Јас не вервуам многу во офшорните фондови. Ако сакаш злато земи најди компанија од типот наЕее да! И за дуќан е битна локацијата.... Нешто на темата... имам впечаток дека не веруваш многу на инвестициските фондови, те на златните фондови!?
Јас мислам дека свеста и совеста на зелените душегрижници за животната средина не ги одредуваат профитите на компаниите. Главен факор тука се економски фундаменти кои кажуваат дека по еконосмка исплатливост енергенсите се, нукеларно, гас,нафта, јаглен, и потоа дури следуваат зелените енергенси кои се 99% еконосмки неисплатливи и постојат само како резултат на владини субвенции нешто што денес го има утре го нема.Јас веќе 6 години повремено ги истражувам инвестициските фондови, и од досега понудените други форми на долгорочно штедење во Македонија, највеќе се исплати штедењето во инвестициски фонд. Животното осигурување и третиот пензиски столб во позадина исто така имаат слична методологија на инвестирање (комбинација на акции, обврзници и валути), но бидејќи како производ нудат и нешто плус (осигурување при смрт на пример), затоа и провизиите за управување им се поголеми, па според тоа и приносот на долг рок е нешто помал.
Во оваа 2016 година, доколку инвестицискиот фонд понуди годишна заработка од 5%-8%, рачунајте го за успешен фонд. Сé над тоа е реклама или среќа. Кај нас фондовите изведоа нешто помала заработка, но сето тоа беше заради влезните провизии кои беа прилично големи поради тоа што беа инкорпорирани со мрежен маркетинг. Се надевам сега тоа не е така. На пример КД Фондови нуди значително помали влезни провизии од порано.
Исто така, важно е да се знае што се случува со вашата заштеда кога ќе ви се исплати на сметка. За инвестициските фондови знам дека се плаќа 7% данок на добивка, но на разликата од цена при профитот. Незнам како е за животното осигурување или пак третиот пензиски столб. Се надевам со закон е исто така 7%.
Последниве години низ светот се отвараат и т.н зелени фондови, каде што инвестициската политика им е инвестиции во компании кои се занимаваат со обновлива енергија. Според мене тоа е одличен чекор, бидејќи на долг рок, ваквиот тип на компании би биле многу поуспешни од компаниите кои се занимаваат со разни енергенси и нафта—компании во кои обично типичните фондови инвестираат. Убаво е и ова да се земе во вид, бидејќи како што се менува свеста и совеста кај глобалното население, така ќе слабеат и компаниите кои придонесуваат за глобалното затоплување, а ќе се засилуваат компаниите кои придонесуваат за позелена иднина. Според тоа, инвестицијата покрај умна, може да биде и совесна.
Sekogash vredi da se investira..... Ne postoi prav ili losh moment za investiranje. Ako planirash da investirash vo investicki fond (akciski) ondak ili bidi spremen 10 godini da gi chuvash parite tamu i da ne gi chepkash ili voopshto ne vleguvaj vo takva investicija. Inache, WVP Fund Management e momentalno broj 1 drushtvo za upravuvanje so investiciski fondovi vo Makedonija i isto kako shto nejzinata sestrinska firma, WVP osiguritelnoto brokersko drushtvo e Alfa i Omega vo biznisot so (zivotno) osiguruvanje vo Makedonija, taka i investiciskiov Fond e (ke bide).Нешто да споделите за инвестициските фондови. Долго време не е активна темава. Вреди ли да се инвестира денес (2019 г.). Совети, мислења...?
Фала
Zdravo, istovo prasanje me interesira i mene dali se isplaca da investiras vo fondovi, dali nekoj od grupava ima investirano da spodeli iskustvo kako se toa odi dali ima dividenda i dr.., Inaku sum zainteresiran za vlozuvanje na akcii vo stranski berzi pa ako nekoj ima pogolemo iskustvo da spodeli, (znam deka postoi tema za investicii vo straski berzi) no i tamo ke go postavam prasanjevo za licni iskustva.Гледам на МСЕ веб страната вметнале конечно и податоци за фондовите. Не знаев дека толку ги имало на број. Но генерално гледано МСЕ веб страната е доста слаба и бара дополнителна обработка на податоците за да дојдиш не некаков основен заклучок. Ме интересира како функционираат фондовите?
Имаш сума и купуваш удели исто како кај акциите.
- Провизија пример за купување на акции е ~1,2%. Колку е за провизијата за удели во фондовите?
- Дали плаќаат дивиденда како кај странскиве фондови?
- Дали можеш и кај нив капитлана добивка да направиш ко кај акциите, макар што овие се повеќе за долгорочно.
- Погоре имаше пишано нешто за влезни провизии 5% и годишна провизија од 2.75% (коментар од 2016та).
- За странските влезна провизија е претпоставувам трошокот за порамнување и има исто месечно за чување. Дали има некаков друг трошок кој е поврзан?
> Ако се има горново во предвид, гледајќи ги повисоките трошоци за удели во странските фондови, ме интересира дали се исплаќа повеќе во странските фондови или во домашен кој веројатно има помали трошоци, но и приноси.
> Втора споредба со МСЕ. Го гледав КБ Публикум последен месец 2,63%, а последниов месец МБИ10 е падни-стани по 1%. МСЕ сам да инвестираш во акции можеш повеќе да заработиш, но бара и повеќе инвестирано лично време. Инвестирам во акции, но учам допрва, а гледам има доста за учење. Па ме интересира за ваше мислење сенерална споредба.
Бројките се крајно убедливи, еве ги:
Прегледај го приврзокот 260077Прегледај го приврзокот 260078
Буквално СЕКОЈ фонд има полош поврат од просекот за време на своето постоење. Да им довериш пари да ти управуваат е како да отидеш кај доктор што 15 години лечел полошо него што луѓето сами би се лечеле. Никој не треба да става ни денар во овие фондови, а вториот пензиски столб треба да се укине пошто е најобичен паразит што македонските пензионери досега ги чинел накај 300 милиони евра.
На луѓе можеш со сила да им земеш, ама не можеш со сила да им дадеш. По ваков опис на институциите и фондовите, последен совет е да немаат никаква доверба во системот и во тие што самоуверено им даваат инвестициски совети, а особено во приватни пораки.
Ќе баталам пишување на некое време, а на сите ви посакувам многу среќа и пари.