Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
:cuc: е ова е веќе нешто друго, паметно прашање кое за сега нема единствен одговор.
АКО не постои ништо, тогаш ДА, и за мене и за тебе е едно големо НИШТО. црна дупка. како сакаш кажи го.
но, ... едно големо но има кај мене, а тоа е дека енергијата не се губи него дека само ја менува својата форма. е тука е моето навивање. таа форма може да биде како реинкарнацијата (се пренесува енергијата, но без нејзините информации за претходната состојба), а може да биде и како што вели хокингс (или со твои навредливи зборови инвалидот) разумот да постои без телото, ..... што во принцип е интересна теорија, вредна за разгледување.
друга ситуација што е возможна е дека ние сме едноставно некој програм (матрикс) и некој си игра ташак со нас.
така да, ако се задржам на твоето оргинално прашање одговорот го доби, ГОЛЕМО НИШТО
но јас како атеист не се задржувам само на тоа прашање и оговор, него ги оставам сите опции во игра
хехе,од толку прашања кон мене,на моето прво прашање падна и почна да користиш мои финти. :D
Јас не те прашав кое е твоето верување за тоа што се случува после смртта,туку дали јас и ти имаме ист третман ако се испостави дека после смртта нема апсолутно ништо?? :D
Бидејќи,зависно од твојот одговор,повлекува и други прашања :)
--- надополнето: 23 септември 2013 во 02:07 ---
Претпоставувам и Хокинг си знае зошто се однесуваш простачки кон него:

Ако некого гледам во инвалидска количка со искривена уста,како да го наречам освен инвалид,да не згрешив нешто?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
хехе,од толку прашања кон мене,на моето прво прашање падна и почна да користиш мои финти. :D
Јас не те прашав кое е твоето верување за тоа што се случува после смртта,туку дали јас и ти имаме ист третман ако се испостави дека после смртта нема апсолутно ништо?? :D
--- надополнето: 23 септември 2013 во 02:07 ---
баш напротив, јас одговарам без метафори и цитати. само мое, лично и персонално размислување.
ок, сакаш да се задржиш само на првиот дел, ... ти одговорив, НИШТО
следно?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
]

Ако некого гледам во инвалидска количка со искривена уста,како да го наречам освен инвалид,да не згрешив нешто?
Ако контекстот во кој го споменуваш е неговата болест, тогаш можеби ќе поминеше ова, но ти го спомнуваш во контекст кој нема врска со неговиот инвалидитет, туку има врска со неговата интелектуална работа, а сепак го ослови со "тој инвалидот" дури ни името не му го спомна.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Ако контекстот во кој го споменуваш е неговата болест, тогаш можеби ќе поминеше ова, но ти го спомнуваш во контекст кој нема врска со неговиот инвалидитет, туку има врска со неговата интелектуална работа, а сепак го ослови со "тој инвалидот" дури ни името не му го спомна.
Никогаш во животот го немам слушано ни него ниту неговите теории,така да го споменувам поради неговата болест.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И колачето и пелинот завршуваат на исто место, но едното било причина за еден вид на искуства, другото за друг.
Ништо неможе да се уништи ниту да се создаде, само да премине од еден облик во друг.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
баш напротив, јас одговарам без метафори и цитати. само мое, лично и персонално размислување.
ок, сакаш да се задржиш само на првиот дел, ... ти одговорив, НИШТО
следно?
Е да.
Си размислил ли,што ако сепак има нешто.
гледај колку твоето размислување и твоите теории не се фер спрема тебе.
И поштен и лопов,ништо после смртта,ист третман,тоа никако не е фер. :)
Цел живот си ме убедувал дека не постои ништо,а јас верувал-не верувал.. пак ништо и за мене и за тебе.
А ти ако не веруваш во тоа што јас ти кажувам те чека казна,значи сепак има класификација спрема заслугите.
А кај тебе,а верувал-а не верувал,НИШТО :D
Многу јако :)
Но остави го ова за некој друг муабет и одговори ми на второто прашање.

второ прашање:
Ако стоиш пред зид,и не можеш да видиш што има позади зидот.
И до тебе стојат двајца луѓе.
Едниот ти вика: Сега ќе се сруши зидот,а позади него има човек што сака да те убие,затоа земи го пиштолов во рака за да бидеш спремен.
А другиот ти вика: Сега ќе се сруши зидот,ама тебе ич да не те боли таквото,позади зидот нема ништо. :)

Кого ќе го послушаш?? искрено :)

W

Werther

Гостин
второ прашање:
Едниот ти вика: Сега ќе се сруши зидот,а позади него има човек што сака да те убие,затоа земи го пиштолов во рака за да бидеш спремен.
А другиот ти вика: Сега ќе се сруши зидот,ама тебе ич да не те боли таквото,позади зидот нема ништо. :)
Е, да, ова може некоја неписмена вехабија да те праша.

Ако седиш во некоја група на образовани луѓе, и почнеш да се џилиташ со афоризмите исламски, сигурно некој од тие луѓе ќе те праша кој е доказот дека Алах го прекинал каузалниот регрес.

Ти што ќе му одговориш ? Или ќе му речеш, причекај ова е голема тема, за два-три дена ќе се вратам ќе ти кажам ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Е да.
Цел живот си ме убедувал дека не постои ништо,а јас верувал-не верувал.. пак ништо и за мене и за тебе.
А ти ако не веруваш во тоа што јас ти кажувам те чека казна,значи сепак има класификација спрема заслугите.

второ прашање:

Уште еден пример за тоа дека вас ве раководи стравот, а не разумот.

П.С. Во врска со примерот со ѕидот. Ако тој што те тера да го земеш пштолот дава апсурдни изјави, во стилот "човекот позади зидот ќе те убие како казна поради тоа што тој те создал таков каков што си", дали и понатаму слепо ќе му веруваш?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Уште еден пример за тоа дека вас ве раководи стравот, а не разумот.

П.С. Во врска со примерот со ѕидот. Ако тој што те тера да го земеш пштолот дава апсурдни изјави, во стилот "човекот позади зидот ќе те убие како казна поради тоа што тој те создал каков што си", дали и понатаму слепо ќе му веруваш?
Не те прашав тебе.
Поздрав.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Е да.

второ прашање:

ауууу, што кажа сега за првото. ем сакаш да дискутираш, ем сега ........ остај го!!! :confused: ни се тераш ни се водиш. кажи што сакаш, не да скокаш ко цвренкапа по шумата.
не било фер!!! И? кој вели дека мора да биде фер дури ни твојот алах не е фер. баш со текстот што ти го потенцираат ипси и вертер се гледа дека АКО тој постоти дека си игра курташак со луѓето. така да, тоа фер ич не ми е гајле за кога ќе умрам. јас не барам фер таму, барам фер тука додека сум жив. како одлучувам да живеам не ми зависи од верата, лоши и добри луѓе има и од теисти и од атеисти. така да фер/нефер ..... ништо не ми значи кога ќе умрам и со мене се умира (дух, душа органи)
но ај да сконеме ко црвенкапи на вториот дел
ни едниот ни другиот. само ќе бидам претпазлив кога ќе се сруши ѕидот што ќе здогледам. ако видам опсност, ќе избегам/скријам, ако не бвидам опсаност ќе си поминам. иако .... за да стигнам до “тој“ ѕид, јас мора да поминам низ некој дел за кој сигурно имам некакви спознанија. ако сум во бронкс, тогаш и за очекување е дека позади тој фамозен ѕид може да има натрапници. .......
друг пат поставувај конкретни прашања, вака недефинирани може да се разглабаат во повеќе комбинации
понатаму?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
но ај да сконеме ко црвенкапи на вториот дел
ни едниот ни другиот. само ќе бидам претпазлив кога ќе се сруши ѕидот што ќе здогледам. ако видам опсност, ќе избегам/скријам, ако не бвидам опсаност ќе си поминам. иако .... за да стигнам до “тој“ ѕид, јас мора да поминам низ некој дел за кој сигурно имам некакви спознанија. ако сум во бронкс, тогаш и за очекување е дека позади тој фамозен ѕид може да има натрапници. .......
друг пат поставувај конкретни прашања, вака недефинирани може да се разглабаат во повеќе комбинации
понатаму?

Немам време за првиот дел сега.
Те прашав бе човек,поконкретно здравје.
Не реков дека мора да поминеш низ некој дел и слични филозофии што ги наброја.
Шта је било,било је.. дојден си до тој зид и имаш само 2 опции.
Првата е дека позади зидот има човек со пиштол во раце и ти имаш опција и ти да земеш пиштол во раце за секој случај
и втората е да веруваш дека нема ништо,иако не знаеш и не можеш да видиш што има позади зидот и онака со празни раце да чекаш да се сруши зидот.

Што мислиш дека е подобро за тебе??

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Немам време за првиот дел сега.
Те прашав бе човек,поконкретно здравје.
Не реков дека мора да поминеш низ некој дел и слични филозофии што ги наброја.
Шта је било,било је.. дојден си до тој зид и имаш само 2 опции.
Првата е дека позади зидот има човек со пиштол во раце и ти имаш опција и ти да земеш пиштол во раце за секој случај
и втората е да веруваш дека нема ништо,иако не знаеш и не можеш да видиш што има позади зидот и онака со празни раце да чекаш да се сруши зидот.

Што мислиш дека е подобро за тебе??
пошто нема логика во твоево прашање, следни мое контра прашање
зошто најмалото зајче во шумата најдалеку скока?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
пошто нема логика во твоево прашање, следни мое контра прашање
зошто најмалото зајче во шумата најдалеку скока?
хахахах
Затоа што атеистите појма немаат што значи да бидеш атеист,мода е само да се наречеш атеист само колку да си најдеш утеха за своето лутање. :)

Размисли за прашањето,многу е посигурно да го земеш пиштолот,бидејќи ако го земеш пиштолот,и да нема позади зидот ништо,ти ништо не губиш.
Но да бидеш со уверување дека нема ништо и да заминеш со голи раце,а позади зидот сепак да има нешто,тоа е пропаст. :)

Гледај која е разликата помеѓу верникот(муслиман во овој случај) и атеист.
Верувам во живот после смртта,и Судниот ден итн итн.. и се спремам за тоа, и уверен сум во тоа 100%.
Ти викаш дека тоа се само прикаски за деца.
Ако нема НИШТО,тогаш НИШТО и за мене и за тебе

Но,кога ќе испадне тоа со што јас сум те опоменувал,тогаш богами мене како сум заслужил на Овој свет,а за тебе вечна казна.
Па ти размисли си. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom