За фитнес почетници

  • Креатор на темата Stef Bachatero
  • Време на започнување

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
457
Иначе нешто да ти кажам, вежбај ги трите вежби 3х10 зашто ти сега чистиш вишок ко што те разбрав. Исто така вежбај на интервал од 48 часа(не сваќај здраво за готово точно на 48 саати туку на 2 дена:)) затоа што мускулните влакна имаат потреба од прилика 40 саати за да се стегнат и опуштат.
 
Член од
17 август 2006
Мислења
1.531
Поени од реакции
123
spawn ce mozes da postiras nekoi sliki kako ovie pogore samo za stomacni musku.fala odnapred
 

BrownEye

And so it is...
Член од
10 јули 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Иначе нешто да ти кажам, вежбај ги трите вежби 3х10 зашто ти сега чистиш вишок ко што те разбрав. Исто така вежбај на интервал од 48 часа(не сваќај здраво за готово точно на 48 саати туку на 2 дена:)) затоа што мускулните влакна имаат потреба од прилика 40 саати за да се стегнат и опуштат.
јас мислев дека треба на 24, ама ете.. погрешно сум мислела :) ок, тоа ќе го практикувам! а... и за стомачни ли важи овоа, на 48 саати? :pipi:
 

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
457
Мускул си е мускул, дали се тоа абдоменалните(стомачните), градни, грбни исто ти е. Тетовчанец иди на youtube.com и пиши 6 pack abs имаш вежби за 16 недели да ги направиш. Само без многу разочарување ако не успееш, затоа што стомачните се НАЈПРОБЛЕМАТИЧНИ мускули на човековото тело. Секој човек има различни стомачни по големина, распореденост и својства.
 
Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
spawn ce mozes da postiras nekoi sliki kako ovie pogore samo za stomacni musku.fala odnapred
Еве ги твоите слики , но сепак мислам дека треба да побараш на youtube.com за подетално да ти се објаснат вежбите како што е наведено во постот над мене ... поздраф



и напомена за стомачните дека е најубаво да ги правиш со сите сили друр можеш и секогаш да ти бидат стегнати дур ги оптеретуваш , ако не ти се стегнати џабе вежбаш, од почеток нема да можеш многу но секој нареден пат ке биде подолг, обидисе и некогаш да ги држиш стегнати макар и да не земеш воздух некоја секунда не е страшно , ајде поздраф...:helou:
 

Potato

Cold hearted
Член од
18 мај 2007
Мислења
4.924
Поени од реакции
86
Ima poveke vezbi za stomacni.

Prvo, legnuvas na grb, gi dignuvas nozete gore, i se digas napred.

Vtora, legnuvas na grb, gi sobiras malku nozete ( vo vid na obrnato " V ), i go digas teloto nagore.

Treto, legnuvas na grb, ja prekrstuvas ednata noga pred drugata, i go podigas teloto nakaj prekrstenata noga, potoa go povtoruvas istoto i so drugata noga.

Cetvrto, legnuvas na grb, gi stavas racete pod g'zot, gi ispravuvas nozete i gi digas nagore ispraveni.

Petto, legnuvas na grb, gi ispravuvas nozete i go podigas nagore, posle toa ostanuvas vo istata polozba, gi sobiras nozete, pa pak gi pustas ( ne smeat da ja dopiraat zemjata ).

Sesto, legnuvas na grb, gi podigas dvete noze, pa taka podignati pocnuvas da gi siris i zblizuvas.

Sedmo, legnuvas na grb, gi podigas dvete noze vo vis, ednata ja spustas nadole, drugata nagore. Povtoruvas poveke pati.

Za noze ( ovaa e pretezno za zenski, :P ), legnuvas na strana, i ja dodeka e ispravena ja podigas i spustas gornata noga. Po nekoe vreme se zavrtuvas na drugata strana i go pravis istoto so drugata noga.

Drug pat ke vi napisam vezbi, i ako ne e dovolno objasneto ili pak ima greski... ne mi zameruvajte, sepak 1:30 casot e :)
 

Ѓорѓески

Бивши Скај Дог
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.661
Поени од реакции
945
Десет корисни работи за да почнете со fitness




Сте се почувствувале ли никогаш немоќни во играта да се зачува здравјето и да се биде во топ форма (to be fit што би рекле нашите пријатели од преку океанот). И вам а и мене ни е јасно дека постојат толку многу информации за ова околу нас што дури и новостите во весниците не можат да ни прикажат еден единствен став околу оваа проблематика...

Маргаринот е подобар од путерот. Не, путерот е подобар од маргаринот. Кафето е лошо по здравјето. Чекај, кафето може да ти помогне. Виното може да ги спречи болестите на срцето. Не, виното може да го поттикне ракот на дојките. ПА ДОБРО ШТО ОД ОВА Е ТОЧНО?

Па така следниот пат кога ќе ѕирнете во некој весник, магазин, книга, или што и да било и кога ќе западнете во морето информации за здравјето присетете се на оваа листа на десет основни корисни работи за фитнес. Овие совети, ако се следат соодветно, ќе ви го продолжат животот за повеќе години, чувствувајќи се во форма, силни, полни со енергија а со тоа ќе ви се засили самодовербата.



1. 30 минути вежбање дневно. Не мислам на прошетка во парк, иако можете да вежбате каде ви е згодно па и во парк ако сакате. Всушност овде зборувам за најмалку 30 минути (до 60 максимум) напрегање на вашето тело повеќе од она на што свикнало во секојдневните активности. Сега можам да замислам некого од вас намуртен, мислејќи дека ве терам да се измачувате со некакви си исцрпувачки вежби. Воопшто не ми паѓа напамет такво нешто.
Отфрлете ги лошите навики ризик за многу смртоносни болести и поткренете го вашиот метаболизам со аеробик вежби и со вежби за зајакнување и со тоа ќе го забавите (па до извесна мера и ќе го вратите наназад) процесот на стареење.

2. Престанете да се оптоварувате
со работи кои само ви оневозможуваат да бидете здрави, во форма и полни со енергија. Зошто да си ја трошите вашата среќа, здравје , време, и енергија кога тоа не ви е неопходно.

Оптоварувањето со некои работи не чини за никого. Направете листа на десет работи кои ги толерирате постојано во вашиот дом. ВЕДНАШ ДЕЈСТВУВАЈТЕ за да ги отстраните овие непотребни нешта. Бидете сигурни дека сте го елиминирале ИЗВОРОТ на таа толеранција. Направете го истото и на вашето работно место. Разберете дека сте презаситени од толерирање на нештата. Обидете се и посветете се на ослободувањето од толеранцијата. ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ЖАЛИТЕ и преземете конкретни чекори.

3. Овошје и зеленчук. Земете пет до седум оброци од овошје и зеленчук на ден. Не само што го намалуваат ризикот од добивање на некои форми на рак, туку тие се здрави за вашето срце, и ви обезбедуваат многу поголема хранливост за многу помалку пари. Освен тоа растителните влакна кои тие ги содржат во себе ви даваат чувство на исполнетост на вашиот желудник дури и кога јадете помалку. Значи овошјето и зеленчукот се пријатели на нашата витка телесна линија.


4. Поедноставете го вашиот живот, веднаш. Нашите животи се премногу спакувани во проекти, цели, идеи, би можел ова , би требало она, морам тоа, обврски, одговорности...
Уф леле!
Запрашете се себеси:
  • Зошто животот ми е толку напорен? Зошто избрав да направам толку многу работи?
  • Што градам со мојот актуелен животен стил? Има ли некаква иднина во сето тоа? Дали иднината ја градам по цена на мојата сегашност?
  • Што пропуштам во врска со себе поради мојот тековен животен стил?
Почнете со тоа што ќе прекинете со 3 проекти, задачи, одговорности, морам ова, цели итн. кои не се неопходни. Елиминирајте, пренасочете, или направете систем за 12 задачи кои ви ја цицаат вашата енергија до крај. Кога мислите на нешто што “морате да го направите“, застанете и прашајте се себеси зошто морам да го направам тоа. Веројатно и не морате.

5. Земете мултивитамини. Ова ви е ваша осигурителна полиса дека вашето тело ќе ја добие хранливата материја по која копнее. Антиоксиданси. Калциум. Фолна киселина. Целосна палета на витамини и минерали потребни да изградат посилни коски, да го максимизираат вашиот метаболизам, да ја надополнат енергијата, да ги нахранат мускулите, итн.

