Земјоделци се помалку, увоз се повеќе

Член од
22 јули 2011
Мислења
1.135
Поени од реакции
1.286
И вака состојбата е лоша ама сеуште има шанси да се фати некој последен воз за каква таква стабилизација на производството, да не беа тие субвенции до сега ќе беше буквално потоп не само на земјоделството како гранка туку и демографски во државата. Али ок ќе го развиваме со твојата логика каде што ќе направиме 20 души како Панделевски Камчев да го работат 90% од земјиштето во Македонија, малку му се на Панделевски овие профити што сега ги има па ќе го частиме со уште неколку милиона евра субвенции од буџет

Јас дури и би лимитирал до 100 хектари од земјоделец, бидејки знам еден куп примери и во мојата околина каде што до 100 хектари работеа и инвестираа во земјоделие после кога видоа некој денар повеќе почнаа станови тука и надвор, скапи коли итн
Според оваа логика, треба од колено на колено да се пренесува земјоделската дејност, и да бидеме како Индија со сталежи т.е касти.

Како во среден век кога се било исто.
Ако некој работел многу површина земјоделие а неговите наследници повеќе не сакаат да продолжат со земјоделие не гледам проблем.
А ако има државата интерес нека даде соодветна ( пазарна ) цена и ќе се откупи површината и нека работи кој сака.
Автоматски споено мислење:

Која Холандија, Албанија не шиша.
Минатата година вршевме увоз на зелка од Албанија, една класа подолу од домашното производство додека нашите земјоделци ги фрлаа зелките по патишта во знак на протест бидејќи не се постигна договор за цената.

Катастрофа се зелките од Албанија, сум купувал во Кипер и ептен никаков квалитет,внатре тоа многу за фрлање имаше.
Автоматски споено мислење:

И во Србија го имаат истиов проблем.За 20000 евра можиш да купиш убава куќа со многу земјиште во Војводина.И таму љугето побрзо би живееле во некоја гајба од 35 квадрати во Нов Белград него да ги викаат селјаци.Има уште една причина шо народот се сели од селата,насекаде.Ни една девојка ниту жена не сака да се занимава со земјоделие.Многу мажи по селата останаа неженати и покрај тоа шо сакаат да работат земјоделие,џабе им е.Едно време Албанките ја пополнуваа таа празнина,ама и тие се веќе модерни.Ретко која сака да остани на село,пошто сите се веќе принцези.Социалните мрежи си го направија своето.Полесно е да е инфлуенсерка или сарлета.Која би сакала да се слика со кози или качена на тректор!?:cautious:

Имаат проект во Министерство за демографија во Србија, на луѓето до 45 година им даваат 10.000 евра за купување куќи во рурални средини.
Дел од тие случаи дури и ги даваат на тв на РТС 1 во Петок во 21:00.
Сега не се сите тие куќи можеби во совршена состојба ама сепак откако се добие куќа за 10.000 евра, со тие ,, заштедени'' 10.000 евра ќе се реновира куќата, но ова е за државјани на Република Србија.

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
21.273
Поени од реакции
17.456
Едно не прифаќам, ако си земјоделска земја не треба субвенции за земјоделие....може субвенции за нешто ново, на пример наместо тутун аспарагус, да се развие технологија на ферментација на маслинки, да се развије технологија за сушење на печурки... Разбирам субвенции за фабрика за телевизори, а ние ја затворивме и таа за фрижидери...
Кај нас му доаѓа како во Касарна да има парно 24/7 а во градинка кај бебињата да нема...

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.430
Поени од реакции
5.979
Едно не прифаќам, ако си земјоделска земја не треба субвенции за земјоделие....може субвенции за нешто ново, на пример наместо тутун аспарагус, да се развие технологија на ферментација на маслинки, да се развије технологија за сушење на печурки... Разбирам субвенции за фабрика за телевизори, а ние ја затворивме и таа за фрижидери...
Кај нас му доаѓа како во Касарна да има парно 24/7 а во градинка кај бебињата да нема...
Ако не се и тие субвенции, е*асмо га ежа по нашки кажано :)
Нема да има ништо заработка, Македонија е земја на ситно земјоделие немам комбинати со огромна хектаража

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.901
Поени од реакции
6.473
Нема да има ништо заработка, Македонија е земја на ситно земјоделие немам комбинати со огромна хектаража
Добро.
Додека на вас ви обезбедуваат заработка, на некои мора да им се скрати
1000011517.jpg

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.899
Поени од реакции
4.695
Добро.
Прегледај го приврзокот 448599
Еј какви ниски удари, демек ради земјоделците нема лекови на онкологија ? Земјоделците тие пари од субвенциите ги враќаат преку производство, купување хемија, ѓубрива, нафти, извоз на се тоа има ддв и се враќа на некој начин во буџетот. Виновникот за немањето на средства барај го кај партиската обемна а непродуктивна администрација, и др непродуктивни трошоци кај функционерите

Според оваа логика, треба од колено на колено да се пренесува земјоделската дејност, и да бидеме како Индија со сталежи т.е касти.

Како во среден век кога се било исто.
Ако некој работел многу површина земјоделие а неговите наследници повеќе не сакаат да продолжат со земјоделие не гледам проблем.
А ако има државата интерес нека даде соодветна ( пазарна ) цена и ќе се откупи површината и нека работи кој сака.
Да се лимитираат при давањето на субвенции до 100 хектари, и при давањето на државно земјиште под закуп да можат сите заинтересирани да добијат парче за пристоен живот. А не партиски потрчковци на наместени јавни огласи од министерствата да добиваат илјадници хектари земјиште а некој што живее на село да нема можност за никаква егзистенција, да мора да бега он во фабрика да мота кабли а неговите деца да си одат во странство. А ако некој е способен нека купи повеќе од тие 100 хектари со свои пари, или после тие хектари нека направи готов производ нека отвори фарма па нека има додадена вредност ако е амбициозен и го бива

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.409
Поени од реакции
5.683
...затоа што „зик„-овите магично исчезнаа во пљачката наречена „приватизација„ па останаа само иднивидулани/семејни земјодески стопанства „на ситно„...

Член од
28 март 2006
Мислења
18.035
Поени од реакции
12.810
И зиковите, освен Зик Пелагонија. И земјоделските задруги ги укинаа ради клетиот запад, па сега па ги формираат. И институтите скоро да ги снема. Сенешто, само лутаме.
Инаку по правило, тоа што се збори е директна финансиска поддршка. Субвенции се даваат за семе и такви ствари.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.546
Поени од реакции
18.948
Kako covek sto doagja od zemjodelska familija.. Lugjeto begaat od zemjodelie zasto nema racun. Rabotata e ekstremno teska, slabo platena, i opstestveno stigmatizirana. Znaci, treba da si budala, ili da nemas izbor.

Zasto e toa taka, pricinite se milion. Kako i vo sekoj biznis i ovoj go dominiraat golemite igraci. Taka da ti kako individualen zemjodelec (trgovec poedinec) nemas ni znaenje ni tehnika da se nosis so golemi drzavi/korporacii. Pa taka doagja u situacija kade da uvezes patlidzan od Antartikot e so poeftina proizvodna cena od domasniot. I zatoa gi frlaat zelkite po pat, zaso ko sve drugo pazarot i musterijata ja glea cenata. Dokolku drzavata odi so protekcionizam, kje iame poskapi ceni, no bar sigurno i stabilno proizvodstvo. I ova vazi za site granki,zemjodelie, stocarstvo.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.899
Поени од реакции
4.695
I zatoa gi frlaat zelkite po pat, zaso ko sve drugo pazarot i musterijata ja glea cenata. Dokolku drzavata odi so protekcionizam, kje iame poskapi ceni, no bar sigurno i stabilno proizvodstvo. I ova vazi za site granki,zemjodelie, stocarstvo.
Па не ги фрлаат баш последниве години, ок производство има и прилично добри цени. Годинава почнаа со 65 па после падна 40 па 25-30 сепак тоа е коректна цена за зелка, а некој повторно се жалат оти сакаат од 2 декари зелка да живеат цела година што нема логика

3-4 тона принос зелка на декар, на хектар 30-40.000 кг x 0.5 евро кг ехее не е толку лошо

