Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Знам и зошто го рече тоа поради репликите во Сатанизмот. И ќе ти кажам сега најискрено, не бев во право да настапам така, знаев и уште тогаш дека тоа не е во ред ама свесно го направив. За да докажам поента како е кога од другата страна го прават истото. Истата што се обидувам и тука да ја докажам. Не беше ни против тебе нити пак сакав да те навредам нешто, ама реално for sake of the argument, беше кажано како поента што правиш ти на теми по религии. Ако ти тогаш ми кажеше, да не е во ред да се прави така без оглед дали си христијанин или сатанист, ќе ти кажев и јас-да не е во ред. Ама пошто не ми кажа ти тогаш еве јас ти кажувам сега.
Ценам кога некој си ја препознава грешката.
Во врска со болдот. Јас во сите овие теми, никогаш не сум критикувал како некој се облекува, како си ги крстил децата или било што од тој тип. Моите коментари и критики се секогаш насочени кон суштината на таа одредена идеологија или религија. Истиот момент кога ќе увидам дека грешам, ќе се извинам јавно, но реалната ситуација вели дека не грешам! Во спротивно ќе бев безброј пати демантиран! Јас тука не напаѓам поединци, туку идеологии поради кој човештвото патело и ќе пати. Јас ги напаѓам религиите не ги напаѓам луѓето.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Точно е Дбек не се разбираме. Атеистот инсистира на нешто, па макар и да е рационално (што не мора да значи исправно). Верникот инсистира на нешто друго, макар и воден по своите верувања (макар и ирационални).
Полека, полека, ми доаѓа да повратам, па мислам дека муабетов набрзо ќе ја достигне својата апсолутна нула.

Затоа, за крај, уште пар ствари кон постов ти последен:

Твоите конструкции, кои ваљда ги имаш срочено како аргумент: „Атеистот инсистира на нешто, па макар и да е рационално“ е толку голема глупост за мене што остатокот - „Верникот инсистира на нешто друго, макар и воден по своите верувања (макар и ирационални)“ го прави нашиот понатамошен муабет безпредметен.

За остатокот ти нецитиран, не можев да одолеам:

Не е прИбирање, туку прЕбирање - селективност. Не е убаво така да дискутираш.

А, со дечкото погоре, иначе, немаш проблем пошто (1) со него не се караш и (2) он не се обидува да ти покаже каде ти е резонот утка. Затоа.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.164
Поени од реакции
25.872
Глупав аргумент. Сталин бил Цар. Бил апсолутен авторитет. Кажи го претседател, водач или маршал - исто е. Таков бил и Хитлер, а бил жешчи верник. Исто и Пол Пот, а појма немам што бил. Џингис Кан убил милиони, а најверојатно во Централна Америка пред 5-16 века се направиле геноциди толку страшни, во име на некоја си религија и владеачка структура кои сигурно ожат да им парираат на првоспоменатите двајца.

Проблемот во муабетов на темава не се овие апсолутисти, туку трендот и очекуваното однесување на нормалната популација.

Поголемиот дел (не сите, нели) од верниците се, да кажеме... пааа, по-не-толку-учени и информирани (побарајте истражувања, ве молам, а во светло на темава ве молам да ми ја извините оваа компарација).

Затоа, во поголем дел од случаите, непознавањето на другиот и неговата земја, култура, верувања и обичаи (хиндус, абориџин, муслиман... Кирибати, Гвинеја, Н'џмена иили Краснојарск) ги прави овие луѓе игнорантни (незнајковци (прим.прев))!

А секој посветен џедај верува дека:

Незнаењето носи страв, а стравот е патеката до темната страна. Стравот води до лутина, лутината до омраза, а омразата донесува страдање. (Yoda)

...Сусаро, едно е да играш ѓаволов адвокат, а сосем друго нешто е да одиш со главата во ѕид. Однатре можеби изгледа исто, ама однадвор е... не-така-впечатливо.
Ете пост по кој мислам дека конечно мислам ќе приближиме ставови. Е сега ако не ти е проблем, пред да продолжиме дискусија.

http://www.southparkstudios.com/full-episodes/

Изгледај ги од сезона 10 двете епизоди Go God Go.

Скоро приближно на тоа што го кажувам јас цело време на темава. Изгедај ги, ако се разбираме, се разбираме, ако не биди здрав и жив. Мислам на поентата, не на некои заебанции и шали таму.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Еволуцијата е далеку од докажана или проучена. Затоа се` уште постојат религиите. Инаку кур ќе постоеа.
Науката нема мадиња со половични докази да се истрча пред светот и да каже НЕМА ГОСПОД. Затоа ќе страдаат генерации и генерации.

А ние на кајгана ниту ќе докажеме дека постои ниту ќе докажеме дека не постои бог.
Не се докажува дека нешто не постои. Затоа и науката никогаш „нема да истрча“ да докажува непостоење на некоја претпоставка.

Затоа црквата (која и да е) опстојува толку долго.

Член од
16 септември 2011
Мислења
32
Поени од реакции
9
Religijata e stvorena od luge nareceni ILUMINATI koi tie luge upravuvaat vo senka so covestvoto na zemjata. Site nie pogresno veruvame i neznaeme vo sto veruvame. Mistski likovi, razlicni slavi, paganski obicai itn. Da ne navleguvam dlaboko vo temava ke objasnam na kratko. Bog e energija pozitivna energija ljubov. Se dodeka nie slavime i proslavuvame nametnati i mitski likovi, paganski obicai itn, ja vozvisuvame negativnata energija energijata koja vladee deneska so svetot i kako proizvot na toa site so site se mrazat se ubivaat zaviduvaat se slucuvaat vojni nasekade zemjotresi cunamija i samo crni scenarija. Dokolku nie lugeto se osvestime i pocneme da ja neguvame ljubovta i pozitivnata energija.(GOSPOD=LJUBOV) vo svetot ke zavladee mir i stabilnost ke ziveeme vo harmonija i blagosostojba. Nema tuka nekoja komplicirana rabota, odgovorot na se e prost. Site veri religii se propagandi i koj od sekti stanale religii. Site likovi se mitski i cisti izmislici

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не се докажува дека нешто не постои. Затоа и науката никогаш „нема да истрча“ да докажува непостоење на некоја претпоставка.

Затоа црквата (која и да е) опстојува толку долго.
Se dodeka ima ovci kje ima i volna;)

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.164
Поени од реакции
25.872
Ценам кога некој си ја препознава грешката.
Во врска со болдот. Јас во сите овие теми, никогаш не сум критикувал како некој се облекува, како си ги крстил децата или било што од тој тип. Моите коментари и критики се секогаш насочени кон суштината на таа одредена идеологија или религија. Истиот момент кога ќе увидам дека грешам, ќе се извинам јавно, но реалната ситуација вели дека не грешам! Во спротивно ќе бев безброј пати демантиран! Јас тука не напаѓам поединци, туку идеологии поради кој човештвото патело и ќе пати. Јас ги напаѓам религиите не ги напаѓам луѓето.
Па ако се сеќаваш и моите беа меѓу другото. А за болдот, треба обратното.

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.132
Поени од реакции
801
1. Сталин бил атеист и направил горе долу се од горенаведеното.

2. Ондак не се буни ако он го нарекува твоето мислење идиотизам, по разноразни основи.

Да не се разбереме грешно. Не ги бранам религиите. Ги прашувам атеистите зашто играат со исти карти и тоа е уреду, а она другото не е.
1. Веќе ти е добро образложено за Сталин подолу...
2. Не се бунам... тоа повеќе говори за него, не за мене.

НЕ играме со исти карти! Атеистите се водат од природните закони, науката, рациото и логиката.
Верниците се водат од убедувања кои не се засновани на ништо освен што се одобрени од „религиозни авторитети“ како единствениот пат кон вечниот живот!

-Јас верувам во гравитацијата.
-Библијата вели: 19 Откако одвеслаа околу дваесет и пет или триесет стадии, Го видоа Исуса како оди по морето и се приближува кон коработ; па се исплашија.

Не разбирам што значи твоево постојано контрирање. Колку да се контрира?
Треба пак да ја раскажеме приказната за летечкиот чајник?

N

Nessa Alcarin

Гостин
Бидејќи Сусаро се чуствува осамен и тажен (го бомбардиравте човекот, не ви е срам?) Јас ќе го поддржам и ќе се согласам со се што кажа досега :D сега ќе му ставам и неколку like-ови

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бидејќи Сусаро се чуствува осамен и тажен (го бомбардиравте човекот, не ви е срам?) Јас ќе го поддржам и ќе се согласам со се што кажа досега :D сега ќе му ставам и неколку like-ови
Баш си ти фина една атеистка!
mwa! mwa! поздрав4е и кис4е <3
;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
-Јас верувам во гравитацијата.
-Библијата вели: 19 Откако одвеслаа околу дваесет и пет или триесет стадии, Го видоа Исуса како оди по морето и се приближува кон коработ; па се исплашија.
Aj sea pa i ti veruvas u gravitacija, toa e izmislica na Rogatiot da ne drzi cvrsto na Zemjava, oti vo sprotivno kje letneme vo carstvoto bozje od desnata negova strana :pos:

Член од
16 септември 2011
Мислења
32
Поени од реакции
9
Isus ne postoi isus e mitski i zmislen lik, kako i mnogu negovi predhodnici so ista sudbina.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Не би рекол дека сум опседнат со религијата, едноставно чуствувам некоја морална обврска да ги натерам луѓето да размислуваат критички на таа тема. Досега имам дискутирано со многу религиозни луѓе (ако тоа може да се нарече дискусија), и христијани и муслимани. Обично на крајот на секоја дискусија доаѓам до заклучок дека поседувам повеќе знаење за конкретната религија од оние што ја следат. Како и многу од вас и јас сум роден во христијанска фамилија, ја имам читано и библијата и голем дел од куранот, апсурдно е луѓето да го базираат својот живот на база на приказни. Еве прашање до сите христијани што постирале овде: Хипотетички не сте се родиле во Македонија, туку пример еве Саудиска Арабија, дали сега ќе бевте христијани и ќе ги оправдувавте верувањата во Исус и Јахве?
Доколку бев роден во Сауди Арабија, огромна е веројатноста дека ќе бев вахаби муслиман и помала дека ќе бев шиит (има и шиитско малцинство таму). Причините на сите им се јасни -- религиската толеранција во на Саудиска Арабија е речиси непостоечка. Доколку ти се родеше во де јуре атеистичка Албанија на Евер Хоџа што ќе беше? Нетолерантниот, насилнички атеизам имаше свој институционален претставник во историјата: НР Албанија. Лепотата на НР Албанија е далеку позната како и толеранцијата на вахабизмот.

Дали е фер исклучивоста на вахабизмот (или било кој друг верски радикализам) да ја пресликаш на сите теисти на форумов? Гледам обвинуваш за cherry picking. Не е ли твоево аргументирање sweeping generalization?

Kajgana Shop

На врв Bottom