Здравството кај нас

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
Сме прочитале и тука, а и лично сме виделе повеќе и разни ситуации во нашето здравство, па да видиме кој колку е задоволен од истото. Не има од повеќе земји, па така ќе видиме колку сме добри или лоши во тоа поле според тоа кој повеќе ќе се жали или фали.:kajg:
Тие што не се задволни може да си дадат свое мислење што треба да се смени според нив за да све профункционира како што треба, за наше општо добро.
 

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Pred edno 5-6 meseca,baba mi imase nesto kako udar,skor se izgubi,sam ja krenav vo race so taksi,do ambulanta zemv uput za drzavna bolnica,pak na race vo taksi i u bolnica,stigame tamu i so toj taksistot vlegovme kaj doktorite da bareme pomos deka itno,i oni ni vikaat pobarajte ako ima tuka negde kolicka ako donesete go pacientot ako ne pobarajte si vo nekoj drug oddel,aj bidna so bidna se snajdovme ja nositme i posle mi vikaat treba da ide na snimanje na mozokot,i povtorno nikoj ne dojde so mene,stigna i majka mi nekako,ni bese receno najdete si nosilka i idete na snimanje,sme se utepale od molenje od vrata na vrata konecno posle 20min dobivme nosilka i samo setame niz klinicki centar,molejki kogo sretneme da ni objasni kade da odime....mislam deka ne treba da objasnuvam ponatamu za azurnosta na nasite doktori,fala mu na GOSPOD se dobro se zavrsi
 
Член од
1 мај 2006
Мислења
371
Поени од реакции
2
Konkretno za zdravstvoto vo Bitola ke iskomentiram deka e katastrofa luge ne znajte sto sedesava pa ova go nema vo pleminjata vo Afrika. Zena odi na porogaj, puknat vodenjak i se i tie mu velat ne mozi da te porodime oti ne nosis 15 rala narakvici. A na vratata na bolnicata pisuva pred porogaj sekoj da si nosi 15 rala narakvici. Abe da neznaj coek so da praj dali da se smej ili da placi :lud:
 
Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
44
zdravstvoto kaj nas ne e katastrofa tuku nema zbor so koj bi mozela da go opisam,se raboti po metodi od pred 50god a i aparaturata e od prilika od istiot vremenski period,personalot ne se dousovrsuva so seminari,praksi itn,site se krajno neljubezni i drski,neprofesionalni(okej isklucoci ima od se), i ne daj boze kaj nas da treba na lekar da se ide.
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Чекајте малку сега...Ние Здравство и немаме,освен ако зборуваме за ПРИВАТНОТО.
А тоа е Бога ми,и добро организирано,и стручно и професионално,и опремено со апаратура,техника.Персоналот е крајно професионален,љубезен и ефикасен. Сето тоа изволте да платите на крај,ако имате!
Ако не,марш во некоја импровизирана амбуланта,која била времено решение после земјотресот,ама ете останала да стои,па кај да е, ќе ви падне на глава.А можда и ќе преживеете,не се знае!

Се сложувам: НЕ ДАЈ БОЖЕ,ДА ИМА ДЕНЕС ЧОВЕК ПОТРЕБА ОД ЛЕКАР!

ЧУВАЈТЕ СИ ГО ЗДРАВЈЕТО САМИ,НЕМАМЕ ЗДРАВСТВО ПОВЕЌЕ!!!
 

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Катастрофа...одам јас на лекар во Клинички центар, за да се снимам, и чека една жена пред мене и доаѓа на ред и и вика на докторката:извенете немам картончиња затоа што од заводот за вработување уште не ми пратиле,итно ми е може ли да се снимам, докторката и вика, не може, по што женава најфино и најкултурно уште еднаш ја замоли, на тоа докторката немата поима како изреагира се нсамо што и се утепа од дерење, туку и ја фрли книшката доле на под. Со вакви докотори или лекари сеедно, не можеме да градиме добро здравство. Само те гледаат дали во рака носиш нешто или не...и остај тоа повеќе имаат одколклу што работат...па после бараат поголеми плати.СРАМ ДА ИМ Е!!!
 

JeCILaDy

Move Away
Член од
18 април 2006
Мислења
2.350
Поени од реакции
22
Пред 1 месец, ме болеше увото. То беше страшна болка...Во текот на денот, болката се смири. Ноќта, околу 1 часот, пак почна да ме боли, не можев да издржам. Ја разбудив мајка ми и ме однесе во градската болница. Побаравме на рецепција дежурен доктор, одвај со врски не упатија кај еден доктор, кој го разбудија од спиење. Беше бесен како рис, му се развика на мајка ми, безволно ми го прегледа увцето, ми напиша еден рецепт набрзина и си замина, ни да дај некои инструкции ни ништо..Ете еден пример за какво е здравството кај нас. А во приватните амбуланти има грижа, само, нормално дека ќе си платиш дебело...
 

MoNa`

Do you believe in perfection ?
Член од
18 април 2006
Мислења
1.702
Поени од реакции
6
Pred dva tri dena bash beshe trebase da odam na operacija za okoto nesto..premnogu mi bese strav prvenstveno zaradi bolnicata zaradi toa sto znam kakvi se nasite doktori i bolnicata..uste od samata vrata mi se losi ko ke ja vidam bolnicata:) I uste na krajot koga zavrsi operacijata na majka mi mu se zalea nesto vaka taka..so ima da se zalat tie?
 

