За верниците - зошто верувате?

Член од
12 декември 2007
Мислења
1
Поени од реакции
0
верувам затоа сто ми треба нешто постојано нешто блиско, нешто што мозеби не е реално но е се присутно

Член од
8 декември 2007
Мислења
254
Поени од реакции
9
Пред малку време еден наш брат, пред да замине на местото каде веруваше дека ќе отиде се сејќавате што изјави,парафразирам:
,,Овде го најдувам својот мир и знам дека на крајот од се овде и ќе завршам,,! Колку е голема оваа вера искажана со овие зборови, и којку јасна слика зашто верува. И поучете се како се сака,својот народ и својата вера.

Член од
12 септември 2007
Мислења
20
Поени од реакции
0
Veruvam zatoa sto znam. Znam deka seto toa e vistina sto go pisuva i spremen sum da umram za vistinata. Deka Gospod raboti uste na svetot mozeme da vidime od mnogu lugje koi pomagaat ne da si ja zemat slavata na sebe tuku zatoa sto sakaat da mu sluzat na Gospod.
Tose mislam deka ni ostavi edna dobra poraka i pouka za nas. Toj nikogas ne naglasi na kolku familii pomognal a fakt e deka bile mnogu.
Faktot deka vo istorijata mnogu verni lugje se ubieni za toa sto go veruvaat se za da imame vera koja e ispravna i ne predadena, pokazuva deka ima vistina vo toa.
Koj bi umrel za nekakva laga. Zboruvame za lugje koi se temeli na denesnata filozofija. Zosto pak Isus bi lazel za toa koj navistina e i so toa bi zarabotil smrt. Ne ja svakjam poentata ako seto toa ne bilo vistina.
Na krajot znaeme deka vistinata ke pobedi. i zatoa veruvam deka Isus e vistinata.

Член од
8 декември 2007
Мислења
254
Поени од реакции
9
СИМВОЛОТ НА ВЕРАТА(ОСНОВИТЕ НА ВЕРАТА ВО ПРАВОСЛАВИЕТО)

Верувам во Единиот Бог Отец,Седржител,Творец на небото и на земјата и на се видливо и невидливо
И во Единиот ГИ Христос,Син Божји,Единороден,Кој е роден од Оца пред сите векови.Светлина од Светлина,Бог вистински од Бога вистински,роден,несоздаден,единосуштен со Оца преку Него се станало.
Заради нас луѓето и заради нашето спасение,слезе од небото и се овоплоти од Светиот Дух и Дева Марија и стана човек.
И беше распнат заради нас во времето на Понтиј Пилат,пострада и беше погребан.
Воскресна во третиот ден според писмото.
И се вознесе на небото и седи од десно на Оца.
И ќе дојде пак со слава,за да им суди на живите и мртвите,и царството Негово нема да има крај.
И во Светиот Дух,Господ ,Кој живот твори,Кој излегува од Оца,Кого заедно со Оца и Сина Го славиме и му се поклонуваме и Кој говорел преку пророците.
Во едната, света,вселенска и апостолска Црква.
Исповедувам едно крштевање за прошка на гревовите.
Го чекам воскресението на мртвите и животот во идниот век.
АМИН!
(Од Никеја-325год)

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
СИМВОЛОТ НА ВЕРАТА(ОСНОВИТЕ НА ВЕРАТА ВО ПРАВОСЛАВИЕТО)

Верувам во Единиот Бог Отец,Седржител,Творец на небото и на земјата и на се видливо и невидливо
И во Единиот ГИ Христос,Син Божји,Единороден,Кој е роден од Оца пред сите векови.Светлина од Светлина,Бог вистински од Бога вистински,роден,несоздаден,единосуштен со Оца преку Него се станало.
Заради нас луѓето и заради нашето спасение,слезе од небото и се овоплоти од Светиот Дух и Дева Марија и стана човек.
И беше распнат заради нас во времето на Понтиј Пилат,пострада и беше погребан.
Воскресна во третиот ден според писмото.
И се вознесе на небото и седи од десно на Оца.
И ќе дојде пак со слава,за да им суди на живите и мртвите,и царството Негово нема да има крај.
И во Светиот Дух,Господ ,Кој живот твори,Кој излегува од Оца,Кого заедно со Оца и Сина Го славиме и му се поклонуваме и Кој говорел преку пророците.
Во едната, света,вселенска и апостолска Црква.
Исповедувам едно крштевање за прошка на гревовите.
Го чекам воскресението на мртвите и животот во идниот век.
АМИН!
(Од Никеја-325год)
Ги прифаќам целосно овие зборови и верувам во нив.

А јас лично би додала дека:
-Верувам затоа што Господ го прати Својот еднороден син на земјата и Исус Христос, Синот Божји пострада за да се опростат нашите гревови и воскресна на третиот ден. И би се како што беше речено од Неговата пречиста уста.
-Верувам затоа што се земно е минливо, се е прав и пепел, само Господ и животот во Него се вечни.
-Верувам затоа што во со околу мене ја гледам совршената Божја промисла.
-Верувам затоа што само во Светото Тројство на Господ, Исус и Светиот Дух е смисолот на моето и сечие постоење.
Над се, верувам затоа што Бог е љубов.А,...

Да зборувам на сите човечки јазици, па дури и на ангелски, штом љубов немам, ќе бидам бакар што ѕвони, или кимвал, што ѕвечи.
Да имам пророчки дар и да ги знам сите тајни, да ги имам сите знаења за сите работи, а и така силна вера, што и планини да преместувам, - ако љубов немам, ништо не сум.
И да го раздадам целиот свој имот, да позволам телото да ми изгори, - штом љубов немам, ништо не ми користи.
Љубовта никогаш не престанува, а другото, ако се пророштва, ќе престанат; ако се јазици - ќе замолкнат; ако се знаења - ќе исчезнат.
(1. Кор. 13, 1-13)

M*O*N*A

~*Kitekatus*~
Член од
20 јуни 2007
Мислења
99
Поени од реакции
31
Одлично прашање.Зошто верувам?Незнам ни самата.Не се занимавам со никакви филозофски,теолошки или било какви други објаснувања на мојата верба...Само знам дека верувам!
Можеби е тоа така затоа што ова прашање сама на себе сум си го поставила милион пати,а сеуште не сум го пронашла вистинскиот одговор.Мојата дилема уште повеке се зголеми одкако ја прочитав "Пурпурен хибискус".Во книгата главен лик е Камбили,15 годишна нигеријка,која живее во семејство во кое таткото е посветен католик,човек кој себеси се смета за безгрешен пред Бога и кој од сите останати очекува да се согласат со него кога е во прашање религијата,а во спротивен случај сурово ги измачува и казнува!?!?Иронијата е во тоа што тој не е роден како католик,туку бил паган,а кога дошле белите мисионери го научиле да верува во нивниот бог, односно во Христос.
Е одтука кај мене се појави прашањето-дали се раѓаме со вербата во Бога,дали тоа однапред ни е одредено, или потребно е некој да ни ја всади таа верба,да не научи да веруваме(семејство,пријатели,општеството...).

Зошто веруваме?Одлично прашање нели?

10101

@*I am Nuts!*#
Член од
27 ноември 2007
Мислења
349
Поени од реакции
0
We and God ,...we are best buddies!

But he has a weird sense of humor, his punchlines are killers!

K

kat.<3

Гостин
за мене нема зошто на тоа прашање, верата е во срцето и таа се чувствува, ако се прашуваш зошто верувам, значи верата во тебе не е силна и вистинска. Таа само се чувствува, ниту еден човек не може да одговори на тоа зошто. Човекот без вера никогаш не може да живее вистински.

Famous Last W

I LoV3 YoU..
Член од
24 август 2007
Мислења
1.515
Поени од реакции
5
Јас верувам во господ зш верувам и како да ти објаснам тоа не се објаснува.

K

kat.<3

Гостин
Јас верувам во господ зш верувам и како да ти објаснам тоа не се објаснува.
недостигаат зборови, и сите што може човек да ги најде се малку, вистинската вера се чувствува во душата, и се носи во срцето како нешто најсвето:smir:.

Steve Ray

Texas Huriccane
Член од
24 ноември 2007
Мислења
1.131
Поени од реакции
182
Verata ne treba da se objasnuva ili dokazuva samo ednostavno treba da se veruva!!! Toa e nesto natprirodno i neobjasnivo!!!

Eve edno prasanje do site vernici!!
Kako se cuvstvuvate koga ke vlezete vo crkva da zapalite sveka i da se pomolite?

Член од
31 јануари 2005
Мислења
145
Поени од реакции
22
Eve edno prasanje do site vernici!!
Kako se cuvstvuvate koga ke vlezete vo crkva da zapalite sveka i da se pomolite?[/QUOTE]

Kako prvo nemorash da odish vo crkva so cel da zalpalish sveka i da se pomolish toa mozesh da go napravish sekade i na sekoe mesto,crkvata u sushtina e SOBIR na vernici koi veruvaat vo isto sto i ti i koga se naogjash tamu pomegju tie lugje normalno e da se chustvuvash ispolneto so ljubov, mir,spokojstvo i da spodelish iskustvo kako Bog ni pomaga ''raboti''vo nashiot zivot zatoa sto site nie Bog go dozivuvame na razlichen nachin i Toj razlichno ni zboruva na sekoj od nas.No za da go doziveeme Bog uste podobro treba i dobro da go poznavame preku chitanje na Biblijata i kako sto napomenav vo razgovor so drugi vernici za da mozeme da napreduvame i bideme uste posilni vo verata,zastio nie ligjeto kako lugje imame greshna priroda i sekogash sme skloni kon grev no so samoto odenje vo crka i druzenje so vernici ,chitanje na Biblijata gi gradime temelite na nashata vera so koi postanuvame poimuni na grevot a posilni vo verata, Bog go gleda toa i ne nagraduva so zelbite na nashite srca a nagradata nikogas ne ni porano ni pokasno tuku tochno vo pravo vreme.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Lubovta Hristova e pregolema, Bog nikogas direktno ne dejstvuva vrz nas, tuku samo indirektno, sodejstvuva soglasno nasite baranje i zelbi. Verata e dusevna sostojba kojasto postojano se naoga vo srceto, no sovrseniot moment na vistinsko zaednicarenje na covekot so Boga doaga vo momentot koga umot ke slevne vo srceto koga ke dojdat vo sostojba na blagodatno spojuvanje, naoganje vo paralelna polozba, i toa e momentot na zaednicarenje(vistinsko), moment na vistinsko blazenstvo moment koga umot potpolno se obozuva. Taa sostojba e mnogu retka i e vo odnos so tretiot stepen od patot da Hrista stepenot na obozuvanje, koga covekot kako nagrada za podvigot dobiva darba na umnosrdecna molitva.

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Lubovta Hristova e pregolema, Bog nikogas direktno ne dejstvuva vrz nas, tuku samo indirektno, sodejstvuva soglasno nasite baranje i zelbi. Verata e dusevna sostojba kojasto postojano se naoga vo srceto, no sovrseniot moment na vistinsko zaednicarenje na covekot so Boga doaga vo momentot koga umot ke slevne vo srceto koga ke dojdat vo sostojba na blagodatno spojuvanje, naoganje vo paralelna polozba, i toa e momentot na zaednicarenje(vistinsko), moment na vistinsko blazenstvo moment koga umot potpolno se obozuva. Taa sostojba e mnogu retka i e vo odnos so tretiot stepen od patot da Hrista stepenot na obozuvanje, koga covekot kako nagrada za podvigot dobiva darba na umnosrdecna molitva.
Многу апстрактно објасни ти Симеон.
Која љубов? Како се манифестира? :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom