ИТ фирми и пракси во Скопје

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
Хахах, ни едно, ни друго. Пробувам да му ја пренесам реалната ситуација на терен, мада човеков е маркетинг, не е IT, така што не ми е позната нивната индустрија, али у IT све ти е флуидно без оглед на годините и искуството. Кур го боли клиентот што јас знам, а што јас не знам, битно му е све да му работи.
Мајндсетот кај нас е шивачница и тешко можеш да го смениш. Они сакаат да се споредуваат со сениори и бркаат одма сениорска плата. Си мислат дека сениорите уствари ништо не работат, само се мотаат и те искористуваат и тешките работи на јуниорите им ги даваат. Тоа е тоа. Океј со чест на исклучоци.

Еве у моментов имам вртоглава понуда за плата од 6 цифри и ми наредиле барања таму AWS, SQS, SNS, Kafka, RabbitMQ. Најубаво да им кажам: Ама тоа не е у надлежност на нов девелопер... Они на мене толкава плата ќе ми нуделе, па има да ме молат бе, хахахах.
И ќе одиш ли?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Мајндсетот кај нас е шивачница и тешко можеш да го смениш. Они сакаат да се споредуваат со сениори и бркаат одма сениорска плата. Си мислат дека сениорите уствари ништо не работат, само се мотаат и те искористуваат и тешките работи на јуниорите им ги даваат. Тоа е тоа. Океј со чест на исклучоци.

И ќе одиш ли?
Ми треба повеќе време да размислам.

Член од
26 август 2018
Мислења
80
Поени од реакции
33
Здраво, дали има некој работено overtime? Веќе работам на проект по 8 саати денот, но се бара од мене плус работа на друг проект (не секој ден, само кога би имало работа и толку саати колку што има работа). Барањето беше усно, но сега читам онлајн дека треба да биди писмено. Никој такво нешто не ми спомна. Дали ако работиш overtime е пријавено тоа некаде и се води како плус стаж и општо како функционираат овие работи? Бидејќи прашав колега кој има работено overtime и ми кажа дека му ги исплаќале парите за overtime во кеш (не на сметка како платата што стига). Сето ова ми беше чудно дека во кеш. Некој да сподели искуство?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Здраво, дали има некој работено overtime? Веќе работам на проект по 8 саати денот, но се бара од мене плус работа на друг проект (не секој ден, само кога би имало работа и толку саати колку што има работа). Барањето беше усно, но сега читам онлајн дека треба да биди писмено. Никој такво нешто не ми спомна. Дали ако работиш overtime е пријавено тоа некаде и се води како плус стаж и општо како функционираат овие работи? Бидејќи прашав колега кој има работено overtime и ми кажа дека му ги исплаќале парите за overtime во кеш (не на сметка како платата што стига). Сето ова ми беше чудно дека во кеш. Некој да сподели искуство?
На крај од месец твојот претпоставен праќа инфо до "кадрово" и ти стигаат на сметка, си има дефинирано како се пресметува во закон за работни односи.
Еве ти примери како оди математиката:

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
868
Поени од реакции
1.321
Дали се плаќа данок на приход доколку сте платени како хонорарец од страна на странска фирма ?

Прочитав негде дека 10% е данокот само не сум сигурен дали се плаќа данок и за ваков тип на приход од странски клиент

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Дали се плаќа данок на приход доколку сте платени како хонорарец од страна на странска фирма ?

Прочитав негде дека 10% е данокот само не сум сигурен дали се плаќа данок и за ваков тип на приход од странски клиент
Како ти стигаат парите во мкд? На сметка од банка?

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.238
Поени од реакции
1.295

Да, 10% е данокот (во денари, по среден курс на НБРМ на денот на кој што си ги добил парите).
Треба сам да го пријавиш на страната на УЈП, од таму ќе го одобрат и ќе ти изгенерираат уплатница за да си ги платиш тие 10%.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
868
Поени од реакции
1.321
1692630970631.png

Prv pat ke vrakam danok taka da ne me osuduvajte xd, vtorava opcija bi trebalo da e?
Автоматски споено мислење:

1692631975304.png

Последно уредено:
Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261

Kajgana Shop

На врв Bottom