6. Креирајте и користете 10 Дневни Навики.
Постои дневна рутина која ќе ве држи фокусирани, јасни, мотивирани да се движите напред- вашите 10 Дневни Навики. ТОА се работите кои ги правите секој ден а кои ви го прават животот подобар.
Изберете навики кои САКАТЕ да ги правите. Не постои место за “би требало“ или“би морал “ во вашите 10 дневни навики. Наместо тоа изберете или креирајте навики кои ги посакувате и кои ви прават задоволство.
Изберете навики кои ВИ ДАВААТ ЕНЕРГИЈА. Најчесто од 10те дневни навики кои всушност имаат ефект кај луѓето се оние кои се придодаваат на благосостојбата на личноста или на протокот на енергија. Тоа би можело да биде нешто како да се земаат 6 овошки дневно, возење велосипед, 20 минути интензивно вежбање, дневна прошетка во парк...

Промени ги твоите 10 дневни навики ако е потребно. Потребно е некое фино прилагодување за да ги имаш 10те навики кои функционираат најдобро за тебе. Ако не ги правиш една или две од твоите навики, замени ги со оние кои си доаѓаат природно по себе.

7. Земи си го сончето. Скратувајќи си го сонот не само што ве прави мамурни и помалку продуктивни туку може предвреме да ве остари и да поттикне некои сериозни болести како шеќерна болест или висок крвен притисок. Отспијте мирно 7-8 часа секоја ноќ.

8. Подобри го начинот на однесување. Престани со обидите да ги смениш своите постапки. Наместо тоа, направи промени во себе си- во својата личност.
Повторувајќи си работи како, “ќе престанам да јадам шеќер“, “нема јадење после 19часот“, “ќе јадам само храна која ме одржува и која не гои“, или “ќе вежбам секој ден ,почнувајќи од понеделник,“ фокусот е на она што сакам/треба да променам.
Спореди го ова со, “ јас се грижам за моето тело,“ јас сум од оние кои се за здрав живот,“ денот ми е ориентиран кон мојата благосостојба и вежби,“имам подобри работи да правам отколку да јадам нездрава храна,“потребна ми е мојата енергија за да ги остварам моите цели.“
Ја воочувате ли разликата? Втората група на изјави се фокусира на тоа КОЈ СТЕ ВИЕ и што сакате во вашиот живот , не само промените кои сакате да ги направите. Оваа поместување не е само козметичко шминкање на првиот сет на изјави. Туку таа повикува на посветеност кон своите постапки. Кога ќе се фокусирате кон тоа кој сте вие, работите природно изгледаат различно , и резултатите се очигледни.

9. Хранете го вашето тело добро, и хранете го често. Ако ви е потребно изобилие на енергија за да го засилите вашиот метаболизам, 2 или 3 оброци дневно нема да се доволно. Распоредете ги вашите оброци во текот на денот (4-6), урамнотежете ги со протеини, овошје и зеленчук, и по малку од корисните масти како ореви или бадеми, или масла како маслиново масло, и вашето тело ќе биде добро омаснето, послабо, полно со енергија и во топ форма.

10. Пијте вода! Пијте најмалку осум чаши вода дневно- дури и лесна дехидрација може да ве направи летаргични. Сведете ја до максимум можноста на црниот дроб да метаболизира со пиење повеќе вода така што тој нема да работи прекувремено за да го детоксицира вашето тело. Контролирајте ја вашата тежина и апетит. Припаднички на понежниот пол: со ова може и да го намалите ризикот од рак на дебелото црево.
 

Ѓорѓески

Бивши Скај Дог
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.661
Поени од реакции
945
Вежби за загревање на телото

Вежбите за загревање му помагаат на нашето тело да се подготви за претстојната физичка активност, како ментално така и физички, а воедно на тој начин се намалуваат шансите за настанување повреди при вежбањето. Покрај загревањето на телото на самиот почеток треба и ментално да се подготвиме за вежбите кои планираме да ги изведеме.

Целта на вежбите за загревање на телото е да се зголеми циркулацијата на крвта низ целото наше тело постепено без да предизвикаме нагло и претерано оптеретување на било кој негов дел. За време на „ загревањето “ било која повреда или болест може навреме да ја почувствуваме и со тоа да ги спречиме дополнителните повреди кои можат да настанат покасно во тек на активното вежбање.


За време на „ загревањето “ препорачливо е да бидеме нешто потопло облечени, како полесно би ја зголемиле телесната температура, што за возврат ќе ги направи нашите мускули поеластични и спремни за наредната етапа- истегнување на мускулите или stretching.

„ Загревањето “ наједноставно се изведува со комбинација од лесни ритмички вежби, слични на оние кои сме свикнале да ги гледаме на аеробик часовите (во живо или на телевизија). Битно е да настојуваме со вежбите за загревање да бидат опфатени сите делови на телото.

На пример можете да пешачите некое време пред да започнете со трчање ( jogging ). Или изведувајте кружни движења во пооделни зглобови на вратот, рамената, рацете, половините и нозете. Можеби ќе ви звучи смешно, но чистењето на тепихот со правосмукалка може да биде одличен начин за загревање на телото пред секое вежбање во домашни услови.

Најважно е пред секое вежбање да не го пропуштите „ загревањето на телото “ и истегнувањето на мускулите. На нашето тело му треба некое време за да почне да “ работи “ соодвено на новите побарувања кои му се наметнуваат при физичките вежби. На пример потребно е време за да се намали снабдувањето на дигестивниот систем со крв, а со цел да се зголеми крвоснабдувањето на мускулите кои во текот на физичките вежби се најактивни.

Просечно потребни се најмалку 5 минути за „ загревање “ и исто толку за истегнување на мускулите ( stretching ). Кога ќе почнете со главните вежби, сметајте на тоа дека на вашето тело му се потребни добри 30 минути за да профункцинира во најдоброто издание.

Кога времето е ладно, како и кога имате намера да изведете некои активности кои бараат нагло и силно напрегање ( на пример спринт на 100 метри), неопходно е нешто подолго време да потрошите на „ загревање на телото “.
 

Ѓорѓески

Бивши Скај Дог
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.661
Поени од реакции
945
Аеробни вежби

Се будите од сон наутро и се чувствувате како воопшто да не сте се одмориле. Постојано ве мачи чувство на немоќност, исцрпеност, млитави сте и немате доволно енергија за да се соочите со секојдневните задачи. Ви недостасува мотивација за било што или пак истата ја имате само наутро, но многу бргу избледува во текот на денот. При мало физичко оптоварување, како на пример кога се качувате по скали до вториот спрат, кога треба да искачите некоја узгорна улица или кога за време на шопинг ќе се занесете подолго шетајќи од една продавница во друга, чувствувате замор, болки во нозете, се задишувате и понекогаш чувствувате како срцето посилно ви лупа во градите. Едноставно „ ве мрзи “ било што да правите, освен да седите пред телевизор или компјутер, колку да се прави нешто во животот. Деновите ви се монотони, се помалку работи ве прават весели, се чувствувате напнати, нервозни и општо незадоволни. Вие сте одличен кандидат за аеробни вежби!

Аеробни вежби?


Сите органи во нашето тело се изградени од основни структурни и функционални елементи – клетките. Во секоја клетка постојано се одвиваат низа хемиски рекации како што се: претварање на едни материи во други (на пример шеќери во масти или протеини), разградување на сложени материи во прости со придружно ослободување енергија. Целокупниот збир на сите овие хемиски реакции кои се одвиваат во различните клетки на нашиот организам со еден збор се означуваат како метаболизам. Нормалното функционирање на човечкиот организам подразбира целокупниот метаболизам во клетките (сите метаболички хемиски реакции) да се одвива во присуство на доволна количина кислород. Тоа е т.н. аеробен метаболизам. Главната карактеристика на аеробниот метаболизам е ослободување на многу поголема количина енергија. На пример, ако во клетката се разгради еден грам шеќер (гликоза) во присуство на кислород, ќе се добие двојно повеќе енергија отколку ако тоа разградување се случи во отсуство на кислород. Како илустрација, во секојдневниот живот тоа би значело дека нашите мускули ќе завршат многу поголема работа без да почувствуваме болка кога ќе бидат доволно снабдени со кислород, отколку кога истиот ќе недостасува..
Конечно, да видиме каде е местото на аеробните вежби во целата оваа слика за функционирање на човечкиот организам. Аеробни вежби се сите оние физички активности со кои нашиот организам го „ тренираме “ максимално да се обезбеди со кислород и истиот максимално да го искористува. Било која физичка активност која доведува до забрзување на срцевата работа, забрзување на пулсот, и во таа состојба се одржува некое време по престанокот на вежбањето, ја зголемува способноста на телото за максимално искористување на кислород.
Со редовно практикување на аеробни вежби, ќе забележите дека можете да поднесете поголем физички напор, но при тоа без да се задишувате силно и без да го осетите непријатното лупање на срцето во градите. Активностите, како работа по дома, играње со деца, работа во двор или качување во блискиот рид и слично, ќе ги правите без многу напор и брзо заморување.
Долгорочната корист што можете да ја имате од изведување аеробни вежби ви ја приложуваме во следната табела:





Подобрување на:


* Срцевото здравје
* Снабденоста на срцето и мускулите со крв
* Издржливоста на мускулите
* Расположението, самодовербата





Намалување на:


* Ризикот од шеќерна болест
* Ризикот од некои облици на рак
* Ризикот од кардиоваскуларни болести
* Брзото задишување
* Премаленоста
* Крвниот притисок
* Нивото на холестерол во крвта
* Масните наслаги на телото
* Анксиозноста, нервозата и депресијата



Меѓу најприфатените аеробни вежби и активности спаѓаат следните:


* Часови по аеробик вежбање, т.н степ аеробик и возење фиксен велосипед.
* Трчање ( џогинг)
* Возење велосипед на отворено
* Пливање
* Аеробик во вода (кој е особено добар за постарите луѓе, луѓе со прекумерна телесна тежина и за оние кои имаат проблеми со зглобовите)
* Спортови како тенис, кошарка или фудбал.
* Нордиско трчање (трчање со скии)


Сепак, наједноставниот, најефтиниот, најбезбедниот и најлесниот начин на аеробно вежбање, кој по ништо не заостанува зад останатите е пешачењето.
 
S

Stef Bachatero

Гостин
9. Хранете го вашето тело добро, и хранете го често. Ако ви е потребно изобилие на енергија за да го засилите вашиот метаболизам, 2 или 3 оброци дневно нема да се доволно. Распоредете ги вашите оброци во текот на денот (4-6), урамнотежете ги со протеини, овошје и зеленчук, и по малку од корисните масти како ореви или бадеми, или масла како маслиново масло, и вашето тело ќе биде добро омаснето, послабо, полно со енергија и во топ форма.
Ниедна девојка нема да те послуша така да џабе се трудиш мислат дека дебелее,нема шанси јас користам ваков режим и не сум се здебелил ни килце.Ако вежба ќе добие резултати ако не џабе...
 

Акаша

Hydra
Член од
28 мај 2006
Мислења
1.684
Поени од реакции
128
Може ли да ми даде некој повеќе информации, кои се подобри фитнес центри во Скопје и колку е месечната чланарина.Хвала пуно.:smir:
 
Член од
5 август 2007
Мислења
3.579
Поени од реакции
2.564
Vaka,sakam da vezbam so cel da oslabam nekoe kilce,da zacvrstam i da se izdefiniram.Znaci ne sakam da klavam masa na muskuli,da se praam zver.
E sea dali vo vezbanjeto treba da si pravam sistemi pr.biceps-gradi i sl.?I dali treba da zgolemuvam tezini i tn...?Ili pak da si vezbam od se po nesto samo so polesni tezini i da krevam kolku sto mozam.
Primer namesto da pravam 12-10-8 serii,da si krevam po 20-30 pati ama pomali tezini so nema mn da me opteretuva...?
P.S kaze te mi da znam da ne ispadnam smesen ako me vida so 30 kila za gradi kaj sto lupam 2 sati:)
P.P.S Kazete mi kako da go postignam ova sto go sakam...i odptilika za kolku vreme bi pokazalo rezultati
pozz i fala odnapred:smir:
 
Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Вака .. Првиот месец вежбај со умерени тежини ( значи не многу да се напрегаш ) . Вежбај ги сите вежби . Одкога ке помине првиот месец направи си системи ( најубаво ке биде да се консултираш со тој што работи во теретаната ). Притоа ако сакаш дефиниција и зацврснување на мускулите а не маса , вежбај со помали тежини повеќе серии , внесувај протеини и ке го постигнеш ефетктот за не повеќе од 4 месеци .. поздрав
 
Член од
4 октомври 2007
Мислења
15
Поени од реакции
0
.na maskive e malku polesno da dovedat linija vo red,ama nie zenskive zatoa morame da pazime i na jadenjeto..sega slusajte soveti od prava sportiskinja :)..jas odam na tae bo (fitness,tekvondo,ples) i na latino ples (salsu)..toa znaci 7 pati trenizni vo edna nedela i pokraj toa za dorucak jadam zitarici i za vecer,ostalo se vo normala jadam.samo bidete uporni i se ke dojde vo red.ne e vazna samo spoljasna ubavina,tolku i vnatresna.toa go zapamtite.bye,kisses...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom