Зошто модерната жена се плаши од брак?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Види, јас се залагам за индивидуалната среќа на секого, ама нивната индивидуална среќа ги довела до степен да се колективно несреќни, а да не зборувам неспособни да се изборат со проблемите.
Сите имаат по еден брак зад себе, па доста долго живеат сами (плус 1-2 деца вонбрачни меѓувремено) и на крај пак се земаат со некого колку да не остарат сами.
Еден проблем на патот, и се разделуваат.
А секако, впечатливи ти се и мајките средношколки, кои не се малку на број :) Некаде до крај на средно горе долу контактираат со таткото, после средно пу-пу не важи :)
Колку се чудеа што имам двајца биолошки родители кои се во брак ехеее :) Не им беше јасно како тоа може :) :) :)
Да, да...секој со своето, но јас за мене лично не го прифаќам тој живот...а тие како сакаат.

Хааааа, тие тинејџерки мајки имаа и фејсбук пејџ We Are Teen Moms So What :eek:

А што има бракови што седат заедно, има...не можам да кажам нема....ама не знам помладите генерации како и шо ќе прават.

Јас сакам само да кажам нешо за стравот за немаштија, па деца па воа она....па затоа не се зимале.

Луѓе, јас на 20 години се омажив (сега сум 34). Одма одлетав во САД, нова култура, различен живот. Живеев со свекрва и золви во куќа. Работа јок. Сме биле и во немаштија, сме живееле и во раскантана куќа кајшто таванот ни паѓаше на кревет ако врне многу.... Ама откако останав трудна по прв пат, да видите како се се мења. Маж ми одма почна да е позаангажиран за стварање. Сега сме толку горди сами на себе, затоа што све што имаме (а имаме доста) сами заедно сме го створиле....и сите тие срања низ кои поминавме стално ни даваат како едно разбудување и среќа што никогаш таму нема да бидеме пак. И овде чекаат наши, македонски луѓе да створат прво. Ако чекавме ние така, семејството наше немаше да биде она што денес.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Да, да...секој со своето, но јас за мене лично не го прифаќам тој живот...а тие како сакаат.

Хааааа, тие тинејџерки мајки имаа и фејсбук пејџ We Are Teen Moms So What :eek:

А што има бракови што седат заедно, има...не можам да кажам нема....ама не знам помладите генерации како и шо ќе прават.

Јас сакам само да кажам нешо за стравот за немаштија, па деца па воа она....па затоа не се зимале.

Луѓе, јас на 20 години се омажив (сега сум 34). Одма одлетав во САД, нова култура, различен живот. Живеев со свекрва и золви во куќа. Работа јок. Сме биле и во немаштија, сме живееле и во раскантана куќа кајшто таванот ни паѓаше на кревет ако врне многу.... Ама откако останав трудна по прв пат, да видите како се се мења. Маж ми одма почна да е позаангажиран за стварање. Сега сме толку горди сами на себе, затоа што све што имаме (а имаме доста) сами заедно сме го створиле....и сите тие срања низ кои поминавме стално ни даваат како едно разбудување и среќа што никогаш таму нема да бидеме пак. И овде чекаат наши, македонски луѓе да створат прво. Ако чекавме ние така, семејството наше немаше да биде она што денес.
What she said, what I've been telling all the time.

Ам, ја имав една соба и трудна жена дома. Со мајка, две сестри и татко. У 72 квадрата.
Сега имам 75 квадрати стан. Куќа. Полно рамно...ддуше, не би ми пречело дупло поголема плата, ама....се живее.

Кој предолго чека, се плаши, тој ќе се исуши одвантре!

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
What she said, what I've been telling all the time.

Ам, ја имав една соба и трудна жена дома. Со мајка, две сестри и татко. У 72 квадрата.
Сега имам 75 квадрати стан. Куќа. Полно рамно...ддуше, не би ми пречело дупло поголема плата, ама....се живее.

Кој предолго чека, се плаши, тој ќе се исуши одвантре!
Така е.....секогаш ќе има како да се снајде човек, сигурно ако сака....татко ми пример, неќел да ги остави мајка му и татко му сами, па си останале со мајка ми да живеат таму. И тоа некогаш има предности - бабата е тука во секое време детето да го чува.

А тие што чекаат да се снабдат прво....животот си поминува. И тоа брзо.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Кој/а кога ќе влезе во брак си е интимно прашање, природна работа и тука играат улога многу фактори како од социо-економска така и од друга природа !
Ако некој сака да се стиска во два-три метра простор, да трпи ко куче и да живее во сиромаштија и беда бујрум нека се жени уште на 15 год. ако сака, но не фала јас не ја сакам таквата судбина, попрво би умрел отколку такво нешто, ситиот не му верува на гладниот, но недај боже и тој да дојде на нивото од гладниот, овдека на форумов според постовиве имам чувство дека повеќето не се баш за жалење во финансиски аспект, но да знаете не се сите родени во кралска палата !
Човек треба да ги гледа објективно работите, подалеку од сопствениот нос, за тој што зема голема плата ОК е, но за некој што не зема ич или пак зема малку не е баш сјајно, па уште на таквиот ќе му падне на памет да влегува во брак и дете/деца да прави .......... :facepalm:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ако било така Пиратик...тогаш повеќето од нашите мајки не требале да се зимаат.....ко што јас памтам сите мои другарки живееле со баби и дедовци или па прво така живееле, па се отселиле.....да знаете само дека некој од чекање умрел. ;)

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Ако било така Пиратик...тогаш повеќето од нашите мајки не требале да се зимаат.....ко што јас памтам сите мои другарки живееле со баби и дедовци или па прво така живееле, па се отселиле.....да знаете само дека некој од чекање умрел. ;)
Да ама овдека не правиме муабет како било порано во Социјализмот, правиме муабет за денеска ........... абе со 100/200 нека се и 300 евра плата еден човек не може сам да помине месец и да ги подмири сите трошкови(а многу ги има и тоа зборам само за основните), а тек па 3-4 души ........ маж, жена и дете/деца !
Ситиот не му верува на гладниот, изгледа не сте виделе во животот навистина сиромашни луѓе ....... страшна глетка е верувајте !
На форумов или сите се елитисти т.е. родени се во кралска палата или земаат високи плати или пак повеќето форумџии пишуваат од некоја странска земја ...... вотева !

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Не е така. Ако се сака, се се може.
Јас не сум роден во богато семејство. напротив, ама со труд, се постигнуваат чуда.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Да ама овдека не правиме муабет како било порано во Социјализмот, правиме муабет за денеска ........... абе со 100/200 нека се и 300 евра плата еден човек не може сам да помине месец и да ги подмири сите трошкови(а многу ги има и тоа зборам само за основните), а тек па 3-4 души ........ маж, жена и дете/деца !
Ситиот не му верува на гладниот, изгледа не сте виделе во животот навистина сиромашни луѓе ....... страшна глетка е верувајте !
На форумов или сите се елитисти т.е. родени се во кралска палата или земаат високи плати или пак повеќето форумџии пишуваат од некоја странска земја ...... вотева !
Што има врска дали било Социјализам? Ја израснав во 90 квадрата стан со баба, дедо, а донекаде и тетка пред да се омажи. Па баш со два прихода поубаво се плаќа и стан и све. Маж и жена заедно се можат да постигнат.

И другарка ми во Скопје, еве не во социјализам, се омажи и она на 21-22. Во гарсоњера живееа со дете, маж и свекрва. Пред неколку години си купија поголем стан...мислам, стварно. Вакви вадења на друг да ги продаваш што не е во заедница ваква.

Се се може, само стравот е голема препрека.

A

AnFem

Гостин
Леле што прочитав!
Ај овака, ако јас сум во заедница со човек, а немаме документ, ама имаме дете. Дали тоа дете ќе го сметате за вонбрачно?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Леле што прочитав!
Ај овака, ако јас сум во заедница со човек, а немаме документ, ама имаме дете. Дали тоа дете ќе го сметате за вонбрачно?
Па да....зборот е вон брачно ;)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Бракот е заедница помеѓу двајца, така?
Бракот е заедница на папир. Ако го немаш папирот - децата се вонбрачни и вие двајца живеете вонбрачно. Ако живеете заедно без папир, вие не сте во брак. За ти да имаш здравствено од твојот партнер, треба да имате папир за неговото осигурање да може да те покрие тебе.....брак не е ако вие двајца само живеете заедно. Без разлика како ти се осеќаш во врска со тоа.

A

AnFem

Гостин
Бракот е заедница на папир. Ако го немаш папирот - децата се вонбрачни и вие двајца живеете вонбрачно. Ако живеете заедно без папир, вие не сте во брак. За ти да имаш здравствено од твојот партнер, треба да имате папир за неговото осигурање да може да те покрие тебе.....брак не е ако вие двајца само живеете заедно. Без разлика како ти се осеќаш во врска со тоа.
Пред да се вработам, јас имав здраствено од мојот партнер, баш затоа што сме во заедница. :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Пред да се вработам, јас имав здраствено од мојот партнер, баш затоа што сме во заедница. :)
Е па тогаш, државата осигурала за такви заедници да можат да преживеат...овде тоа не се дозволива....so kudos to you ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom