Значењето на Јосип Броз - Тито за Македонија и Македонците

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Sto ima da ti odgovaram ja na tebe druze,mojot stav e jasen i glasen a dali jas nemam pojma sto zboruvam,vremeto si go pokaza svoeto.Pola drzava ste izgubile zatoa sto nemate cvrsta raka za komandant na drzavava a ti mene si nasol da mi zboris deka pojma nemam.Tito bre vi ja izgradi drzavava,site fabriki site avtopatista,site bolnici,skoli,fakulteti itn vi se od negovo vreme.

E

emission

Гостин
E ima,,zatoa bila jaka drzava so jak vrhoven komandant.Bratsvo i Jedinstvo,,a danas raspasala banda.
Ти си паметен, а Хрватите и Словенците што цело време пројавувале сепаратизам се глупи нели. Не е лошо да се напиеш топло млекце.
--- надополнето: 4 мај 2013 во 14:22 ---
Sto ima da ti odgovaram ja na tebe druze,mojot stav e jasen i glasen a dali jas nemam pojma sto zboruvam,vremeto si go pokaza svoeto.Pola drzava ste izgubile zatoa sto nemate cvrsta raka za komandant na drzavava a ti mene si nasol da mi zboris deka pojma nemam.Tito bre vi ja izgradi drzavava,site fabriki site avtopatista,site bolnici,skoli,fakulteti itn vi se od negovo vreme.
Во ред. Не си македонец си си кажал. Сега не е толку чудно да имаш таков став, иако по принцип не треба да го мешаш носот каде што не му е местото.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Sto ima da ti odgovaram ja na tebe druze,mojot stav e jasen i glasen,vremeto si go pokaza svoeto.Pola drzava ste izgubile zatoa sto nemate cvrsta raka za komandant na drzavava a ti mene si nasol da mi zboris deka pojma nemam.Tito bre vi ja izgradi drzavava,site fabriki site avtopatista,site bolnici,skoli,fakulteti itn vi se od negovo vreme.
- Јасно е дека ти НЕ СИ Македонец, па спрема тоа еве јас јасно и гласно да ти кажам: Промрчиш ли нешто слично како тоа идиотизмот од предходно за божемната "правилност" во затварањето на Ченто, ќе се простиш од темава.

- Што сме добиле а што сме изгубиле НИЕ-МАКЕДОНЦИТЕ тебе и сличните титови пионери како тебе ич да не ви е гајле. Јасно..?
Вие трк кај Броз да си се наредите во пионерските униформи.
Море и штафетата малку да му ја подржите.

- Не знаев дека Тито да ти бил one-man-show, некаков си убер-градител што САМ изградил се' во Македонија... :facepalm:

- Уште ли да чекам да дадеш одговор за цитатот што го употребив на предходнава страна?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Nema potreba ni 9 sekundi da se naogam na negovo mesto,sto majka baral samostalna Makedonija uste vo 1946,i sega ako on bil Makedonec i sakal samostalnost mora li toa da znaci deka ke go podrzam,,ne mora.Otsekogas sum bil za Bratstvo i Jedinstvo i jaka drzava,,nazalost vakvite umovi si go napravija svoeto.
Tи бре дечко си залутал у времето :pos: Па ни овој Угриновски не ти е рамен,уште се прави Титов пионер а начукал 70 год.
Ако си паметен ќе сватиш едно:
Ниедна вештачка федерација не опстанала во историјата,ниедна.Кога-тогаш се распаднала.А комунизмот-социјализмот како сакаш кажи го е мртов,т.е. никогаш не бил ни жив,него секогаш бил само пуста утопија ништо повише.

K

King_Stone

Гостин
Tи бре дечко си залутал у времето :pos: Па ни овој Угриновски не ти е рамен,уште се прави Титов пионер а начукал 70 год.
Ако си паметен ќе сватиш едно:
Ниедна вештачка федерација не опстанала во историјата,ниедна.Кога-тогаш се распаднала.А комунизмот-социјализмот како сакаш кажи го е мртов,т.е. никогаш не бил ни жив,него секогаш бил само пуста утопија ништо повише.
Комунизмот како систем не е синоним за Југославија,тој постоел 200 години порано,а ќе постои и понатаму.Југославија уште во 1918 година во нејзиното создавање беше изградена врз системот на Славизмот,тој се покажа како неуспешен,бидејќи рамноправност не постоеше туку целиот примат го имаа Србите.Додека во целиот свет и во ЕУ левата ориентација(комунистичка) постои сеуште,само овде во нашата држава,власта сака да ја контролира левата опција.Таа слобода не постои за овие неколку години на владеење(медиумска,судска итн.)

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.740
Поени од реакции
49.328
Рале, ок е бе брат. Јасно е дека си син/внук на воено лице од Задар/Краљево кое оженило овдешна келнерка. Тој нагонот за некое докажување на ваше право на државава не мора да го пеглаш преку Тито, а уште помалку преку омаловажување на тие што не мислеле како него.

Никој не ве брка, лапнавте воени станови и пензии, сеа уживајте си без непотребна јуносталгија.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.761
Поени од реакции
8.788
Никогаш не сум сакала плитки размислувања... стандард.
Кој е тој збор? Знаете што значи?

Зборот стандард ме потсетува на моите животни. Ме сакаат се додека ги хранам и ги појам. Во принцип, сами не се трудат да се нахранат. Онака, чекаат на мене. Немаат свест на мислат подалеку. Ама океј е, животни се.
Страшно е кога човек се однесува така.

Потрагично ми е, пак, кога некое прле, кое дишело малце југословенски воздух, ми продава бубрези каква била Југославија. Чисто информативно, родена сум во Југославија. Тоа не ми дава за право да се праам паметна како било. Ни тој што живеел 5 години во неа, исто така, поим нема како било.

Сите можеме да читаме од книги - информации кои ни се пласираат - тоа не е исто што и искуство, на своја кожа.

Можеме да знаеме што мислат нашите дедовци, баби и родители, оние кои ја искусиле Југославија. И сепак, нивното мислење ќе биде субјективно.

Просто да ви објаснам. Баба ми не е нешто југоносталгична. Во Југославија видела како татковиот имот, што нејзиниот татко од ништо го направил, е одземен. Видела како се што имал тој, е земено.
Видела што значи да рмбаш ко вол на нива, а на крајот да те изедначат. Не и било многу по ќеиф.

Е сега, моите родители, иако ни едниот, ни другиот не се заинтересирани за политика, сепак се на некој начин југоносталгичари.
А како и да не бидат - беспари се. Не виделе тие како прадедо ми изгубил се. Родени се во друго време. Некаде во средината на животот на таа држава.
Виделе шетање по цела Југославија, спиење на автопат, безбедни забави, дружење, пари - за се.
Но нив им е тешко да ја запамтат и смртта на Југославија - таа не ја ни спомнуваат. Тогаш, кога биле рестрикциите, пар - непар, инфлација до небо.. тоа им е матно сеќавање.
Затоа што сеќавањето на младоста и забавата, е тоа што е вредно за паметење.

Јас не го сакам Тито. Не го ни мразам. Не можам ниту да го сакам, ниту да го мразам, ништо јас и тој немаме заедничко. Скоро деценија пред да се родам тој умрел.

Тешко ми е само што луѓето мислат дека тој ,,изградил,, нешто. Изградија Македонците. Со свои раце, своја пот, и своја мака. Тито бил она што ние сме го немале - моќ. Моќ да не бидеме нечии робови.

Можеме да му заблагодариме за вдахнувањето живот во оваа земја. Вистина мислам дека Македонија после ВСВ немала капацитет да биде самостојна држава.
Но не можам да му заблагодарам за неговото слепо следење на личните интереси и чувства.

Сепак, како личност, вреди и треба да биде запаметен. Неговото не е лесно, а во споредба со него, нашиве денешни властодршци (и опозиција, и власт) личат на лебарки.

Жал ми е што неговите следбеници не научија нешто од него, во најмала рака, барем да научеа што е тоа идеал. Тие научија само што е лоповлук.

Како патриот, не можам да се согласам со ,,југословенски народ,,. Како десно ориентирана, не можам да се согласам со социјализмот.
Како дете на луѓе кои фрлале цвеќе по него кога доаѓал, можам да му се заблагодарам за младоста на моите родители, кој очигледно била многу позабавна и полесна него мојата.

Нека почива во мир, дел од неговите идеи се многу сфатливи и пожелни, но уште поголем дел погубни за овој народ.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
За да бидеш државник не е пресудно колку си личен...
Сега знам зошто едно македонско краставо магаре го прогласивте за државник пред 9 години.
Од такви "лични-симпатични" државници без држава ќе останеме.
Смешно е денешните мочковци, кои не смеат да се искашлат без дозвола од Брисел, да ги споредуваш со Јосип Броз.
Од шо не ги бива, 2001 една шака бараби ни ја разебаа државата.

Но мојот коментар е за изгледот на Тито.
Ти да си политичар, како кој сакаш да изгледаш: како Тито или како Сталин? Или како Черчил? ИЛи како Ѓорге Иванов?
Единствно Че Гевара може да му конкурира. Друг не.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Смешно е денешните мочковци, кои не смеат да се искашлат без дозвола од Брисел, да ги споредуваш со Јосип Броз.
Од шо не ги бива, 2001 една шака бараби ни ја разебаа државата.

Но мојот коментар е за изгледот на Тито.
Ти да си политичар, како кој сакаш да изгледаш: како Тито или како Сталин? Или како Черчил? ИЛи како Ѓорге Иванов?
Единствно Че Гевара може да му конкурира. Друг не.
Една величина што ти бил Тито, пак..
За бркање курви.

Твојот коментар на грешка подфорум.

р.ѕ: Јас да сум политичар неќам да изгледам како ниеден од тие шо ги наброја.. Гола вода се сите во споредба со мене.;)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Комунизмот како систем не е синоним за Југославија,тој постоел 200 години порано,а ќе постои и понатаму.Југославија уште во 1918 година во нејзиното создавање беше изградена врз системот на Славизмот,тој се покажа како неуспешен,бидејќи рамноправност не постоеше туку целиот примат го имаа Србите.Додека во целиот свет и во ЕУ левата ориентација(комунистичка) постои сеуште,само овде во нашата држава,власта сака да ја контролира левата опција.Таа слобода не постои за овие неколку години на владеење(медиумска,судска итн.)
Ти ќе ми кажеш колку време постоел комунизмот.Ти да знаеше,јасно ќе ти беше дека комунизмот никогаш не профункционирал во пракса.Комунизмот е само слово на хартија,утопија,кое во реалноста никогаш не оживеа.Тоа што беше во бивша СФРЈ,СССР и источен па и во некоја форма во западниот блок ни оддалеку не беше комунизам за кој пишуваше Марк.Комунизмот е пресовршена утопија за човековиот мозок,а човек како зоон политикон и лицемерно суштество никогаш нема да го спроведе тој систем на правичност,братство-единство како милуваше Тито да каже.Он и сам бил свесен за тоа.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
За бркање курви.

;)
Болд: твоетое тврдење е во најмала рака смешно.

Тема за Јосип Броз што ја модерира член со ник ЧЕНТО, е однапред осудена на пропаст.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
За бркање курви.

р.ѕ: Јас да сум политичар неќам да изгледам како ниеден од тие шо ги наброја.. Гола вода се сите во споредба со мене.;)
Од тие причини што бил само курвар и не бил политичка величина ги добил овие странски почести.

Foreign awards

Here follows a short list including some of the more notable foreign awards and decorations of Josip Broz Tito.

Award or decoration
Country
Date
Place
Note
Ref
Order of the Southern Cross
Brazil

19 September 1963

Brasília

Highest decoration of Brazil. [117]
Order of Leopold (Belgium)
Belgium

6 October 1970

One of the three Belgian national honorary knight orders. Highest Order of Belgium. [116]
Order of the White Lion
(awarded two times)
Czechoslovakia

22 March 1946
26 September 1964

The highest order of Czechoslovakia. [116]
Order of the Elephant
Denmark

29 October 1974

Highest order of Denmark. [118]
Legion of Honour
France

7 May 1956

Paris

Highest decoration of France, awarded "for extraordinary contributions in the struggle for peace". [116]
National Order of Merit
France

6 December 1976

Belgrade

Order of Chivalry awarded by the President of the French Republic. [116]
Federal Cross of Merit
West Germany

24 June 1974

Bonn

Highest possible class of the only general state decoration of West Germany (and modern Germany). [116]
Order of the Redeemer
Greece

2 June 1954

Highest royal decoration of Greece. [116]
Order of Merit of the Italian Republic
Italy

2 October 1969

Belgrade

Highest honour of Italy, foremost Italian order of knighthood, awarded to Josip Broz Tito in Belgrade. [116]
Supreme Order of the Chrysanthemum
Japan

8 April 1968

Tokyo

Highest Japanese decoration for living persons. [116]

Да не ја оптеретувам темата со слики има уште толку награди колку што се прикажани од различни држави во светот.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Тито-Класичен Комунистички Диктатор од Источниот блок со Бечка Школа...тоа е културен Тиранин. Стандарно срање само у малку пофино паковање.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Тито-Класичен Комунистички Диктатор од Источниот блок со Бечка Школа...тоа е културен Тиранин. Стандарно срање само у малку пофино паковање.
O, mein Gott! :facepalm:
A klasiku voli onaj ko razume :tapp:

Член од
8 август 2012
Мислења
108
Поени од реакции
23
Ма каков Тито бе врска си нема човеков.Он може да учи од наш Иванов.Да види што е претседник....:):)
Да му каже наш Иванов дека уста се отвара само за да се јаде,а не и да се збори:D.Туку бидејќи наскоро ќе дојдат претседателски избори мојата желба е овој.Веќе ако тргнало со ставање на глупаци девинитивно мој фаворит е овој.

Не знам зашто и до сега сме чекале.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom