За што преговараме - за името, за референцата или за идентитетот?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Гејлада нема никогаш да успее во своите сплетки без помош од наши внатрешни предавници. Застрашувачко е што тие не само што ги има туку и не се срамат и јавно да го промовираат својот слоган "набрзо во НАТО и ЕУ"?!?!!!!! По која цена не е важно?!?!
Што се однесува до 200.000 македонци со бугарски пасоши тоа и европа знае на што се должи и ја опомена бугарија, Точно е дека може да биде моќно орудие во рацете на бугарија ама може да биде и меч со 2 острици... ако утре се спроведе попис на население под притисок на надворешен фактор или во случај на регистрација на некоја од македонските партии на избори може да се случи да се појават застрашувачки бројки на припадници на малцинство кое официјално непостои или го има многу малце.
Неќум да ја именувам личноста која постуваше дел од овие теории ама сметам дека во своите " возрасно логични" теории има еден куп странска пропаганда а со тоа и самата запаѓа во игрите на оние кои не ни мислат добро.
Се прашуваме дали пресудата на судот во Хаг ќе значи нешто и дали е извршна? Доволно е да се види реакцијата на Гејлада по поднесувањето на апликацијата. Нивната нервоза е се по видлива што се демонстрира преку се поголемо ангажирање на дипломатија, купување на пријатели преку непотребни набавки на оружје, реагирање на минорни работи по светски случувања итн. Таа нервоза потекнува од нешто а се почна од ноември навака. Инаку пресудата треба да ја изврши самата држава а доколку не судот како институција на ООН го препушта нејзиното извршување на Советот за безбедност кој е извршен орган на ООН. Во секој случај пресудата ќе биде многу јак аргумент за нас без разлика како ќе се одвива нејзиното извршување. А ако Америка сака да ја изврши ...верувајте ќе ја изврши

Jasno mi e be Bratot seto toa.
Ama poentata e dali vo toj praven sistem postojat pravni mehanizmi so koi ke se obvrzuva da nekoja pomokna clenka da ja pocituva presudata vo nekoj spor so pomala zemja.

Ne znam, prost primer, HAG nosi presuda vo nasa polza.
Grcija ne ja pocituva.
Dali da receme moze da se opnat sankcii na Grcija, da se izolira Grcija, da se zatvorat site granici kon Grcija, dali moze da se smrzne clenstvoto na Grcija vo ON i tako dalje.... postojat takva moznost?

* Во Македонија се пласираат различни информации околу тоа дали пресудите на овој сд се обврзувачки за државите. Се тврди дека Судот нема механизми да ги спроведе пресудите поради што Македонија,и да го добие процесот, фактички нема да има корист од тоа. Колку е тоа точно?

- Точно е дека Судот нема свои механизми или органи што би ги спровеле пресудите. Но, впрочем,такви механизми и органи немаат ни другите домашни и меѓународни судови. Тоа за нив го прават други органи. Државите се должни да ги почитуваат одлуките на Судот. Меѓународниот суд на правдата е судски орган на ОН, а Советот на безбедност е гарант за извршување на неговите пресуди. Ако некој не сака да ја спроведе одлуката, Советот за безбедност може да преземе мерки.

* Какви мерки може да преземе Советот за безбедност?
- Најдрастичната мерка се санкциите како оние што беа преземени против Југославија, кога беа прекинати економските, сообраќајните и други односи со неа. Тоа се случува ако Советот за безбедност утврди дека државата го загрозува меѓународниот мир и безбедност. Советот за безбедност може и енергично да инсистира да се спроведат пресудите. Во секој случај, државата што не ги извршува овие пресуди трпи политичка штета. Ретко се случува државите да не ги споведат пресудите. Државите не можат да се правдаат дека спорот го изгубиле поради корумпираност на тој суд. Затоа, државите што држат до својот углед ја спроведуваат одлуката и ја користат за натамошно решавање на спорот. Сепак, има примери кога држави не ги извршуваат одлуките на Судот. Таков е случајот на САД во спорот со Никарагва за извршување на смртна пресуда. Но САД тоа можат да си го дозволат. САД се правдаат дека е федерална држава и дека сојузната влада не може да ги натера своите федерални единки да ја извршат пресудата.

Доколку не се научиш да читаш, ќе спамирам. :)

Грција не е САД нели.

Што се однесува до 200.000 македонци со бугарски пасоши тоа и европа знае на што се должи и ја опомена бугарија, Точно е дека може да биде моќно орудие во рацете на бугарија ама може да биде и меч со 2 острици...

Точно, Бугарите самите ќе се решат. Но, нека ги.

Сега задржете се на темава повеќе.

* Во Македонија се пласираат различни информации околу тоа дали пресудите на овој сд се обврзувачки за државите. Се тврди дека Судот нема механизми да ги спроведе пресудите поради што Македонија,и да го добие процесот, фактички нема да има корист од тоа. Колку е тоа точно?

- Точно е дека Судот нема свои механизми или органи што би ги спровеле пресудите. Но, впрочем,такви механизми и органи немаат ни другите домашни и меѓународни судови. Тоа за нив го прават други органи. Државите се должни да ги почитуваат одлуките на Судот. Меѓународниот суд на правдата е судски орган на ОН, а Советот на безбедност е гарант за извршување на неговите пресуди. Ако некој не сака да ја спроведе одлуката, Советот за безбедност може да преземе мерки.

Доколку не се научиш да читаш, ќе спамирам. :)

Грција не е САД нели.
Cekaj be, ne stignav da procitam, u megjuvreme si postiral, ne tupi. :)

Znaci, Sovetot za Bezbednost moze da prevzeme merki. Okey.

Sledno prasanje: dali nekoja clenka na Sovetot za Bezbednost moze da opne veto za takvite merki? :)

Okolu politickite konsekvencii sto bi gi pretrpela Grcija ako ne ja pocituva presudata.
Znaes i samiot deka ne postoi polosa posledica za Grcija od toa da go izgubi sporot so Makedonija. Od toa zavisat tie. :toe:

Sledno prasanje: dali nekoja clenka na Sovetot za Bezbednost moze da opne veto za takvite merki? :)

Okolu politickite konsekvencii sto bi gi pretrpela Grcija ako ne ja pocituva presudata.
Znaes i samiot deka ne postoi polosa posledica za Grcija od toa da go izgubi sporot so Makedonija. Od toa zavisat tie. :toe:

Ако сака вујко Сем, ќе превземе.:)
Белким и Рикер не си треска за џабе, дека никој не може да не присили...:toe:
А тоа за право не вето за мерки...уште не сум разбрал да имало таков случај...
И Русија е дел од СБ, па Србија го обра бостанот во 99...:toe:

Ако сака вујко Сем, ќе превземе.:)
Белким и Рикер не си треска за џабе, дека никој не може да не присили...:toe:
А тоа за право не вето за мерки...уште не сум разбрал да имало таков случај...
И Русија е дел од СБ, па Србија го обра бостанот во 99...:toe:
Pa cicko Sam sakase i vo NATO da ne vnese, ama ne ne vnese. :)

Ne znam, nekako mi izgleda deka od pointeres mu e da gi zacuva dobrite odnosi so Francija, otkolku so nekoja si Makedonija. :)

Може бе нормално, ама дали ќе сака да понесе одговорност во името на Грција?

Неможе Грците вечно да ги кешираат Французите со по 40 милијарди евра вредни договори за воена опрема бе брат, еднаш можат, друг пат потешко.

Тоа е една ствар, друга е интересите на САД кој нема бе вечно да ќути и ги толерира Грчките каприци.
Ќе ги уништат од внатре слушај ми го зборот.

Веќе почна и како информација само, што мислиш кој стои зад егејците доле?
Кога се прави стратегија се планира однапред за исполнување во најмалце 10 години период. Без разлика која администрација дошла кај САД.

Да земеме дека споров ќе потрае 5 години најпесимистичка варијанта, плус во меѓувреме ќе се преземат дополнителни мерки преку Егејците.

Се си има своја цел и намена.

А еве една статија од Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung на Michael Martens каде се вели:

http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=pl&js=n&u=http%3A%2F%2Fwww.mazedonien-info.de%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26task%3Dview%26id%3D128%26Itemid%3D1&sl=de&tl=en

Значи постепено ќе почне да преовладува анти-Грчко расположение и во ЕУ во врска со името.

Ne znam, nekako mi izgleda deka od pointeres mu e da gi zacuva dobrite odnosi so Francija, otkolku so nekoja si Makedonija. :)

Друго е гласањето во НАТО, а друго е Американската поддршка на терен. Ти барем како Албанец би требало да знаеш што зборам. :)

Ја пре би рекол, на Франција и е од поголем интерес да ги зачува добрите односи со САД, отколку со Грција.

Ами...нема што друго освен да чекаме и видиме нели?

Може бе нормално, ама дали ќе сака да понесе одговорност во името на Грција?

Неможе Грците вечно да ги кешираат Французите со по 40 милијарди евра вредни договори за воена опрема бе брат, еднаш можат, друг пат потешко.

Тоа е една ствар, друга е интересите на САД кој нема бе вечно да ќути и ги толерира Грчките каприци.
Ќе ги уништат од внатре слушај ми го зборот.

Веќе почна и како информација само, што мислиш кој стои зад егејците доле?
Кога се прави стратегија се планира однапред за исполнување во најмалце 10 години период. Без разлика која администрација дошла кај САД.

Да земеме дека споров ќе потрае 5 години најпесимистичка варијанта, плус во меѓувреме ќе се преземат дополнителни мерки преку Егејците.

Се си има своја цел и намена.

А еве една статија од Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung на Michael Martens каде се вели:

http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=pl&js=n&u=http%3A%2F%2Fwww.mazedonien-info.de%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26task%3Dview%26id%3D128%26Itemid%3D1&sl=de&tl=en

Значи постепено ќе почне да преовладува анти-Грчко расположение и во ЕУ во врска со името.
Slusaj, ne ni mozes da zamislis koj kejf go imam Grcite da pocnat da se rasturaat.
Samo, seuste ne sum siguren vo toa t.e. ne sum seuste siguren vo raspredelbata na interesite i sujuznistvata na Balkanot. :toe:

Moras i samiot da priznaes. Grcija e drug muabet, Makedonija e drug muabet, makar i zad nas da stoi edna Amerika.
Grcija e veke etablirana zemja so site tertipi, i ko takva uziva podrska od cel svet. Makedonija za zal ne e vo takva polozba. :toe:

Друго е гласањето во НАТО, а друго е Американската поддршка на терен. Ти барем како Албанец би требало да знаеш што зборам. :)

Ја пре би рекол, на Франција и е од поголем интерес да ги зачува добрите односи со САД, отколку со Грција.
I toa drzi, apsolutno. Samo sepak bi trebalo da se vnimava na toa sto go napisav pogore. Grcija e Grcija. Pa pobogu, kolku samo holivudski filmovi ima za taa Grcija. Mislis deka e lesno tuka taka da se premina preku seto toa?

Ами...нема што друго освен да чекаме и видиме нели?
Da. :)

Znaci, nase e sega da razmisluvame kako da terame narednite 5 godini minimum.

E tuka e zagrizuvackoto za mene. :toe:

Кој воопшто преговара и за што се преговара???

Кој ги влече овие моабети и шири дезинформации??? И зошто???

Па само морони би можеле да преговараат во состојба кога Република Македонија е признаета под уставно име од страна на повекје од 120 земји членки на ОН.

Но уште поголем морон и идиот е оној кој вели и со сите сили се труди на Македонската јавност да и прикаже дека Македонија има некои нерешени прашања со Грција кога се е апсолутно јасно.

Со одлуката на Првото Заседание на АСНОМ од 1 август 1944 со факти и аргументи на денешната териториа на Р.Македонија функционира државата на Македонскиот народ и останатите национални малцинства и тоа никој не може да го оспори.

И ај немојте ви се молам да не правите проблеми таму кај што ги нема и ако некој и чини лоша услуга на Македонија во моментов тоа се нашите скиснати и моронско идиотски политичари кои изноаѓаар разноразни сензации само за да ги прикриат вистинските проблеми кои го мачат Македонскиот народ во Македонија.

И Југославија беше Југославија и Србија беше Србија и ред други примери.

Во просек им беа потребни по 10 години за целосно да ги растурат. Првин СФРЈ,а после СРЈ/СЦГ.
Доколку во 1990 никој не помислувал дека Косово ќе биде независно, сега е сведок на независноста.

На кратко, се е возможно кога се во прашање Америте.

Само да потврдам уште еднаш и да им ги отворам очите на слепците за тоа што го реков претходно:

1.
When the countries name changes, Greece will look at sorting out the language/ethnicity issues that will arise.
2.
This will be stage 2 of the Macedonian question that is being played out here.

И потврда на ова е последната информација која веќе сите ја проследивме:

In the EC response, president Jose Manuel Barroso confirms it is true they used standard names until recently, but a decision was passed in the summer of 2008 to change this. Thus, in the interinstitutional style guide, released by the Office for Official Publications of the European Communities, term "Macedonian" and international code "MK" have been replaced with "to be defined". ( stage 2)The Commission has confirmed that all references in documents and publications were in strict compliance with Resolution 817/93 of the UN Security Council.

According to Meijer, the Commission has given a symbolic gift to satisfy Greece when denying the use of word "Macedonian" about the language and the people.

а што ти предлагаш а мистичен?
имаме околу 200 000 илјади кои се декларирале ко бугари(што и дава на бугарија опасно оружје во рака) ,имаме околу колу 300 000-400 000 албанци ,имае зголемена сиромаштија имаме пад на наталитетот,имаме неспособен економски владин тим и единствената шанса да си го спасиме газот ни е блокирана од некоја ми ти популистичка кампања на некоја ми ти исто толку неспособна влада(грчка)само што таа влада е на држава која има право на вето ,во еу и нато и пари и лоби групи многу појаки од нас и единство.

Си заборавила дека СЕУШТЕ има МАКЕДОНЦИ кои НЕ САКААТ НИКАКВА ПРОМЕНА НА ИМЕ,ИДЕНТИТЕТ и ЈАЗИК?????????
Нивниот број е МНОГУ ПОГОЛЕМ,за разлика од предавниците кои се спремни на СЕКАКВА ПРОМЕНА,само да се влезе во ЕВРОПСКАТА КУРВА И НАТО.
МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ИЗДРЖАЛ МНООГГУУУ,ЌЕ ГИ ИЗДРЖИ И ОВИЕ ПРИТИСОЦИ,АМА КАКО МАКЕДОНЦИ кои говорат МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК и СЕ ДРЖАВЈАНИ НА МАКЕДОНИЈА :oeoeoe:

Сепак, макдонските реакции вродија мал плод.

Европската Комисија НЕ СМЕЕ да ДЕФИНИРА идентитет и јазик, оти тое би било кршење на основните човекови права, па по нашите реакции во новите Interistitutional Style Guide-ови имаат направено некој компромис. За кандидатите за ЕУ, кај е Македонија, немаат ставено име на националноста, а за јазикот само како домицилно се нарекува истиот (македонски,хрватски).
http://publications.europa.eu/code/pdf/370000en.htm#fn1-2

Да реагиравме побурно, ќе беше се` исправено како што треба да е, освен името ФИРОМ кој ни го кладе СДС & Киро.

Сепак, макдонските реакции вродија мал плод.

Европската Комисија НЕ СМЕЕ да ДЕФИНИРА идентитет и јазик, оти тое би било кршење на основните човекови права, па по нашите реакции во новите Interistitutional Style Guide-ови имаат направено некој компромис. За кандидатите за ЕУ, кај е Македонија, немаат ставено име на националноста, а за јазикот само како домицилно се нарекува истиот (македонски,хрватски).
http://publications.europa.eu/code/pdf/370000en.htm#fn1-2

Да реагиравме побурно, ќе беше се` исправено како што треба да е, освен името ФИРОМ кој ни го кладе СДС & Киро.

Ама кај кодот на земјата имаме фуснота (1) нема МК . Кои се па они код на држава да одредуваат?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom