Имиграција во време на војна

Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.457
Поени од реакции
40.331
За 50-70 години христијанството и исламот вопшто нема да постојат.И да се одржат по некоја случајност,ќе имаат многу мал број на верници и во којзнае каква форма ќе бидат.
Со изумирањето на постарите генерации ќе умре и стариот поредок.
Светот ќе биде многу поинаков од овој што го знаеме ние.
католицизмот и протестанизмот можеби, овие го претвараат у дистопија више западното опшество. Другиве религии не верувам.
 
Член од
21 мај 2021
Мислења
736
Поени од реакции
1.602
католицизмот и протестанизмот можеби, овие го претвараат у дистопија више западното опшество. Другиве религии не верувам.
Не мислев на оноа дека 100% ќе ги снема,туку дека ќе бидат толку незначителни што воопшто нема да бидат никаква закана за светот.
После толку години дури и национализмот полека ќе почне да се распаѓа.
Помладите генерации имаат многу поинакви гледишта за светот за разлика од постарите.
Овоа е ера на технологијата и либерализмот,ќе нема многу простор тука за Господ или татковината.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.932
Поени од реакции
8.886
За 50-70 години христијанството и исламот вопшто нема да постојат.И да се одржат по некоја случајност,ќе имаат многу мал број на верници и во којзнае каква форма ќе бидат.
Со изумирањето на постарите генерации ќе умре и стариот поредок.
Светот ќе биде многу поинаков од овој што го знаеме ние.
Се надеваш дека е така.

Проблем е што едната страна е спремна на насилство за да биде по нејзино и дури ги убива оние што напуштат вера. Историски гледано секогаш поагресивните победувале.
 
Член од
21 мај 2021
Мислења
736
Поени од реакции
1.602
Се надеваш дека е така.

Проблем е што едната страна е спремна на насилство за да биде по нејзино и дури ги убива оние што напуштат вера. Историски гледано секогаш поагресивните победувале.
Или пак можеби сте премногу опседнати со сегашниве случувања па мислите дека тоа вечно ќе трае.:)

Муслиманите реално немаат никаква моќ во моментов,ниту пак ќе имаат во иднина.Поделени се,немаат интелигенција за некои грандиозни дела,башка што имаат многу ретардирани гледишта што немаат никаков контакт со реалноста(Алах на пример).
Децата на сегашниве генерации муслимани кои се преселени на Запад чисто се сомневам дека ќе бидат толку агресивни како нивните родители и предци.

А за тоа со агресивноста,тоа ти е меч со две острици.Агресивниот многу често знае и да прегори во неговите империјалистички походи.Нацистичка Германија на пример.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.457
Поени од реакции
40.331
Или пак можеби сте премногу опседнати со сегашниве случувања па мислите дека тоа вечно ќе трае.:)

Муслиманите реално немаат никаква моќ во моментов,ниту пак ќе имаат во иднина.Поделени се,немаат интелигенција за некои грандиозни дела,башка што имаат многу ретардирани гледишта што немаат никаков контакт со реалноста(Алах на пример).
Децата на сегашниве генерации муслимани кои се преселени на Запад чисто се сомневам дека ќе бидат толку агресивни како нивните родители и предци.

А за тоа со агресивноста,тоа ти е меч со две острици.Агресивниот многу често знае и да прегори во неговите империјалистички походи.Нацистичка Германија на пример.
Многу си грешка за тоа дека не се агресивни. У Франција веќе ги имаш втора генерација и се бетер од нивните родители. Они мислат дека треба да им наплатат нешто на феанцузите за колонијализмот а не да бидат браќа со нив. И од ова што имам видено и Белгија не стои боље.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.932
Поени од реакции
8.886
Или пак можеби сте премногу опседнати со сегашниве случувања па мислите дека тоа вечно ќе трае.:)

Муслиманите реално немаат никаква моќ во моментов,ниту пак ќе имаат во иднина.Поделени се,немаат интелигенција за некои грандиозни дела,башка што имаат многу ретардирани гледишта што немаат никаков контакт со реалноста(Алах на пример).
Децата на сегашниве генерации муслимани кои се преселени на Запад чисто се сомневам дека ќе бидат толку агресивни како нивните родители и предци.

А за тоа со агресивноста,тоа ти е меч со две острици.Агресивниот многу често знае и да прегори во неговите империјалистички походи.Нацистичка Германија на пример.
За сега секоја наредна генерација е поагресивна. Имамите отворено проповедаат дека со број на новородени ке успеат каде со војна не успеале.
Ако Европа не се освести го јадеа стапот.
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
9.782
Поени од реакции
24.071
католицизмот и протестанизмот можеби, овие го претвараат у дистопија више западното опшество. Другиве религии не верувам.
Католицизмот не. Протестантите се ретардите што почнаа цркви да превораат во уметнички галерии и џамии. Баш во темата воук постирав дека црква како црква не постои во Канада туку се вика нешто како куќа на заедницата (comunity house). Шпанија, Италија и Португалија не се баш нај нај но сеуште има млади што се верници. Јужна Америка и Полска кога ќе успеат барем на 80% да ги намалат ќе ти кажам дека тоа е успех. Ватикан не се предава лесно.
 
Член од
13 април 2021
Мислења
3.266
Поени од реакции
10.918
Не мислев на оноа дека 100% ќе ги снема,туку дека ќе бидат толку незначителни што воопшто нема да бидат никаква закана за светот.
После толку години дури и национализмот полека ќе почне да се распаѓа.
Помладите генерации имаат многу поинакви гледишта за светот за разлика од постарите.
Овоа е ера на технологијата и либерализмот,ќе нема многу простор тука за Господ или татковината.
Точно дека ова е ера на технологијата и либералните идеи кои влијаат на општеството, но тоа не гарантира целосно исчезнување на религијата или национализмот. Помладите генерации може да имаат различни ставови од постарите и сето тоа под влијание на технологијата и либералните сфаќања. Сепак, верувањата и вредностите на луѓето остануваат различни. Некои можеби им даваат приоритет на индивидуалните слободи и секуларното размислување, додека други наоѓаат утеха во религијата и патриотизмот.

Либерализмот, како политичка и филозофска идеологија, ги нагласува индивидуалните права, личните слободи и поделбата на црквата од државата. И додека либерализмот може да промовира секуларизам и разновидно општество каде што луѓето имаат слобода да ги изберат своите религиозни верувања или неверувања, тој инхерентно не води кон искоренување на религијата. Религиозните верувања и практики на луѓето можат да коегзистираат со либералните вредности.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.457
Поени од реакции
40.331
проблемот со либерализмот е голем. Тоа е движење стигнато у напредна фаза на дегенерација веќе. Луѓето го изгубиле патот што се вика. Не прават деца, не се мажат и женат, се разведуваат, ствараат дисфукнционални општества. Давање дозвола на маргинализирани групи да го дупат мнозинството, а мнозинството да не смее да рече ништо. Настрана што еволуира во фашизам со оглед на тоа дека целата моќ им припаѓа на левите.
 

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.417
Поени од реакции
2.400
Инспирирана од актуелните војни во светот ја отворам темава за имиграциите во време на војна. Соочени со насилства и немири, поединци, но и цели семејства се принудени да донесат одлука да ги напуштат своите домови во потрага по безбедност и да бараат засолниште во туѓи земји.

Тоа само по себе поттикнува низа социјални, политички и хуманитарни размислувања кои често пати ги тестираат границите на човековата емпатија и меѓународната соработка.

Прашањава на кои сакам да дискутираме:
  • Дали земјите треба да им помагаат на луѓето кои бегаат од војна и насилство и до кој степен?
  • Со какви предизвици и придобивки се соочуваат земјите домаќини при прифаќање на бегалците?
  • Што може да научиме од историски преседани кога луѓето бегале од војна?
  • Како може земјите домаќини да останат безбедни додека сеуште им помагаат на бегалците?
  • Кои се долгорочните влијанија на имиграцијата и за земјите домаќини, но и за самите бегалци?
1. Да треба да им помагаат хумано е, но повеќето земји не им помагаат на бегалците заради хуманитарни цели туку затоа што им е наложено од голема Сила да помогнат, пр.Германија затоа и прими толку бегалци.
2. Предизвик е да сите тие луѓе успешно се интегрираат во системот, со оглед на тоа дека јазик слабо знаат, да се вложи во образование во социјалната помош да им се овозможи привремен престој во згрижувачки центри, се разбира на товар на буџетот на републиката.
3.Ништо може да научиме дека човековата природа е зла, и добра повремено, војни ќе имало има и ќе има. Заради територија и суровини.
4. Безбедноста на една држава зависи од повеќе фактори, дали и колку вложува во оружје модерно и секакво, како стои во меѓународните односи со другите држави и соседи итн.
5. Долгорочно почнуваат да се интегрираат а следствено и да допринесуваат, бар 2 генерација бидејќи јазикот не е повеќе бариера, а и со вложување во едукацијата и образованието.
 

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
775
Поени од реакции
1.040
1. Да треба да им помагаат хумано е, но повеќето земји не им помагаат на бегалците заради хуманитарни цели туку затоа што им е наложено од голема Сила да помогнат, пр.Германија затоа и прими толку бегалци.
2. Предизвик е да сите тие луѓе успешно се интегрираат во системот, со оглед на тоа дека јазик слабо знаат, да се вложи во образование во социјалната помош да им се овозможи привремен престој во згрижувачки центри, се разбира на товар на буџетот на републиката.
3.Ништо може да научиме дека човековата природа е зла, и добра повремено, војни ќе имало има и ќе има. Заради територија и суровини.
4. Безбедноста на една држава зависи од повеќе фактори, дали и колку вложува во оружје модерно и секакво, како стои во меѓународните односи со другите држави и соседи итн.
5. Долгорочно почнуваат да се интегрираат а следствено и да допринесуваат, бар 2 генерација бидејќи јазикот не е повеќе бариера, а и со вложување во едукацијата и образованието.
Неможи една земја да биде безбедна кога во Куранот им пишува да плукаат по другите религии и да прават хаос, само што ќе стекнат популација малку и одма све иде у курац. Чист пример Шведска, Германија, Англија... Самиот пророк Мухамед силувал мало чупе од 8 години (Aisha) и бил поробувач на народи. Прими Куран или прими курац техника. Кај Христијаните со Христа е сосем друга приказна.

Не сваќаш дека доаѓаат од средина каде се навикнати да силуваат малолетни деца (да, на 12 години девојките ги даваат на Ахмед 45 годишен за да ја претвори во жена), екстремна моќ на мажот кон жената, се без никаква култура и манири, животни чисти.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.958
Поени од реакции
35.885
Не мислев на оноа дека 100% ќе ги снема,туку дека ќе бидат толку незначителни што воопшто нема да бидат никаква закана за светот.
После толку години дури и национализмот полека ќе почне да се распаѓа.
Помладите генерации имаат многу поинакви гледишта за светот за разлика од постарите.
Овоа е ера на технологијата и либерализмот,ќе нема многу простор тука за Господ или татковината.
Ова е само кај западниот свет, едвај 1 милијарда народ, останатите 7 се тотално друга приказна.
Автоматски споено мислење:

Да доколку не се муслимани.
Тргна и ти по погрешни патишта, ќе гориме заедно во пеколот.
 

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.417
Поени од реакции
2.400
Неможи една земја да биде безбедна кога во Куранот им пишува да плукаат по другите религии и да прават хаос, само што ќе стекнат популација малку и одма све иде у курац. Чист пример Шведска, Германија, Англија... Самиот пророк Мухамед силувал мало чупе од 8 години (Aisha) и бил поробувач на народи. Прими Куран или прими курац техника. Кај Христијаните со Христа е сосем друга приказна.

Не сваќаш дека доаѓаат од средина каде се навикнати да силуваат малолетни деца (да, на 12 години девојките ги даваат на Ахмед 45 годишен за да ја претвори во жена), екстремна моќ на мажот кон жената, се без никаква култура и манири, животни чисти.
Од Германец поголема ајкула и крволочно човече немаш, џабе глумење култура џабе се, немаат хуманост ни трунка, остај ти што ги примија имигрантите, они можат за миг да ги збришат.
Автоматски споено мислење:

Им ги кршеле главите на бебињата од ѕид, пред мајките нивни, денес не е ништо другачије, само методите се помодерни, правнуците на наци војниците ги надминаа своите прадедовци во злобата и суровоста, кој живеел во Германија знае за што зборам.
 
Последно уредено:
Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Им ги кршеле главите на бебињата од ѕид, пред мајките нивни, денес не е ништо другачије, само методите се помодерни, правнуците на наци војниците ги надминаа своите прадедовци во злобата и суровоста, кој живеел во Германија знае за што зборам.
Те погледна накриво Ханс или на работа ја преферира Хајди пред тебе?
Како ги надминале, еве дај пример?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom