energichen
EOTL
- Член од
- 19 септември 2007
- Мислења
- 519
- Поени од реакции
- 75
Тука правиме муабет за правните лица.prijatele ako nema download sto ke mi e internet, ke se otkazam a mislam deka nema da bidam edinstveniot
Тука правиме муабет за правните лица.prijatele ako nema download sto ke mi e internet, ke se otkazam a mislam deka nema da bidam edinstveniot
Ова виц е? Или можеби некоја невкусна шега? Па слободно отидете во која сакате јавна установа,може и кај стоматолозите,лекариве,во градските собранија(овие само како пример ги зедов) ,и погледнете дали нивните компјутери имаат инсталирано "лиценциран" софтвер! Кога тие ќе стават,ќе ставам и јас,поздрав![]()
Се што користиш.Што бараат конкретно да има лиценца, само Мајкрософт?
Најмногу се посветуваат на Microsoft, AutoDesk и Adobe.Што бараат конкретно да има лиценца, само Мајкрософт?
Паушални заклучоци?!? Абе море дете,ти од кој град си? Од Скопје? Јас зборувам што сум видел низ помалите градови и градчиња,не за Скопјето кое патем е и пола држава сосе придојдените и припиени села и луѓе.Твоите комшии можеби ги имаат очешано и казнето,ама во Скопје и инспекторите немаат страв,нека дојдат да казнуваат во помал град кадешто сите се познаваат,да видиш дали ќе може да излезе после од градот.Што мислиш зошто праќаат инспектори од некоја вукојебина во друг град,па баш заради тоа,да ти пише казна и после да не можеш да го пронајдеш во која дупка е сокриен.ЕВН мислиш секаде има 100% наплата за потрошена електрична енергија? Не бе пријателче,прашај ги дали ги имаат сменето струјомерите во селата низ Шар планина и дали воопшто смеат да појдат таму за да направат инспекција и контрола! Слична е ситуацијата и со твојот "лиценциран" софтвер,немој да претпоставуваш со паушални за клучоци... ако не веруваш, следниот пат кога ке идеш кај матичниот прашај го дали му е легален или не софтверот... после во аптека пак прашај ги... каде бе со тој памет заклучоци даваш... по 5.000 еура е казна за секој не лиценциран софтвер т.е. пиратерија... што мислиш зашто прашувам и јас... ги изгореа комшииве мои, среќа не сум бил во канцеларија тогаш... сите лап топи ги донесов дома, сега немам пц во офис само заради овој закон, и морам да купувам уште еден компјутер за да ставам легален софтвер инаку мамата ке ми ја расплачат ако ме најдат со не легален...
Exactly!Correct me if I'm wrong, ама не треба некој да побара заштита на авторски права, за да му ги заштитат? Ако јас не можам да набавам некој софтвер во Македонија, ниту да го платам online (нема PayPal, нема ништо, ебиветер сме), ако инспекцијата дојде и го најде тој софтвер кај мене (cracked), со тоа што ќе ме репнат 5000 евра и робија, чии права уствари тие штитат тука?
“дете“... прво основно, веројатно можам да ти бидам постар батко можеби... а можеби и грешам... ако има деца со 35 години тогаш ок.... тогаш дете сум....Паушални заклучоци?!? Абе море дете,ти од кој град си? Од Скопје? Јас зборувам што сум видел низ помалите градови и градчиња,не за Скопјето кое патем е и пола држава сосе придојдените и припиени села и луѓе.Твоите комшии можеби ги имаат очешано и казнето,ама во Скопје и инспекторите немаат страв,нека дојдат да казнуваат во помал град кадешто сите се познаваат,да видиш дали ќе може да излезе после од градот.Што мислиш зошто праќаат инспектори од некоја вукојебина во друг град,па баш заради тоа,да ти пише казна и после да не можеш да го пронајдеш во која дупка е сокриен.ЕВН мислиш секаде има 100% наплата за потрошена електрична енергија? Не бе пријателче,прашај ги дали ги имаат сменето струјомерите во селата низ Шар планина и дали воопшто смеат да појдат таму за да направат инспекција и контрола! Слична е ситуацијата и со твојот "лиценциран" софтвер,![]()
за правни лица значи, должен си да чуваш документи за набавка на било што... немаш документи, еднакво на кражба... законот така вли...Јас користам Уиндоуз, Адобе, Аутодеск Офис.... е сега сите тие се лиценцирани и си имаат сериски број кој им го укуцав. Си ги спуштив од интернет со се сериал набер генератор, сум ставил сериско бројче и си работат без проблем. Е сега ако некој има пријавено дека Уиндовзо или Адобето или Офисо кој јас го користам му е украден од дома, ако има таква пријава во полиција па го најдат кај мене можам и да одговарам. Колкумина од вас дома чуваат сметки од теписи, регали, бочви, фотељи, палта, чизми, школски прибор..... па да можат да докажат дека се тие сопственици. Може во секој дом да влезе полиција и врз основа на то шо немаш папири за апарати или мебел или алишта да ти собере се и да те отера на робија.
Значи прво пријава до полиција дека е украден фотошоп од нечиј дом со тој и тој сериски број, па полиција прави увид кој како и кога украл, зема отпечатоци, слика, прави записници и спроведува истрага. Мора да се знае ред бе.
јас сум приватно лице и не мора да држам сметки ни да водам книговотство ни материјално.за правни лица значи, должен си да чуваш документи за набавка на било што... немаш документи, еднакво на кражба... законот така вли...
Ха ха,во право си пријателе,само што баткото овде сум јас,имам повеќе години и од тебе,гледаш како погодив дека се работи за Скопје? Погледни го постот подолу на Let 3,таму е напишано добро решение ако сакаш да користиш на јавно место "нелегален" софтвер,ама ризикот сепак е тука.Не те деградирам,од каде пак сега ова,напротив,сакав да помогнам и да разјаснам неои работи,поздрав“дете“... прво основно, веројатно можам да ти бидам постар батко можеби... а можеби и грешам... ако има деца со 35 години тогаш ок.... тогаш дете сум....
второ... кога нешто ке пишуваш, немој да генерализираш, за да не дојде до грешки од овој тип... значи ти си зборел за внатрешноста во МК, па имаш јазик бе македонски за кој се бореле нашите предци низ војни и крво-пролевање... нашпиши си бре, не сум јас ванѓа па да нагаѓам за кај и што збориш (пишуваш)... изјасни се и биди коректен... јас зборев за скопје... и како го јадат калапот со нелиценциран софтвер... змачи за СКОПЈЕ!!!! а пошто сум и јас во скопје и мене ме засега истиов проблем... ако имаш решење некое кажи, а напротив ако сакаш да се докажуваш, и да деградираш пак изјасни се...
Не гледам ништо во постот на Let 3 што би го дефинирал како добро решение. Купување на возило, губење за договор за купопродажба и сите можни документи ќе ги има истите последици - недефинирана сопственост до моментот на докажување.Ха ха,во право си пријателе,само што баткото овде сум јас,имам повеќе години и од тебе,гледаш како погодив дека се работи за Скопје? Погледни го постот подолу на Let 3,таму е напишано добро решение ако сакаш да користиш на јавно место "нелегален" софтвер,ама ризикот сепак е тука.Не те деградирам,од каде пак сега ова,напротив,сакав да помогнам и да разјаснам неои работи,поздрав![]()