Избор на половен автомобил

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
Opel Corsa B 98 или Citroen Saxo 99?

Корсава е џам само што нема опрема ништо освен серво и треба да се регистрира, додека Саксово има скоро фул опрема али има некои делови шо треба да се мењаат и мајстор кажа дека 150е би коштале.

Корсата - 1580е
Саксото - 1650е

Цените се со вклучените трошкови напишани горе. Мислење? Не сум бил волку неодлучен оддамна.

п.с Корсата е од плац значи препродавач, увезена од Германија, додека Саксото е од оглас на реклама5, увезена од Швајцарија.
Корсата нормално ... и јас имам ваква супер е да не ја урочам доверливо количе
вака сега е доста шминкана корсава црвенава, сигурно е фарбана полирана шминкана до даска
нема теорија да биде толку стакло кола од тоа годиште ама нвм
се на се добра е

Саксото немој да се лажеш да земеш бензинец 1.4 ми кажуваше мајстор за тие имале алуминиумски блок мислам ми рече ... на господ бељата се викаше
ако веќе сакаш саксо тогаш лапај 1.5 дизел, троши премалку

во поглед на одржување корсата е поефтина и има поефтини делови од французинот
--- надополнето: 17 јуни 2013 во 23:11 ---
Само што ја однесов на сервис, ми кажаа дека имало уште некое делче незнам точно што е ама не ја прима гаста убаво, кога ќе отпуштиш педала за гас колата иде напред сама. Таа би коштала нова 4000-4500, али мајсторот ми рече дека е меѓу подобрите што ги возел, 10 години има сервис и мал милион вакви корси возел. Со се тоа би коштала 1650, уште сметаш дека вреди?
Тоа сакав да ти кажам, го менував и јас ... претпоставувам ти кажале за сензорот за проток на воздух т.е. маф сензорот, нвм смени го после колата ќе биде таман

Член од
30 август 2011
Мислења
32
Поени од реакции
2
што мислите за купување половен автомобил од плацови во германија ,иако чудно ми изгледа сите се со мала километража сите се со малку поминати
http://www.automobile-weise.de/
http://www.ccautomobil.de
шефе ако идеш во Германија не купувај од плац...зашто на плацевите работат турци а турците се заебани малце...на колите дека сега се нели електрични со борд компијутери ова-она,компијутерски им ја враќаат километражата...затоа ако идеш во Германија боље најди од некој човек (строго германец) и од него купи си половна убава кола. (y)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Саксото немој да се лажеш да земеш бензинец 1.4 ми кажуваше мајстор за тие имале алуминиумски блок мислам ми рече ... на господ бељата се викаше
ако веќе сакаш саксо тогаш лапај 1.5 дизел, троши премалку

во поглед на одржување корсата е поефтина и има поефтини делови од французинот
Тој некој мајстор те излагал, или не си го разбрал.
1.4 кaj PSA од тие генерации e TU3 моторот кој е напротив доста издржлив мотор, кој своите корени ги влече од некаде почетокот на 80-тите години. Едноставна робусна конструкција, една брегаста во глава (е, она е алуминиумска), осум вентили... нема премногу електроника, може да биде со моно или мултипоинт вбризгување. Го имам дома истиот :)
Блокот е лиен, и е со. т.н. влажни кошулици, стандардна француска направија кај многу мотори, т.е. на блокот се впресуваат хилзни, и во нив се клиповите.
Тој мотор минува околу 300000-350000 км без чепкање, па менување карики и уште околу 200000, и на крај нов сет хилзни, клипови карики, летечи лежечи... и практично нов мотор.
Се жалат некои дека после 100000-120000 почнува да меша вода и масло, ако попушти дихтунгот на главата.
И, за крај, еве јас дома чувам 2 комада французи... па деловите се тие... исти или слични цени со било кои други коли.

Член од
3 септември 2010
Мислења
112
Поени од реакции
26
за фордот се вели, газдата честел два пати, еднаш кога ќе ја купи, и еднаш кога ќе ја продаде:pos:
и овде велат, форд и циган во зимо не работат..а пак ни во лето:pos:

Член од
5 февруари 2011
Мислења
234
Поени од реакции
28
nekoj da ne znaete da prodava saxo, golf2, punto za eftinki pari do kaj 1350 evra ? nemora tie moze i nekoj drugi modeli na koli ama za taa cena ...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
nekoj da ne znaete da prodava saxo, golf2, punto za eftinki pari do kaj 1350 evra ? nemora tie moze i nekoj drugi modeli na koli ama za taa cena ...
Ако сакаш Фиеста од 94-та 1.8 дизел, пиши ми пп.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
друже ја начекав ланчија ипсилон за 1350 евра - со фул опрема со атестиран плин со дополнителни 4 гуми + бандаши и згора на се регистрирана... гледам цениве им се движат тука некаде - околу 1300 (има една за 1000ка ја дава) - така да ако си заинтересиран распрашај се погледни си па одлучи си - мислам ако си за помало градско возило ако си за нешто големо барај друго :)

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
Lancia Y prepakovano Punto. Top kolice. Lapaj ja za tie pari.

Ja bi ti predlozil najeftin izbor Punto 1.1 Sole od 1999. I plince cca 350-380 EUR. Ima odlicni primeroci. Baska ne skapuvaat tolku. Motor mono injection.

A Golf 3 - 90% se skapani i korodirani. Nemam videno 1 citav. Baska 1.9TDI so 90 KS e dobar izbor samo sto retko ke najdes motor pod 400000-500000Km. Pa sega sam preceni.

Imas 2 opcii:
-ili ke zemes kola so malku kilometri i ke japlatis poskapo ama ke vozis bez nikakvi defekti slednite barem 50-60000km ili
-ke zemes krs za eftini pari so 500000Km i posle ke frlis po nego minimum 1000 EUR po popravki i pak nema da bides siguren dali nema nesto da otkaze.

99% od onie sto kupuvaat kola gledam se za vtorata opcija. Pa posle kukaat kako odrzuvanjeto e skapo itn.
Podobro zemi posocuvana so pomala kilometraza (ima i takvi). Kolite so mala kilometraza se skapi i vo Germanija. Se lazete deka ke najdete Golf 3 od 1997 so 30000-40000km TDI za 1000 EUR. Takvo nesto nema. A ako najdete odnesete me da go vidam i ako e se vo red i vo ovlasten servis na VW napravat detalna proverka i ako proverkata se ukaze vistinska so tvrdenjeto na sopstvenikot togas jas ja plakjam istata a Vam vi plakjam 300 EUR na raka. A ako ne e taka Vie mi plakjate 400 EUR.

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Lancia Y prepakovano Punto. Top kolice. Lapaj ja za tie pari.

Ja bi ti predlozil najeftin izbor Punto 1.1 Sole od 1999. I plince cca 350-380 EUR. Ima odlicni primeroci. Baska ne skapuvaat tolku. Motor mono injection.

A Golf 3 - 90% se skapani i korodirani. Nemam videno 1 citav. Baska 1.9TDI so 90 KS e dobar izbor samo sto retko ke najdes motor pod 400000-500000Km. Pa sega sam preceni.

Imas 2 opcii:
-ili ke zemes kola so malku kilometri i ke japlatis poskapo ama ke vozis bez nikakvi defekti slednite barem 50-60000km ili
-ke zemes krs za eftini pari so 500000Km i posle ke frlis po nego minimum 1000 EUR po popravki i pak nema da bides siguren dali nema nesto da otkaze.

99% od onie sto kupuvaat kola gledam se za vtorata opcija. Pa posle kukaat kako odrzuvanjeto e skapo itn.
Podobro zemi posocuvana so pomala kilometraza (ima i takvi). Kolite so mala kilometraza se skapi i vo Germanija. Se lazete deka ke najdete Golf 3 od 1997 so 30000-40000km TDI za 1000 EUR. Takvo nesto nema. A ako najdete odnesete me da go vidam i ako e se vo red i vo ovlasten servis na VW napravat detalna proverka i ako proverkata se ukaze vistinska so tvrdenjeto na sopstvenikot togas jas ja plakjam istata a Vam vi plakjam 300 EUR na raka. A ako ne e taka Vie mi plakjate 400 EUR.

е не си фер, ние тебе 400 ти нас 300

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
e pa ako ne ste vo pravo de. Ako ste vo pravo i se ukaze deka e taka togas na raka imate 300 EUR. Po izvrsenata proverka vo VW servis. Ajde da vidam koj saka da zaraboti 300 EUR ili da izgubi 400 EUR.
100 EUR penali.

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
шо мислите за голф 3 дизел ?
Шо да мислиме брат?Ко марка на кола се супер,ко дизел мотори се топ,али вака после 15-20 години,не барај мислење кога не сме виделе или не сме повозиле.Ко да речеш што мислиш за глобалното затоплување.Иди некој твој мајстор да ти ја провери,ако му веруваш дека нема да те издрибла,или оди во Фолксваген овластениве сервиси,ако сакаат да ти ја проверат,ќе ти каже како што е и готово.

Kajgana Shop

На врв Bottom