Изградба на спрат - колку чини

B

Bafra

Гостин
Мора да платиш комуналии само во урбанизирани подрачја каде дрќавата изградила инфраструктура (или каде е во тек градењето)
И немаш ти обврска да ја завршиш куќаа и се приклучиш на струја вода и канализација. Ако немаш пари сега, доврши ги тие работи в година или по 2 или по 5. Али кога и да сакаш да се приклучиш - тебе то ти е платено и слободно можеш.
Али ако си противник на плаќања комуналии, тогаш може да си купиш нива или земја надвор од град и да си кренеш таму куќа
НЕ сум противник за плаќање комуналии , туку сакам за тоа што плаќам да добијам некоја корист.
А за куќа таков ми е и планот, да земам бесплатен проект од владава па 1та година само дупка и основа па втората живи здрави :D.

Toma кога го купувавме плацот 900м2, беше градежно земјиште, и данок плативме врз основа на документ од општината (Чучер Сандево,Скопје) каде убаво пишува градежно земјиште. 2 години години го користевме само за садење на некое овошно дрво. Во 2014 идам во општина и ми викаат еве види вашиот плац е во пасишта чкљ каегорија, а околу мене има 7-8 куќи изградено :confused: . Баш и тоа ќе проверам за пренамена.
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.047
Поени од реакции
1.320
НЕ сум противник за плаќање комуналии , туку сакам за тоа што плаќам да добијам некоја корист.
А за куќа таков ми е и планот, да земам бесплатен проект од владава па 1та година само дупка и основа па втората живи здрави :D.

Toma кога го купувавме плацот 900м2, беше градежно земјиште, и данок плативме врз основа на документ од општината (Чучер Сандево,Скопје) каде убаво пишува градежно земјиште. 2 години години го користевме само за садење на некое овошно дрво. Во 2014 идам во општина и ми викаат еве види вашиот плац е во пасишта чкљ каегорија, а околу мене има 7-8 куќи изградено :confused: . Баш и тоа ќе проверам за пренамена.
Пренамената навистина не е скапа ако е иста тарифа за целата држава, но можно е периферни населби (скоро сите во Македонија) да немаат ДУП, а можеби нема да имаат и во следните 50 години (оти многу брзо работат) и сега што со таквите плацови, ако земат да градат би биле дивоградби, ако земат па да им ги рушат по кој основ би им ги рушиле кога немаат ДУП.

Потребни се некој измени ама кој се замара со реалните проблеми на граѓаните.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Ne ti dozvoluvaat da pocnes da gradis bez dozvola a ako nekako uspees da krenes 1 i 2 ploca ima clen vo zakon opsta upravna postapka ako ne se lazam po koj ne smee da te rusi bidejki se zagrozuvale semejni stanarski prava i mozelo samo paricna ili eventualno zatvorska kazna
Ne sum bas siguren ama treba ubavo da se razgleda zakonot

Ima nekoi izmeni vo zakonot sa gradba i bez dup mozes da gradis dokolku imas imotni listovi na zemjisteto i odbjektot ama samo vo postoeckite granici na objektot vo visina do 10.20 metri,a vo druga imena na istata izmena ima dozvoleno nadvoresni skali i terasi.

@Bafra dali ima besplatni proekti za nadgradba bez dup ili kade da se informiram i proveram
 
B

Bafra

Гостин
Ne ti dozvoluvaat da pocnes da gradis bez dozvola a ako nekako uspees da krenes 1 i 2 ploca ima clen vo zakon opsta upravna postapka ako ne se lazam po koj ne smee da te rusi bidejki se zagrozuvale semejni stanarski prava i mozelo samo paricna ili eventualno zatvorska kazna
Ne sum bas siguren ama treba ubavo da se razgleda zakonot

Ima nekoi izmeni vo zakonot sa gradba i bez dup mozes da gradis dokolku imas imotni listovi na zemjisteto i odbjektot ama samo vo postoeckite granici na objektot vo visina do 10.20 metri,a vo druga imena na istata izmena ima dozvoleno nadvoresni skali i terasi.

@Bafra dali ima besplatni proekti za nadgradba bez dup ili kade da se informiram i proveram
Јас мислев на овие проекти од Министерство за транспорт и врски :
http://www.mtc.gov.mk/besplatni-proekti-za-izgradba-na-tipski-kukji

Министерството за транспорт и врски продолжува со проектот за субвенционирање за изградба на објекти за индивидуално домување преку изработка на основен проект и донирање на инвеститорот. Преку оваа мерка овозможуваме субвенционирање до 2000 евра преку обезбедување на бесплатен проект за изградба на куќи. Покрај намалување на трошоците за градење, со оваа мерка ќе се намалат и роковите за добивање на одобрение за градење.

https://www.dropbox.com/sh/y24w4fdbsgc7cuq/AACEYcV-yDrcYMtSB_xATGLDa?dl=0

Незнам дали се овие од 2иот дел проекти кои требаше да ги објават или се истите проекти од претходниот проект... Веќе еднаш имаше огласено вакви проекти па рекоа нови ќе објават пак...

Како што разбрав јас идеш и подигаш ваков проект. Врз основа на овој проект сите општини треба да ти дозволат да градиш.
Подетално не сум запознат ама тој ми е планот.

ЕДИТ:
Сега најдов овие значи се новите а претходните незнам дали може да се најдат и подигнат:
http://www.mtc.gov.mk/objaven-konkurs-za-novi-shest-vidovi-na-tipski-kukji

Според јавниот повик, се предвидува идејните решенија за типските куќи да бидат со големина од 50м2, 70м2, 90м2, 110м2, 130м2 и 200м2. Јавниот повик трае до 16 март 2016 година.


Министерството за транспорт и врски објави јавен повик за изработка на 6 идејни решенија за изградба на објекти со намена за индивидуално домување (типски куќи).

Според јавниот повик, се предвидува идејните решенија за типските куќи да бидат со големина од 50м2, 70м2, 90м2, 110м2, 130м2 и 200м2. Јавниот повик трае до 16 март 2016 година.

-Откако ќе се изберат идејните решенија ќе се пристапи кон изработка на проекти кои ќе се објават на веб страната на Министерството за транспорт и врски од каде ќе може бесплатно да се превземат. Со оваа мерка Министерството за транспорт и врски преку обезбедување на бесплатен проект за типски куќи, овозможува субвенционирање од 900 до 2500 евра за изградба на куќа. Многу е важно што преку оваа мерка се намалуваат и роковите за вадење на одобрение за градење, изјави министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски.

Претходно Министерството за транспорт и врски изработи готови проекти за индивидуални куќи за домување (типски куќи) со големина од 60 м2, 80м2, 100м2, 120м2, 150м2 и 180м2.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.226
Министерството за транспорт и врски продолжува со проектот за субвенционирање за изградба на објекти за индивидуално домување преку изработка на основен проект и донирање на инвеститорот. Преку оваа мерка овозможуваме субвенционирање до 2000 евра преку обезбедување на бесплатен проект за изградба на куќи. Покрај намалување на трошоците за градење, со оваа мерка ќе се намалат и роковите за добивање на одобрение за градење.
Да направиш куќа од 100 квадрати ќе те фати околу 50.000 евра.
Проект за таа куќа да си го порачаш кај архитект и инженер ќе биде 700-1000 евра
 
B

Bafra

Гостин
Да направиш куќа од 100 квадрати ќе те фати околу 50.000 евра.
Проект за таа куќа да си го порачаш кај архитект и инженер ќе биде 700-1000 евра
Благодарам за информацијата, оти допрва полека почнувам да се активирам на ова поле, а има друга тема па повеќе ќе читам и прашувам :P

Јас како и да не планирам да правам по нивниот проект, туку колку полесно да добијам дозвола за градба од општината а после нормално со некој архитект,проектант,инжинњер ќе се советувам во тие рамки, како да изгледа крајниот исход и нормално ќе им платам и нив за услугите.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.226
Благодарам за информацијата, оти допрва полека почнувам да се активирам на ова поле, а има друга тема па повеќе ќе читам и прашувам :P

Јас како и да не планирам да правам по нивниот проект, туку колку полесно да добијам дозвола за градба од општината а после нормално со некој архитект,проектант,инжинњер ќе се советувам во тие рамки, како да изгледа крајниот исход и нормално ќе им платам и нив за услугите.
е па тешко дека со еден проект одобрен во општина ќе правиш поинаква куќа на плац :D освен ако не го придобиеш надзорниот орган, фирмата која ти гради и градежната инспекција да замижат на разликите.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Јас мислев на овие проекти од Министерство за транспорт и врски :
http://www.mtc.gov.mk/besplatni-proekti-za-izgradba-na-tipski-kukji

Министерството за транспорт и врски продолжува со проектот за субвенционирање за изградба на објекти за индивидуално домување преку изработка на основен проект и донирање на инвеститорот. Преку оваа мерка овозможуваме субвенционирање до 2000 евра преку обезбедување на бесплатен проект за изградба на куќи. Покрај намалување на трошоците за градење, со оваа мерка ќе се намалат и роковите за добивање на одобрение за градење.

https://www.dropbox.com/sh/y24w4fdbsgc7cuq/AACEYcV-yDrcYMtSB_xATGLDa?dl=0

Незнам дали се овие од 2иот дел проекти кои требаше да ги објават или се истите проекти од претходниот проект... Веќе еднаш имаше огласено вакви проекти па рекоа нови ќе објават пак...

Како што разбрав јас идеш и подигаш ваков проект. Врз основа на овој проект сите општини треба да ти дозволат да градиш.
Подетално не сум запознат ама тој ми е планот.

ЕДИТ:
Сега најдов овие значи се новите а претходните незнам дали може да се најдат и подигнат:
http://www.mtc.gov.mk/objaven-konkurs-za-novi-shest-vidovi-na-tipski-kukji

Според јавниот повик, се предвидува идејните решенија за типските куќи да бидат со големина од 50м2, 70м2, 90м2, 110м2, 130м2 и 200м2. Јавниот повик трае до 16 март 2016 година.


Министерството за транспорт и врски објави јавен повик за изработка на 6 идејни решенија за изградба на објекти со намена за индивидуално домување (типски куќи).

Според јавниот повик, се предвидува идејните решенија за типските куќи да бидат со големина од 50м2, 70м2, 90м2, 110м2, 130м2 и 200м2. Јавниот повик трае до 16 март 2016 година.

-Откако ќе се изберат идејните решенија ќе се пристапи кон изработка на проекти кои ќе се објават на веб страната на Министерството за транспорт и врски од каде ќе може бесплатно да се превземат. Со оваа мерка Министерството за транспорт и врски преку обезбедување на бесплатен проект за типски куќи, овозможува субвенционирање од 900 до 2500 евра за изградба на куќа. Многу е важно што преку оваа мерка се намалуваат и роковите за вадење на одобрение за градење, изјави министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски.

Претходно Министерството за транспорт и врски изработи готови проекти за индивидуални куќи за домување (типски куќи) со големина од 60 м2, 80м2, 100м2, 120м2, 150м2 и 180м2.
Btv
Vo meguvreme simnav nekolku proekti,gi razgledav i se celosni.
E segva me interesira dali moze da se dade proektot na izveduvacot i toj da go podnese vo opstina ili treba da gi angaziram istite proektanti/inzineri odnosno so toj proekt da si najdam drug proektant koj ke go podnese vo opstina
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.226
Btv
Vo meguvreme simnav nekolku proekti,gi razgledav i se celosni.
E segva me interesira dali moze da se dade proektot na izveduvacot i toj da go podnese vo opstina ili treba da gi angaziram istite proektanti/inzineri odnosno so toj proekt da si najdam drug proektant koj ke go podnese vo opstina
проект поднесуваш ти заедно со имотен лист услови за градба и ДУП, ко ќе ти дадат дозвола, си бараш фирма за градба
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Да направиш куќа од 100 квадрати ќе те фати околу 50.000 евра.
Проект за таа куќа да си го порачаш кај архитект и инженер ќе биде 700-1000 евра
Tolku izleguva po nivni presmetki
Vo konsultacija so poveke izveduvaci istiot mi pobaraa 70-90 evra od m2 za karabina + komunalii+spremanje za ziveenje ili priblizno 25-30k evra
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.226
ma svat
Tolku izleguva po nivni presmetki
Vo konsultacija so poveke izveduvaci istiot mi pobaraa 70-90 evra od m2 za karabina + komunalii+spremanje za ziveenje ili priblizno 25-30k evra
30 иљади евра за 100 квадрати куќа спремена за живеење?
одма да ги земеш!
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
проект поднесуваш ти заедно со имотен лист услови за градба и ДУП, ко ќе ти дадат дозвола, си бараш фирма за градба
Ne sum siguren so izmenive sepak mislam deka treba da ima investitor,proektant,izveduvac,nadzornik a dokolku gi nema vo baranjeto za dozvola istata nema da bide izdadena
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.226
Ne sum siguren so izmenive sepak mislam deka treba da ima investitor,proektant,izveduvac,nadzornik a dokolku gi nema vo baranjeto za dozvola istata nema da bide izdadena
не
поднесуваш имотен лист, услови за градба ДУП и заверен проект
од ко ќе добиеш дозвола си бараш фирма и останати работи
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.269
Поени од реакции
2.514
Ne ti dozvoluvaat da pocnes da gradis bez dozvola a ako nekako uspees da krenes 1 i 2 ploca ima clen vo zakon opsta upravna postapka ako ne se lazam po koj ne smee da te rusi bidejki se zagrozuvale semejni stanarski prava i mozelo samo paricna ili eventualno zatvorska kazna
Ne sum bas siguren ama treba ubavo da se razgleda zakonot

Ima nekoi izmeni vo zakonot sa gradba i bez dup mozes da gradis dokolku imas imotni listovi na zemjisteto i odbjektot ama samo vo postoeckite granici na objektot vo visina do 10.20 metri,a vo druga imena na istata izmena ima dozvoleno nadvoresni skali i terasi.

@Bafra dali ima besplatni proekti za nadgradba bez dup ili kade da se informiram i proveram
И да ја кренеш дивоградбата нема шанси ЕВН да ти приклучат струја во неа. Е сега ако во истиот двор имаш и легална градба во која има струја па си пуштиш некој кабел од неа...
 

Inception

Професор Д-р
Член од
3 април 2012
Мислења
114
Поени од реакции
55
За градба до 300 квадрати нема потреба од надзор или комисија за проверка пред пуштање во употреба на објектот. Целата работа се завршува со изјава дадена на нотар. Изјавата може да ја даде и градежен техничар ( значи не мора тоа да биде фирма!!!). А градежен техничар ти е типац шо завршил градежно во средно и работи како мајстор приватно :)
Во места каде што нема ДУП постои нешо шо се вика ( не сум сигурен како е правиот назив) - финансирање на урбанистички план. Така си плаќаш давачки во општина, нешо како комуналии зошто дуп нема, а твојот „предлог за градба“ ( иако ти си градиш) на крајот од годината ќе биде вметнат во идниот нацрт-урбанистичкиот план. Со тоа, нормално и со малце кеш, добивате дозвола за градба, а со тоа ЕВН ќе ви дозволи да се приклучите на мрежата за на крај да имате имотен лист за вашата градба.
 
На врв Bottom