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.843
Поени од реакции
24.894
Cekajte malce sega, gi izmesavte brzinite.
Daleku od umot e da mu pravime konkurencija na tamu nekoj od koj znae kade, so koj znae kakvi stimuli, subvencii i modernizirano proizvodstvo. Site tuka ve citam zborate za kvantitet, tolku dale od dekar, tolku od ne znam sto, od staklenik, od pocke si materine. Vo red proizvele , no so proizvele, so kakov kvalitet i sto sorti se tie.
Pree zedov domati, ranogradinarski ili pojma nemam kakvi i od kade posto domat tuka normalen tek za nekoj mesec. Zboram za domat domat, a ne ova so lici na domat a ni vkus, ni miris, sosila zrean. Ne bumbari, racno eden po eden da gi oprasuvas, ne gi biva. So niv sakate da se tokmite, so topcinja za golf. Da go jadev so vrzani oci pojma ke nemav so jadam. Jagotki, vrska nemaat. Praski, pominala pokraj praska. Ljubejnci, mislovna inenka, korupki za slatko praenje. Sakate toa da jadite, jadite nikoj ne vi brani, mozi i za poarno ne znajte. Da zborame za meso malce. Svince raneto so koncentrati i hemija ke nakreni tamu 180 kg dodeka istoto svince raneto na trici i pomija ke bidi 110 120 kg. Ziv zijan. Ama ako zborame za mesoto e togas idi ona bitnoto. Koj znae i razbira i si znae od kade da nabavi nikogas nema da zemi takvo meso posto vrska nema. Bukvalno smrdi za razlika od ova drugoto.
Imate probano selski jajca. Najverojatno ne, od kade ke najdite.
Imate probano krap uloven od Prespa? Isto povekjeto ne, od ribnik najcesto. E smrdel na tinja, ke smrdi, na so sakate da mirisa, na prolet.
Zborot mi e ne e se vo kolicinata tuku vo kvalitetot ali koj razbira razbira, koj brka pomodarstvo i saka da jadi svezi domati van sezona, em ke gi preplati ,em ke jadi sranje., za rakoj tumori i da ne zborame. Ama neeee, od cadot vi e od cigarite.
Od umot si patite, toa samo mozam da vi recam.
P.s si imam dobavuvac siguren koj svincinjata gi rani na stariot dobar nacin, odi na kvalitet namesto kolicina. Da kasnite od toa meso, djimirinki nema da znaete so jadite, ne ste naviknati da jadite takvo meso. Dopirni tocki nema so toa od prodavnica, ni vkus ni miris. Ama muabetot, znaes kolku kg izvadiv za kolku vreme. Ste izvadile gomna, ete toa ste napravile, ali ako vi se jadi gomna jadete. Mozi tamu kaj nekoj na zapad kade nema ni klima ni uslovi , a ni izbor , niti znae za podobro ke pomini toa gomno, ali od so maka tuka da go jadite toa, toa ne mi e jasno.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
852
Поени од реакции
2.311
Добро.
Прегледај го приврзокот 448599
Нека скратат на паразити во државна администрација.Нека скратат со перење пари преку тендери.30 години ја одраа државава од крадење разноразни партиски профитери ,субвенцииве биле проблем.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.901
Поени од реакции
6.473
Нека скратат на паразити во државна администрација.Нека скратат со перење пари преку тендери.30 години ја одраа државава од крадење разноразни партиски профитери ,субвенцииве биле проблем.
Функционери цицаат од буџетот.
Земјоделци цицаат од буџетот.
И едните, и другите, да можат уште повеќе, нема да одбијат.
И едните, и другите, знаат дека буџетот не е вреќа без дно...
Која е разликата?

Ако сакаш да употребиш "паразити", ќе треба да преформулираш....

Член од
30 октомври 2022
Мислења
852
Поени од реакции
2.311
Разликата е шо земјоделците од Прилепско и Битолско пример, земаат субвенции за тутун,садат огромни површини и имаат загарантиран откуп.Живеат добро имаат убави куки и сигурно државата има корист од извозот на тутун.Значи не се паразити туку стануваат од 3 сабаиле и одат на нива да го собираат тутунот.И така скоро цело лето.Имам роднини таму па знам.Има и љуге шо се занимааваат со одгледување овци.Исто така земаат субвенции,прават сирење продваат јагниња,значи допринесуваат за буџетот.Е сега има такви шо се склони на злоупотреба на парите.А од овие паразитиве по администрација кои лежат дома и земаат плати каков чар има државата?Како воопшто можиш да ги споредиш?Целата нивна работа е да дремат по штабови за време на избори.

Член од
15 јануари 2020
Мислења
963
Поени од реакции
3.178
@Mister No

Кочи малце запри се тресеш глупости на метар квадратен.
Се дрзна земјоделците да ги наречеш цицачи на буџетот.

Да ти објаснам конкретно за сточарство бидејќи за тоа одблиску знам доста работи апстрактни за тебе.

1. За сточарите да остварат право да добијат субвенција треба да предадат во македонско регистриран кланичен капацитет најмалку 50% јагниња од вкупниот број на регистрирани грла овци (сметајќи и машки и женски вкупен број).
Со тоа кланицата го коли и подготвува јагнето за директен извоз од државата во Италија/Грција/Србија/Хрватска најчесто.
2. За да сточарите остварат право на субвенција треба да плаќаат годишен износ на ПАШАРИНА на министерсвото за земјоделие за напасувањето на нивното стадо на државните ливади/полиња и низ шумите.
3. За да сточарите остварат право на субвенција треба најмалце два пати годишно да имаат ветеринарен преглед на секое грло овца земајќи примерок од крвта на секоја глава за државата да биде сигурна дека тоа стадо не произведува заболено месо/млеко/сирење.
4. За да сточарите остварат право на субвенција за млеко, мора истато да го предадат на регистрирана и сертифицирана млекара која на секој примерок од млекото ја проверува бактериолошката состојба на млекото.
5. Сточарите се должни здравствените придонеси да си ги уплаќаат самите.
6. Сточарите се должни пензиските придонеси да си ги уплаќаат самите.

7 и најважно. Сточарите при секоја продажба на јагне/млеко/сирење/урда во РЕГИСТРИРАНА кланица/млекара, парите ги добиваат на ТРС сметка притоа ОДАНОЧЕНИ СО ПЕРСОНАЛЕН данок од 10% исто како што ти плаќаш.

Земјоделците биле цицачи и ги трошеле твоите пари. Ооокеј.

Сите овие 7 ( а ги има и повеќе ) се ставки кои директно се слеваат во буџетот и го полнат.
Субвенциите се некаква помош за храна за стоката/гориво/алати/материјали/лекови/вакцини и слично трошоци кои им се неопходни за да го добијат крајниот производ.

Ова е само накратко пробав да ти ја доловам позадината за човек кој нива/овца/јагне/село/фарма очигледно видел само на телевизија.
Цицачи биле, хк пу

Заклучок: Сточарот е должен прво да ПРОИЗВЕДЕ здраво месо млеко за да следна година ги добие субвенциите.
*пс
И да ако сметаш дека така лесно и едноставно се цица буџетот, исполниги горниве услови и слободно стори го тоа и ти па уживај во цицањето на буџетот и капата на страна.

Последно уредено:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.163
Поени од реакции
52.252
Разликата е шо земјоделците од Прилепско и Битолско пример, земаат субвенции за тутун,садат огромни површини и имаат загарантиран откуп.Живеат добро имаат убави куки и сигурно државата има корист од извозот на тутун.Значи не се паразити туку стануваат од 3 сабаиле и одат на нива да го собираат тутунот.И така скоро цело лето.Имам роднини таму па знам.Има и љуге шо се занимааваат со одгледување овци.Исто така земаат субвенции,прават сирење продваат јагниња,значи допринесуваат за буџетот.Е сега има такви шо се склони на злоупотреба на парите.А од овие паразитиве по администрација кои лежат дома и земаат плати каков чар има државата?Како воопшто можиш да ги споредиш?Целата нивна работа е да дремат по штабови за време на избори.

Со еден од Дебреште зборев пред некое време и ми се жалеше многу на недостатокот на аргати
Младите генерации им испобегале по Швајцарија, каде што, според него ги умирале од работа за минимално подобри услови од дома а аргатите што доаѓале од Брод си ги качиле цените толку, што полека им ја носи целава работа до неодржливост.

Може и да подлажува и преувеличува малце, ама горе-доле сликата е таа во скоро сѐ.

Kajgana Shop

На врв Bottom