ИТ фирми и пракси во Скопје

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.238
Поени од реакции
1.295
Конкретно за себе, кога бев без искуство и барав пракса со можност за вработување или прва работа во ИТ, воопшто не ми беа битни пари, ќе работев и беспари, само да добијам шанса да учам и да се докажам. ИТ не е спринт, маратон е, само треба да добиеш шанса да учиш и работиш, платата ќе си дојде. Така да од тој аспект ова што го збориш, не верувам дека е вистина, ниеден што аплицира за јуниор или пракса не условува или гледа колку пари ќе зема, на сите им е јасно дека се на долгорочен пат.

За вториот дел се согласувам.
Супер ако имаш таков mindset, ама погоре и во некој коментар понатака прочитав за тоа дека во мк фирмите се црнчи и се ниски платите. Мислам, нема ништо погорешно во тоа,има еден куп фирми за кои што е точно.
Само што луѓето треба да гледаат да искористат максимум од тие ситуации, тоа сакав да го кажам.

Имаа некои што условуваа до лани летото ама тоа дека имаше сеуште побарувачка на кадар.

Него друго ме интересира, како рангирате која е македонска фирма ? Гледам тука се хејтаат македонските фирми па ме итнересира кои фирми ги сметате за македонски ? И што е лошо во старт ап?
Според мене, секоја фирма што има преставништво во МК е македонска фирма, затоа што имаш локални менаџери кои работат како што работат по наши стандарди. Нормално имаш подобри и полоши фирми, а имаш и екстреми. Од луѓе со кои со месеци ништо не работат па до фирми кај што газдата ти ѕвони во 6 сабајле затоа што некој клиент се пожалил нешто.

Стартапите обично ги хејтаат бидејќи таму најчесто ќе работиш повеќе улоги (пример ќе бидеш и девелопер и тестер и девопс), се послабо платени, планирањето е минимално и најчесто работите доаѓаат адхок. Накратко, работењето во повеќето стартапи е хаотично.
Ако сакаш да работиш само одредено улога, сакаш се да ти биде дефинирано, да немаш прекувремено и слично, стартап фирмите нема да ти одговараат.

C

confusion

Гостин
Ко што напишав погоре главниот сајт каде тестиравме на академијата веќе не постои со тоа немаш што да покажеш баш со тоа се соочив на прво интервју каде што бев ај покажи на кој сајт сте тестирале... Мнгу аматерски испаднаа се што наводно требаше да ми е достапно не ми е ни баг репорт ни тест кејсови во алатката што се пишувани... Затоа фирми ко Кодес се дрзнуваат да ти бараат да им платиш за да си на пракса.
Ќе си работиш со Azure DevOps, ќе си одбереш нов сајт и ќе си креираш нов проект, најди некој кај што се продаваат ствари, со кошнички, регистрација и слично, истестирај го мануелно и автоматски. Мануелно можеш да си олесниш со Test&Feedback апликација на Google Store, ќе ја поврзеш со проектот на AzureDevOps и директно ќе си креираш bug reports со слика, видеа, скриншотови. Автоматски исто ќе си користиш алатки да си олесниш работа со Селениум и истото можеш да го уредно документираш и слично.

Имаа некои што условуваа до лани летото ама тоа дека имаше сеуште побарувачка на кадар.

Него друго ме интересира, како рангирате која е македонска фирма ? Гледам тука се хејтаат македонските фирми па ме итнересира кои фирми ги сметате за македонски ? И што е лошо во старт ап?
Неможе да условува никој без работно искуство, излезен од факултет/академија/вечерна школа и слично, се коси со секаква логика.
Ако некој бил уценуван од ваков, не ни заслужува повеќе.

Сите фирми во МК, без разлика дали е ремоте, хибридно или онсајт, ако е тука преставништво, со наши луѓе, македонска е, без разлика за какви клиенти се работи.

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Според мене, секоја фирма што има преставништво во МК е македонска фирма, затоа што имаш локални менаџери кои работат како што работат по наши стандарди. Нормално имаш подобри и полоши фирми, а имаш и екстреми. Од луѓе со кои со месеци ништо не работат па до фирми кај што газдата ти ѕвони во 6 сабајле затоа што некој клиент се пожалил нешто.

Стартапите обично ги хејтаат бидејќи таму најчесто ќе работиш повеќе улоги (пример ќе бидеш и девелопер и тестер и девопс), се послабо платени, планирањето е минимално и најчесто работите доаѓаат адхок. Накратко, работењето во повеќето стартапи е хаотично.
Ако сакаш да работиш само одредено улога, сакаш се да ти биде дефинирано, да немаш прекувремено и слично, стартап фирмите нема да ти одговараат.
Види тој локален менаџер си има претпоставени од странство и тогаш се пишува мејл на повисоко ниво доколку не си ја врши работата како што треба. За мене македонска фирма е фирма сопственици се Македонци и тука останува кајмакот. Овие странски аутсорс шивачници што имаат тука претставништво за мене не се македонски фирми, а такви се повеќето.

Инаку кога почнав пред десетина година во фирмата немаше бекенд, фронтенд, тестер, база, сервери туку буквално си се. Сепак си имаше некој што преферираше некоја од овие и ако заглавиш го викаш напомош. За да кога станав бекенд еве после 3-4 години сфаќам која грешка беше и се веќе почнав да гледам да учам некој ФЕ фрејмворк и да чепкам девопс. Мое мислење е дека за периодот што претстои за останаше конкурентен на пазарот на труд, а и за самиот себе најдобро е фулстек.

Неможе да условува никој без работно искуство, излезен од факултет/академија/вечерна школа и слично, се коси со секаква логика.
Ако некој бил уценуван од ваков, не ни заслужува повеќе.

Сите фирми во МК, без разлика дали е ремоте, хибридно или онсајт, ако е тука преставништво, со наши луѓе, македонска е, без разлика за какви клиенти се работи.
Фирмата има преставништо, аутсорсинг и те рентаат на некој проект за странски клиенти каде има шанси да си единствен од фирмата, единствен контакт со тука ти е HR и некој тим/тек лид што го гледаш еднаш месечно. Тешко дека е ова македонска ама тоа е поширока тема.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Не сум видел дека си ме цитирал, на игнор си ми, не ми текнува зошто ама сигурно со причина. :D
Гледај, не е работава ни толку едноставна за да се понашаат ноншалантно на интервју ама не е ни НАСА, треба да има одредени критериуми и здраво е ради самата природа на работата, неможе било кој да направи транзиција и преку ноќ да бидне КјуЕј, си треба работа, треба да разбираш основни работи од тој процес. Зборот ми беше, кога ние се пријавуваме без работно искуство за пракса и почетничка позиција со завршена академија, они неможат да знаат колку знаеме ама техничко интервју си постои и треба да се поставуваат прашања од домен за почетник, не за некој со години искуство или објектно програмирање а ти си аплицирал за мануелен тестер што нема допирна точка. Тука во Македонија, овие работи во последно време се надвор од контрола со многу луѓе што имам зборувано и за почетник бараат знаење што би очекувале од некој со intermediate искуство, а не јуниор. Дали е случајно или намерно, не знам, не ни сакам да навлегувам.
Често се прашуваат екстра прашања за да се опипа колку брзо размислува личноста, и како се снаоѓа при ненадејни прашања, особено ако не ја разбира таа проблематика.
Вакви работи се потребни ако отидеш да работиш/разговараш со клиент, и добиеш ненадејни прашања за кои немаш појма (дури и во областа која ја работиш, огромна е шансата да имаш дупки во знаењето и тоа е кај секој, не само кај почетник).
Друга работа е исто и да опишаш колку има појма од ИТ свет, сум налетал на луѓе од академии кои набубале на памет тоа што се прашува на интервјуа, а со ИТ имаат познавање колку оние во собрание. Ваквите особи ти се прилично лимитирани до каде може да се надградуваат во иднина, иако се спремни да набубаат на памет, многу ретко размислуваат "out of the box" или пак можат да се прилагодат на нови технологии без некој да им виси над глава.

Ако сакате да црнчите одете во Македонска фирма (недајбоже стартап), ако сакате подобри услови за работа и плата со додатни бенефити, ќе барате странска фирма, но искрено ако бев јас без работно искуство во моментов немаше да пребирам. На се ќе аплицирав и домашно и странско.

Лично имав јас и малку среќа што се претерав низ работни места, мислам дека комуникацијата е исто така клучен дел во потрага по работа. Сега како што гледам малце потешко е да се провниш на работна позиција, но не е и невозможно. Добро портфолио со сработени проекти, пожелно некој со повеќе напор и смисла (не калкулатор или tiktak game).
Љубопитен сум колку имаш научено откако работиш за странската фирма? Дали ако заглавиш некаде, имаш личност од таму која ќе седне со тебе и ќе ти помогне да го решиш проблемот, или си оставен сам на себе?
Автоматски споено мислење:

Види тој локален менаџер си има претпоставени од странство и тогаш се пишува мејл на повисоко ниво доколку не си ја врши работата како што треба. За мене македонска фирма е фирма сопственици се Македонци и тука останува кајмакот. Овие странски аутсорс шивачници што имаат тука претставништво за мене не се македонски фирми, а такви се повеќето.
Ова е лошо, или добро?

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Ова е лошо, или добро?
Секако дека е добро. Повеќе пари во државата, поголемо искуство и на тие што се под сопствениците за да почнат и тие бизнис, што повеќе успешни македонски фирми толку повеќе заинтересираност да влезат и фирми што не се аутсорсинг фирми.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.238
Поени од реакции
1.295

Инаку кога почнав пред десетина година во фирмата немаше бекенд, фронтенд, тестер, база, сервери туку буквално си се. Сепак си имаше некој што преферираше некоја од овие и ако заглавиш го викаш напомош. За да кога станав бекенд еве после 3-4 години сфаќам која грешка беше и се веќе почнав да гледам да учам некој ФЕ фрејмворк и да чепкам девопс. Мое мислење е дека за периодот што претстои за останаше конкурентен на пазарот на труд, а и за самиот себе најдобро е фулстек.

Фирмата има преставништо, аутсорсинг и те рентаат на некој проект за странски клиенти каде има шанси да си единствен од фирмата, единствен контакт со тука ти е HR и некој тим/тек лид што го гледаш еднаш месечно. Тешко дека е ова македонска ама тоа е поширока тема.
Добро, секој може да си има различна дефиниција на терминот македонска фирма.
Во однос на избирање на правец (бекенд/фронтенд...), не се согласувам.
Според мене, убаво е во првите неколку години од кариерата да работиш се, од девелопмент до сис админ. После тоа, да си размислиш во што уживаш највише и да си се насочиш таму.
За луѓе со искуство, работа има колку сакаш, без разлика дали си бекенд/фронтенд/фулстак. Луѓето што се жалат тука се генерално на јуниор ниво, а пазарот е навистина презаситен со јуниори во моментов. Еден куп фирми (тука во МК) имаат отворени огласи со месеци, каде што бараат мид/сениор луѓе на секакви позиции. Сега тука има повеќе променливи, една од која е тоа што не плаќаат добро како ремоте фирмите. Ама на крајот на денот, факт е дека има еден куп работа за луѓе со искуство.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Нај искрен совет за тебе и сите останати, да бараат remote странска фирма со работа, барем од лично искуство.На првото интервју ми бараа да им работам буквално све од маркетинг, па и дизајнер на слики, промоции на пакети и да не набројувам, буквално 7-8 работи и све сам што не беше реално за 24к денари без храна, ниту можно да се исполни.Факт, нашите фирми претеруваат со нивните барања а бараат млади лица за работа, кога им кажав на другари кој што се веќе неколку години навлезени во оваа работа, почна да им биде смешно, буквално испадна дека бараат "овци" кој за без пари ќе им ја бркаат работата и ќе им бидат послушни.Млади сме, желни за напредок, ама како шо кажа, мора повеќе да се цениме самите, и да не потпаѓаме под вакви "газди и директори".Самиот почеток е доста тежок, и потребно е доста време и зависи од доста фактори + среќа, ама секако повеќе вреди од нашиве фирмички
Леле сиромашкиот ти, ко да ти рекле базата да им ја мигрираш на нов сервер. А за што позиција аплицираше ти? Ако си бил нешто маркетинг ете си имал шанса да научиш и графички дизајн. Тоа што платата ти била мала е друг проблем, ама па и прва работа ти била, секое искуство ти е скапоцено без оглед на платата, убаво ти пишаа во претходни постови.

Ова не им се дешава само на јуниори, еве ја морав и GO и Graphql да учам за потребите на проектов на кој работам, а не работам за "македонска фирма", тимот не ми е во Македонија, ниту сум млад. Во претходната фирма бев и девопс и дб администратор и деплои правев и пајплајни креирав на гитлаб за секој нов проект, а исто не беше македонска фирма, ниту па беше мала фирма, 500+ вработени.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
868
Поени од реакции
1.321
Често се прашуваат екстра прашања за да се опипа колку брзо размислува личноста, и како се снаоѓа при ненадејни прашања, особено ако не ја разбира таа проблематика.
Вакви работи се потребни ако отидеш да работиш/разговараш со клиент, и добиеш ненадејни прашања за кои немаш појма (дури и во областа која ја работиш, огромна е шансата да имаш дупки во знаењето и тоа е кај секој, не само кај почетник).
Друга работа е исто и да опишаш колку има појма од ИТ свет, сум налетал на луѓе од академии кои набубале на памет тоа што се прашува на интервјуа, а со ИТ имаат познавање колку оние во собрание. Ваквите особи ти се прилично лимитирани до каде може да се надградуваат во иднина, иако се спремни да набубаат на памет, многу ретко размислуваат "out of the box" или пак можат да се прилагодат на нови технологии без некој да им виси над глава.

Љубопитен сум колку имаш научено откако работиш за странската фирма? Дали ако заглавиш некаде, имаш личност од таму која ќе седне со тебе и ќе ти помогне да го решиш проблемот, или си оставен сам на себе?

Ова е лошо, или добро?
За моја среќа имам ептен префини колеги, има еден Шпанец, Канаѓанец (Индиец.....) и еден од Финска (азиец lul) и имаме доста добра комуникација.

Скоро секогаш кога излезе проблем/bug правиме 1 on 1 на Slack и заедно пробуваме да го решиме проблемот, и сум преблагодарен за споделување на нивното знаење.

Член од
12 септември 2016
Мислења
106
Поени од реакции
502
Леле сиромашкиот ти, ко да ти рекле базата да им ја мигрираш на нов сервер. А за што позиција аплицираше ти? Ако си бил нешто маркетинг ете си имал шанса да научиш и графички дизајн. Тоа што платата ти била мала е друг проблем, ама па и прва работа ти била, секое искуство ти е скапоцено без оглед на платата, убаво ти пишаа во претходни постови.

Ова не им се дешава само на јуниори, еве ја морав и GO и Graphql да учам за потребите на проектов на кој работам, а не работам за "македонска фирма", тимот не ми е во Македонија, ниту сум млад. Во претходната фирма бев и девопс и дб администратор и деплои правев и пајплајни креирав на гитлаб за секој нов проект, а исто не беше македонска фирма, ниту па беше мала фирма, 500+ вработени.
На првото интервју, ја прифатив и платата од 24к, со цел во тоа време да стекнам поголемо искуство, платата не беше толкав фактор, но од првото интервју до второто дојде до промена на условите и надлежностите од нивна страна, тоа беше поентата на целиот муабет и причина зошто ги одбив, притоа во рок од месец дена од 13 вработени се намалија на 7, све е тоа случајност

Последно уредено:
Z

zmej gorjanin

Гостин
На првото интервју, ја прифатив и платата од 24к, со цел во тоа време да стекнам поголемо искуство, платата не беше толкав фактор, но од првото интервју до второто дојде до промена на условите и надлежностите од нивна страна, тоа беше поентата на целиот муабет и причина зошто ги одбив, притоа во рок од месец дена од 13 вработени се намалија на 7, све е тоа случајност
Хахаха си ги одбил, ја реков да не си поработел, леее какви снегулки сте. Мене да речеме никогаш не ми ги дефинирале надлежностите или скроз трети биле кога сум почнал да работам, све нешто искрснувало, или некој напуштал или некој отишол на одмор или било дефинирано во договорот со тоа дека ќе учам нови работи. Со среќа со таков мајндсет.

Мислам можам да разберам ако ти барале обработка на фотографии и креирање на илустрации а абар немаш од тоа, тогаш да. Ама ако ти понудиле опција да го учиш тој дел, зошто да не?

Член од
1 октомври 2018
Мислења
9
Поени од реакции
4
Хахаха си ги одбил, ја реков да не си поработел, леее какви снегулки сте. Мене да речеме никогаш не ми ги дефинирале надлежностите или скроз трети биле кога сум почнал да работам, све нешто искрснувало, или некој напуштал или некој отишол на одмор или било дефинирано во договорот со тоа дека ќе учам нови работи. Со среќа со таков мајндсет.

Мислам можам да разберам ако ти барале обработка на фотографии и креирање на илустрации а абар немаш од тоа, тогаш да. Ама ако ти понудиле опција да го учиш тој дел, зошто да не?
Е со ваков мајндсет ќе напредуваш во кариерата и ќе се надоградуваш. Ако немаш никакво искуство и аплицираш за фронтенд, ако ти даде +бекенд, тестер, девопс зар нема да се нафатиш да работиш? Пред да почнам да работам, битно ми беше само да почнам, да ми дадат да работам нешто, макар и само хтмл да куцам или да кликам да тестирам мануелно. Сеуште работам што ќе ми се даде пошо ми е интересно, а да и плус учиш нови ствари и утре ќе можеш на секој можен оглас да аплицираш.
Е сеа тука има малце и лоши страни, на пр: ќе имаш фатено од све по нешто и нема у ништо да си експерт. Али после некое време у кариерата, ќе си одлучиш што ти е најкомфорно+најинтересно да го работиш и ќе се насочиш на тоа.
Мој совет е да го следите советот на змеј и да се нафаќате да работите све и свашта, се' додека не сте во позиција да преговарате во ваша корист, во превод додека сте џуниор.

Член од
26 јануари 2020
Мислења
953
Поени од реакции
1.232
Е со ваков мајндсет ќе напредуваш во кариерата и ќе се надоградуваш. Ако немаш никакво искуство и аплицираш за фронтенд, ако ти даде +бекенд, тестер, девопс зар нема да се нафатиш да работиш? Пред да почнам да работам, битно ми беше само да почнам, да ми дадат да работам нешто, макар и само хтмл да куцам или да кликам да тестирам мануелно. Сеуште работам што ќе ми се даде пошо ми е интересно, а да и плус учиш нови ствари и утре ќе можеш на секој можен оглас да аплицираш.
Е сеа тука има малце и лоши страни, на пр: ќе имаш фатено од све по нешто и нема у ништо да си експерт. Али после некое време у кариерата, ќе си одлучиш што ти е најкомфорно+најинтересно да го работиш и ќе се насочиш на тоа.
Мој совет е да го следите советот на змеј и да се нафаќате да работите све и свашта, се' додека не сте во позиција да преговарате во ваша корист, во превод додека сте џуниор.
Јас и ровој че копам ако треба на почеток само да ме прима и да прам гужва таму.Во октомври завршувам со академијата. :)

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421

Суптилно се жалиш или се фалиш сеа? :)

Z

zmej gorjanin

Гостин
Суптилно се жалиш или се фалиш сеа? :)
Хахах, ни едно, ни друго. Пробувам да му ја пренесам реалната ситуација на терен, мада човеков е маркетинг, не е IT, така што не ми е позната нивната индустрија, али у IT све ти е флуидно без оглед на годините и искуството. Кур го боли клиентот што јас знам, а што јас не знам, битно му е све да му работи. Еве у моментов имам вртоглава понуда за плата од 6 цифри и ми наредиле барања таму AWS, SQS, SNS, Kafka, RabbitMQ. Најубаво да им кажам: Ама тоа не е у надлежност на нов девелопер... Они на мене толкава плата ќе ми нуделе, па има да ме молат бе, хахахах. Какви се децава, ич немаат њух за пари.

Јас и ровој че копам ако треба на почеток само да ме прима и да прам гужва таму.Во октомври завршувам со академијата. :)
Тоа е духот, биди упорен и прашање на време е кога наградите ќе стигнат, плус е доста забавна и креативна работа, бар мене ми е.

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom