За сите "букефалисти"

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Ne treba nekoj nesto da kaze.
Треба, треба...Ајде повели, извади аргументи, конкретни изјави и дела, за да си ја поткрепиш тезата.
Во спротивно, само нагаѓаш/неосновано обвинуваш и муабетот ти нема ама никаква тежина.

Spored etnogenezata,vo nasatite geni ima i nesto anticko.No sepak pogolemiot procent slovensko.Nikoj ne go odrekuva Aleksandar kako del od minatoto,no nesto sto se tolku mnogu potencira,stvara odbivnost.
Која ли етногенеза ти си ја видела/проучила, штом ова го тврдиш?
Ајде, ко и за она претходно, извади примери, не збори и измислувај на празно.

Понатаму, со ваквите изјави, еве ти конкретно, го негираш Александар како дел од минатото.

И уште поинтересно, споменуваш одбивност...Кој осеќа одбивност? Зошто?
Не ти/ви одговара вистината?
Ајде, ако не, ко во времето на СФРЈ, историска цензура да си мавнеме.

G

grande-juve

Гостин
vo momentov na sky net ja ima bitkata kaj heronea kade makedonskata armija gi pregazuva potomcite na gejcite

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Mislis predcite, iako jas ne bi se slozil nitu so toa definiranje.

Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Не ти оди во прилог тоа што ми го игнорираш прашањето ПротивПропаганда.
Кога можеше осум страни да испишеш со постови од по 1000 зборови, (некои од нив машала академски) можеш да одговориш на едно обично прашање.

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Не ти оди во прилог тоа што ми го игнорираш прашањето ПротивПропаганда.
Кога можеше осум страни да испишеш со постови од по 1000 зборови, (некои од нив машала академски) можеш да одговориш на едно обично прашање.
Колку што знам, ти попрвин имаш обврска да објасниш што е тоа ултранационалистичко кај нас.
Кој тоа продава „бугарски“ финти, дете?
Што ли се замислуваш ти? За тебе секој кој ќе тврди дека е македонец користи бугарски финти или е пробугарски настроен?:lud:

Подобро ќе ти биде да се извиниш за навредата. Ако сакаш со мене, но не само со мене, да контактираш.

Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Kje si igrame "povuci-potegni"?
Sega i ti kako Ivanov,sakas da ti se izvinat za da izlezesh na duel?:)
Ova "detskive" vokativi se definitivno trejdmark na forumov.

Bidejki jas ne sum Frchkovski,a ti ne si nevesta bi sakal da ti se izvinam,bidejki po priroda gi pochituvam site okolu mene iako drzam na moeto deka prodavash bugarski finti.

Ultrancionalistichko e ova "osvestuvanje" na graganite ( gi narekuvam gragani oti sme multietnichka drzava i deka seushte kaj nas vladee t.n gragjansko opshtestvo ) za nivnite antichki koreni i za nivnata aftohtonost.Neshto shto nikoj dosega ne go napravil,i neshto shto prkosi na Istorijata na Brisel.I nemoj da mi kazes koj go vrti Brisel,oti glaven nosach na sekoja kampanjska programa e evrointegracijata,neli?

Vo vreme na kriza,vo vreme na nezavidni brojki na nashata berza (MBI e zagrizuvachki opadnat vo odnos na nashite komshiski indeksi vo poslednite 12 meseca),vo vreme na uzasno nesinhronizirana opozicija (kakva toa programa mu e potrebna na VMRO da go rasturi SDSM na prestojnive izbori?),nashite heroi od VMRO DPMNE reshija da gi stopiraat eu finansiite za avtopatot i da potroshat interesni sumi za arheologija i za spomenici.
Neznam kakov si ti fanatik,bez nikakva navreda,ama jas sum mnogu praktichen chovek i ne veruvam vo sminkanje.

I sega dojde procesov na antikvizacija,osvestuvanje,momenti na vistinata,kako sakash narechi go....postoi i e megu nas.Onaa narodskata "na dve na tri" e mnogu dobra za opishuvanje na procesov koj saka vo rok od edna godina da go izmeni nacionalnoto lezishte i da go unishti "komunjarskoto" gragjansko opshtestvo.Za da ti pochnesh eden ovakov proces,potrebno e da zavrshish prethodno nekoi neodbeglivi problemi.
Problemot na srpskata mediumska invazija vo Makedonija (PINK,Triumfi,Ceca Raznjatovich...brojot na posetiteli na koncertot na Ceca ne e mnogu razlichen od brojot na gragjani koi izlegoa na protesti za nemenuvanje na imeto vo SK?? :) ),vadenjeto bugarski pasoshi,stabilen ekonomski rast,cvrsto i trajno reshenie so albancite...i vlijanieto shto ovie faktori go imaat i nazalost nam ne ni odi vo prilog.

Toa shto jas sakam da go kazam e slednovo:
Nikola Gruevski si nabiva poeni kaj nepismenite luge koi, fenomenot Demokratija im dal pravo da zaokruzat brojka na izbornoto livche, i so toa da dadat svoj mal pridones kon opshtestvenoto "podobro utre".On nema nikakva potreba da go pravi ova.On pobeduva sigurno na izborive.Se shto pravi e,mu dokazuva na Svetot deka Grcija bila vo pravo koga ni dala veto.
Preziveavme Konflikt,Embargo,dva atentata,VETO...i bash sega dva meseca pred izborite mu tekna na Nikola deka trebaat spomenici i preimenuvanja?
I vie se trudite da mi dokazete deka sum jas predavnik?Deka jas koj sum protiv ovie bugarski finti ne i go mislam dobroto na ovaa drzava?
Deka sekoj eden koj se osekja za Sloven vo Makedonija e predavnik na "Kauzata"?

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Kje si igrame "povuci-potegni"?
Sega i ti kako Ivanov,sakas da ti se izvinat za da izlezesh na duel?:)
Ova "detskive" vokativi se definitivno trejdmark na forumov.

Bidejki jas ne sum Frchkovski,a ti ne si nevesta bi sakal da ti se izvinam,bidejki po priroda gi pochituvam site okolu mene iako drzam na moeto deka prodavash bugarski finti.
Кажи ти кои вокативни форми да се користат кога некој едноставно се држи до погрешни (индоктринација), инфантилни начини на комуникација.
Сакам да ме сфатиш правилно за се`.
Тоа твоето за што се држиш е навреда за кого било кој се смета за македонец, не само за мене и е одлика на веќе видено окупаторско/негаторско однесување и став. Исто така е огледало на твоето непознавање на нештата како што се демократија и општо речено, пропаганда и нивната неизбежна поврзаност во едно демократско општество.
Ако лиферувам македонска национална гордост продавам бугарски финти, нели? Што ли ќе ме наречеш ако ти кажам дека уште од времето на стариот и добар соц. реализам лиферувам, пропагирам, убедувам и агитирам за слобода, индивидуализам, пазарна економија и правна држава, инаку за тебе попознати како капитализам?

Ultrancionalistichko e ova "osvestuvanje" na graganite ( gi narekuvam gragani oti sme multietnichka drzava i deka seushte kaj nas vladee t.n gragjansko opshtestvo ) za nivnite antichki koreni i za nivnata aftohtonost.Neshto shto nikoj dosega ne go napravil,i neshto shto prkosi na Istorijata na Brisel.I nemoj da mi kazes koj go vrti Brisel,oti glaven nosach na sekoja kampanjska programa e evrointegracijata,neli?
Ај оди изгуглај малку и види го значењето на терминот кој го користиш па кажи ми каде гледаш таква појава кај нас. Што се однесува до освестувањето или потрагата по вистината не е, не може и дури не е дозволиво за сериозен човек да ги поистовети.
Тоа што ти го кажуваш е само левичарска политичка пропаганда наменета за напад врз сегашнава власт и придобивање на незадоволници од нејзините политики. Ова е кусогледост бидејки не гледаат каква штета прават или пак сеедно им е, само тие да се вратаt на власт.

Е се`а, ако зборуваме за граѓани и граѓанско општество тогаш ќе треба да зборуваме за мултикултурно општество, а не за мултиетничко. Во мултиетничко општество постојат етникуми не граѓани и концептот на уредување е колективистичко. Некој ми те излажал!!! Требаше нашето општество да биде мултикултурно, но навреме се свестиле оние кои во тоа време владеа со нас дека концептот мултикултура повлекува нешта за кои тие не беа спремни да ги дадат или попрецизно кажано, да се откажат од некои нешта. Така решиле да биде мултиетничко. Пикни го населението во своите трла (раздели па владеј) и продолжи да им бидеш овчар или, ако сакаш, начин како да си го задржат соц. реализмот, а притоа да не им биде забележано. Зарем е можно никогаш да не си ставил прст на глава за да размислиш зошто САД, Австралија, Канада и други држави кои имаат мешано население се мултикултурни наместо мултиетнички. Та дури си прават нација и имаат национални чувства и национализам, а ние сиротите... Што да правиме. Не смееме ни да помислиме за некаква национална гордост оти ќе сме навредиле некого. Ако не` колеа и палеа, други ни ја пишуваа нашата историја по нивен интерес, не прекрстуваа и мачеа. Што е тоа битно? Битно е ние да не навредиме некого со нашата желба за вистината.
Оди кажи му на албанец дека не е Илир, очи ќе ти ископа. Тоа нивното не ти е ултранционализам, нашето е, нели? Оди кажи му на германец, французин, англо-саксонец или кој било дека е нешто што не е па или пак дека тоа што е навредува други па види како ќе реагира. Што мислиш ти? Ќе реагира, онака космополитиски или троа поинаку.
Што се однесува до Брисел сепак ќе ти кажам дека кој го врти бидејки јас сум активен и познат евроскептик уште од 2002 год. во повисоки кругови од форумскиве. Појавата на национална гордост не е врзана за активност на политички партии. Тие не ја започнаа, ниту ја вршат, ниту ќе ја завршат. Тоа што нашиве политичари тераат некаква агенда... Не е агенда туку е слепа послушност како во времето на СФРЈ е само резултат на сервилноста на која се учени уште од мали ноѕе.
Е се`а, се појави политичар кој истапува од шемата и што? Се уплашија сервилните дека нивните нови господари ќе им се налутат и нема да им дозволат да ги служат. Имам јас и тоа какви замерки за владеењето на оваа власт ама тоа што е во ред, редно е да се пофали.

Vo vreme na kriza,vo vreme na nezavidni brojki na nashata berza (MBI e zagrizuvachki opadnat vo odnos na nashite komshiski indeksi vo poslednite 12 meseca),vo vreme na uzasno nesinhronizirana opozicija (kakva toa programa mu e potrebna na VMRO da go rasturi SDSM na prestojnive izbori?),nashite heroi od VMRO DPMNE reshija da gi stopiraat eu finansiite za avtopatot i da potroshat interesni sumi za arheologija i za spomenici.
Можеби не се согласуваме за нашата национална гордост и секогаш на повишен тон ќе разговараме ама за овој дел се согласуваме. Би било неприродно ако за се` се согласуваме, нели?
Е се`а, на оваа тема, ако не си забележал, не се делиме на ВМРО-овци и СДСМ-овци, ниту пак се делиме на античко-современи македонци или словени. Едноставно нема делба туку потрага по вистината, но заради муабетов ќе направиме еден исклучок.
ВМРО не е виновно што СДСМ падна. Верувај дека и јас ги чекам да станат социјалдемократи. Тоа што ние имаме сериозни проблеми во нашата економија е нешто за кое ако почнам да пишувам не знам кога ќе престанам само за да изгребам површината, а за подлабоко не станува збор.
Патем, на други теми имам образложено понадоста каде лежи решението за нашиве проблеми.

Neznam kakov si ti fanatik,bez nikakva navreda,ama jas sum mnogu praktichen chovek i ne veruvam vo sminkanje.
Фанатик, а? Е па, знаеш ли што е фанатик?
Фанатик, за македонски услови, е практичен човек кој се држи до своите идеали, значи ги има!!!
Сакаш да градиш високо катница на песоклива почва, е не може. Во соц. реализмот не учеа дека за идеали гинат будали, а вистината е дека без идеали живеат само будали. Цело време ни продаваат ум за макроекономија, но условите за тнр. микроекономија се неповолни. Се величи меритократството, а се омаловажува филозофијата. Е па, што сакаш повеќе. Толку може да се постигне без филозофија и идеали.
Постојат процеси кои можат песокот да го направат поволна градежна подлога. Тоа што ти го викаш шминкање, јас го викам процес. Не дека немам забелешки на процесот ама барем е некаков, каков-таков почеток. Што е подобро од што и да било пред тоа.
Ај да не почнам.

I sega dojde procesov na antikvizacija,osvestuvanje,momenti na vistinata,kako sakash narechi go....postoi i e megu nas.Onaa narodskata "na dve na tri" e mnogu dobra za opishuvanje na procesov koj saka vo rok od edna godina da go izmeni nacionalnoto lezishte i da go unishti "komunjarskoto" gragjansko opshtestvo.Za da ti pochnesh eden ovakov proces,potrebno e da zavrshish prethodno nekoi neodbeglivi problemi.
Во рок од една година од пролетери се претворивме во капиталисти. Исто така, во рок од една година од капиталисти се претворивме во закрепостени.
Сега малку самопофалбено. Доколку започнев еден ваков процес, верувај дека немаше да постојат вакви одбивности кои се појавуваат. Македонскиот народ, како народ, е мошне адаптибилен. Тоа некогаш е позитивно, а некогаш негативно по неговите интереси, да знаеш.
Инаку што е повистинито за тебе:
Ако имаш врлини ќе стекнеш вредности?
или
Ако имаш вредности ќе купиш врлини?
Размисли и самиот ќе си видиш (без да ти продавам „бугарски“ финти) дека испревртените вредности кои ги имаме се генераторот на сето зло кое не` опкружува.

Problemot na srpskata mediumska invazija vo Makedonija (PINK,Triumfi,Ceca Raznjatovich...brojot na posetiteli na koncertot na Ceca ne e mnogu razlichen od brojot na gragjani koi izlegoa na protesti za nemenuvanje na imeto vo SK?? :) ),vadenjeto bugarski pasoshi,stabilen ekonomski rast,cvrsto i trajno reshenie so albancite...i vlijanieto shto ovie faktori go imaat i nazalost nam ne ni odi vo prilog.
Со српската културна хегемонија над македонскиот народ и со последиците од немањето на идеал толку се согласуваме што нема да ти реплицирам туку само ќе те поздравам.

Toa shto jas sakam da go kazam e slednovo:
Nikola Gruevski si nabiva poeni kaj nepismenite luge koi, fenomenot Demokratija im dal pravo da zaokruzat brojka na izbornoto livche, i so toa da dadat svoj mal pridones kon opshtestvenoto "podobro utre".On nema nikakva potreba da go pravi ova.On pobeduva sigurno na izborive.Se shto pravi e,mu dokazuva na Svetot deka Grcija bila vo pravo koga ni dala veto.
Гвујо не докажува никому ништо, а тоа Грција не го прави со докажување дека е во право туку со купување на подршка од своите сојузници и злоупотребувајки си ја положбата во меѓународните институции.
Оваа твоја изјава е директен показател дека си под влијание на политичката пропаганда на СДСМ и тнр. Тито синдромот. Груевски не е еден и единствен во ВМРО кој е заслужен за доброто или пак за лошото. Зад него стојат плејада на способни и помалку способни.
Ама Груевски е одлична мета за политичка пропаганда!!! Не се оди со аргументи туку со пропагандната шема "Аd Hominem". Значи политичката борба на СДСМ не се состои од аргументи или понуди за алтернативни, подобри, решенија туку се состои од манипулација преку која сака да го одвлече вниманието на населението од битните нешта.
Сакам да ти повторам: Сум во големо исчекување СДСМ конечно да се претворат во социјалдемократи бидејки така многу лесно ќе ги воочат дупките во дејствувањето на ВРМО и ќе понудат конкретни проекти и решенија за проблемите, наместо манипуалции.

Preziveavme Konflikt,Embargo,dva atentata,VETO...i bash sega dva meseca pred izborite mu tekna na Nikola deka trebaat spomenici i preimenuvanja?
И ова ќе го преживееме!!!
Патем не е баш пред два месеци, ама не е ни толку битно да се расправа. Ако не беа спомениците и преименувањата ќе беше нешто друго. Затоа олабави. Ние, како народ, сме во мрднеш-губиш позиција кога станува збор за ЕУ. Затоа да си го искористиме ова време да се стекнеме со домашен, наш, идеал и филозофија и да си работиме на нашите интереси, наместо за туѓите.
Ова „освестување“ или појавата на нацинална гордост е токму тоа што ни треба како основа врз која ќе градиме.

I vie se trudite da mi dokazete deka sum jas predavnik?Deka jas koj sum protiv ovie bugarski finti ne i go mislam dobroto na ovaa drzava?
Deka sekoj eden koj se osekja za Sloven vo Makedonija e predavnik na "Kauzata"?
Кој се труди, бре? Самиот си го правиш тоа преку навредите кои ги пишуваш/кажуваш. Какви бугарски финти те спопаднале, море? Што мислиш дека ако повеќе навредуваш дека ќе добиеш поголема согласност?
Ти си словенец во Македонија или си македонец или пак си македонец кој мисли дека е од словенско потекло чиј предци насилно ја населиле оваа територија целосно уништувајки го домородното население притоа преземајки ги нивните традиции и јазик? Што?
Ако ти сакаш да ја имаш слободата да се чувствуваш како словен зошто ни ја одземаш слободата да се чувствуваме како македонци?

Патем, предавник или патриот, во Македонија... непостојана работа ти е тоа. Денес си предавник, утре херој. Кој знае? Сепак за да знаеме нели треба да се прочепка малку по вистината, наместо да се задоволиме со пропагандата на соседите и нивната верзија за нашата историја?

Во моите обиди да го скусам на прифатлива должина постов можеби оставив нешто недоречено. Доколку има такво нешто... Знаете веќе!!!

Поздрав:helou:

П.С.
Пртко, би те замолил да изнајдеш време и прочиташ други работи кои сум ги напишал (во други теми) и тоа со отворен ум па потоа реплицирај.

кцхсхт

македоноид
Член од
4 февруари 2009
Мислења
341
Поени од реакции
9
Писма Гледајте во иднината!

Ни кажуваат треба да мислите на иднината, оставете го минатото. Тоа ни го кажуваат луѓе кои гордо слават годишнини посветени на нивните народи и држави. Но нивните годишнини се со трицифрени бројки, а за некои од нив и на почетокот од 20. век имаа живи сведоци. Додека нашите годишнини се со четирицифрени броеви и опфаќаат четири милениуми. Е тоа богами може да биде причина некои да се чувствуваат хендикепирано, безвредно, исфрустрирано. Затоа да погледнеме наназад, да речеме само стотина години. Така ќе можеме да видиме дека неколкуте војни на балканските простори се воделе со една единствена цел, да се истисне Отоманската империја за да се завладее територијата на Македонија, да се реализираат хегемонистичките интереси и глобалните сфери на интереси.

Во тој бурен период во Македонија се сменуваа господарите, знамињата, имињата, топонимите и слично. И како резултат на сите тие (не)прилики имавме чест да бидеме дел од Букурешкиот договор, чест каква што има јагнето на Велигден. Но Букурешкиот договор беше со рок на важење, а тој рок незадржливо изминува... Трицифреното гледање во минатото е многу непријатно. Затоа да гледаме двоцифрено, десетина години, во кои скоро сите сме современици на настаните:

При распадот на СФРЈ камелеонираните комунисти од петни жили се бореа да ја зачуваат Југославија, а не да се заокружи дефинирањето на Македонија; токму тие добија мнозинство во парламентот; на конститутивната седница се постави дилемата „Денес над Македонија“ или „Хеј Словени“; претседателот на државата, веројатно затоа што беше увезен, повеќе време потроши на платформите за спас на Југославија отколку за дефинирање на „неговата“ Македонија; смислените и рационални чекори на Словенија и Хрватска ние ги третиравме како сецесионизам; имавме референдум за осамостојување со двосмислено кукавичко прашање; пропуштивме да се декларираме и настапиме како рамноправни наследници на државата која се распаѓаше, а чија членка бевме и ние, наводно рамноправна; сè уште под импресија на федерализмот и националниот клуч донесовме устав во кој не успеавме да кажеме дека Македонија е национална држава на македонскиот народ; Уставот така речи не беше отпечатен, ние веќе прифативме да го менуваме, под притисок од надвор и значајна помош од внатре; гордо се откажавме од уставното име; ни кажаа, и прифативме, дека сме тенденциозни и не знаеме да правиме попис на населението; секој можеше да купи или продаде државјанство, некој едно, некој илјадници; за знамето ни рекоа не чини и ние уметнички души си нацртавме ново; потпишувавме договори како првата или втората, или која ли беше страна...

Навистина можеби е подобро да не гледаме во минатото имајќи предвид што сè може да се види. Сепак последнава година и не може да се нарече минато, таа е сегашност и тоа сурова. Почна реализацијата на големоалбанскиот проект на територијата на Македонија. Проект по сценарио одамна напишано, а во изминатите 60-тина години како негови доследни коавтори и рецензенти посебно се истакнаа Тито, Крсте, Киро така што не е чудо на сцена да имаме популистичка, а сега веќе крвава фарса. По првите сериозни оружени конфликти некој рече тоа се терористи, со нив нема преговори и треба соодветно да се одговори. Тие исти зборови имавме можност да ги слушнеме и на 11 септември истата 2001 година, а еден месец подоцна и да видиме што значи тоа „соодветно“. Но, ние треба да гледаме во иднината. Во интерес на иднината ние треба повторно да го смениме Уставот затоа што така ни велат оние што ни скроија Букурешки договор, кои рекоа дека сме држава приправник, името не чини, пописот не можеме да го спроведеме, ни рекоа дека знамето треба да го смениме, ни скроија уште еден договор, домашен Охридски. Во интерес на демократијата и граѓанското уредување треба да се случат промени на Уставот со кои Македонија со чекори од седум милји ќе се оддалечува од граѓанското општество, а Собранието онака демократски ќе ги изгласа без право нешто да додаде или одземе.

Навистина зашто ние да гледаме во минатото, кога некој гледал и видел, па нас само ќе ни раскаже кога веќе не знаеме да учиме од минатото и не знаеме дали сакаме држава и како се прави. Затоа ајде да гледаме во иднината, онаа која за нас ја нацртаа нашите пријатели кои и во минатото сесрдно ни помагаа како и сега.

Текстов е пишуван есента 2001, пред промената на Уставот. До сега не е објавен, што не значи дека и по 8 години изгубил од својата актуелност. Различни се само личностите кои ни ги кажуваат овие мудрувања. Г. Фуере тоа го прави веќе подолго време. Од неодамна тука е и г. Рикер, амбасадор на САД. Истиот оној кој Сенатот го испитуваше и „тормозеше“ затоа што демек ми ти бил промакедонски ориентиран. А ние како некој клен требаше да се фатиме на јадица.

Почитувани господа, народ без минато е народ без иднина. Дрво без корен. А дрво без корен нема ни гранки и едноставно се нарекува ТРУПЕЦ. Господа јас сакам да бидам дрво со корен, ако вие сакате да бидете трупци тоа е ваше право, демократско разбира се.

Васко Костески

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Противпропаганда алал вера. Дали е до твоите години или умот или двете не знам, ама твоите постови со задоволство ги читам.

Да не бидам оф топик, да поднапишам дека не ни треба европа , загушена во долгови.
Што испадна со земјите со најмногу инвестиции во источна и југоисточна европа?
како се одрази кризата кај нив?
Излезе дека европа служела само како кредитор па овие се имаат презадолжено и целата работа пукна до тој степен да земји како исланд и банкротираа, а прибалтичките и другите екс-ссср се урнисаа.
Што ќе ни е влез во сиромашна заедница во која луѓето набргу ќе се најдат фрлени на улица, безработни и во полоша ситуација и од Македонија? И тоа луѓе без тренинг во преживување без пари:)

Ем немаме никаков ќар од унијата ем за да влеземе треба да се обезличиме, мада и тоа не ни е гаранција, може било што друго да се најде за изговор да не не примат.
Истото е и со нато.
Еве како демек Хрватска ја примија во букурешт, па излезе словенците да ја зезаат со ратификации за поморски и погранични спорови.

Значи поентата е. Ај да се добиваше нешто, да имаше некоја полза од еу па да имаа апологетите за европска Македонија некакви примамливи факти за да не убедат дека промената на името е исплатливо решение.
Вака треба да е некој будала воопшто да размислува во таа насока.

Владата треба да продолжи да си тера дел од надворешната политика на начин кој го правеше и досега. Да, ќе преговараме за името, да ние сме за компромис, двојна формула, тројна, да ние сме за нато, еу, се супер, кур се тресе, а во меѓу време да се работи на потсредување на земјата, на нејзина економска стабилизација.

Оти од помош од некој друг се виде каква е работата. Не само што еу нема да ни помогне ако сме нејзина членка, ќе не заглави уште повеќе.
Ако сами не си помогнеме и не најдеме некои сеуште стабилни алтернативни земји да ни се партнери отидовме јабана во провалијата наречена евро-атлантско партнерство.

Затоа ум на глава и муабетите за промени, компромиси и слично, само декларативно и курвински-дипломатски да се користат, не некој сериозно да размислува дека Македонија може и треба да станува членка на тој распад систем.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.443
Поени од реакции
27.242
Никола,
Многу глупо е да размислуваш, дека некој ни треба, а некој не. Или да правиш попожелни и понепожелни партнерства. Каде ни се наклонети таму ќе идеме, интересите се вечни... Конкретно Европа, стави на кантар кој е моменталниот однос влог/добивка и ќе видиш, име за скоро ништо, визи, патишта, фондови бла бла бла(ти текиња курвите како викаат „викајме како сакаш срце“). Но ако се смени влогот, зошто да не....

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Типичен е примерот Србија која е пред банкрот.

Европските банки за неколку месеци повлекле од Србија 500 милиони евра.
Упппссссссс, каде е европската солидарност ?

Србија мораше да земе кредит од ММФ во износ од 2 милијарди евра за да ги покрие сите дупки во нејзиното работење.
Не се знае дали ќе стигнат тие пари.

Коњоликоста на нашите влади е токму во форсирањето на ЕУ и НАТО пред другите.
Ние ниту еднаш не подјовме на истокот.

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.563
Поени од реакции
281
Абре каква ЕУ и НАТО,Букефал и Александар Факинг Д Грејт не ги даваме па шо сака нека биди!

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.563
Поени од реакции
281
Абре наши се ама во ЕУ не се влегува со Историја него со одговорна и способна политика.Таму не те прашуваат дали се сметаш за потомок негов или не туку те прашуваат дали ќе прајш компромис или воопшто нема да прајш.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Абре наши се ама во ЕУ не се влегува со Историја него со одговорна и способна политика.Таму не те прашуваат дали се сметаш за потомок негов или не туку те прашуваат дали ќе прајш компромис или воопшто нема да прајш.
Прв болд: ТОЧНО!
Ама ако влегувам во ЕУ, влегувам како Македонец и со македонската историја, и се што е позитивно, но и негативен багаж кој произлегува од македонското битисување.

Втор болд:
Каков компромис?
За ИМЕ, ИДЕНТИТЕТ и се останато што оди со тоа, а произлегува од простиот факт што сме Македонци компромис НЕ СМЕЕ ДА ИМА!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom