За што преговараме - за името, за референцата или за идентитетот?

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Ама кај кодот на земјата имаме фуснота (1) нема МК . Кои се па они код на држава да одредуваат?
За тоа се во право од ЕУ. Владата на БЦ и Киро се обврзаа дека Македонија ќе го смени името :toe: т.е. ќе се дефинира името:toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Реалноста е таа,штом еднаш ја снема Македонија од Европската Комисија,таа тешко ќе се врати во таква форма.Значи останува дискутабилно дали народот во оваа земја сеуште може да биде залажуван од некого дека членството во ЕУ е можно и со уставно име?:toe:

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Реалноста е таа,штом еднаш ја снема Македонија од Европската Комисија,таа тешко ќе се врати во таква форма.Значи останува дискутабилно дали народот во оваа земја сеуште може да биде залажуван од некого дека членството во ЕУ е можно и со уставно име?:toe:
КОГА ГРЦИЈА НЕМА ДА ИМА ПРАВО НА ВЕТО ВО ЕУ, ШТО И ЌЕ СТАНЕ ВО ДОГЛЕДНО ВРЕМЕ, ЌЕ ВЛЕЗЕМЕ И НИЕ ВО ЕУ И ЌЕ БИДЕМЕ МАКЕДОНЦИ...

уште ли гласаш за СДСМ:pos2:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Bituse, dete golomese, nepara of topik zafakjas, a?!

R

RAYTHEON23

Гостин
nisto..definitivno od nebo e jasna ovaa politika na grcite,edno sto NIVNIOT identitet e zagrozen a vtorata pricina e bukureskiot dogoovor kako i egzodusot vrz makedoncite-a ako nema makedonci-T.E ako svitkame kicma,ondak togas nemalo ni egzodus sto znaci deka taka samite ke se utneme-deneska grcija gubi osnova...ili kako sto veli jon sej grcija ja prisvojuva antickata makedonska istorija kako bi imala osnov da opstoi kako takva:toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
КОГА ГРЦИЈА НЕМА ДА ИМА ПРАВО НА ВЕТО ВО ЕУ, ШТО И ЌЕ СТАНЕ ВО ДОГЛЕДНО ВРЕМЕ, ЌЕ ВЛЕЗЕМЕ И НИЕ ВО ЕУ И ЌЕ БИДЕМЕ МАКЕДОНЦИ...

уште ли гласаш за СДСМ:pos2:
Грција никогаш не ни ставила вето колку за информација,а не мислела ни да стави некому.Таа само кандисува одредени земји да го споделат нејзиното мислење.Таков беше примерот во Букурешт,таков ќе биде примерот сега во Стразбур со НАТО,од каде ќе добиеме декларирана согласност за прием во алијансата,веднаш одкако ќе го смениме името ама малку извртено за да не биде толку уценувачки па од “смена“ ќе се преиначи во изнаоѓање прифатливо решение,што за светот изгледа разумно но за директно засегнатите НИЕ изгледа застрашувачки невозможно ни по 100 години доколку останеме на овој свет.Истиот пример ќе биде и по изгласувањето на Лисабонскиот договор.
П.С.:-Инаку во животот никогаш не сум гласал за СДСМ.:toe:

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
ako znae nekoj vo drzavava za sto pregovarama .....i dali voopsto pregovarame ili samo ideme na blefiranje a gejcite imat rojal fles ,ne deka se podobri igraci nego koj e kurpije.....:) vo delenjevo.....a be.... fold.... be idioti ,koga togas na kurpijeto....:) ce mu se primoca

Член од
16 февруари 2009
Мислења
18
Поени од реакции
1
Преговараме колку ете да не се откажеме од преговорите,а не да најдиме решение оти се плашиме одисходот оти како и да се вртиме ,назад ни е:toe:.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Првиот чекор..

Ме мачат прокоби, крвави играрии на векот

Ни потопи ни суши не ќе ме слезат од височини

Не смрт без слобода, Не без Македонија

Та кој ми ја краде земјата и во очи ми ја фрла

Та кој ми го погани морето ѕвезди крвави ќе му потопам

Овде и тревка се бори за сонце и за слобода

Овде и семето јачка во земјина утроба

Крени се море градобран биди

пред налет на стрели Сараценски

Смрт или слобода и за Бога стравотна одлука е

а камо ли за овој народ унесреќен

Ако умрам и не стигнам да ве опоменам

Во природата и надвор од неа

се што допрев и помилував ќе загрми

А ако сите вас не ве збрав на покрив на слободата

и ако во себе не ја допрочитав вашата душа

се плашам да не ве измамат оти има ЛАЖНО СОНЦЕ

и рана пролет среде зима тешка

та така да ги измами на видело

вљубениците во слободата а потоа на нишан да ги земе

ете од тоа нам ни СТРАДААТ поколенијата

Македонијо..кога ќе те помакедончиме!!!??

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Преговараме за името оти сме присилени да разговараме,на почеток билатерално,за сега тоа да се претвори во преговори на меѓународно ниво со помош на одредени инфантилни личности инволвирани во сите досегашни влади на Македонија со помош на корумпирани политички лидери.:toe:

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Првиот чекор..

Ме мачат прокоби, крвави играрии на векот

Ни потопи ни суши не ќе ме слезат од височини

Не смрт без слобода, Не без Македонија

Та кој ми ја краде земјата и во очи ми ја фрла

Та кој ми го погани морето ѕвезди крвави ќе му потопам

Овде и тревка се бори за сонце и за слобода

Овде и семето јачка во земјина утроба

Крени се море градобран биди

пред налет на стрели Сараценски

Смрт или слобода и за Бога стравотна одлука е

а камо ли за овој народ унесреќен

Ако умрам и не стигнам да ве опоменам

Во природата и надвор од неа

се што допрев и помилував ќе загрми

А ако сите вас не ве збрав на покрив на слободата

и ако во себе не ја допрочитав вашата душа

се плашам да не ве измамат оти има ЛАЖНО СОНЦЕ

и рана пролет среде зима тешка

та така да ги измами на видело

вљубениците во слободата а потоа на нишан да ги земе

ете од тоа нам ни СТРАДААТ поколенијата

Македонијо..кога ќе те помакедончиме!!!??

Член од
7 декември 2008
Мислења
81
Поени од реакции
3
Најголемиот проблем на Македонија е што разговорите за разликите околку името ги направивеме преговори за името....
Успеавме да направиме “салто мортале“, и наместо билатерален спор за шизофренијата на комшијата, дојдовме до преговори за име, идентитет, историја....
Наместо да се договараме со комшијата како ќе се обраќаме еден на друг , ние дојдовме до ситуација да докажуваме на цел свет кои сме и како се викаме...
Можеби е крив Глигоров за “привременто“ име кое не можеме како крлеж да го отфрлиме, можеби е крив Тупурковски за наводните договори во Виена за промена на име, ќе бараме виновници во недоглед, ама дојдовме до работ...
Од другата страна нема Македонци и Македонија, ако ја поминеме линијата, ќе се редефинираме комплетно и нација и име, а дали ќе влеземе во ЕУ, тоа зависи и од други услови, покрај бришењето на колективната свест и историја...
А газиме по линијата, балансираме, и тоа како слон на телефонска жица...

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Ако заговарачите за промена на името до сега не осетија дека всушност заговараат промена на идентитетот тогаш гејците со право можат да се гордеат дека ги нашле вистинските дебили наши, ако пак спонзорираните дебили од страна на гејците знаат за тоа ама нас не прават улави, тогаш со право можат да се плашат за својата кожичка. Македонија ќе им ја одере!

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Би сакала да прашам нешто, не знам дали е ова соодветната тема, но бидејќи овде има многу луѓе кои знаат историја, мислам дека ќе ми биде даден соодветен одговор. Во учебниците по македонски јазик, ние учиме дека Кирил и Методиј биле од зад карпатите, дошле со Словените заедно во 9 век... Дали ако го пропагираме тоа, ние одиме контра нашиот антички идентитет? Или пак, Кирил и Методиј се Словени, кои доаѓајќи тука, се помешале со античките племиња Драговити, ово оно ? П.С. Не е срамота да не знаеш, срамота е да не сакаш да знаеш. Ве молам одговорете ми, без исмејавање на мојата лаичка историска страна.:back:
Тешко дека ќе добиеш одговор од политички историчари.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Тешко дека ќе добиеш одговор од политички историчари.
Мојот одговор е на соодветниот форум.

А ти како голем политички стратег би можел да дадеш реплика на било кој друг пост од целава тема.

Kajgana Shop

На врв Bottom