Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Moже ли некој ве молам да ме просветли зошто атеистите се толку желни цело време да ги исмејуваат или да ги негираат верувањата на другите луѓе. Дали е тоа можеби затоа што неверувањето остава празнина која треба да биде исполнета со антипатија кон нешто? Помогнете ми да разберам.

Не сум религиозен и искрено мислам дека сериозноста и посветеноста што некои луѓе ја вложуваат во религиозни активности е бесмислена. Сепак, успевам да ги оставам овие религиозни фанатици на мир... Всушност не се ни трудам да трошам време или напор за нив. Seriously, I couldn't care less. Воопшто не чувствувам потреба да ги напаѓам верските убедувања кои што се разликуваат од моите.Чудно... претпоставувам дека може да се каже дека страдам од болест наречена ТОЛЕРАНЦИЈА.

За ова кратко време во кое што сум на форумов, забележав дека има еден куп атеисти кои се чини дека секој ден водат “Крстоносни војни“ против сите што се религиозни. Тема по тема, пост по пост... осудуваат, исмеваат и се обидуваат да ја негираат верата на другите. Едноставно не можат да се држат настрана. Како фанови на атеизмот зборуваат за нешта кои воопшто не се однесуваат на нив, и во тој процес тие едноставно паѓаат како празни лушпи од човечки суштества кои немаат ништо што ќе ги води во животот освен омразата. Едноставно живеат за да мразат...

Ако не веруваат во постоење на Бог, зошто се занимаваат со религијата? Чудно ми е тоа што поминуваат толку време пишувајќи и зборувајќи за нешто што тврдат дека е имагинарно и дека не постои...

Вие што мислите?
Како и религиозните фанатици, така и атеистичките фанатици мораат да го наметнат своето мислење како правилното. Во целост и едните и другите што ја шират својата пропаганда се несигурни во своите убедувања и сметаат дека ако повеќе луѓе мислат како нив им го зголемува самоубедувањето дека се во право. Голем дел се коплексаши кои преку вреѓања пробуваат да се направат самите себе да се чуствуваат подобро ради недостасоците што ги имаат во животот, пример човекот со постот над мене.
За болдот, другар не страдаш од болест наречена толеранција, страдаш од болест наречена предрасуди, успеа во 2 последователни реченици да се контрираш.
Патем нема ништо лошо во тоа да се образоваш, да учиш, читаш и влегуваш во дискусии за работи кои иако не веруваш во нив сакаш да откриеш повеќе или да размениш мислење со некој што има спротивен став кон твојот само тоа генерализирање и вреѓање (од двете страни) ја уништува дискусијата.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Еве еден културен и толерантен верник.Ги изедначува атеистите со животни, само затоа што размислуваат различно од него.Додуша, тоа би можело да се сфати и како комплимент.
Вакви верници има многумина во Религија, па сепак само атеистите се етикетираат како арогантни, дрски и нетолерантни.Како што пиша некој претходно, за танго требаат двајца.

П.С. Подобро куче отколку овца.
Кога веќе се навредуваме.

ova vo prevod bi trebalo da znaci- podobro gneven otkolku sreken????

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас знам неколку кучиња кој воопшто не се гневни, многу се среќни, сакани се и знаат да сакаат. Колку само за споредба, не сум сретнал информација за ниедна овца која го може истото.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Кучињата во мојата околина не се ни најмалку гневни, напротив, тоа се многу благородни суштества, за овците немам поим дали се среќни, тоа ти треба да знаеш.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
„Одлична“ е дискусијава -- сеа некој треба да реплицира дека има шугави џукели кои јадат а) ќутек од маалски копиљаци и б) гомна од контејнер...Чуму вакви метафори?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Чуму вакви метафори?
Кучето почитува и сака ако ја заслужиш неговата почит и љубов. Тогаш ако треба и животот ќе го даде за тебе. Овцата од друга страна единствено што и е битно е да има за јадење и пиење. Таа не се држи до стадото и до овчарот затоа што ги сака, туку за да си ја заштити сопствената "кожичка". Ако го види овчарот повреден или во невоља, биди сигурен дека нема да се вознемири или да се обиде било што да стори.
Мислам дека метафората е доволно јасна, барем за оние што треба да се препознаат во неа.

G

galaxy

Гостин
Јас не сум опседнат со Бог или религијата.
Ама еве зошто секој ден си читам во овој подфорум, а многу помалку во подфорумот Наука.

...
Кога ќе помислам тоа е причината зошто повеќе сакам да читам во овој подфорум, Религија, отколку во потфорумот Наука.

Полесно се сфаќаат мислите за религиите или нерелигиите.
Всушност тоа е причината поради која се` уште постојат.
Полесно е да се занимаваш со верување отколку со докажување.
Науката е напорна.

Note to myself: Треба помалку да влегувам во овој подфорум.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Јас знам неколку кучиња кој воопшто не се гневни, многу се среќни, сакани се и знаат да сакаат. Колку само за споредба, не сум сретнал информација за ниедна овца која го може истото.
ova beshe simbolicno kazano, vo kontekst na muabetot, ne bukvalno

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Некои овде навистина забегаа, толку што една проста компарација, ја сватија, и не само што ја сватија, туку и ја применија на себе. Е, па сега не е ништо чудно, кога самите се изедначуват со ................, и како реакција на тоа е опседнатоста со Бога и религијата, а како на Бог не се во можност да му наштетат, целата енергија ја насочуваат кон оние кои веруваат во Бог.
Но, фала на Бога за ваквите што ги има.
Преку нив се обајува Бог.

• Ми се допаѓа
Reactions: ___

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Некои овде навистина забегаа, толку што една проста компарација, ја сватија, и не само што ја сватија, туку и ја применија на себе. Е, па сега не е ништо чудно, кога самите се изедначуват со ................, и како реакција на тоа е опседнатоста со Бога и религијата, а како на Бог не се во можност да му наштетат, целата енергија ја насочуваат кон оние кои веруваат во Бог.
Но, фала на Бога за ваквите што ги има.
Преку нив се обајува Бог.
totalno se soglasuvam
da se razbereme, mene ne mi se dopaga toa sto religijata premnogu ogranicuva, megutoa i roditelite ne ogranicuvaat i nastavnicite, profesorite i nashite partneri i nashite deca ne ogranicuvaat...nashite predpostaveni i sl. a njastrashnoto od se e sto nie samite najmnogu se ogranicuvame...
pa ako veke plukate, zoshto plukate samo po religijata... pluknete na roditelite, na decata, na avtoritetite, na sebe...
--- надополнето: Sep 12, 2011 8:28 PM ---
Па и јас го кажав симболично, тоа што некој од вернициве не ја сваќаат симболиката е затоа што толку им е капацитетот.
naprotiv vernik ja potencira simbolikata, a gordite ateisti ne ja razbraa

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
„Одлична“ е дискусијава -- сеа некој треба да реплицира дека има шугави џукели кои јадат а) ќутек од маалски копиљаци и б) гомна од контејнер...Чуму вакви метафори?
Еден толерантен верник започна со такви метафори...
Ги изедначи атеистите со животни само затоа што не верувале во Бог.Колку и да се трудам да бидам толерантна и да не навредувам, едноставно постојат луѓе кои би го накурчиле и Далај Лама.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Кучињата во мојата околина не се ни најмалку гневни, напротив, тоа се многу благородни суштества, за овците немам поим дали се среќни, тоа ти треба да знаеш.
sigurno se gordeesh so sebe...kakov post si napishala duri i jas se gordeam so tebe:pos:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
naprotiv vernik ja potencira simbolikata, a gordite ateisti ne ja razbraa
Ај да видиме кој ја сваќа буквално:
Некои овде навистина забегаа, толку што една проста компарација, ја сватија, и не само што ја сватија, туку и ја применија на себе. Е, па сега не е ништо чудно, кога самите се изедначуват со ................,

Kajgana Shop

На врв Bottom