Идеја за сопствен бизнис

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
a,па да и кафуле во центарот на Скопје (пример на улица Македонија) не е лоша идеја, добро уреден и гарантиран успех...а зошто да не и радио-добри пари носи

Член од
13 март 2006
Мислења
38
Поени од реакции
0
Ja nemam namera da otvoram kafic,ali luge ako e na dobro mesto vo Skopje se razbira togas toa e pecatnica za pari,dali znaete kolku e nabavna na fructal sokic,he he....Edna godina BMW 3.:je:

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Само угостителство! Нема утка! Ако имаш добра локација тогаш кафетерија, ако е полоша тогаш ресторан, кафана најобична, што би рекле биртија. Ако имаш малку кликер никогаш неможеш да пропаднеш.
После угостителството единствено што би правел сега, во овој миг е да отворам фурна каде најмалку 80% од производството ќе биде леб во сите можни варијанти. Тоа е единственото нешто кое секој мора секојдневно да го купува и конзумира.

city напиша:
a,па да и кафуле во центарот на Скопје (пример на улица Македонија) не е лоша идеја, добро уреден и гарантиран успех...а зошто да не и радио-добри пари носи
Радио може ептен добри пари да донесе, ама само ако ги помине „детските болести“ во почеток. Ако сакаш да нема детски болести, ќе мораш ептен добро подготвен да влезеш од самиот старт што значи: Да имаш веднаш просторни и технички услови за комплетна продукција и реализација на програма, да имаш веднаш перфектна програма и врвни водители кои ќе мораш првите неколку месеци да ги плаќаш со „зијан“ зашто сеуште ќе немаш толку приходи, и ти треба веднаш добар маркетинг тим кој веднаш ќе ти донес јаки клиенти кои ќе се рекламираат кај тебе и за тоа ќе плаќаат! Ако се ова можеш веднаш да го обезбедиш, тогаш можеш да кажеш дека ќе имаш радио, во спротивно ризикот е огромен дека нема да успееш да бидеш во врвот, дури може и да не опстанеш воопшто.

baltazar

ТАРЗАН НА ЏУНГЛАТА
Член од
22 март 2006
Мислења
60
Поени од реакции
1

eh koga bi imal pari da go dosesam SEGWAY u MKD.param parce!!!
cenite na ova vozilo e okolu 2000 evra.cela EU go ima a nie go nemame.kako taka

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Што е пак тоа?????

Ѕвер

Перфекционист
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.223
Поени од реакции
28
Погребално друштво...најисплатлив бизнис.Плус парцела за гробишта нешто слично на Бутел.Абе пара неверојатна се врти.Секојдневно умираат луѓе и тој процес не може никако да се прекине а со тоа и побарувачката за ваквите услуги не може да згасне.Плус во такви ситуации побарувачот на услугата не го штеди својот џеб,затоа што сака што подостојно да си ја испрати драгата личност кон вечниот дом.

Има уште многу причини за отварање на ваков бизнис и притоа веднаш да се стартува со плафонирани цени без страв дека ке ни се намали бројот на клиентите.:mist:

JeCILaDy

Move Away
Член од
18 април 2006
Мислења
2.350
Поени од реакции
22
Не бе па вие, најубо една тезга и терај :)

baltazar

ТАРЗАН НА ЏУНГЛАТА
Член од
22 март 2006
Мислења
60
Поени од реакции
1
Za Jane@

SEGWAY.Stois na nego kako sto gleadas,odi na el.energija(si go polnis doma u steker) i so drugo...ne znam. si se vozis po cel den...ako sakas moze i vecerta da go vozis ne e nikakov problem.aaaaaa i bitna rabota,cudoto ima nekoj si procesor koj ti odrzava ramnoteza za da ne se utepas nanazad.razbiras neli.

I USTE EDNA MNOGU VAZNA RABOTA.BARAM PARTNER (SO PARI) AKO IMA NEKOJ ZAINTERESIRANO ZA OVAA RABOTA

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
SEGWAY???? Zar ne rikna toj proekt , Baltazare ????
Nekako mi ostana vo sekavanje informacijata deka bankrotiraa..

baltazar

ТАРЗАН НА ЏУНГЛАТА
Член од
22 март 2006
Мислења
60
Поени од реакции
1
concrete напиша:
SEGWAY???? Zar ne rikna toj proekt , Baltazare ????
Nekako mi ostana vo sekavanje informacijata deka bankrotiraa..
abe gledam gi ima web niz cel svet.stoznam.ke baram sea ke vidime.
a ti sto znaes poveke za toa sto bankrotirale?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Neznam , imaa nekoi problemi so toa kompjuterot koj prakticno ja vozese i uravnotezuvase skalamerijata, ova od nekoi od onie internet tehnicki dajdzesti koi gi sledam....pa zaglavija so finasiranje i batalija.....
me natera tvojov post da poglednam sto ima sega na internet i sajtot im e glamurozen ..., no ne gledam detali za serija...poveke mi lici na stapica za investitori...
naletav na ovoj diy tip http://www.tlb.org/scooter.html koj koristejki gotovi elementi , koi se kupuvaat u prodavnica, sklepal svoja masina...za koja ....vidi cudo tvrdi deka funkcionira....

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Mandrak напиша:
Радио може ептен добри пари да донесе, ама само ако ги помине „детските болести“ во почеток. Ако сакаш да нема детски болести, ќе мораш ептен добро подготвен да влезеш од самиот старт што значи: Да имаш веднаш просторни и технички услови за комплетна продукција и реализација на програма, да имаш веднаш перфектна програма и врвни водители кои ќе мораш првите неколку месеци да ги плаќаш со „зијан“ зашто сеуште ќе немаш толку приходи, и ти треба веднаш добар маркетинг тим кој веднаш ќе ти донес јаки клиенти кои ќе се рекламираат кај тебе и за тоа ќе плаќаат! Ако се ова можеш веднаш да го обезбедиш, тогаш можеш да кажеш дека ќе имаш радио, во спротивно ризикот е огромен дека нема да успееш да бидеш во врвот, дури може и да не опстанеш воопшто.
буквално е така,особено она што е со болд, мислам дека е најважно за успехот, а и не само водителите и техничарите играат голема улога
ама признај дека пари носи?
а и треба многу пари да имас да го старувас бизнисот
а уствари мислам па и сите овие работи горе-наведени работи да ги имаш, немора да значи дека ќе успееш, сигурно има некоја финта „+„

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
city напиша:
буквално е така,особено она што е со болд, мислам дека е најважно за успехот, а и не само водителите и техничарите играат голема улога
ама признај дека пари носи?
а и треба многу пари да имас да го старувас бизнисот
а уствари мислам па и сите овие работи горе-наведени работи да ги имаш, немора да значи дека ќе успееш, сигурно има некоја финта „+„
Кажав, најбитни 4 елементи се:
1. Одлична програма
2. Средства за работа и простор
3. Одлични радио водители
4. Многу јака маркетинг служба
Се друго е помалку битно за успехот на една добра радио станица која ќе добие на слушаност. Техничарите во радио, иако мене како на некогашно лице во електронски медиум не ми е во полза да кажам, но се „потрошен материјал“, секој кој има барем малку афинитети за таа работа за месец-два ќе се обучи одлично да клика копчиња и да вози лизгачи на миксета.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Mandrak напиша:
Техничарите во радио, иако мене како на некогашно лице во електронски медиум не ми е во полза да кажам, но се „потрошен материјал“, секој кој има барем малку афинитети за таа работа за месец-два ќе се обучи одлично да клика копчиња и да вози лизгачи на миксета.
:eek:ftopic: да се соглсувам со тебе. но мислам на техничари од аспект на монтажери, што ќе прават (ДОБРИ) реклами и џинглови, не мислиш дека успехот на двете најслуашни радио станици кај нас меѓудругото се должи и на тоа?

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
city напиша:
:eek:ftopic: да се соглсувам со тебе. но мислам на техничари од аспект на монтажери, што ќе прават (ДОБРИ) реклами и џинглови, не мислиш дека успехот на двете најслуашни радио станици кај нас меѓудругото се должи и на тоа?
За секој радио слушател рекламата во програмата е „нужно зло“ и никако неможам да се согласам дека некој ќе слуша радио заради рекламите или ќе гледа ТВ заради нив. Ако не е так тогаш зошто рекламните блокови обично се сместуваат во емисии и програми кои имаат најголем рејтинг кај аудиториумот?-Само со цела за да бидат од истиот аудиториум забележани.
-Скоро да е и неважно колку и како ќе бидат направени рекламите за „ Мини маркет Симе“, „Пиљарница Диме“ или „Рибарница Климе“ кои ќе се рекламираат во најевтините блокови со најниска цена за најкус период, без одредена кампања и од кои неможеш да наплатиш изведба на радио рекламен спот. Кај нив најчесто оди се во пакет, deja vu jingle со неавторска музика во фон преку која вработениот спикер збрда-здола ќе прочита off tone и ќе му залепиш 2-3 ефекти да не е многу сиромашно.Јебига, колку пари толку музика. -За такви реклами не е потребен врвен тонец! А кај „големите“ клиенти како што е Скопска Пиварница, Кока Кола, Пепси, Нестле...нивните спотови доаѓаат готови, адаптирани за МК говорно подрачје од старана на агенцијата што ја води нивната кампања која таа работа ја завршила кај некоја од аудио продукциите или тонски студија така да нема што да се направи за нив освен да се емитува.
Jingl за емисија се прави еднаш и тој се користи цело време додека емисијата постои најчесто заради создавање на ефект на звукова препознатливост на програмата, така да и тука нема голема потреба од вработување на врвен тонец зашто таа работа може да се заврши кај некоја аудио продукција или надворешен соработник за хонорар.
Ако мене ме прашаш, креативна работа во медиум каква што ти спомна не се работи за плата туку за хонорар исклучиво и по договор поединечно по проект.

Kajgana Shop

На врв Bottom