниците кои сме редовни плајќачи....поздрав до сите

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
ЈСП мораат да превземат нешто во врска со овој проблем. Доста често сум сведок на она што е опишано на неколку наврати во темава. Не е океј некој да купува карта, а некој да се вози џабе.
Но, кај нас мора прво културата на цел народ да се покачи на повисоко ниво, а потоа ќе може да апелираме за вакви работи. Пошо еднаквоста кај плаќањето карта или казна нема да го смени фактот дека многу од новите автобуси се со скршени шофершајбни.
Треба малку и да созрееме.

Sent from my Android using Tapatalk

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Толку беше од ова а? Ех, никогаш ништо неможе да истераме до крај, затоа ни ја земаа државава

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Да се изнесе некако ова во јавност, зашто форумов никој не го е*е. И снимајте кога ќе видите дека се случува такво нешто. Контрола се нема качено јас додека се возам може веќе две недели, а и кога се качила се качува после бит пазар кога веќе сите ќе се симнат.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Да се изнесе некако ова во јавност, зашто форумов никој не го е*е. И снимајте кога ќе видите дека се случува такво нешто. Контрола се нема качено јас додека се возам може веќе две недели, а и кога се качила се качува после бит пазар кога веќе сите ќе се симнат.
Писма до сите медиуми. Еден или два ќе се најдат да објават.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Сум се возела 1600 пати со ноќна 2ка, на сите им бара 40 денари и не пушта никој да се качи од позади. Обавезно има минимум 2ца контролори, од кои едниот е албанец и лично ијам видено како ги брка коа се имаат качувано без карта или ги терал да плаќаат, без разлика дали се Македонци или не, дали се девојчиња или машки.
Се качувам пред некој ден во 65ка и имаше 10тина луѓе внатре, повеќето албанци, само ја му платив на возачот, мислам дека малце се зачуди. Можев да се шверцам, али неќев чисто од култура. После се качуваа уште луѓе, мои комшии и видов дека не плаќаат карта. Зашо? Зашо е 56ка и никој не плаќа у 56ка.

Се качувам пред месец дена у 5ка, во вторник, бев прва смена на работа, па на факултет, и фино лепо утепана - седнав и еден дедо гласно објаснуваше како ние младите немаме култура, не сме биле воспитани. Да имав сила, ќе му држев предавање за тоа кој нема култура, дали ја што плаќам секој ден по 2 автобуси, или он што чека вторник и петок да дојдат за да се вози бесплатно.

Немаме култура изградено кај нас за вакви ствари, соочете се со тоа.

А вие шо имате проблем со линиите ко 57мица, побарајте да ви воведат приватна линија, да видиш дека раат ќе бидете сите.

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
А вие шо имате проблем со линиите ко 57мица, побарајте да ви воведат приватна линија, да видиш дека раат ќе бидете сите.
Пишував за ова и порано али еве пак ке ти пишам. Многу пати е побарано да се воведе приватна линија ама ЈСП имаат најголем профит од оваа линија и несакаат да го делат со приватњаци. Шанса нема да се воведе приватна 57-ца.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
8 години скоро се возам по автобуси, имам видено се' и сешто. Од масовно шверцање, до масовни тепачки.
Од тие 8 години, еднаш ми се има случено да не платам за карта. Тоа не го направив поради тоа што се осеќав подобар, попаметен, или не знам што, од моите соученици Македонци, туку го направив поради тоа што требаше да заверам слободна на две-три станици од таму. Не е битно. Се качи контролор, ми ја зеде слободната, платив казна, и никому ништо. Никого не нападнав, ниту пак го опцув контролорот. Ах да, ни калашњиков не извадив, иако сум Албанец.
И мене ми пречи кога гледам дека луѓе 5-6 години помлади, а богами и постари од мене се качуваат по автобуси без да платат, пуштаат музика гласна, и се' тоа. И Албанци во 2ка, и Македонци во 5ка, и Роми во 19ка.
Знам како стојат работите. По тие автобуси кај што се качувам јас, има претежно Албанци, така да особено добро знам како стојат работите.
Проблемот не е нерешлив. Еве неколку прости чекори што можат да придонесат на решавање на проблемов.
1) Повеќе контролори.
2) Да се воведе внатрешна контрола, кои ќе санкционираат вработени кои не ги почитуваат правилата на ЈСП, пример: пуштање патници внатре без да платат.
3) Види точка под реден број 1.
Ако не им дозволиш на луѓето да се качуваат во автобус, ако немаат билети, тогаш сосема нормално е дека ќе има напредок. Зошто? Поради тоа што детиштето кое денес не стигнало до училиште, утре најверојатно ќе плати карта, доколку пак има контролори. Мора да го направи тоа, поради тоа што нема друга опција. Ама се' дури им дозволуваат на луѓето да се однесуваат како сакаат, па нормално е дека нема да плаќаат. Кој будала би дал 30-40 денари на билет ако може да се вози беспари, кога може тие пари да ги потроши на едно чоколадо, или некој друг безначаен производ. Така?
И ако преку контролорите не може да се постигне ова, тогаш нека ангажираат некоја приватна агенција за обезбедување. Тогаш знаеш дека ако пробаш да се направиш фраер, некој господин со недостаток на коса ќе те натера да зажалиш зошто си се родил.
Освен тоа, гледам дека се лупаат глупости на големо тука, како на пример: Албанците се шверцаат поради тоа што нема доволен број на Албанци вработени во ЈСП. Абе ајде. Го здоболе таквото детиштето од Крушопек за тоа дали во ЈСП има 5, 10, или 20 посто вработени Албанци. Никој не го казнува заради тоа шверцување. Тоа е проблемот.
Зошто во 12ка сите се однесуваат како примерни граѓани? Затоа што таму ако пробаш да се качиш без да платиш, ќе те исфрли некој од автобус.
Санкции постојат, меѓутоа не се применуваат. Ако останат вака работите, проблемот нема да се реши.

Ах да, one last thing, темава е за ЈСП случки, не е за политика, или рамковен, или дали таквото се тресе во ладна вода.

Срдечни поздрави.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
8 години скоро се возам по автобуси, имам видено се' и сешто. Од масовно шверцање, до масовни тепачки.
Од тие 8 години, еднаш ми се има случено да не платам за карта. Тоа не го направив поради тоа што се осеќав подобар, попаметен, или не знам што, од моите соученици Македонци, туку го направив поради тоа што требаше да заверам слободна на две-три станици од таму. Не е битно. Се качи контролор, ми ја зеде слободната, платив казна, и никому ништо. Никого не нападнав, ниту пак го опцув контролорот. Ах да, ни калашњиков не извадив, иако сум Албанец.
И мене ми пречи кога гледам дека луѓе 5-6 години помлади, а богами и постари од мене се качуваат по автобуси без да платат, пуштаат музика гласна, и се' тоа. И Албанци во 2ка, и Македонци во 5ка, и Роми во 19ка.
Знам како стојат работите. По тие автобуси кај што се качувам јас, има претежно Албанци, така да особено добро знам како стојат работите.
Проблемот не е нерешлив. Еве неколку прости чекори што можат да придонесат на решавање на проблемов.
1) Повеќе контролори.
2) Да се воведе внатрешна контрола, кои ќе санкционираат вработени кои не ги почитуваат правилата на ЈСП, пример: пуштање патници внатре без да платат.
3) Види точка под реден број 1.
Ако не им дозволиш на луѓето да се качуваат во автобус, ако немаат билети, тогаш сосема нормално е дека ќе има напредок. Зошто? Поради тоа што детиштето кое денес не стигнало до училиште, утре најверојатно ќе плати карта, доколку пак има контролори. Мора да го направи тоа, поради тоа што нема друга опција. Ама се' дури им дозволуваат на луѓето да се однесуваат како сакаат, па нормално е дека нема да плаќаат. Кој будала би дал 30-40 денари на билет ако може да се вози беспари, кога може тие пари да ги потроши на едно чоколадо, или некој друг безначаен производ. Така?
И ако преку контролорите не може да се постигне ова, тогаш нека ангажираат некоја приватна агенција за обезбедување. Тогаш знаеш дека ако пробаш да се направиш фраер, некој господин со недостаток на коса ќе те натера да зажалиш зошто си се родил.
Освен тоа, гледам дека се лупаат глупости на големо тука, како на пример: Албанците се шверцаат поради тоа што нема доволен број на Албанци вработени во ЈСП. Абе ајде. Го здоболе таквото детиштето од Крушопек за тоа дали во ЈСП има 5, 10, или 20 посто вработени Албанци. Никој не го казнува заради тоа шверцување. Тоа е проблемот.
Зошто во 12ка сите се однесуваат како примерни граѓани? Затоа што таму ако пробаш да се качиш без да платиш, ќе те исфрли некој од автобус.
Санкции постојат, меѓутоа не се применуваат. Ако останат вака работите, проблемот нема да се реши.

Ах да, one last thing, темава е за ЈСП случки, не е за политика, или рамковен, или дали таквото се тресе во ладна вода.

Срдечни поздрави.
Алелуја! Конечно еден од Албанска националност да си каже како реално стојат работите, а не олку посто, онолку посто требало да бидат. Иди на тој дарданијата објасни му го ова да те видам... Штета шо е глуп, па нема да те сфати.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom