Здравството кај нас

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.388
Поени од реакции
9.297
Јас пред две год лежев на болница и во 6 сабајле ме буди сестра да ме провери, да примам таму што примав терапија за брохопнеумонија и ми вика извини ама да не имаш топломер. И оној вицот сега да не треба и доктор да си донесам..
Така да и ова ништо чудно и да е вистина.
За да лежиш во болница со бронхопнеумонија треба да си ептен со многу хронични бољештиње и така тро постара со слаб имунитет. :cautious:

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.896
Поени од реакции
20.573
Одбива, цитирам "вие докторите сте учеле но треба и нас да не слушате што ви кажуваме, секој пациент најдобро си се познава себе си па така јас најдобро си знам што ми е проблемот".

Едит: Вакви ќе ти дојдат и ќе ти речат ме болеше главата вчера, сакам да ми закажеш магнет.

Оти не и пишале да го брцне у анус, така одма се активира. :D

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.676
Поени од реакции
10.081
За да лежиш во болница со бронхопнеумонија треба да си ептен со многу хронични бољештиње и така тро постара со слаб имунитет. :cautious:
Ни тоа ни тоа сум, тројца лежевме па фатив и јас, не видов потреба да потенцирам кој како, поентата беше дека мене ми бараа топломер. Немам фала богу никакви бољештини, здрава ко дрен.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.388
Поени од реакции
9.297
Ни тоа ни тоа сум, тројца лежевме па фатив и јас, не видов потреба да потенцирам кој како, поентата беше дека мене ми бараа топломер. Немам фала богу никакви бољештини, здрава ко дрен.
Не знам зашто примале здрави пациенти кога болните умираат по ходници.
FmaE8P1XgAQoFeq.jpeg

Ова се критериумите за примање во болница со пневмонија

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.787
Поени од реакции
10.750
Trebalo da i pishish deka prvo treba da stavi Baterija! Najdobro od Daljinskoto ot Televizorot da ja izvadi, demek za edno merenje da ne praj troshok!
Не знам зошто не верувате дека има луѓе, посебно па младиве деца, кои немаат појма како се употребува живин топломер...ама затоа со дигитален и безконтактен баратаат.
Не е ништо за смеење работата.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.777
Поени од реакции
8.591
Не знам зошто не верувате дека има луѓе, посебно па младиве деца, кои немаат појма како се употребува живин топломер...ама затоа со дигитален и безконтактен баратаат.
Abe na deneshnicava so vakvo pravdanje izleguvash?
Abe toa kravata e ca.30G. znachi pred 20-25 godini bila dete so razbiranje i sigurno imala grip ili nekoj od nezinite i gledala shto pravele so toplomerot!
Za ovaa pomaga samo nekoj da i pokloni Jazhe i da se obesi samata!
A pa koga che mi tekni do kade e svetov so internetov ishto se mozhi da se najdi i vidi jeza me fajcha od komentarov tvoj!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.388
Поени од реакции
9.297
Одбива, цитирам "вие докторите сте учеле но треба и нас да не слушате што ви кажуваме, секој пациент најдобро си се познава себе си па така јас најдобро си знам што ми е проблемот".

Едит: Вакви ќе ти дојдат и ќе ти речат ме болеше главата вчера, сакам да ми закажеш магнет.

Трендо ти го земал ова (y) :pos:

Член од
13 април 2021
Мислења
3.689
Поени од реакции
12.060
Не бе Кадаиф каква комуникација, едноставно сакаат по нивно и крај, они читале на женски домаќински муабети како треба, ти треба само печат да ставиш на нивните заблуди и тоа е тоа.

Еве друг пример, жена во педесетти години со наод на бели дробови (визинг) и сува кашлица минимум еден месец со различен интензитет, нема никакви други симптоми (температура, треска, болка итн), пуши три кутии цигари на ден, лабораторија добра, РТГ добро, брисови добри. Пола саат и се кажува дека проблемот и е хроничен а не е од инфективна природа и што ти вика она? Дај ми панцеф. Пак убедување, натегање, објаснување дека џабе ќе се труе и на крај - дај ми панцеф. Помина цел месец пиејќи цефиксим, азитромицин и на крај се боцкаше со линкомицин. На крајот се уште имаше наод иако послаб.