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
za zal ocigledno deka sepak vazi onaa "pogovorkata" So pari Zdravjeto SE kupuva!!!
 

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
За македонското здравство не ми се разговара.
Можам само да дадам примери од белгиското.
Неколку пати сме имале потреба од лекар/болница и до сега сме презадоволни и од услугата, и од плаќањето и од се. Пациентите се буквално гледани како доктори. Доколку не се здравствено осигуран...маме ќе ти се расплаче додека платиш за се, ама 95% од луѓето се осигурени а и 99% од приватните болници работат со здравственото осигурување, така да здравството им е релативно евтино а мноооогу добро.
 

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
kLiNkA напиша:
za zal ocigledno deka sepak vazi onaa "pogovorkata" So pari Zdravjeto SE kupuva!!!
Чукни во дрво и поплукај си во пазувите викаат старите...да не ти притреба доктор. Инаку не е за се така. За рутински прегледи и рутински операции - ДА. Ама има милион примери кои со стотици илјади евра на сметка, губеле драги личности.
 
Член од
6 мај 2006
Мислења
1.890
Поени од реакции
4
КАТАСТРОФА , еве една случка од лично искуство
еднаш имав температура 40 едвај прешивеав што се вика и идам на лекар со мајка ми и ме путија другите пациенти зш видоа дека е хитно, арно ама на госпоѓата внатре која ја носи титулата ''доктор'' и се пушеше цигара и и се пиеше кафе и ме остави во чекална да чекам 15 минути. добро е татко ми што не беше зш мислам ќе беше густо

е сега имам уште да пишувам за ''добрите услуги'' во здравството али ќе се исфрустрирам дури и во моментов ми се крена адреналин и притисок . катастрофа
 

Нате

УџУџУ
Член од
7 јуни 2006
Мислења
159
Поени од реакции
0
Пред една година имав алергија. Отидов на кожно. Гсподинот доктор ме прегледа од 6 метри . Дури и ме праша што ми е тоа по телото, откако му одговорив ми се развика да не му кажувам што е зошто он бил стручен за тоа. Не откри што ми е алергијата, ама затоа ми даде листа што смеам а што несмеам да јадам. Листата со дозволените јадења беше празна.
 

marga_k

HONEY
Член од
6 март 2006
Мислења
347
Поени од реакции
5
Neinformirani pacienti-Gradska bolnica ne e za usi.Toa e hirurgija .Se odi prvo vo dezurni ambulanti pa tie ke ve upatat ako vie ne znaete,za hitni slucai zavisi konkretno za sto se raboti, na pr. za uvo na klin.za uvo nos i grlo ,za pijani i drogirani na toksikologija,za alergii na alergologija,za viskoka temperatura vo infektivno.Ne se bara pomos na nesoodvetno mesto kako na pr.prosto kazano ,da te boli zab a da odis na ocno!A vo hirurgija se odi nedajboze za slepo crevo,soobrakajki,skrsenici...za operativni intervencii.Doktorot od gradska ne trebalo da vi napise nitu recept ,bidejki toj e nesoodveten doktor za uvo ili trebalo da bide soobrakaec i da bi objasni od kade treba da pocnete(od dez.ambulanta )ako ne znaete sto znaci hirurgija.Za zal ,mnogu luge se neinformirani,pa se lutat a neznaat zosto se lutat na nekoj sto nemoze da im pruzi pomos.
 
Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
МАКЕДОНСКОТО ЗДРАВСТВО ПРЕТПОСЛЕДНО ВО ЕВРОПА
Само здравствениот систем во Летонија е полош од македонскиот.
Шведска организација за анализа и информации за здравствената заштита ја рангираше Македонија претпоследна според здравствените услуги меѓу 27 земји членки на ЕУ, Швајцарија и Норвешка како и Хрватска како земја кандидат. Од шест анализирани области со 33 индикатори, 12 воопшто не биле опфатени во делот за Македонија и во тој поглед и самата организација наведува дека резултатот за Македонија можеби е потценет.
Македонија е на последно место според средствата кои се издвојуваат во здравството по глава на жител. Министерот за здравство вели дека ако гледаме реално извештајот не е лош бидејќи не може да претендираме дека имаме подобро здравство од, на пример, британското. Сепак, имало области каде сме подобри од неколку европски земји.

- Според правата на пациентите сме подобри од Португалија, Романија, Шпанија, а листите на чекање во Македонија се помали од словенските - вели Бујар Османи.

Османи е оптимист дека догодина кога ќе биде направен повторно ваков извештај, а Македонија сигурно ќе биде рангирана повисоко бидејќи ќе бидат вклучени сите индикатори. Иако министерот, барем засега има и авантуристичка желба.

- Се споредуваме со земји членки на ЕУ кои имаат најдобри здравствени системи во светски рамки. Но никогаш нема да бидам задоволен се додека Македонија не биде прва - вели Османи.

Според овој извештај најдобар здравствен систем има Холандија, а Македонија и Хрватска за прв пат учествуваат во овој извештај.
http://www.kajgana.com/statija_4004.html
 

Kajgana Shop

На врв Bottom