Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
У реду. Кога атеистот прави нешто тогаш е проактивен во бранењето на своите убедувања. Кога верникот го прави истото нешто тоа е ментална тортура, лоботомија, перење мозок, заведување на маси.
Не си во право или намерно одбиваш да се сложиш. Мислам дека е второво.

Атеистот инсистира на РАЦИОНАЛНО осмислување и комуникација. Кога верникот го прави тоа што го прави, во рационален свет, со рационални алатки (ЛОГИКА) се обидува рационално да поентира со ИРАЦИОНАЛНИ аргументи.

Перење на мозок е Дедо Мраз, Перење на мозок се леприкони, перење е Зевс, Маниту и Тор. ОД кај КУР не е перење мозок Јахве?

Дали можеш да објасниш од каде ова?

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.132
Поени од реакции
801
У реду. Кога атеистот прави нешто тогаш е проактивен во бранењето на своите убедувања. Кога верникот го прави истото нешто тоа е ментална тортура, лоботомија, перење мозок, заведување на маси.
Јас уште не видов атеист да запали Библија, или да бара забранување на верски објекти, или да направи зулум на свет објект, или да организира демонстрации, или да не почитува некој историски-религиозно-културен објект/место/артефакт.
Верниците пак од другата страна се тепаат насекаде по светот, американскиот идиот го запали Куранот, кршат свети објекти, не дозволуваат градби на верски објекти, организираат верски култови, ги вандализираат симболите на останатите религии...

Кога верникот те убедува без никаков доказ освен верата, авторитетот на црквата и индоктирнацијата дека си настанал од Адам и Ева пред 7 илјади години, дека Бог го креирал светот за 7 дена, дека Исус Христос воскреснал од мртвите, дека на верникот му се јавило на сон дека треба да изгради црква, дека пости на Велигден затоа што така треба, дека не прави зло затоа што ќе гори во пеколот, дека само Господ ја знае иднината и судбината... тоа неможам да го протолкувам никако поинаку освен како елементарен идиотизам и перење на мозок. Ако ти мислиш поинаку, во ред!

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.164
Поени од реакции
25.873
1. При што клучниот збор е satisfactorily, а не finally на пример. За после тоа да се пребаци на тоа што јас го цитирам. Значи тука веќе збориме за толкување, или сега и јас треба да пишам дека ти селективно читаш. Одиш на тенка линија тука, almost doesn't count. И плус the former being considered. Тенка линија, многу, многу тенка. Ти кажав треба у цепидлачење да влеземе тука, ти не ми веруваш.

2. Па кога можев јас два пати да одговорам на што конкретно мислам во цитатот и да ме навраќаш на истото, можеш и ти.

Али еве за појдовна точка

Militant atheism is a term applied to atheism which is hostile towards religion.

Ако религијата на пример ја земеме како истата дефиниција, односно како hostile towards неверниците, кажи ми зошто за првите треба да биде оправдано а за другите не?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.666
Поени од реакции
59.764
Јас уште не видов атеист да запали Библија, или да бара забранување на верски објекти, или да направи зулум на свет објект, или да организира демонстрации, или да не почитува некој историски-религиозно-културен објект/место/артефакт.
Верниците пак од другата страна се тепаат насекаде по светот, американскиот идиот го запали Куранот, кршат свети објекти, не дозволуваат градби на верски објекти, организираат верски култови, ги вандализираат симболите на останатите религии...

Кога верникот те убедува без никаков доказ освен верата, авторитетот на црквата и индоктирнацијата дека си настанал од Адам и Ева пред 7 илјади години, дека Бог го креирал светот за 7 дена, дека Исус Христос воскреснал од мртвите, дека на верникот му се јавило на сон дека треба да изгради црква, дека пости на Велигден затоа што така треба, дека не прави зло затоа што ќе гори во пеколот, дека само Господ ја знае иднината и судбината... тоа неможам да го протолкувам никако поинаку освен како елементарен идиотизам и перење на мозок. Ако ти мислиш поинаку, во ред!
Еве црквата денес стана против еден верски објект. Бараат да им се дадат парите за градба на објектот. Па тие да го граделе. :)

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.164
Поени од реакции
25.873

1. Сталин бил атеист и направил горе долу се од горенаведеното.

2. Ондак не се буни ако он го нарекува твоето мислење идиотизам, по разноразни основи.

Да не се разбереме грешно. Не ги бранам религиите. Ги прашувам атеистите зашто играат со исти карти и тоа е уреду, а она другото не е.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

2. Ондак не се буни ако он го нарекува твоето мислење идиотизам, по разноразни основи.

Да не се разбереме грешно. Не ги бранам религиите. Ги прашувам атеистите зашто играат со исти карти и тоа е уреду, а она другото не е.

Представитель Синодальној комиссии по канонизации свјатых протоиереј Митрофан Георгиев выразил уверенность, что к 2013 году РПЦ МП канонизирует Иосифа Сталина.
http://abibac.livejournal.com/8451.html

:)

T

Tetro

Гостин

Си се збунил малце, а си и многу селективен во однос на дискусиите и реплицирањата.
На една тема се претставувап како верник, на друга како неверник. :oops:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
1. При што клучниот збор е satisfactorily, а не finally на пример. За после тоа да се пребаци на тоа што јас го цитирам. Значи тука веќе збориме за толкување, или сега и јас треба да пишам дека ти селективно читаш. Одиш на тенка линија тука, almost doesn't count. И плус the former being considered. Тенка линија, многу, многу тенка. Ти кажав треба у цепидлачење да влеземе тука, ти не ми веруваш.

2. Па кога можев јас два пати да одговорам на што конкретно мислам во цитатот и да ме навраќаш на истото, можеш и ти.

Али еве за појдовна точка

Militant atheism is a term applied to atheism which is hostile towards religion.

Ако религијата на пример ја земеме како истата дефиниција, односно како hostile towards неверниците, кажи ми зошто за првите треба да биде оправдано а за другите не?
Срамота, Сусаро. Повеќемина ти укажаа на пребирањето.

Не зборуваме за толкување. ПРЕСТАНИ ДА ПРЕБИРАШ за да си ПОКРИЕШ ГЛУПАВИ АРГУМЕНТИ!

На почетоков на денот мислев дека ќе имаме добар муабет. Сега веќе сериозно се сомневам.

Во светов постои нешто што се вика нуклеарна енергија. Таа се произведува во нуклеарни централи. Тие се изградени врз основа на една НАУЧНА теорија.

Во светов постои генетика. Таа е неодминива во медицината, ветерината и земјоделието. НИКОЈ НА СВЕТОВ кој се занимава со ове дисциплини не може да ја порекне. Тие се создадени врз основа на НАУЧНАТА ТЕОРИЈА НАРЕЧЕНА ЕВОЛУЦИЈА.

Не биди сељак. Престани кога е време.

Околу милитантниот атеизам.

Дали ако твоето дете (кога ќе го имаш, нели) на свои 20 години верува во Дедо Мраз, ќе седнеш да му објасниш неокои работи за тоа што е рационално и како функционира светов?

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Аија отварам тема за атеизам го гледам Сталин ко светец. Нешто не е во ред. Иначе еве јас како атеист можам да кажам дека воопшто не се замарам со религијата. Порано малку се замарав но тоа беше момент кадешто ја отфрлав религијата, бев сеуште верник (доле-горе) и незнаев што правам, но сега кога сум сигурен ни ја напаѓам ни бранам религијата. Јас верувам дека не постои бог.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.164
Поени од реакции
25.873
Не си во право или намерно одбиваш да се сложиш. Мислам дека е второво.

Атеистот инсистира на РАЦИОНАЛНО осмислување и комуникација. Кога верникот го прави тоа што го прави, во рационален свет, со рационални алатки (ЛОГИКА) се обидува рационално да поентира со ИРАЦИОНАЛНИ аргументи.

Перење на мозок е Дедо Мраз, Перење на мозок се леприкони, перење е Зевс, Маниту и Тор. ОД кај КУР не е перење мозок Јахве?

Дали можеш да објасниш од каде ова?
Точно е Дбек не се разбираме. Атеистот инсистира на нешто, па макар и да е рационално (што не мора да значи исправно). Верникот инсистира на нешто друго, макар и воден по своите верувања (макар и ирационални). Дали треба на атеистите кола да им купиме а верниците да ги убиеме или запалиме поради тоа? Или што треба да ги казниме со закон, да ги пуштиме во лудница, затоа што веруваат во нешто што науката не го во наводници експериментирала, истражила итн... Не мора да е Бог, било што неоппипливо?

Претпостави еве дека сум јас атеист, за да не се вртиме околу Јахве и компанија. Друга е поентата, друг ми е муабетот.

Што се тиче прибирањето, ти ми даде линкови, ти се фати за нешто, јас реплицирам, што сега треба да го сфатам како докажување поента? На крају краева не напднав никаква си теорија, сасим друго ми е поентата цело време. А тоа што те бранат повеќемина атеисти и твои истомисленици...

А и точно тоа и ми е поентата, остави го човек да верува во што сака, како сака, не ја прави неговата грешка да маваш со камења и биди си pro-choice до крај. Оти тоа не те прави ништо подобар од него без разлика од кои причини.
--- надополнето: Sep 16, 2011 6:05 PM ---
Аија отварам тема за атеизам го гледам Сталин ко светец. Нешто не е во ред. Иначе еве јас како атеист можам да кажам дека воопшто не се замарам со религијата. Порано малку се замарав но тоа беше момент кадешто ја отфрлав религијата, бев сеуште верник (доле-горе) и незнаев што правам, но сега кога сум сигурен ни ја напаѓам ни бранам религијата. Јас верувам дека не постои бог.
Како да ти објаснам дека со мислењево на дечково на пример немам никаков проблем, а атеистичко е.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А и точно тоа и ми е поентата, остави го човек да верува во што сака, како сака, не ја прави неговата грешка да маваш со камења и биди си pro-choice до крај. Оти тоа не те прави ништо подобар од него без разлика од кои причини.
Дали нема да маваш со камења и ако случајно се облекува како бетмен, носи рокчиња за по дома и си има голи девојки на олтар?
Или по него ќе "фрлаш со камења", а по останатите кој тврдат дека нивната "вистина" е единствената и апсолутната, ќе гледаш низ прсти? Иако се спремни и да умрат и да убијат за таа нивна вистина?
Или можеби за тебе е поапасно како некој се облекува?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Глупав аргумент. Сталин бил Цар. Бил апсолутен авторитет. Кажи го претседател, водач или маршал - исто е. Таков бил и Хитлер, а бил жешчи верник. Исто и Пол Пот, а појма немам што бил. Џингис Кан убил милиони, а најверојатно во Централна Америка пред 5-16 века се направиле геноциди толку страшни, во име на некоја си религија и владеачка структура кои сигурно ожат да им парираат на првоспоменатите двајца.

Проблемот во муабетов на темава не се овие апсолутисти, туку трендот и очекуваното однесување на нормалната популација.

Поголемиот дел (не сите, нели) од верниците се, да кажеме... пааа, по-не-толку-учени и информирани (побарајте истражувања, ве молам, а во светло на темава ве молам да ми ја извините оваа компарација).

Затоа, во поголем дел од случаите, непознавањето на другиот и неговата земја, култура, верувања и обичаи (хиндус, абориџин, муслиман... Кирибати, Гвинеја, Н'џмена иили Краснојарск) ги прави овие луѓе игнорантни (незнајковци (прим.прев))!

А секој посветен џедај верува дека:

Незнаењето носи страв, а стравот е патеката до темната страна. Стравот води до лутина, лутината до омраза, а омразата донесува страдање. (Yoda)

...Сусаро, едно е да играш ѓаволов адвокат, а сосем друго нешто е да одиш со главата во ѕид. Однатре можеби изгледа исто, ама однадвор е... не-така-впечатливо.

G

galaxy

Гостин
Еволуцијата е далеку од докажана или проучена. Затоа се` уште постојат религиите. Инаку кур ќе постоеа.
Науката нема мадиња со половични докази да се истрча пред светот и да каже НЕМА ГОСПОД. Затоа ќе страдаат генерации и генерации.

А ние на кајгана ниту ќе докажеме дека постои ниту ќе докажеме дека не постои бог.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.164
Поени од реакции
25.873
Дали нема да маваш со камења и ако случајно се облекува како бетмен, носи рокчиња за по дома и си има голи девојки на олтар?
Или по него ќе "фрлаш со камења", а по останатите кој тврдат дека нивната "вистина" е единствената и апсолутната, ќе гледаш низ прсти? Иако се спремни и да умрат и да убијат за таа нивна вистина?
Или можеби за тебе е поапасно како некој се облекува?
Знам и зошто го рече тоа поради репликите во Сатанизмот. И ќе ти кажам сега најискрено, не бев во право да настапам така, знаев и уште тогаш дека тоа не е во ред ама свесно го направив. За да докажам поента како е кога од другата страна го прават истото. Истата што се обидувам и тука да ја докажам. Не беше ни против тебе нити пак сакав да те навредам нешто, ама реално for sake of the argument, беше кажано како поента што правиш ти на теми по религии. Ако ти тогаш ми кажеше, да не е во ред да се прави така без оглед дали си христијанин или сатанист, ќе ти кажев и јас-да не е во ред. Ама пошто не ми кажа ти тогаш еве јас ти кажувам сега.

Kajgana Shop

На врв Bottom