Илуминати

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
И каква врска има се ова со Илуминатите?[DOUBLEPOST=1422369647][/DOUBLEPOST]
Јас сум член на едно од тие друштва, и јас не владеам со светот, ниту Редот каде што сум иницијант владее со светот. Значи кога правиш паралели, треба да имаш предвид дали суштината е иста, Мики не знае, Мики слепо верува и си ги затвора очите пред вистината што не му одговара. Јас не верувам, јас знам дека не сум во организација што е одговорна за она за што ја обвинуваат теоретичарите на заговор. Тоа е разликата.
Не би рекол дека теоретичарите на заговор се сложни околу мислењето дека Алистер Кроули е лошиот во целава приказна....како и да е.

Ти знаеш дека вашата огранизацијата не владее со светот, арно ама не знаеш за други организации. Мене муабетот ми е за тие.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
И каква врска има се ова со Илуминатите?[DOUBLEPOST=1422369647][/DOUBLEPOST]
Јас сум член на едно од тие друштва, и јас не владеам со светот, ниту Редот каде што сум иницијант владее со светот. Значи кога правиш паралели, треба да имаш предвид дали суштината е иста, Мики не знае, Мики слепо верува и си ги затвора очите пред вистината што не му одговара. Јас не верувам, јас знам дека не сум во организација што е одговорна за она за што ја обвинуваат теоретичарите на заговор. Тоа е разликата.
Извини нов сум на темава да не идам наназад многу во која организација си член?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти знаеш дека вашата огранизацијата не владее со светот, арно ама не знаеш за други организации. Мене муабетот ми е за тие.
А тие не се наслов на темава.
Извини нов сум на темава да не идам наназад многу во која организација си член?
Ordo Templi Orientis.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
А тие не се наслов на темава.

Ordo Templi Orientis.
Имам читано доста за Алиестер Кроули и неговото патешествие низ Египет и пишувањете на книгата на законот. Мислам дека и Скиентологијата има врска со вашата организација. Е сега незнам дали има врска со темпларите. За нив знам дека после петок 13 незнам точно која година под наредба на папата се масакрирани. Тие палце што останале се скриле и основале Илуминати подоцна во Германија. Знам дека Џими Пејџ е биден ваш член и дека куќата ја купил од Алиестер.[DOUBLEPOST=1422391729][/DOUBLEPOST]
[DOUBLEPOST=1422391838][/DOUBLEPOST]Го има на коверов од Битлс. Мислам дека има и доста гностицизам во верувањата. Гностицизмот верува во доброто и лошото и како едното без другото неможат мора да има баланас или демонот и господ. Тоа порано читав од сите религии сега повеќе геополитика ме интересира

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Имам читано доста за Алиестер Кроули и неговото патешествие низ Египет и пишувањете на книгата на законот. Мислам дека и Скиентологијата има врска со вашата организација. Е сега незнам дали има врска со темпларите. За нив знам дека после петок 13 незнам точно која година под наредба на папата се масакрирани. Тие палце што останале се скриле и основале Илуминати подоцна во Германија. Знам дека Џими Пејџ е биден ваш член и дека куќата ја купил од Алиестер.[DOUBLEPOST=1422391729][/DOUBLEPOST]
[DOUBLEPOST=1422391838][/DOUBLEPOST]Го има на коверов од Битлс. Мислам дека има и доста гностицизам во верувањата. Гностицизмот верува во доброто и лошото и како едното без другото неможат мора да има баланас или демонот и господ. Тоа порано читав од сите религии сега повеќе геополитика ме интересира
Скиентологијата нема врска со нашиот Ред, Рон Хјубард бил пријател со Џек Парсонс, тоа е врската, ништо повеќе.
За историјата на Редот, поврзаноста со темпларите, масонеријата и илуминатите, имаш поопширно овде: Link

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Само на кратко. Има доста извори и автори кои укажуваат на тоа дека:
Масоните и Илуминатите не се (или можеби поточно речено, не биле) иста организација:
Илуминатите се формирани на 1 мај 1776 од Адам Вајшоп, кој имал тесни врски со Ротшилдови.
Точната година на фомирањето на Масоните мислам не е позната, но почетоците можат да се увидат некаде во Британија (Англија, Шкотска?) во 13, 14 век. Масоните најверојатно настануваат како организација која ги наследува Темпларите по нивното укинување од Клемент V. во 1312. За ова тврдење да се прочита "Родени во крв" од Џон Робинсон. Многу елаборирано и издржано дава референци и докази за врската темплари-масони.
За врската пак, масони-илуминати има доста интересни написи. Само ќе го спомнам писмото од Џ. Вашингтон кој предупредува за инфилтрацијата на илуминати во врвот на масоните. Има и повеќе книги кои пишуваат на темата, за почеток доволна е "Светски заговор" Никола М. Николов.
Понатаму има и други тајни здруженија поврзани пред се со Илуминатите (помалку или повеќе), здруженија кои почнале сами, па се споиле...една голема мрежа од врски (примери: фабијанско друштво, skull and bones, па round table, - од кое произлегува CFR...итн итн.)
Да не должам многу, и да не го дујам постот, доволно беше :)

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
А ме интересира што мислите за Американскиот стонхенџ или Georgia Guidestones?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Само на кратко. Има доста извори и автори кои укажуваат на тоа дека:
Масоните и Илуминатите не се (или можеби поточно речено, не биле) иста организација:
Илуминатите се формирани на 1 мај 1776 од Адам Вајшоп, кој имал тесни врски со Ротшилдови.
Точната година на фомирањето на Масоните мислам не е позната
, но почетоците можат да се увидат некаде во Британија (Англија, Шкотска?) во 13, 14 век. Масоните најверојатно настануваат како организација која ги наследува Темпларите по нивното укинување од Клемент V. во 1312. За ова тврдење да се прочита "Родени во крв" од Џон Робинсон.
Ако Адам Вајшоп имал врски со Ротшилдови, и ако зад него стоеле толку моќни луќе, како завршил во прогон?! И зошто Редот е забранет и укинат од баварската влада?
И не е точно дека не се знае точната година на формирање на масонеријата, се знае - 1717 година, во Англија.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Ротшилдови се познати од 1760 година кога Мајер Амшел Ротшилд ја започнува својата банкарска авантура и подоцна ги пушта своите синови насекаде по светот да отворат банки. Од тогаш почнуваат нагло да се богатат и стануваат најбогатата династија на светот а следствено со тоа и едни од највлијателните во светот. Големи поддржувачи на Зионизмот а како што знаеме зионистите не се само евреи можат и други националности да бидат. Мислам дека не се инцијатори на никоја од тајните организации но сигурно се влијателни членови во повеќето.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Ако Адам Вајшоп имал врски со Ротшилдови, и ако зад него стоеле толку моќни луќе, како завршил во прогон?! И зошто Редот е забранет и укинат од баварската влада?
И не е точно дека не се знае точната година на формирање на масонеријата, се знае - 1717 година, во Англија.
Ако имал врски со Ротшилдови, не значи дека бил семоќен, ниту значи дека тие биле семоќни. Ротшилдови својот банкарски бизнис го започнуваат 1760-тите некаде,
за тоа време сеуште го немаат достигнато својот врв, т.е сеуште нивната империја е во зародиш.
Редот е забранет и укинат, но тој едноставно само преминал во илегала, за тоа има доста показатели, како најинтересно го спомнав писмото на Џ. Вашингтон.
Масоните пак, само излегуваат во јавност во 1717. Постојат докази дека масонство (или барем нешто слично) постоело уште векови пред тоа, уште од селанската буна во Англија, 1381, т.е најверојатно настанале многу брзо по укинувањето на темпларите. Има доста интересни показатели за тоа, за жал сега сум на работа па не можам многу да пишувам. Ако имам време ќе пишам нешто кога ќе можам. :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако имал врски со Ротшилдови, не значи дека бил семоќен, ниту значи дека тие биле семоќни. Ротшилдови својот банкарски бизнис го започнуваат 1760-тите некаде,
за тоа време сеуште го немаат достигнато својот врв, т.е сеуште нивната империја е во зародиш.
Редот е забранет и укинат, но тој едноставно само преминал во илегала, за тоа има доста показатели, како најинтересно го спомнав писмото на Џ. Вашингтон.
Масоните пак, само излегуваат во јавност во 1717. Постојат докази дека масонство (или барем нешто слично) постоело уште векови пред тоа, уште од селанската буна во Англија, 1381, т.е најверојатно настанале многу брзо по укинувањето на темпларите. Има доста интересни показатели за тоа, за жал сега сум на работа па не можам многу да пишувам. Ако имам време ќе пишам нешто кога ќе можам. :)
Принципите на илуминатите немаат ништо со тоталитаризам, тие се залагале за триумф на разумот над догмите, биле за слобода на изразувањето, науката, уметноста и културата. Моцарт бил близок пријател на Адам Вајшопт и негов брат во масонеријата. И не е само Моцарт, Редот го сочинувале интелектуалци, либерали и поборници за слободно општество, без цензури, прогони и казни. Токму поради тоа католичката црква гледа опасност во нив и се решава да ги замолчи.
Тој што навистина сака да дознае за што се залагале баварските илуминати, ќе земе книга напишана од нив, а не за нив. Се останато е шпекулација, параноја и клевета.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Принципите на илуминатите немаат ништо со тоталитаризам, тие се залагале за триумф на разумот над догмите, биле за слобода на изразувањето, науката, уметноста и културата. Моцарт бил близок пријател на Адам Вајшопт и негов брат во масонеријата. И не е само Моцарт, Редот го сочинувале интелектуалци, либерали и поборници за слободно општество, без цензури, прогони и казни. Токму поради тоа католичката црква гледа опасност во нив и се решава да ги замолчи.
Тој што навистина сака да дознае за што се залагале баварските илуминати, ќе земе книга напишана од нив, а не за нив. Се останато е шпекулација, параноја и клевета.
Тоа ти е аналогно на ова:
- Војник што се бори на страната на некоја војска (хитлерова германија, АРМ, црвената армија, ИСИЛ) секогаш мисли дека тој, т.е. неговите лидери се праведните и не е запознат со агендата која тие ја имаат на ум.
- Вработен на пониско ниво во голема корпорација (пр. Монсанто, Apple, Google, Coca-Cola) никогаш не знае за тоа што се одвива во повисоките кругови.
Тоа е тоа за кое зборуваат и Сесил Роудс и лордот Милнер (основачот на Round Table, од кое произлегува CFR), за воспоставување на кругови на управување, каде секој поширок круг, нема да знае за одлуките на потесниот (повисок) круг, а во многу случаи нема да знае ни за неговот постоење.
Така да јас или кој и да било член на хиерархиска организација нема да сум убеден дека тоа што ми го кажува врвот, односно тие над мене е единствената вистина.
За членовите на редот, убаво што има интелектуалци, либерали...ама ги има и овие: J. Edgar Hoover, Col. Edward Mandell House, Karl Marx, Lord Alfred Milner, (Gen.) Colin L. Powell, Joseph Rettinger, Cecil Rhodes, Franklin D.Roosevelt, James Rothschild, Jacob Schiff, Harry Truman, Paul Warburg, Edward VII, King of Great Britain, Prince Philip...да не го тупам со уште членови, листата вришти од либерали, поборници за слободно општество, без цензури прогони и казни.
Листата може комотно да се дополни со еден куп политичари, бизнисмени (членови и на советот за надворешни работи, билдерберг...).
Мислам, јасно е кој го води орото.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
- Војник што се бори на страната на некоја војска (хитлерова германија, АРМ, црвената армија, ИСИЛ) секогаш мисли дека тој, т.е. неговите лидери се праведните и не е запознат со агендата која тие ја имаат на ум.
- Вработен на пониско ниво во голема корпорација (пр. Монсанто, Apple, Google, Coca-Cola) никогаш не знае за тоа што се одвива во повисоките кругови.
Тоа е тоа за кое зборуваат и Сесил Роудс и лордот Милнер (основачот на Round Table, од кое произлегува CFR), за воспоставување на кругови на управување, каде секој поширок круг, нема да знае за одлуките на потесниот (повисок) круг, а во многу случаи нема да знае ни за неговот постоење.
Така да јас или кој и да било член на хиерархиска организација нема да сум убеден дека тоа што ми го кажува врвот, односно тие над мене е единствената вистина.
За членовите на редот, убаво што има интелектуалци, либерали...ама ги има и овие: J. Edgar Hoover, Col. Edward Mandell House, Karl Marx, Lord Alfred Milner, (Gen.) Colin L. Powell, Joseph Rettinger, Cecil Rhodes, Franklin D.Roosevelt, James Rothschild, Jacob Schiff, Harry Truman, Paul Warburg, Edward VII, King of Great Britain, Prince Philip...да не го тупам со уште членови, листата вришти од либерали, поборници за слободно општество, без цензури прогони и казни.
Листата може комотно да се дополни со еден куп политичари, бизнисмени (членови и на советот за надворешни работи, билдерберг...).
Мислам, јасно е кој го води орото.
Илуминатите не постојат повеќе од 200 години....ти ми набројуваш луѓе што се родени пред 50, 70, 60, 100.....години. Хари Труман? Фреклин Рузвелт?!

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Илуминатите не постојат повеќе од 200 години....ти ми набројуваш луѓе што се родени пред 50, 70, 60, 100.....години. Хари Труман? Фреклин Рузвелт?!
1. Тоа е листа на масони која ја набројав.
2. Не постојат ако ја прашаш официјалната историја. Исто така по официјалната историја не постојат Македонци, Ацо бил грк, итн итн...

И заборавив да се дополнам. Велиш за да научам за некоја организација треба да читам книги издадени од нив. Тоа е во ред, ама не е тоа целата слика. Исто како некој да ми рече, ако сакам да научам за црквата да читам црковни книги, каде што папите, царевите како Константин се претставени како светци. Тоа е исто како некој од ИСИЛ сега да каже, слушај што има да каже нашиот лидер, се друго е шпекулација. Значи, ако сака човек да научи повеќе за нешто, треба да пристапи од повеќе агли, а не праволиниски, т.е да не се задоволува со официјалната верзија.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во врска со овој дел. Без разлика што војникот нема увид во повисоките ешалони, тој знае дека целта на организацијата од која е тој дел, е да ја чува државата од агресија! И информациите што ги знае и информациите што не ги знае, се во таа насока! Исто е со сите организации. Без разлика колку пристап имаш, знаеш дека принципите на една организација се тие и тие![DOUBLEPOST=1422548245][/DOUBLEPOST]
1. Тоа е листа на масони која ја набројав.
2. Не постојат ако ја прашаш официјалната историја. Исто така по официјалната историја не постојат Македонци, Ацо бил грк, итн итн...
Јас не зборувам за масони, темава е за илуминати.
Во врска со историјата. Не е точно дека според неа не постојат македонци, не постои македонска држава од Самоил навака, а не македонци! Има многу историски документи каде се споменуваат македонци, и од османлиските архиви и од архивите на запад. Има теми во подфорум историја, можеш таму да дискутираш за тоа.[DOUBLEPOST=1422548612][/DOUBLEPOST]
И заборавив да се дополнам. Велиш за да научам за некоја организација треба да читам книги издадени од нив. Тоа е во ред, ама не е тоа целата слика. Исто како некој да ми рече, ако сакам да научам за црквата да читам црковни книги, каде што папите, царевите како Константин се претставени како светци. Тоа е исто како некој од ИСИЛ сега да каже, слушај што има да каже нашиот лидер, се друго е шпекулација. Значи, ако сака човек да научи повеќе за нешто, треба да пристапи од повеќе агли, а не праволиниски, т.е да не се задоволува со официјалната верзија.
Реков да прочиташ книги од нив а не за нив, за да видиш какви ставови имале тие, а не какви ставови и се припишуваат. Никаде нереков дека за целата слика, треба само една страна да се консултира, но ако не ја запознаеш тематиката за која се интересираш, како ќе имаш познавање и како ќе препознаеш дали тоа што е кажано за нив од трети лица е аргументирано?
И за ИСИЛ и за црквата и за се останато важи истово. Јас ако не сум го проучил христијанството, како може да влегувам во полемики за него? Истото важи и за исламот и за се останато.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom