Изградба на спрат - колку чини

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.053
Поени од реакции
1.325
Кои бе примери примеру еден?
За да добиеш тапија за изграденото мора да имаш заверен и одобрен проект и издадена градежна дозвола а објектот да има уредна документација за градба со потписи на надзорен орган и технички прием на објетот од страна на фирма која го градела.
Па сега ако ти подмачкаш 3-4 души в општина за дозвола, 3-4 во градежна инспекција, 1-2 за надзор и подмитиш фирма да ти потпише дека тие ти го граделе објектот (па ако нешто се случи ил падне да одат робија) и на крај ќе имаш дадено на мито најмалце 10.000 евра.
Не се мешајте во работите на возрасните кога не ги разбирате
Кликни
http://gis.katastar.gov.mk/arec

постои нешто што се вика “Предбележување градба“ и е означено со жолто кранче
Najverojatno imalo izmeni bidejki jas koga gradev mozese bez tehnicki priem
Така е кај нас, се се менува ништо не функционира.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.226
Кликни
http://gis.katastar.gov.mk/arec

постои нешто што се вика “Предбележување градба“ и е означено со жолто кранче

Така е кај нас, се се менува ништо не функционира.
Види дете, за да градиш потребно ти е:

Парцела со градежна маркица и со расчистени имотно правни основи

Проект за градба изработен према условите за градба и поднесен заверен од овластен архитект или архитектонско биро

платени комуналии и давачки

одобрение за енергетска согласност дадено од ЕВН

фирма која е лиценцирана за изведување на такви градежни работи

надзорен орган кој ќе контролира и потпишува ситуации

е сега било кое од овие да немаш или не исполниш услови - нема градба

Дивоградби се прават надвор од урбанизирани места каде се уште нема ДУП па или ти е сеедно шо немаш тапија а градбата не постои никаде во документи или пак се надеваш на накнадна легализација, али за легално пдигнат објект или надоградба за која ќе добиеш и тапија, нема друг пат освен горенаведениот
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Кликни
http://gis.katastar.gov.mk/arec

постои нешто што се вика “Предбележување градба“ и е означено со жолто кранче

Така е кај нас, се се менува ништо не функционира.
Toa predbelezuvanje ti e vsusnost okolcuvanje pred gradba otkako ke platis komunalii i go vrsi/at gradezni inspektori od opstina
Probaj,potocno donesi gradezen materijal pa da vidis reakcija od opstinata po prijava na komsiite.
Nekogas se slucuva dodeka se istovara materijalot pred dvor da ti se parkiraat inspektor/i od opstina da dades objasnuvanje
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.053
Поени од реакции
1.325
Toa predbelezuvanje ti e vsusnost okolcuvanje pred gradba otkako ke platis komunalii i go vrsi/at gradezni inspektori od opstina
Probaj,potocno donesi gradezen materijal pa da vidis reakcija od opstinata po prijava na komsiite.
Nekogas se slucuva dodeka se istovara materijalot pred dvor da ti se parkiraat inspektor/i od opstina da dades objasnuvanje
Кранчето го има на други места во текот на целата изградба, но ваму го нема, испаѓа дека стварно си прават дивоградба (испекцијата нема шанси да не знае кога се се знае),
затоа чекам да видам што ќе се случи, нема шанси да срушат нешто, но да видам дали ќе има некоја казна.
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.269
Поени од реакции
2.514
За наши услови процедурите за да почнеш да градиш се премногу сложени и скапи. Треба да се прилагодат условите према стандардот и можностите на граѓаните. Ако се земе во предвид дека какви се не дивоградби се легализираа, зошто да не се олабави процедурата за гарадење па да може и не толку ситуиран човек да си скрпи куќичка. Ете нека треба како услов само плац со маркичка, проект спрема маркичката и да се плати некоја прифатлива сума за комуналии. Зошто тие глупости со ЕВН, па лиценцирани фирми , па надзорни органи.... тоа нека важи таму за некои крупни градби а не за индивидуални семејни куќи.... барем додека не се поуправиме економски.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.226
За наши услови процедурите за да почнеш да градиш се премногу сложени и скапи. Треба да се прилагодат условите према стандардот и можностите на граѓаните. Ако се земе во предвид дека какви се не дивоградби се легализираа, зошто да не се олабави процедурата за гарадење па да може и не толку ситуиран човек да си скрпи куќичка. Ете нека треба како услов само плац со маркичка, проект спрема маркичката и да се плати некоја прифатлива сума за комуналии. Зошто тие глупости со ЕВН, па лиценцирани фирми , па надзорни органи.... тоа нека важи таму за некои крупни градби а не за индивидуални семејни куќи.... барем додека не се поуправиме економски.
тоа е се ради тоа да се прават куќи по стандарди за живеење. Лиценцирана фирма нема да ти земе пари многу повеќе од колку мајстори али ќе има сигурност дека се уградени материјали по стандард, дека кровот нема да падне, дека нема да трошиш 20 кубици дрва за греење пошто не си ја изолирал дека нема да те убие струја дома от си ја приклучувал сам дека нема да ти пукаат цевки за вода и дека куќата нема да ти ја однесе посилен ветер или да падне или испука од најмал земјотрес и дека некој законски гарантира и одговара за сработеното.
Она шо ќе го вложиш сега во изградба на куќа по стандард значи дека следни 15-20 години нема да даваш пари по мајстори и материјали ради неквалитетно изработено или уградени несоодветн материјали или нема од држава да бараш пари за санација поради штети од ветер град земјотрес....
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.269
Поени од реакции
2.514
тоа е се ради тоа да се прават куќи по стандарди за живеење. Лиценцирана фирма нема да ти земе пари многу повеќе од колку мајстори али ќе има сигурност дека се уградени материјали по стандард, дека кровот нема да падне, дека нема да трошиш 20 кубици дрва за греење пошто не си ја изолирал дека нема да те убие струја дома от си ја приклучувал сам дека нема да ти пукаат цевки за вода и дека куќата нема да ти ја однесе посилен ветер или да падне или испука од најмал земјотрес и дека некој законски гарантира и одговара за сработеното.
Она шо ќе го вложиш сега во изградба на куќа по стандард значи дека следни 15-20 години нема да даваш пари по мајстори и материјали ради неквалитетно изработено или уградени несоодветн материјали или нема од држава да бараш пари за санација поради штети од ветер град земјотрес....
Се е тоа во ред и така треба да биде. Така е во развиените земји. Но кај нас треба да се има во предвид дека обичниот свет нема толку пари да тресне 50 000 евра на фирма одеднаш ниту на неколку рати. Кај нас обичниот свет градеше куќа со години- оваа година ке купи плац, другата ке извади дозволи, третата ке удри темел и ке крене до прва плоча, четвртата здравје втора плоча и кров, петтата тришлерај, шестата инсталации и малтерисување..... многу од работите си ги завршуваа пополека сами и со помош на другари и роднини во слободно време, некој другар е електричар ке ти ја направи инсталацијата а ти си плочкар па ке му ги наредеш плочките, некој е бравар ке ги заврши браварските работи а ти ке му помогнеш друга работа, некој имал вишок врата па ке ти ја даде оти пак ти си му дал карбуратор за 101от..... Се знае дека е најубаво да отидеш во фирма и му ги треснеш проектот и парите на масата и потоа да отидеш во определениот рок да си ги подигнеш клучевите, ама ако ти држи газот со пари што секако ти дафа фора да размислуваш и за квалитет и енергетска ефикасност... но кај нас на мнозинството народ мислата им е да скрпат нешто колку да не клецаат во иста соба тројца браќа плус родители, баба и дедо и еден заборавен прадедо кој нема што да клеца.... па чекаат од тутунот или компирот оваа година да купат железо, другата бетон, да најдат некој жирант да подигнат 2000е да купат нешто тишлерај... сета убавина е пари а пари во РМ нема и сите тие европски закони, кои рака на срце се убави и корисни, се сведуваат на онаа народната за жабата што ја кренала ногата кога видела како го коват коњот....
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.226
Се е тоа во ред и така треба да биде. Така е во развиените земји. Но кај нас треба да се има во предвид дека обичниот свет нема толку пари да тресне 50 000 евра на фирма одеднаш ниту на неколку рати. Кај нас обичниот свет градеше куќа со години- оваа година ке купи плац, другата ке извади дозволи, третата ке удри темел и ке крене до прва плоча, четвртата здравје втора плоча и кров, петтата тришлерај, шестата инсталации и малтерисување..... многу од работите си ги завршуваа пополека сами и со помош на другари и роднини во слободно време, некој другар е електричар ке ти ја направи инсталацијата а ти си плочкар па ке му ги наредеш плочките, некој е бравар ке ги заврши браварските работи а ти ке му помогнеш друга работа,
Па така е и сега, не мора договор за куќа комплет, прво фирма може да ти направи карабина или само плочи и стубови, па за година две нјмуваш да ти иззида, после 2 години дограма.
Нигде не стои дека мора ти со фирма сместа да подигнеш готова и опремена куќа. Али тапија за неа ќе добиеш кога со записник ќе се утврди дека е се изработено спрема план.
И после 20 години ако треба.
 
B

Bafra

Гостин
Кога градиш куќа плаќаш комуналии на општината, а голем дел сами на свој трошок носат и поставуваат инсталации за вода, струја и канализација до куќата. Ме интересира на што се однесува наплата на комуналии ?? Доколку сам се носам до плацот кај што градам зашто па да плаќам комуналии или па во ист износ како некој што кај него се е спроведено ...
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.226
Кога градиш куќа плаќаш комуналии на општината, а голем дел сами на свој трошок носат и поставуваат инсталации за вода, струја и канализација до куќата. Ме интересира на што се однесува наплата на комуналии ?? Доколку сам се носам до плацот кај што градам зашто па да плаќам комуналии или па во ист износ како некој што кај него се е спроведено ...
Кај шо се плаќаат комуналии значи дека во близина има пат, струја, вода и канализација е сега на некој плацот му е одма покрај пат (каде врви и водоводна и канализациона мрежа и каде се поставени бандери) па му треба уше 20 метри кабли и цевки, кај некој е подалеку па му треба 200 метри, затоа и цените на плацот варираат па то шо ќе заштедиш при купување на плац ќе ги дадеш на материјал и работа да донесеш струја и вода.
Тие шо не плаќаат комуналии немаат ништо, мој колега од работа си направи куќа во неурбанизиран дел па си ископа бунар за вода, па си направи септичка јама, па си посипа патчето до улицата со макадам и си кладе на свој трошок трансформатор на далновод за да си спроведе струја дома.
Е тој не плати ич за комуналии.
 
B

Bafra

Гостин
Кај шо се плаќаат комуналии значи дека во близина има пат, струја, вода и канализација е сега на некој плацот му е одма покрај пат (каде врви и водоводна и канализациона мрежа и каде се поставени бандери) па му треба уше 20 метри кабли и цевки, кај некој е подалеку па му треба 200 метри, затоа и цените на плацот варираат па то шо ќе заштедиш при купување на плац ќе ги дадеш на материјал и работа да донесеш струја и вода.
Тие шо не плаќаат комуналии немаат ништо, мој колега од работа си направи куќа во неурбанизиран дел па си ископа бунар за вода, па си направи септичка јама, па си посипа патчето до улицата со макадам и си кладе на свој трошок трансформатор на далновод за да си спроведе струја дома.
Е тој не плати ич за комуналии.
Сакаш да кажеш дека ако не се приклучам на вода,струја при градење и после тоа, НЕМАМ обврска да платам задолжителни комуналии на општината :confused:

Баш да проверам, ама нели за да градиш треба дозволи да добиеш од општината ова она, а без платени комуналии да не стопираат градење, сепак кај нив е стапот, исто како што општината не ја интересира колку си го платил плацот туку тие си имаат тарифник колку кошта па ти пресметуваат 3% данок на пренос според нивна однапред утврдена цена :cautious:. И прво ти даваат документ дека е градежно земјиште за да е поголем износот на обврската за данок. А после викаат а па тоа се води како пасиште чкљ категорија :facepalm:
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.226
Сакаш да кажеш дека ако не се приклучам на вода,струја при градење и после тоа, НЕМАМ обврска да платам задолжителни комуналии на општината :confused:

Баш да проверам, ама нели за да градиш треба дозволи да добиеш од општината ова она, а без платени комуналии да не стопираат градење, сепак кај нив е стапот, исто како што општината не ја интересира колку си го платил плацот туку тие си имаат тарифник колку кошта па ти пресметуваат 3% данок на пренос според нивна однапред утврдена цена :cautious:. И прво ти даваат документ дека е градежно земјиште за да е поголем износот на обврската за данок. А после викаат а па тоа се води како пасиште чкљ категорија :facepalm:
Мора да платиш комуналии само во урбанизирани подрачја каде дрќавата изградила инфраструктура (или каде е во тек градењето)
И немаш ти обврска да ја завршиш куќаа и се приклучиш на струја вода и канализација. Ако немаш пари сега, доврши ги тие работи в година или по 2 или по 5. Али кога и да сакаш да се приклучиш - тебе то ти е платено и слободно можеш.
Али ако си противник на плаќања комуналии, тогаш може да си купиш нива или земја надвор од град и да си кренеш таму куќа
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Кога градиш куќа плаќаш комуналии на општината, а голем дел сами на свој трошок носат и поставуваат инсталации за вода, струја и канализација до куќата. Ме интересира на што се однесува наплата на комуналии ?? Доколку сам се носам до плацот кај што градам зашто па да плаќам комуналии или па во ист износ како некој што кај него се е спроведено ...
Vo zavisnost od infrastrukturata,komunaliite se so razlicni ceni pa sam da nosis dovod,odvod,struja moze da ti izleze i poskapo od komunaliite koi sekako ke ti gi naplatat

I ima kategorizacija na zemjisteto zemjodelsko,gradezno i da kupis nekoja niva pak ne mozes da gradis zasto ke treba da napravis prenamena na zemjisteto od zemjodelsko vo gradezno i pak opstinata ke ti naplati komunalii po soodvetna tarifa
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.053
Поени од реакции
1.325
Vo zavisnost od infrastrukturata,komunaliite se so razlicni ceni pa sam da nosis dovod,odvod,struja moze da ti izleze i poskapo od komunaliite koi sekako ke ti gi naplatat

I ima kategorizacija na zemjisteto zemjodelsko,gradezno i da kupis nekoja niva pak ne mozes da gradis zasto ke treba da napravis prenamena na zemjisteto od zemjodelsko vo gradezno i pak opstinata ke ti naplati komunalii po soodvetna tarifa
Пренамената од земјоделско во градежно има смешна сума, за некој 500 денари се работи.

Многу имаат плацови каде нема урбанистички планови, а со тоа не можат да градат законски, а во близина има инфраструктура, има куќи.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Пренамената од земјоделско во градежно има смешна сума, за некој 500 денари се работи.

Многу имаат плацови каде нема урбанистички планови, а со тоа не можат да градат законски, а во близина има инфраструктура, има куќи.
Kako svajcarsko sirenje ama za zal takov e DUP detalen urbanisticki plan,takva nie administracijata i takva ni e i drzavata
 
На врв Bottom