Е сеа тука ќе се рече па зошто некој ја трпел. Епа тука доаѓа до израз ретардираноста на приватизацијата на примарниот столб, доколку општиот лекар не зависи од пациентите (капитација) тогаш ќе и беше речено ако сакаш еве ти упат до пулмолог да ти се реши проблемот ако не чао пријатно лечи се кај бајачки. Арно ама во оваа ситуација ако и го кажеш тоа, истиот момент ќе си го земе нејзиниот картон како и на маж и, свекорот, свекрвата и двете деца и ти ќе останеш минус 1000 денари месечно плус што е веројатно да шири лош глас како тоа ти не си сакал да ја лечиш и си бил лош доктор што ќе одвраќа луѓе да дојдат кај тебе.

Резултат е непотребно испиени (силни) антибиотици, потрошено време на докторот и сестрата, потрошени пари од фонд те народни пари што се купувале на рецепт лековите (не дај Боже нешто приватно да се купи, ќе нема после пари за фризер и нокти) а проблемот си останува што во иднина ќе прави дополнителни проблеми на нејзе како и трошоци на здравствениот систем.
Скроз некултурни луѓе постојат. Ти од осум сабајле си работел без престан до еден часот, една пауза не си направил, кафето успат испиено, ама гладен си веќе цревата ти кркорат и си одиш во кујната со надеж дека ќе имаш пет минути онака на раат да ставиш некој залак во стомак….и тогаш ти доаѓа некоја од групата на ждм и ти влева у кујната и те гледа сега дека ти е полна устата и ти вика “Докторка ај види ги резултатите”, и ти викаш само “Ама јадам…” и она те гледа и или не те сфаќа или се прави на три ипол и ти вика “ама само да ги видиш резултатите…”.

И најсилно оружје, “докторка ти не разбираш, јас си го знам детето, јас сум мајка, нему само од инјекции му поминува”… мајката 22 годишна, на 6 годишно дете и се ти е јасно, а детето сирото изрешетено од инјекции… па тешко му било да прозборе, имало заостанување во развојот и сл.

Член од
12 март 2009
Мислења
21.329
Поени од реакции
17.514
На времето на еден доктор во амбулантата во Охис му се јавил мањак топлпмер ...ѝспадна едно нусе од селата го држело 3 дена под мишка ( и дома), па и се укочила раката ....затоа подобро орално или анално ( ама да не се комбинира со истиот топломер :D )

Член од
28 ноември 2022
Мислења
585
Поени од реакции
1.098
Dezurstvo
Se javuva pacient ,,vo urgenten centar,, po 2 nedelna ,,golgota,,.

1/ Se javil kaj ,,maticen lekar,, so bolka i otok vo podkolenica. Lekarot izdava upat so termin za na kozno ,,duri posle edna nedela,, od izvrsen pregled. Somnevanje: mozen ubod od insekt, daden sovet za doma ,,do termin,, , lokalno ,,obloki od borna kiselina,,.

2/ Na pacientot ,,mu se zgolemuva otokot,, lokalno ,,pomodruva,, i bolkite ,,rastat,,.
Istiot ,,se upatuva,, vo urgenten centar na klinika. RTG naod ureden, go ,,isprakaat doma,, da ceka termin.

3/ Se javuva pacientot na zakazan termin, doktorot ,,ne e na rabota,, zamena nema.

4/ Se javuva povtorno kaj maticen lekar, istiot ,,odbiva da izdade prioritet,,. Zakazan termin za po 5 dena.

5/ Pacientot se javuva vo privatna klinika na dezurstvo. Imame prakticno ,,otvorena rana,, , izrazen iscedok, pola podkolenica modra. Gledame na dopler ,,losho,, , na eho strano telo ,,koe raboti,,.
Vrsime priem, izrsuvame ,,blaga intervencija,, t.e. otvarame //chistime//, mikrobioloski rezultati pokazuvaat prisustvo na Rickettsia. Go lekuvame pacientot ,,antibiotski,,. Krlez ,,vlegol sose glava,,.

Albancite ,,go vodat zdravstvoto,,. Ministerot ,,ke gi vratel izbeganite,, doktori. Mhm.
Tolku e.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.388
Поени од реакции
9.297
Dezurstvo
Se javuva pacient ,,vo urgenten centar,, po 2 nedelna ,,golgota,,.

1/ Se javil kaj ,,maticen lekar,, so bolka i otok vo podkolenica. Lekarot izdava upat so termin za na kozno ,,duri posle edna nedela,, od izvrsen pregled. Somnevanje: mozen ubod od insekt, daden sovet za doma ,,do termin,, , lokalno ,,obloki od borna kiselina,,.

2/ Na pacientot ,,mu se zgolemuva otokot,, lokalno ,,pomodruva,, i bolkite ,,rastat,,.
Istiot ,,se upatuva,, vo urgenten centar na klinika. RTG naod ureden, go ,,isprakaat doma,, da ceka termin.

3/ Se javuva pacientot na zakazan termin, doktorot ,,ne e na rabota,, zamena nema.

4/ Se javuva povtorno kaj maticen lekar, istiot ,,odbiva da izdade prioritet,,. Zakazan termin za po 5 dena.

5/ Pacientot se javuva vo privatna klinika na dezurstvo. Imame prakticno ,,otvorena rana,, , izrazen iscedok, pola podkolenica modra. Gledame na dopler ,,losho,, , na eho strano telo ,,koe raboti,,.
Vrsime priem, izrsuvame ,,blaga intervencija,, t.e. otvarame //chistime//, mikrobioloski rezultati pokazuvaat prisustvo na Rickettsia. Go lekuvame pacientot ,,antibiotski,,. Krlez ,,vlegol sose glava,,.

Albancite ,,go vodat zdravstvoto,,. Ministerot ,,ke gi vratel izbeganite,, doktori. Mhm.
Tolku e.
Еден од безброј примерите дека не постои државна здравствена заштита. Кога државното здравство не е во состојба да им пружи помош, зошто не им ги покрива трошоците на пациентите во приватните здравствени установи. Зошто народот плаќа здравствено осигурување?

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.135
Поени од реакции
589
Еден од безброј примерите дека не постои државна здравствена заштита. Кога државното здравство не е во состојба да им пружи помош, зошто не им ги покрива трошоците на пациентите во приватните здравствени установи. Зошто народот плаќа здравствено осигурување?
Добро прашање, а и тоа што оди на рецепта се само основни лекови а понекогаш и тоа го нема па мора замената да се земе приватно а и да го има во многу случаи можеби фондот покрива само некој процент што некогаш и не е баш значаен.
А за итни интервенции и посериозни работи мора све приватно.

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.297
Поени од реакции
38.414
...земите ги во предвид колку се платите на тие што пружат здравствена услуга во приватно здравство, а со тоа и колку пари ќе биде здравствената услуга за да истите тие ја добијат таа плата, богами конкурентна со ЕУ платите, па од каде пари да фондот го покрие тоа според средствата што му се одбива од пациентот за здравствена заштита што има балканска плата?

...секоја чест за здравствените услуги во приватното здравство, ама никој од нив не кажува секој месец колку земаат плата, за разлика од колегите во државното здравство или од самото искуство кога ќе спореди од кога самите ќе се префрлат од приватно во државно што бенифит имаат поготово во платата која е најважна, треба унифицираност на платите, оти пациентот е ист, ама совеста е различна токму од разликата во платите на ист профил на здравствени работници.

...колку има примери и обратно, кога пациенти ќе бидат ,,исцедени,, финасиски во приватно здравство и со сомнителни здравствени услуги, така да причина за ваков хаос во здравството е поради партиско менаџирање на здравството и образованието,

...од недоучени и со купени дипломи и поставени неспособни потомци кои според професија и титули со функции ги наследиле родителите како медицински кадар, но интелектуално ниво многу ниско ниво, едукацијата, знаењето и талентот со непотизам не се добива напредок и не дава задоволувачки резултати, а најмалку со егото дека се со наследно лекарско педигре засилено со партиска книшка.

...а сето тоа влече несовесност, без некој да одговара, а не пак да биде казнет или да му зависи одземањето на лиценца за работа, ете затоа све е розево и неодговорно, идеални безгрешни здравствени услуги, а и од ракав давани непроверени дипломи фалсификати колку сакаш без да одговара никој во образованието, а Лекарска комора со поставени де едни де други партиски поставени челници никогаш нема да ја има вистинската функција и одговорност.

...и што ако Систина е врв на приватното здравство кога нема една инфузија Хипоглусал да даде на дете, па колку да бидат богати родители на тоа дете и да го платат тоа приватно, со зборови ќе лечат ли?

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.388
Поени од реакции
9.297
...земите ги во предвид колку се платите на тие што пружат здравствена услуга во приватно здравство, а со тоа и колку пари ќе биде здравствената услуга за да истите тие ја добијат таа плата, богами конкурентна со ЕУ платите, па од каде пари да фондот го покрие тоа според средствата што му се одбива од пациентот за здравствена заштита што има балканска плата?

...секоја чест за здравствените услуги во приватното здравство, ама никој од нив не кажува секој месец колку земаат плата, за разлика од колегите во државното здравство или од самото искуство кога ќе спореди од кога самите ќе се префрлат од приватно во државно што бенифит имаат поготово во платата која е најважна, треба унифицираност на платите, оти пациентот е ист, ама совеста е различна токму од разликата во платите на ист профил на здравствени работници.

...колку има примери и обратно, кога пациенти ќе бидат ,,исцедени,, финасиски во приватно здравство и сомнителни здравствени услуги, така да причина за ваков хаос во здравството е поради партиско менаџирање на здравството и образованието,

...од недоучени и со купени дипломи и поставени неспособни потомци кои според професија и титули со функции ги наследиле родителите како медицински кадар, но интелектуално ниво многу ниско ниво, едукацијата, знаењето и талентот со непотизам не се добива и не дава такви резултати, а најмалку со егото дека се со наследно лекарско педигре засилено со партиска книшка.
...а сето тоа влече несовесност, без некој да одговара, а не пак да биде казнет или да му зависи одземањето на лиценца за работа, ете затоа све е розево и неодговорно, идеални безгрешни здравствени услуги, а и од ракав давани непроверени дипломи фалсификати колку сакаш без да одговара никој во образованието, а Лекарска комора со поставени де едни де други партиски поставени челници никогаш нема да ја има вистинската функција и одговорност.

...и што ако Систина е врв на приватното здравство кога нема една инфузија Хипоглусал да даде на дете, па колку да бидат богати родители на тоа дете и да го платат тоа приватно, со зборови ќе лечат ли?
Приватните болници постојат само заради тоа што државните не работат и практично не постојат!

Доколку постои можност да се добие здравствена услуга во државното здравство, никој не е будала да штеди 20 години и мизерува за да добие еден стент на пример! А биди сигурна дека нема да му треба само еден него повеќе.

Што нуди државното здравство?
Каде се ургентните одделенија во т.н. болници? Еве јас не знам каде е приемното ургентно одделение на мајка тереза, клиника за токсикологија ја користат како паркинг станица. Што треба поише муабет?

Во другите градови буквално нема ургентно одделение туку нешто како налик селски лекар во комунизмот кој или препишува серапептазе или праќа за Скопје, па потоа комбето не ни знае каде да се паркира поради немањето јасна насока кое е ургентен центар и каде треба да оди.

И после министри, експерти, псевдо стручњаци се ораат паметни на телевизија.

Kajgana Shop

На врв Bottom