Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Н

нихилист

Гостин
ke se iznenadish ako doznaesh kolku luge seriozno me svatile i kakvi bile tie luge koi seriozno me svatile...
vakov post od eden obicen, zaspan, ocaen i gneven smrtnik nikogash nema da me dopre, zatoa nemoj da se gordeesh so sebe. ne ti uspeva... zal mi e
Верувај, не ни сакам да те допрам, таква луда, никаква...

N

Nessa Alcarin

Гостин
Moже ли некој ве молам да ме просветли зошто атеистите се толку желни цело време да ги исмејуваат или да ги негираат верувањата на другите луѓе. Дали е тоа можеби затоа што неверувањето остава празнина која треба да биде исполнета со антипатија кон нешто? Помогнете ми да разберам.

Не сум религиозен и искрено мислам дека сериозноста и посветеноста што некои луѓе ја вложуваат во религиозни активности е бесмислена. Сепак, успевам да ги оставам овие религиозни фанатици на мир... Всушност не се ни трудам да трошам време или напор за нив. Seriously, I couldn't care less. Воопшто не чувствувам потреба да ги напаѓам верските убедувања кои што се разликуваат од моите.Чудно... претпоставувам дека може да се каже дека страдам од болест наречена ТОЛЕРАНЦИЈА.

За ова кратко време во кое што сум на форумов, забележав дека има еден куп атеисти кои се чини дека секој ден водат “Крстоносни војни“ против сите што се религиозни. Тема по тема, пост по пост... осудуваат, исмеваат и се обидуваат да ја негираат верата на другите. Едноставно не можат да се држат настрана. Како фанови на атеизмот зборуваат за нешта кои воопшто не се однесуваат на нив, и во тој процес тие едноставно паѓаат како празни лушпи од човечки суштества кои немаат ништо што ќе ги води во животот освен омразата. Едноставно живеат за да мразат...

Ако не веруваат во постоење на Бог, зошто се занимаваат со религијата? Чудно ми е тоа што поминуваат толку време пишувајќи и зборувајќи за нешто што тврдат дека е имагинарно и дека не постои...

Вие што мислите?
Ако ти си толку „толерантен“, тогаш нема да ти пречи тоа што го прават атеистите. Баш атеистите се таа група на луѓе која нон стоп е нападната од религиозните војници и нон стоп се убедувани за да се приклучат кон „светлината“ и дека таа ќе ги ослободи. Мене не ми е јасно што ако побожите некој атеист ќе ви се обезбеди место десно од Исус?

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Јас не се трудам да го сменам светот, и моите постови на форумов не се кон таа насока. Мојата цел повеќе е во насока кон тоа да запознам луѓе кој се мој истомисленици, но и да ги ставам моите аргументи и ставови на испит, предизвикани од аргументите на останатите.
Што се однесува до водењето, мене не ми треба никој да ме води, единствено на слепците им треба водич и на овците пастор. Јас не сум во тоа друштво.
na svetot ima ovci, ovcari i volci... lugeto kako tebe se vsushnost crni ovci, koi se izdvojuvaat od mnozinstvoto, ama poradi toa se lesen plen na volcite...
sekogash ni treba ovcar...
znam vo koja nasoka razmisluvash, sovrsheno te razbiram i ne vikam deka ne si vo pravo-naprotiv...
samo razmisli si podlaboko...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ептен духовито и оригинално. За да даваш совети некому треба да си постар или помудар. Ниеден од овие два услови не ги исполнуваш.
Духовитост и оригиналност и не беа цел на постот.
А советот го имаш и во Писмото, не барам да ми веруваш мене туку прочитај и сам !
Мудроста е во правото исповедање на верата и спасението, а не во пишување форумски постови.
А бидејќи ти треба нова цел за исфрлање на фрустрациите (на што се навикнаа неколку форумски членови), подобро да си најдеш некој од својата вера...:D

Каков егоизам ццц....темата не е дали на Петрета му се смешни и мудри постовите на Тоукатер, туку злите атеисти и нивните дејанија...

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ако ти си толку „толерантен“, тогаш нема да ти пречи тоа што го правам атеистите. Баш атеистите се таа група на луѓе која нон стоп е нападната од религиозните војници и нон стоп се убедувани за да се приклучат кон „светлината“ и дека таа ќе ги ослободи. Мене не ми е јасно што ако побожите некој атеист ќе ви се обезбеди место десно од Исус?
А каде виде нетолератност во неговиот пост? Дали толерантноста за тебе значи бесконечно трпење на навреди и исмевање? Дали толерантноста исклучува демократски дијалог и искажување на сопствен став?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
na svetot ima ovci, ovcari i volci... lugeto kako tebe se vsushnost crni ovci, koi se izdvojuvaat od mnozinstvoto, ama poradi toa se lesen plen na volcite...
sekogash ni treba ovcar...
znam vo koja nasoka razmisluvash, sovrsheno te razbiram i ne vikam deka ne si vo pravo-naprotiv...
samo razmisli si podlaboko...
Можеби некој тука ме доживува како црна овца, но биди сигурна дека тоа е далеку од вистината.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Верувај, не ни сакам да те допрам, таква луда, никаква...
pa ne ni sakam da sakash...
sto sakash da postignesh so postov, da me rasplacesh, da te molam za da me razberesh, da bidam nesrekna ili nervozna poradi tvoeto mislenje...
koja e celta na ovoj post?????????????
ako ti imash barem malku mozok prvo ke se zaprashash sto sakash da postignesh so toa sto ke go napishesh, pred da go napishesh...
aaaa sega svativ, izvini
sakash da se pravish silen, so toa sto ke ponizuvash drugi....tipicno odnesuvanje za eden slabak
--- надополнето: Sep 12, 2011 5:44 PM ---
Можеби некој тука ме доживува како црна овца, но биди сигурна дека тоа е далеку од вистината.
pa ubavo e da si crna ovca, toa znaci deka ne se sovpagash so mnozinstvoto, toa znaci deka si nadprosecen... ne e kazano vo negativna smisla, ne se luti odma

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Духовитост и оригиналност и не беа цел на постот.
А советот го имаш и во Писмото, не барам да ми веруваш мене туку прочитај и сам !
Мудроста е во правото исповедање на верата и спасението, а не во пишување форумски постови.
А бидејќи ти треба нова цел за исфрлање на фрустрациите (на што се навикнаа неколку форумски членови), подобро да си најдеш некој од својата вера...:D

Каков егоизам ццц....темата не е дали на Петрета му се смешни и мудри постовите на Тоукатер, туку злите атеисти и нивните дејанија...
Духовитоста ти е вечна цел во постовите. Пак ќе те замолам да се воздржиш од делење лекции поради причините кои ти ги посочив.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ќе биде жустро во оваа тема, чуствувам.

Што се однесува до толеранцијата, јас никогаш не сум бил агресивен спрема религиозните луѓе кои ја чуваат својата религиозност за себе. Од друга страна, никогаш не научив да толерирам глупост, и кога некој почнува да блада очигледни бесмислици, едноставно не можам да одолеам...

Еве, Петар е религиозен, и нашите дискусии секогаш биле на едно цивилизирано ниво. Со Мики на пример, не можеш да дискутираш на тоа ниво, едноставно кажува бесмислици, гледа дека се бесмислици, и се држи до нив како пијан за плот...

N

Nessa Alcarin

Гостин
А каде виде нетолератност во неговиот пост? Дали толерантноста за тебе значи бесконечно трпење на навреди и исмевање? Дали толерантноста исклучува демократски дијалог и искажување на сопствен став?

Seriously, I couldn't care less. Воопшто не чувствувам потреба да ги напаѓам верските убедувања кои што се разликуваат од моите....
Тема по тема, пост по пост... осудуваат, исмеваат и се обидуваат да ја негираат верата на другите.....

и сега одиме со неговата „ненавреда“... и во тој процес тие едноставно паѓаат како празни лушпи од човечки суштества кои немаат ништо што ќе ги води во животот освен омразата. Едноставно живеат за да мразат...

Ти знаеш да читаш или треба да ти се соџвака. Или постот е Имам толеранција само кон „релегиозните фанатици“?

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Moже ли некој ве молам да ме просветли зошто атеистите се толку желни цело време да ги исмејуваат или да ги негираат верувањата на другите луѓе. Дали е тоа можеби затоа што неверувањето остава празнина која треба да биде исполнета со антипатија кон нешто? Помогнете ми да разберам.

Не сум религиозен и искрено мислам дека сериозноста и посветеноста што некои луѓе ја вложуваат во религиозни активности е бесмислена. Сепак, успевам да ги оставам овие религиозни фанатици на мир... Всушност не се ни трудам да трошам време или напор за нив. Seriously, I couldn't care less. Воопшто не чувствувам потреба да ги напаѓам верските убедувања кои што се разликуваат од моите.Чудно... претпоставувам дека може да се каже дека страдам од болест наречена ТОЛЕРАНЦИЈА.

За ова кратко време во кое што сум на форумов, забележав дека има еден куп атеисти кои се чини дека секој ден водат “Крстоносни војни“ против сите што се религиозни. Тема по тема, пост по пост... осудуваат, исмеваат и се обидуваат да ја негираат верата на другите. Едноставно не можат да се држат настрана. Како фанови на атеизмот зборуваат за нешта кои воопшто не се однесуваат на нив, и во тој процес тие едноставно паѓаат како празни лушпи од човечки суштества кои немаат ништо што ќе ги води во животот освен омразата. Едноставно живеат за да мразат...

Ако не веруваат во постоење на Бог, зошто се занимаваат со религијата? Чудно ми е тоа што поминуваат толку време пишувајќи и зборувајќи за нешто што тврдат дека е имагинарно и дека не постои...

Вие што мислите?
Imash chitano za Mojse?
E..ateistite se onie shto gi gonat evreite preku moreto.

Ima takvi koj svesno go pravat toa za da "spasat" edna dusha ne shtedejki zborovi i postovi,dodeka ima i takvi koj prifatlie da gonat ne znaejki deka preku moreto pominuvaat samo onie shto se pritesneti,a ne tie shto gonat.

Ako ne postojat onie shto gonat,nema da pominat preku moreto oni shto se pritesneti.

Ti kako se osekjash,kako pritesneta(so vozbuden duh koj nema izlez) ili shto goni so krenat mech ?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Seriously, I couldn't care less. Воопшто не чувствувам потреба да ги напаѓам верските убедувања кои што се разликуваат од моите....
Тема по тема, пост по пост... осудуваат, исмеваат и се обидуваат да ја негираат верата на другите.....
и сега одиме со неговата „ненавреда“... и во тој процес тие едноставно паѓаат како празни лушпи од човечки суштества кои немаат ништо што ќе ги води во животот освен омразата. Едноставно живеат за да мразат...

Ти знаеш да читаш или треба да ти се соџвака. Или постот е Имам толеранција само кон „релегиозните фанатици“?
Благодарам за одговорот и лекцијата за процесирање текст. Дедукцијата и толерантноста ти се за приказ.

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.606
Поени од реакции
2.224
Јас сум атеиста.Израснат како Христијанин подоцна сватив дека сум атеист.Кога и да кажам дека сум Атеис јас сум секогаш осудуван од околината и пријателите, дури и од семејството.Понекогаш се обидувам да им објаснам зошто не верувам во Бог, но сите ме гледаат со неверување и потсмев.Затоа кога ке ги прашам зошто безусловно веруваат во Бог, секогаш исти одговор добивам.Ми тролаат дека така биле израснати, така ги научиле нивните родители, а несакаат да прифата друго мислење.
На почетокот се страмев да кажам дека сум атеис.Сега си имам свој свет и свои верувања и горд сум да приознаам дека сум Атеист, неплашејкисе што ке кажат другите

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Духовитоста ти е вечна цел во постовите. Пак ќе те замолам да се воздржиш од делење лекции поради причините кои ти ги посочив.
Од сега ќе морам селективно да ти реплицирам, бидејќи се обидуваш да ја сведеш дебатата на лични препукувања, нешто што не доликува на возрасен човек...:)
Јас се извинувам што ти препорачав покајание, можеби во вашата вера тоа и нема некое особено значење, можеби непокајаниот грев има поголема тежина од правата вера во Бога кај вас, а можеби и грешам.
Сепак темата е наездата на атеисти и нивните форумски судири со декларираните верници.

Kajgana Shop

На врв Bottom