- Член од
- 15 октомври 2010
- Мислења
- 835
- Поени од реакции
- 155
Има таму во линкот и за австралија и полинезија. Види си убаво.Заради тоа што земјотресите, поплавите и пожарите биле најголемите трауми кои примитивниот човек ги трпел. Затоа и ги памти секој народ.
Точно е дека во полно култури има мотив за потоп. Но точно е и дека нема во сите. Народите од австралија и полинезија немаат. Немаат ниту индијанците.
Приказната за големиот потоп (btw украдена од Сумерите) е приказна за поплавувањето на тигар и Еуфрат. Тоа е приказна од Сумерија. Ова е првата вистинска цивилизација на човештвото. Од нив е украдена приказната за Адам и Ева. Од нив е украдена приказната за потопот. Од нив се „украдени“ и сите клучни откритија на човекот: писмо, рало, град, хиерархија, цигла... Само кој да чита, кога една книга му е доста и + му е забрането со пекол да консултира други литератури...
Тоа што има приказни за потоп, сигурно не ја оправдува дебилната приказна за потоп на целата земја! Јас стварно не сфаќам како не можеш да разбереш дека е малоумно некој да тврди дека целата земја се потопила! Едноставно нема никаква логика!!!
Ама и Библијата нема, па еве, пак се караш со мене.
А за она со Сумерите. Еве неколку пати ти пишувам слично, а ти пак исто ме прашуваш? Оти да е украдено? Не е единствената можност. Пред Мојсеј да ја напише Битие, луѓето знаеле за Адам и Ева. Мојсеј не го измислил тоа што го напишал (знам дека ќе речеш лажам). Знаењето За Адам и Ева, за први луѓе се пренесувале од колено на колено, и некој народи имале запишано за ова, пред Мојсеј. Како што претходно кажав со текот на времето се додавало, одземало од приказната, затоа има неколку варијации. Потполно ист одговор може да ти дадам и за пототпот, и за тоа што имало многу богови - што и ти пишав претходно, ама ти незнам колку ме читаш.