Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
ДА, ќе умре пред да се достигне тоа ниво на технологија, но дека е возможно, ...... зошто да не. а ако стане возможно, ... хм, ..... тогаш религиите паѓаат во вода, сите до една (христ, ислам и јудеизам) ....... додека будизмот заедно со абориџинизмот ќе процвета. ќе биде дека они биле во право.
навивам за ова. да се види дека 3+ милијарди луѓе се будали.
Гледај да навиваш да се случи додека си жив иначе џабе си навивал :D

W

Werther

Гостин
Веќе реков дека овие прашања се основа на верувањето,не можам јас да ти ги одговорам со затоа што....
Прочитај си што му пишав на ипси горе,тоа ти е онака мал груб увод.
Не можам јас да си земам за одговорност да ти одговорам вака големо прашање(иако за тебе мало и безначајно) без доволно познавање за темата.
И,како сега ти ќе му објасниш на Аллах на Судниот ден дека Тој е виновен што си залутал по некои интернет секти,а имал некој Хаттаб таму на форум што ти велел дека само исламот е спасот. Кога и да пробаш да то објасниш тоа,јас ќе дојдам како сведок дека сум те повикал во Ислам а ти си се правел паметен.

Ти објаснив и со практичен пример од секојдневието: Ја палиш колата и сакаш да одиш за велес од скопје,и јас ти велам: имаш автопат и имаш калдрма,и ти велам дека подобро ти е на автопат.
Ти покрај тоа одбираш калдрма, и стигнуваш во велес,ми се јавуваш на телефон и ме обвинуваш дека си ја искршил колата одејќи по калдрма.
Кој е виновен тука?
Еве го одговорот, погоре одговори дека Алах е семоќен и тој се' преодредил. Значи тој преодредил кој ќе биде атеист, муслиман, рисјанин, убиец итн. Направил план, создал се', тој е надвремето, ја знае иднината итн.

Како може јас да бидам виновен за нешто кое Алах преодредил така да биде ?

Не гледам друг виновник освен Алах овде...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прочитај го уште еднаш мојот пост.
Добра ноќ.
Мислам дека ти треба добро да го прочиташ мојот!
По контрадикторна и поглупа логика тешко дека постои! Да сакал ќе немало никој во заблуда, ама тој носел во заблуда кого сака..и завршува реченицава со - сите ќе одговараат за тоа....! Ќе одговараат затоа што тој решил да бидат во заблуда?!:tapp:

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Еве го одговорот, погоре одговори дека Алах е семоќен и тој се' преодредил. Значи тој преодредил кој ќе биде атеист, муслиман, рисјанин, убиец итн. Направил план, создал се', тој е надвремето, ја знае иднината итн.

Како може јас да бидам виновен за нешто кое Алах преодредил така да биде ?

Не гледам друг виновник освен Алах овде...
Го пропушти главниот дел,важи истото и за тебе.
Ги носи во заблуда тие како тебе што сами сакаат да одат во заблуда,Еве јас сега јавно те повикувам да прифатиш Ислам бидејќи тоа е единственото нешто што може да те спаси на Судниот ден.

За да не обвинуваш никого освен себеси :)
--- надополнето: 23 септември 2013 во 01:47 ---
Мислам дека ти треба добро да го прочиташ мојот!
По контрадикторна и поглупа логика тешко дека постои! Да сакал ќе немало никој во заблуда, ама тој носел во заблуда кого сака..и завршува реченицава со - сите ќе одговараат за тоа....! Ќе одговараат затоа што тој решил да бидат во заблуда?!:tapp:

Нема потреба да ме цитираш,доволно си кажа за вечерва. :D
Добра ноќ.

W

Werther

Гостин
Го пропушти главниот дел,важи истото и за тебе.
Tи го пропушташ делот со семоќноста на Алах и делот дека тој ја одредил самиот иднината и кој што ќе биде.

На која основа ќе ми суди, кога тој самиот се' одредил ?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Гледај да навиваш да се случи додека си жив иначе џабе си навивал :D
не е џабе, тоа ќе биде крунскиот доказ дека сите вие со векови сте навивале за идиот. не е важно дали сега, утре или за 100 год, важно е да се побие “постоењето“ на бог.
--- надополнето: 23 септември 2013 во 01:50 ---
Tи го пропушташ делот со семоќноста на Алах и делот дека тој ја одредил самиот иднината и кој што ќе биде.

абре, не постои!!! толку едноставно. на нив е теретот да докажат дека постои, а ние (атеистите) онака уз пат ќе успееме во тоа без премногу да се трудиме:pos:

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385

Ти реков бе брат дека тоа не е едноставно прашање кое ти можеш да го разбереш на начинот на кој јас го разбирам.
Реков дека е голема тема и ќе пишувам деновиве за тоа.
--- надополнето: 23 септември 2013 во 01:54 ---

Ок,ако стоиш на тоа што го збори тој инвалидот,имам прашања за тебе.
на пр. ако тврдиш дека не постои ништо после смртта,дали тоа значи дека после смртта јас и ти имаме ист третман,односно ако не постои ништо,тогаш не постои ни за мене ни за тебе?
Нели?

W

Werther

Гостин
Ти реков бе брат дека тоа не е едноставно прашање кое ти можеш да го разбереш на начинот на кој јас го разбирам.
Реков дека е голема тема и ќе пишувам деновиве за тоа.
А бе брат бе, не е голема темата, туку нема логика, здраворазумска логика нема тоа што го проповедаш.

Батали ги ти и воведите во верата, и кадите, и туш-кабините и бутурот.

И само еден совет, нема потреба од деспотското однесување спрема Ипсисимус, ако не сакаш некој да те цитира не пишувај (ако ме послушаш за последново, фала брате, од глупости ќе куртилиме) . Дозволите и забраните за дома чувај си ги.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
А бе брат бе, не голема темата, туку нема логика, здраворазумска логика нема тоа што го проповедаш.

Батали ги ти и воведите во верата, и кадите, и туш-кабините и бутурот.

И само еден совет, нема потреба од деспотското однесување спрема Ипсисимус, ако не сакаш некој да те цитира не пишувај (ако ме послушаш за последново, фала брате, од глупости ќе куртилиме) . Дозволите и забраните за дома чувај си ги.
Има други причини заради кои се однесувам како што велиш деспотски спрема Ипсисимус,си знае он. ;)

W

Werther

Гостин
Има други причини заради кои се однесувам како што велиш деспотски спрема Ипсисимус,си знае он. ;)
Кои се, те молам одговори ми ? Прашањата му се на ниво, задираат во сржта на темата.

Ad hominem не видов, друго не ме интересира. Или, дека не можеш да одговориш па се однесуваш простачки ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Елемнтарна логика vs елементарна глупост.
Пази Изјава - "Да сакаше, сите ќе беа една заедница", значи јасно дава дознаење дека доколку било негова желба, никој неморал да биде во заблуда, и потоа се надоврзува - "но тој носи во заблуда кого сака". Сите ментални гимнастики се немоќни да ја префрлат вината и одоговорноста од таму каде што е.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Кои се, те молам одговори ми ? Прашањата му се на ниво, задираат во сржта на темата.

Ad hominem не видов, друго не ме интересира. Или, дека не можеш да одговориш па се однесуваш простачки ?
Приватно си е тоа.
Нема потреба овде да копирам,ти реков си знае он.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
--- надополнето: 23 септември 2013 во 01:54 ---
Ок,ако стоиш на тоа што го збори тој инвалидот,имам прашања за тебе.
на пр. ако тврдиш дека не постои ништо после смртта,дали тоа значи дека после смртта јас и ти имаме ист третман,односно ако не постои ништо,тогаш не постои ни за мене ни за тебе?
Нели?
:cuc: е ова е веќе нешто друго, паметно прашање кое за сега нема единствен одговор.
АКО не постои ништо, тогаш ДА, и за мене и за тебе е едно големо НИШТО. црна дупка. како сакаш кажи го.
но, ... едно големо но има кај мене, а тоа е дека енергијата не се губи него дека само ја менува својата форма. е тука е моето навивање. таа форма може да биде како реинкарнацијата (се пренесува енергијата, но без нејзините информации за претходната состојба), а може да биде и како што вели хокингс (или со твои навредливи зборови инвалидот) разумот да постои без телото, ..... што во принцип е интересна теорија, вредна за разгледување.
друга ситуација што е возможна е дека ние сме едноставно некој програм (матрикс) и некој си игра ташак со нас.
така да, ако се задржам на твоето оргинално прашање одговорот го доби, ГОЛЕМО НИШТО
но јас како атеист не се задржувам само на тоа прашање и оговор, него ги оставам сите опции во игра

W

Werther

Гостин
Елемнтарна логика vs елементарна глупост.
Пази Изјава - "Да сакаше, сите ќе беа една заедница", значи јасно дава дознаење дека доколку било негова желба, никој неморал да биде во заблуда, и потоа се надоврзува - "но тој носи во заблуда кого сака". Сите ментални гимнастики се немоќни да ја префрлат вината и одоговорноста од таму каде што е.
Знам, и мене сега истото ми го напиша, со малку поинаква форма.

Алах е семоќен, тој се' детерминирал, тој одлучил кој каков ќе биде, но сепак има право да ве суди за нешто кое тој одлучил така да биде.

Е, ај сега оди разбери се !?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Kajgana Shop

На врв Bottom