Здравството кај нас

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.413
Поени од реакции
7.798
Po poslednite moi patesestvija po bitolskata bolnica, imaat srekja sto nikoj ne zavrsi pod trkala, a ne pak bonbobjeri da im kupvam, viski i ne znam sto.
A od kade takva praksa, da gi pocastis so na primer 150 evra. Za toa sto si ja srabotija rabotata za sto zemaat plata. Ti site gi pocastuvas? Od komunalec ko ke ti go soberat gjubreto od pred kukja, trcas da gi pocastis, mu davas na sekoj po 50 evra, onaka da se pocastat?
Toj plockarot so ti go redel kupatiloto, pokraj cenata za koja ste se pazarele, onaka ke mu tupnis uste 500 evra vdjep oti gi naredil plockite. Na toj na salter vo banka so ti dava pari , i nego go pocastuvas? Prodavackata vo Kam so ti pokazala kade e tamu ne znam sto, isto ja pocastuvas?
Јас не реков колкав износ и дека е морално. Баш и потенцирав дека синот можел и да не даде, никому ништо, операцијата завршена.

Исто одобрувам насилно да се казнат вработените лично одговорни за твоите патешествија. Ако успешно си сработил, бујрум од душа ќе те почастам, ама ако не работиш по правилата, преку ред земаш, не внимаваш, е тогаш ќотек.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.340
Поени од реакции
24.007
Јас не реков колкав износ и дека е морално. Баш и потенцирав дека синот можел и да не даде, никому ништо, операцијата завршена.

Исто одобрувам насилно да се казнат вработените лично одговорни за твоите патешествија. Ако успешно си сработил, бујрум од душа ќе те почастам, ама ако не работиш по правилата, преку ред земаш, не внимаваш, е тогаш ќотек.
Od kade znaes deka bila zavrsena, mozi posle toa sleduvale uste nekolku drugi.
Konceptot da go pocastis mi e malce glup. I so castenje e toa 150 evra? Ajde neka go pocasti so edna kola ili stan ako ne pak. Gi citkav komentarite na fb, ovie od zdravstvo kao iznenadeni i navredeni. Golemite pari 150 evra. Za toa vo pritvor go odnesoja? Demek normalna rabota, ustanovena praksa, maskirana kako castenje.
Inaku bitolskata bolnica ete so cest na isklucoci ti e duvlo, bukvalno duvlo. Cistackata ke te ostavi vo lajna da lezis ako ne platis pod raka za carsav da ti smeni. Oko ne im trepnuva, a toa se najnizok esalon. Racunaj na gore so se desava.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.413
Поени од реакции
7.798
Od kade znaes deka bila zavrsena, mozi posle toa sleduvale uste nekolku drugi.
Konceptot da go pocastis mi e malce glup. I so castenje e toa 150 evra? Ajde neka go pocasti so edna kola ili stan ako ne pak. Gi citkav komentarite na fb, ovie od zdravstvo kao iznenadeni i navredeni. Golemite pari 150 evra. Za toa vo pritvor go odnesoja? Demek normalna rabota, ustanovena praksa, maskirana kako castenje.
Inaku bitolskata bolnica ete so cest na isklucoci ti e duvlo, bukvalno duvlo. Cistackata ke te ostavi vo lajna da lezis ako ne platis pod raka za carsav da ti smeni. Oko ne im trepnuva, a toa se najnizok esalon. Racunaj na gore so se desava.
Епа така пишува, завршена операцијата:
.... извршил интервенција – операција на жолчно ќесе врз пациентка, а потоа индиректно, преку сведок, побарал од синот на пациентката да му даде пари во износ од 150 евра за да се почастел за извршената работа.
Жолчно ќесе, колку што знам веќе е рутински и брзо си на нозе. Значи комотно можел да одбие да даде, операцијата успешна, пациентот во случајов жив. Ниту со нешто бил условен, ниту пациентот не добил соодветна грижа. Значи да повторам и да завршиме, доброволно штом е, операцијата е завршена, не гледам причина полиција да се меша.

За концептот дал е глуп или не, тоа напишав дека е ЛИЧЕН избор. Исто ко што во кафичи, кафани ги частат келнерите, а истите на зелен пазар се ценкаат за 10 денари или на каса чекаат кусур од 3 денари.

Тоа дека е дувло, не негирам и ти кажав дека лесно се средува, ама народ молчи со децении, јбг.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.141
Поени од реакции
11.758
Во истата болница одам пред X години пошто чекав од хернија да се оперирам, а пустото ме вклешти и остај и термин и сичкото шо имав за операција едноставно морав да одам.

Едно копиле таму не си ти за кај мене, за на ортопедија си. Зедовме се скаравме.

Море ајван, да ти ебам и дипломата и знаењето. Дијагностициран сум, термин имам за под нож - колегата твој ќе ме прај и имам болки на тоа место не можам да се исправам меѓу другото.

НЕ, за на ортопедија си, се испокаравме пепел се напрајвме.

Добро му викам, одам сега на ортопедија ама моментот кога ќе можам да се испрам на нозе ќе те најдам.

Сума сумарум и после ортопедија и после некој ден изминат со болки се враќам во истата болница, го најдов копилето и си доби по муцки.
Го замолив ако има мадиња да пријави во надлежни институции па да продолжам и по членови од неговата фамилија.

Мочко.

Со говеда само стапот.

Исто и во ургентно му имам влегвано мајагери во врата оти не сакаа да примат близок човек кој имаше напад и со кој дојдов, а истиот беше донесен со брза помош.

Да почекал, оти гужва било, а брза помош го носи. Шизици на батерии, па уште бел мантил ми облекол.

Мајагери во вратата и првиот шо го видов за врат го фатив, да видиш како го примија за преглед.

Во нормални држави и за ова моето се одговара и то дебело, ама во ненормални и при ненормални услови и „лекари“ само тоа е „лекот“.

Имаше пред еден куп години еден случај СК некаде на клиники каде еден од браќата испука доктор внозе пошто овој или нешто ебал на операција или не сакал да прими некого (не се сеќавам). Само така со стоката. Никако поинаку.

На другар, уште одамна, му зедоа 150еур под рака *(оваа цена уште Господ кога одеше по земја, можи има некои 15 години) за да му ја породат жената.
Кога ги праша зошто треба да плати?
Одговорот беше:
Ако не ти чини и ти е скапо оди кај Таше (во Плодност).

Плати и ја породија жената, арно живо и здраво му е детенцето.

Заради вакви срања се сели народ, не ради X други тривијални работи како пари и богатства.

Штета шо сами не си ги превоспитаваме туку им носиме виски, бомбоњери, ручеци ги частиме по кафани и ги крмиме за работи кои им се законска обврска и заради кои земаат плата.
Да не зборам тоа Хипократова заклетва...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.340
Поени од реакции
24.007
Епа така пишува, завршена операцијата:

Жолчно ќесе, колку што знам веќе е рутински и брзо си на нозе. Значи комотно можел да одбие да даде, операцијата успешна, пациентот во случајов жив. Ниту со нешто бил условен, ниту пациентот не добил соодветна грижа. Значи да повторам и да завршиме, доброволно штом е, операцијата е завршена, не гледам причина полиција да се меша.

За концептот дал е глуп или не, тоа напишав дека е ЛИЧЕН избор. Исто ко што во кафичи, кафани ги частат келнерите, а истите на зелен пазар се ценкаат за 10 денари или на каса чекаат кусур од 3 денари.

Тоа дека е дувло, не негирам и ти кажав дека лесно се средува, ама народ молчи со децении, јбг.
Ako bilo od castenje, dobrovolbo od kef, nemalo nikoj da prijavi neli :cautious:
So samoto toa sto opravduvate, go normalizirate castenjeto na doktorite ( i bilo koj koga sme kaj toa) gi naviknuvate deka taka treba, deka e sosem najnormalno i ocekuvano da dobijat paricna nagrada za zavrsena rabota za koja zemaat plata. I posle cacko vi e kriv.
Isto i so kelnerite, gi naviknavte deka treba da im ostavis baksia, uste malce vo cenata ke ti go presmetvat. Videle na film baksis se ostava na kelnerkata vo SAD, tamu procenti pa ajde ke bidime moderni. Tuka kelnerot zema plata, tamu baksisot im e plata, barem jas kolku sto znam. I ne, ne im ostavam baksis, ne deka nemam tuku deka nejkam. Ocekuvam od kelnerot da si ja zavrsi rabotata za koja e platen isto kako i sekoj drug.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.413
Поени од реакции
7.798
Ako bilo od castenje, dobrovolbo od kef, nemalo nikoj da prijavi neli :cautious:
So samoto toa sto opravduvate, go normalizirate castenjeto na doktorite ( i bilo koj koga sme kaj toa) gi naviknuvate deka taka treba, deka e sosem najnormalno i ocekuvano da dobijat paricna nagrada za zavrsena rabota za koja zemaat plata. I posle cacko vi e kriv.
Isto i so kelnerite, gi naviknavte deka treba da im ostavis baksia, uste malce vo cenata ke ti go presmetvat. Videle na film baksis se ostava na kelnerkata vo SAD, tamu procenti pa ajde ke bidime moderni. Tuka kelnerot zema plata, tamu baksisot im e plata, barem jas kolku sto znam. I ne, ne im ostavam baksis, ne deka nemam tuku deka nejkam. Ocekuvam od kelnerot da si ja zavrsi rabotata za koja e platen isto kako i sekoj drug.
Кажав, секој со својот карактер врска частењето и како го води памет, нема зашто да судам и мешам.

Секој може секого да пријави за што сака, а дали е исправно, дали нормално, дали нештото е казниво, тоа ќе се види понатака.

Врска тоа дека сме ги навикнувале докторите, ти оти ги частиш женските, така нели сите женски ги навикнуваш да бидат частени и ете сега сите жени ако не ги почастиш, несреќни.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.328
Поени од реакции
8.015

Tokmu zaradi takvi kako tebe se sluchuvaat vakvi sluchki.

Abe dali ti e jasno tebe zborot pochastish i kako se dava pochastuvanje?
Koga sam che gi izvadidh parite i che mu gi dadesh ili koga che morash da odnesish pari zatoa shto toj ti baral "Pochastuvanje".

Imav nekoj rodnina pred 35g praeshe nekoja sitna OP. Beshe prezadovolen od lekarot i otishol na Pazar kupi eden Misir, da Misir ogromen i mu go pdnesol na doktorot doma!
Doktorov go primil doma mu dal ruchek i na zaminuvanje mu rekol da si go zemi Misirot i da si go nosi doma.

E takvi bea vistinskite lekari vo toa vreme vo Prilep. A denes ? Betar od ovaj bitolchanecov ( sekako ima i chesni iskluchoci)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.413
Поени од реакции
7.798
Tokmu zaradi takvi kako tebe se sluchuvaat vakvi sluchki.
Какви случки ради мене се случуваат објасни?

Koga sam che gi izvadidh parite i che mu gi dadesh ili koga che morash da odnesish pari zatoa shto toj ti baral "Pochastuvanje".
Објасни каде е уцената, кажи што ќе се случело ако овој не ги дал 150те евра.
Не биди мисир.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.328
Поени од реакции
8.015
Какви случки ради мене се случуваат објасни?

Објасни каде е уцената, кажи што ќе се случело ако овој не ги дал 150те евра.
Не биди мисир.
Koj pichku materin mu baral na sinot na pacientot da mu odnesi pari?
Toa pochastuvanje e za tebe ili baranje mito?

I shto ako OP ja zavrshil? Koj veli deka ne trebaat ponatamoshni pregledi ili shto znam jas.
Nesum jas misir nego ti preispitaj se dali dokolku si bil vo dadenata situacija Nemlo da mu dajsh 150€.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.413
Поени од реакции
7.798
Koj pichku materin mu baral na sinot na pacientot da mu odnesi pari?
Toa pochastuvanje e za tebe ili baranje mito?
Се додека не објасниш каде е уцената, ако не ми ги дадеш 150евра, ништо од завршување работа, е частење. Операцијата успешна, пациент жив и здрав.

Koj veli deka ne trebaat ponatamoshni pregledi ili shto znam jas.
Nesum jas misir nego ti preispitaj se dali dokolku si bil vo dadenata situacija Nemlo da mu dajsh 150€.
Па нека каже тој што му ги дал, зашто ги дал, како бил приморан да ги даде, за која потреба.
Јас во иднина кога ќе дојде време за пораѓање или на гинекологија во државна или во Чаир ќе биде, тогаш без потрошени 500еур нема да сум за частење сестри, доктори. Нема што тебе тоа да ти смета.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.328
Поени од реакции
8.015
Се додека не објасниш каде е уцената, ако не ми ги дадеш 150евра, ништо од завршување работа, е частење. Операцијата успешна, пациент жив и здрав.

Па нека каже тој што му ги дал, зашто ги дал, како бил приморан да ги даде, за која потреба.
Јас во иднина кога ќе дојде време за пораѓање или на гинекологија во државна или во Чаир ќе биде, тогаш без потрошени 500еур нема да сум за частење сестри, доктори. Нема што тебе тоа да ти смета.
Ti osnovnoto ne sakash da go razberish!
Nema shto toj lekarot da BARA pari!
Samoto baranj e kriminal.

Imashe sega skoro dvajcha Policajci bea fateni na kamera i tie barale "pochastuvanje" oti bile mnogu ljubezni i dobri i nemalo da go kaznat tipot.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.413
Поени од реакции
7.798
Ti osnovnoto ne sakash da go razberish!
Nema shto toj lekarot da BARA pari!
Samoto baranj e kriminal.

Imashe sega skoro dvajcha Policajci bea fateni na kamera i tie barale "pochastuvanje" oti bile mnogu ljubezni i dobri i nemalo da go kaznat tipot.
Може посредникот што бил сакал да се офајди. Со овие информации сега што се, нема уцена, нема мито.
Нека каже тој зашто ги дал парите, го уцениле ли со нешто, што ќе се случело ако не ги дал парите.
Барање не може да биде криминал, ако не си условен со нешто.
Може побарал 150 евра на заем, или имал мака, па да помогне, утре на суд ако нема издржано објаснување зашто ги дал, толку од вината.
Зашто не ја користиш истата логика што ја користеше за кај Палчо случајот....

"немало да го казнат".
Тука веќе имаш основ, мотив, уцена. Не мешај баби и жаби.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.328
Поени од реакции
8.015
Може посредникот што бил сакал да се офајди. Со овие информации сега што се, нема уцена, нема мито.
Нека каже тој зашто ги дал парите, го уцениле ли со нешто, што ќе се случело ако не ги дал парите.
Барање не може да биде криминал, ако не си условен со нешто.
Може побарал 150 евра на заем, или имал мака, па да помогне, утре на суд ако нема издржано објаснување зашто ги дал, толку од вината.
Зашто не ја користиш истата логика што ја користеше за кај Палчо случајот....

"немало да го казнат".
Тука веќе имаш основ, мотив, уцена. Не мешај баби и жаби.
Vidi majkata!
Abe epten pameten si bil!
Ovde imalo osnov a kaj doktorot nemalo osnov!
Taka od dosada poshol sinot od pacientot v policija i ovie taka od zaebancija mu dale 3x50€ markirani i go sledele nastanot za ti da mi objasnuvash deka nemalo vina.

Ne se praj na udren koga znajsh i samiot deka pola lekari vo mk se isti!

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.413
Поени од реакции
7.798
Vidi majkata!
Abe epten pameten si bil!
Ovde imalo osnov a kaj doktorot nemalo osnov!
Taka od dosada poshol sinot od pacientot v policija i ovie taka od zaebancija mu dale 3x50€ markirani i go sledele nastanot za ti da mi objasnuvash deka nemalo vina.

Ne se praj na udren koga znajsh i samiot deka pola lekari vo mk se isti!
А ти двојни аршини.
Може сакал да го намести докторот, може посредникот нешто е вмешан, може синот нема 2гр мозок, може докторот да каже ми требаа парите, со ништо не го уценив итн итн. Све е во игра во овој случај, ама ете ти одма го обвини, додека за Палчо бараш цврсти докази (како и што треба).

Член од
4 октомври 2019
Мислења
577
Поени од реакции
1.177
Cel muabet na ovaa tema moze da se svede deka del od makedonskite doktori go imaat makedonskiot obicen mentalitet.....
Zasto mene da me smarat stari babi koga mozam da zaklucam ambulanta ili da bidam nedostapen, zasto da ne zemam pari koga cel sistem e 100 % pod korupcija....zasto da ne izlazam nekoj da kupi apcinja privatno - Dogovor so apteki... da ne zboruvam za ocila sigurno e negova optikata 100%...da bides doktor treba da imas malki razlicen od makedonskiot mentalitet da ne se zamaras da sedis na kafe kako administracija, ne sakas obvrski.... a del od doktorite go imaat toa zimaat visoka plata a gi imaat ovie karakteristiki...

Mene mi imat napeaveno operacija na koleno vo Sistina kade posle nekolku godini kaj drugi ortopedi nasi i stranski site mi rekoa deka ne trebalo operacija samo ti napravile pogolem problem..... se e gnilo....

Kajgana Shop

На врв Bottom