Зошто модерната жена се плаши од брак?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Ти види. Мајка ми е инжинер, истовремено спрема дипломска и секоја недела праиме генералка (и сите пропратни активности)
На секои 2 недели е многу и освен тоа, треба домот да си го осеќаш ко свој а не да не знаеш што кај ти е откако ти дошла некоја циганка да ушмрља со некои скинати гаќи по твоите шкафови.
Еве да речеме имаш јака работа пошо нели си многу интелектуална и работиш секој ден до 6... после тешко ти е до 7 да истераш ручек праење за следниот ден, пуштање машина и купување леб? Ако мислиш дека коа ќе се вратиш дома, треба само да лежиш и да киснеш по форуми, тоа значи дека и самиот став ти е улежан и дека нема да бидеш вредна ни на работното место. Сакам да кажам, личност што е вредна на работното место, е вредна и по дома.
Не, кога ќе се вратам во 5 дома, сакам да си играм со децата додека се мали, да ги однесам некаде, да создавам спомени со нив, сакам да им помагам со домашното, да им читам книги, да ги учам. Сакам да седнам со маж ми да пијам кафе, да позборуваме, да се договориме околу детето наше, да го однесам детето на карате/балет/итн. јас да одам на фитнес, да си го земам детето од карате, да дојдам дома, да го прошетам кучето, да си поиграм со кучето, да се истуширам, да си ги испратам децата во кревет/излегување, да седнам со маж ми повторно, да гледаме ТВ, да седиме на НЕТ, да имаме секс, и да спиеме.
Мојата чистачка беше почиста од пола жени што ги познавам, и ништо не беше на погрешно место, или лошо исчистено.

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Ти види. Мајка ми е инжинер, истовремено спрема дипломска и секоја недела праиме генералка (и сите пропратни активности)
На секои 2 недели е многу и освен тоа, треба домот да си го осеќаш ко свој а не да не знаеш што кај ти е откако ти дошла некоја циганка да ушмрља со некои скинати гаќи по твоите шкафови.
Еве да речеме имаш јака работа пошо нели си многу интелектуална и работиш секој ден до 6... после тешко ти е до 7 да истераш ручек праење за следниот ден, пуштање машина и купување леб? Ако мислиш дека коа ќе се вратиш дома, треба само да лежиш и да киснеш по форуми, тоа значи дека и самиот став ти е улежан и дека нема да бидеш вредна ни на работното место. Сакам да кажам, личност што е вредна на работното место, е вредна и по дома.
Точно.
Затоа може ужасно да готви, а перфектно да чисти.
Тоа не е труд? :)
И не е во ред ти што потценуваш жени кои чистат по домови. Им го потценуваш трудот. Двете чистачки кои ми чистат во влез не се циганки, наши се, но и да беа циганки ќе ги поздравував и третирав исто.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.289
Поени од реакции
23.918
Се најде ти најпаметниот мене да ми зборуваш за глупости.
Да читаше повеќе од што зборуваше, ќе знаеше дека живеам со дечко ми, дека тој работи и парите ги вложува во заедницата во која живееме јас и тој, и дека јас студирам и работам, и тоа што го заработувам го вложувам во моето семејство, и него. Иако официјално не сме во брак, повеќе од времето во животот го поминуваме живеејќи заедно. И не сме деца од 15 години па врвен момент да ни биде статусот на фб. Веројатно јас сум подолго во врска, отколку ти во брак.
И не ми прогледува низ прсти. Не ми е професор, ниту родител. Ниту јас на него. Доброволно сме во оваа врска, исто доброволно ќе бидеме во брак. А што ќе изгубам јас, или тој?
Некој што те поддржува за се во животот, што ти го чува грбот, што ти помага, и што се грижи за тебе.
Тоа е многу поважно, од тоа кој ги спржил јајцата.
бравос ете темане ти прам, мајка тереза може комотно вода да ти носи.дури како се тоа го наброи ете ми стана криво дека немам јас толку добрини напраено во животот.
како беше онаа серијата во светот на бајките
а кога ке бидеш во прав брак колку што сум јас и кога целото време а не поголем дел од денот го врвите заедно тогаш да ми се фалиш, вака не ти држи вода муабетот. и да не ме сватиш погрешно се надевам дека се ке ти испадни како што си планирала и срекно ке си живеете до крајот на животот.исто како на пепелшка. само да не речиш шо ми викаше чичко владе море во право беше...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Да, на моја среќа, моите цркнале од работа и едвај скрпувале крај со крај кога јас сум била бебе, мајка ми студентка, татко ми тазе вработен, со кутра платичка. Моја среќа пак, мајка ми завршила факултет, па бидејќи завршила со 10 просек државата и финансираше уште еден, татко ми фала богу, неколку години заборави што е одмор, односно секој одмор од работа го користеше да работи на др. работно место. Фала богу, учам како нездрава за да успеам, фала богу ме научија дека иако студирам, можам и да работам, и работам, фала богу, место да се пијанчам и купувам брендирана гардероба, парите ги трошам на моето куче, на уличните кучиња и уличните луѓе, и на сите кои немаат услови за живот. Фала Богу, за разлика од 99 проценти од македонското население, знам што е глад, зошто имам работа со деца кои не јаделе и по 2 недели, знам што е хуманост, знам што е пожртвуваност и знам што е тешка работа и труд. Фала Богу, наместо да гледам утакмици и да уплаќам спортска, одам во детско село и чувам и едуцирам и анимирам дечиња без родители.
Социјален слој?
Не знам дали ти од твоето залче делиш за да дадеш на циганот до контењер, или на кучето што ти спие пред порта и ти го чува домот. Не знам дали си избањал барем 1 дете од улица, или си му купил нешто да облече или да јаде.
Немаш право да зборуваш за мене, зошто јас сама и со моето семејство, со многу пот, сме постигнале се во животот.
Јас сум лош чоек, слуга на рогатиот...не давам ништо никому !

Пак паранои ццц...само констатирав во кој социјален слој припаѓаш, не го вреднував тоа како добро или лошо туку како многу различно од генералната популација,друг дензитет,паралелна реалност... не е грев тоа, ете ако не ми веруваш прочитај во Писмото...ете и сама си кажа дека имаш многу пари штом можеш да храниш толку сиромаси и толку песој скитници...
Само...кога стигнуваш сево ова, да не си на спид ко чичко Адолф, тој спиел по 3 саати и ја освоил пола Европа...:D
Место да си купиш брендирана облека трошиш на шампон за песот???
Сочуствувам со твоите дилеми и агонии при изборот, но не и со ставањето на цигани и кучиња под знак еднакво...
Имам право да зборувам за тебе бидејќи ти самата напиша за себе, што автоматски те квалификува да бидеш цитирана за напишаното....Мис Флоренс...:D

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Види, требаше да прочиташ на кого и за кое прашање се однесува мојот пост. Али, нвм. Ако една жена, нема академски желби итн, односно не очекува голема плата, туку просечна, па има и просечен факултет со кој ќе работи просечна работа (пример, педагошки, наставничка итн.) очекува и дека ќе има доволно време и малку пари, па ќе се грижи за домот. Ама кога некоја жена планира да биде инженер, или не знам адвокат, очекува и поголема плата, и помалку време, па според тоа и 1000 денари во 2 недели за чистачка (пример). Мајка ми плаќаше со години таква чистачка, зошто немаше време она да чисти. Ако една жена не работи ништо, логично е и дека ќе чисти, пере, пегла, итн. без да бара помош од маж и кој е вработен. И обратно, ако е тој невработен, а таа работи, тој ќе биде главна домаќинка дома. Чичко ми е невработен, па се прави, од чистење, перење, пеглање, готвење, косење трева, кречење, итн, зошто стрина ми работи по 12 саати, некогаш и повеќе, и просто и едноставно нема време а и не би било фер таа да се грижи за домот.
Значи пак се враќаме на финансиите и нивното имање или немање :).

Ако има пари семејството да земе чистачка или готвачка немаат никаков проблем со поделба на домашни обврски (кои и онака никој не ги прави со ќеиф, ни мажи ни жени) затоа што ќе си платат да ги работи некој друг и тоа е убедливо најелегантно решение на долги патеки и секако ќе ја сочува жената во подобра форма.

Ако пак се нема доволно финансии за готвачка или чистачка нормално е тој што помалку работи и седи дома да преземе главен дел од домашните обврски без разлика дали е маж или жена.

Сепак милион пати порадо ќе работам нешто друго отколку да чистам и готвам дома, не верувам дека има маж што ќе сака на долги патеки да кисне дома, ете една додатна мотивација да заработи поглема пара за чистачка и готвачка :).

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
бравос ете темане ти прам, мајка тереза може комотно вода да ти носи.дури како се тоа го наброи ете ми стана криво дека немам јас толку добрини напраено во животот.
како беше онаа серијата во светот на бајките
а кога ке бидеш во прав брак колку што сум јас и кога целото време а не поголем дел од денот го врвите заедно тогаш да ми се фалиш, вака не ти држи вода муабетот. и да не ме сватиш погрешно се надевам дека се ке ти испадни како што си планирала и срекно ке си живеете до крајот на животот.исто како на пепелшка. само да не речиш шо ми викаше чичко владе море во право беше...
Во здруженијата, каде што членувам, еве прво во тоа за животни, има и многу повозрасни од мене, што се во брак, со деца итн. И мажот, и жената, имаат исти идеали, и најчесто се пообразовани и имаат поодговорни работни места. Исто, во здружението за луѓе, има возрасни, во брак, со деца, со работа.
За хуманоста и трудољубивоста и посветеноста, не ти требаат пари.
Ти треба волја.
А ако ти ја немаш, не е во мене проблемот што сум посолидарна.
Немаш само ти семејство, и не морам да бидам во брак за да придонесувам на една заедница. Како што ти кажав, јас имам родители, исто како ти што имаш деца.
Зошто мислиш дека нивниот брак е полош од твојот? А дефинитивно се разликува од твојот?
Зошто мислиш дека јас нема да имам брак како оној на моите родители?
Ако тргнеме од тоа, дека мојот дечко, живее во семејство каде што мајка му не работи ништо посебно, па не сака да готви, и он и татко му готват, ама затоа она прави се друго.
Тоа што е за тебе светот на бајките, за мене е реалност. На моите родители им е реалност. Зошто не и на мене?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.289
Поени од реакции
23.918
Не, кога ќе се вратам во 5 дома, сакам да си играм со децата додека се мали, да ги однесам некаде, да создавам спомени со нив, сакам да им помагам со домашното, да им читам книги, да ги учам. Сакам да седнам со маж ми да пијам кафе, да позборуваме, да се договориме околу детето наше, да го однесам детето на карате/балет/итн. јас да одам на фитнес, да си го земам детето од карате, да дојдам дома, да го прошетам кучето, да си поиграм со кучето, да се истуширам, да си ги испратам децата во кревет/излегување, да седнам со маж ми повторно, да гледаме ТВ, да седиме на НЕТ, да имаме секс, и да спиеме.
Мојата чистачка беше почиста од пола жени што ги познавам, и ништо не беше на погрешно место, или лошо исчистено.
ова за еден ден важи или онака општо, пошто некако нема логика се ова што го наброи да го завршиш од 5 поручек до другиот ден истото време.ами кога ке спијате , кога ке станиш за на работа и кога ке се одмориш уствари за на работа.ти да не си државна администрација шо имаш вака ептен енергија и слободно време пошто јас кога ке дојдам од на работа се во кревет ми се гледа.
и она работи се друго што подразбираш под се друго биди малце поконкретна

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Јас сум лош чоек, слуга на рогатиот...не давам ништо никому !

Пак паранои ццц...само констатирав во кој социјален слој припаѓаш, не го вреднував тоа како добро или лошо туку како многу различно од генералната популација,друг дензитет,паралелна реалност... не е грев тоа, ете ако не ми веруваш прочитај во Писмото...ете и сама си кажа дека имаш многу пари штом можеш да храниш толку сиромаси и толку песој скитници...
Само...кога стигнуваш сево ова, да не си на спид ко чичко Адолф, тој спиел по 3 саати и ја освоил пола Европа...:D
Место да си купиш брендирана облека трошиш на шампон за песот???
Сочуствувам со твоите дилеми и агонии при изборот, но не и со ставањето на цигани и кучиња под знак еднакво...
Имам право да зборувам за тебе бидејќи ти самата напиша за себе, што автоматски те квалификува да бидеш цитирана за напишаното....Мис Флоренс...:D
Напишаното не се однесуваше на тебе, туку на некој друг, пред се.
Потоа, живеам прилично подпросечно, зошто се што имам вложувам во добробитта на некој друг, кој прима и социјална помош.
На моето куче му купувам храна, зошто ако не купам јас, нема кој.
Агонии, дилеми???
Хахахахахахаххаахахахаххахахахахахахахааххаха.......

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Напишаното не се однесуваше на тебе, туку на некој друг, пред се.
Потоа, живеам прилично подпросечно, зошто се што имам вложувам во добробитта на некој друг, кој прима и социјална помош.
На моето куче му купувам храна, зошто ако не купам јас, нема кој.
Агонии, дилеми???
Хахахахахахаххаахахахаххахахахахахахахааххаха.......
Pocna da mi se vrti vo glavata od tolku doblesnost. Jas na nikoj nisto ne davam, osven um ponekogas. Eve dva soveti od eden cicko so mustaki koj mi go dade moeto ime na ovoj forum.

1. Toa sto paga, treba da se turne.
2. Maskoto treba da bide vospituvano da bide vojnik, zenskoto odmor za vojnikot. Se drugo e laga i iluzija.

Pameten cicko...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
ова за еден ден важи или онака општо, пошто некако нема логика се ова што го наброи да го завршиш од 5 поручек до другиот ден истото време.ами кога ке спијате , кога ке станиш за на работа и кога ке се одмориш уствари за на работа.ти да не си државна администрација шо имаш вака ептен енергија и слободно време пошто јас кога ке дојдам од на работа се во кревет ми се гледа
Па денес, станувам во 5 сабајле, шетам куче, се туширам, и спремам појадок на сестра ми за пред школо, одам на факултет, се враќам од факултет, ручам, седам малку со моите родители и со сестра ми, го шетам кучето, се гледам со дечкото, и ако е понеделник среда или петок одам на работа, во вторник четврток одам во здружението за животни, во сабота сум во здружението за луѓе, во петок сум исто така, на состанок во штаб, во сабота и во недела учам најчесто, ретко излегувам зошто немам време.
А кога сум во мојот ,,друг дом,, истото го правам, со тоа што место да спремам појадок за сестра ми, пијам кафе.
Кога ќе се вработам, ќе имам студирање помалку, и тоа време што го трошам на учење и семинарски правење, ќе си го трошам на маж ми и на детето, а тоа е токму она време кое го наведов во предходниот пост.
--- надополнето: May 30, 2011 11:21 PM ---
DRN DRN JARINJA PRAZNI FALBI I PRAZNI ZBOROVI NAPISANI OD NAJOBICEN VOSKAR
Хахахахахаххаахахахаха.... оди сади пиперки, само за тоа те бива... веќе ни е добро познато.
--- надополнето: May 30, 2011 11:22 PM ---
Pocna da mi se vrti vo glavata od tolku doblesnost. Jas na nikoj nisto ne davam, osven um ponekogas. Eve dva soveti od eden ciciko so mustaki koj mi go dade moeto ime na ovoj forum.

1. Toa sto paga, treba da se turne.
2. Maskoto treba da bide vospituvano da bide vojnik, zenskoto odmor za vojnikot. Se drugo e laga i iluzija.

Pameten cicko...
Можеби за тебе, најди си одмор за војникот.
Јас не сум ничиј одмор. Ама тоа сум само јас... :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.289
Поени од реакции
23.918
Па денес, станувам во 5 сабајле, шетам куче, се туширам, и спремам појадок на сестра ми за пред школо, одам на факултет, се враќам од факултет, ручам, седам малку со моите родители и со сестра ми, го шетам кучето, се гледам со дечкото, и ако е понеделник среда или петок одам на работа, во вторник четврток одам во здружението за животни, во сабота сум во здружението за луѓе, во петок сум исто така, на состанок во штаб, во сабота и во недела учам најчесто, ретко излегувам зошто немам време.
А кога сум во мојот ,,друг дом,, истото го правам, со тоа што место да спремам појадок за сестра ми, пијам кафе.
Кога ќе се вработам, ќе имам студирање помалку, и тоа време што го трошам на учење и семинарски правење, ќе си го трошам на маж ми и на детето, а тоа е токму она време кое го наведов во предходниот пост.
--- надополнето: May 30, 2011 11:21 PM ---

Хахахахахаххаахахахаха.... оди сади пиперки, само за тоа те бива... веќе ни е добро познато.
--- надополнето: May 30, 2011 11:22 PM ---

Можеби за тебе, најди си одмор за војникот.
Јас не сум ничиј одмор. Ама тоа сум само јас... :)
ова ти се вика NO COMENT
и да погодам не конзумираш алкохол и не пушиш а и дечкоти исто така

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.289
Поени од реакции
23.918
а добро во вторник кога стануваш на сабајле или имаш утре слободно

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
па дека е NO COMENT
мислам така образована и интелетулана личност нема да праша зошто некој вика но комент
Прашувам, зошто сите до сега оценувате некој ако не знае да готви дека за ништо не го бидува. А дали за ништо не ме бидува? Не мислам така. Ама има приоритети во животот, секој човек. Јас познавам пријателки на кои приоритет им е да се омажат, да не студираат или да студираат нешто што ќе им донесе просечна работа и просечна плата. Иако јас не можам да живеам како нив, сепак ми се другарки и ги почитувам. Тоа што, знаат да направат турли тава, не ги прави поспособни од мене :)
Јас само тоа го кажувам :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
а добро во вторник кога стануваш на сабајле или имаш утре слободно
Моментално не сум на факултет, имам сесија која почнува од 6 јуни. Сега ми е време за одмор, па кога не учам дремам на форум :)

Kajgana Shop

На врв Bottom