За верниците - зошто верувате?

Член од
19 април 2007
Мислења
629
Поени од реакции
37
До неверниците.. вие, во што верувате ?

Која е вашата слика, од мигот кога почнала оваа перфекција да се гради па до сега, како изгледа тоа во вашиот свет ? Во што верувате и ЗОШТО.. тоа е она битното.. зошто.

Ни јас, нит некој друг овде може да ви докаже со факти дека постои Господ и бла, бла.. Но, пак од друга страна никој овде неможе да ме убеди со факти како настанала сета оваа перфекција, како ние, како целиот универзум настанал.. тоа е прашање кое, било "вашата", било "нашата" "СИЛА" не ни дава да ја дознаеме..

Зошто, зошто и зошто..

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Верувам, затоа што ми е мила помислата дека некогаш повторно ќе бидам заедно со сите оние што сум ги сакала а морале да си заминат од овој свет.
Колку и да е се` црно, таа помисла ме тера да продолжам со насмевка, знаејќи дека има мала шанса да почувствувам совршена смиреност и спокој, опкружена со сите блиски.

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
Онака ја забележав темава, па ми се виде интересна и би сакал да го кажам своето мислење па:
Како што знаеме има многу дилеми за тоа дали постои господ и доколку постои како може тоа да се докаже, па според мене господ е различна замисла на утеха и спокој на секој човек, секој него различно си го замислува и секој има различна слика створено за него па и затоа секој со различна доза на верување пристапува на вакви теми. Значи според мене господ како спиритуален бог заедно со сите наши духовни сили се наогаат во нашата замисла и секој тоа го доживува на свој начин, и на свој начин верува во истиот.

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Онака ја забележав темава, па ми се виде интересна и би сакал да го кажам своето мислење па:
Како што знаеме има многу дилеми за тоа дали постои господ и доколку постои како може тоа да се докаже, па според мене господ е различна замисла на утеха и спокој на секој човек, секој него различно си го замислува и секој има различна слика створено за него па и затоа секој со различна доза на верување пристапува на вакви теми. Значи според мене господ како спиритуален бог заедно со сите наши духовни сили се наогаат во нашата замисла и секој тоа го доживува на свој начин, и на свој начин верува во истиот.
Potpolno se slozuvam so tvoeto mislenje na ovaa tema. Bez razlika kako se vika nasiot bog, ako vistinski veruvame toj zivee i ke zivee vo naseto srce. Sekoj covek ima nesto sto go vodi napred vo zivotot. Vredi da se zivee ako covekot ima cvrsta verba vo sebe i vo svoite vistinski coveski vrednosti, da veruva vo lugeto koi go opkruzuvaat,da ima potpolna poddrska za toa sto go pravi od semejstvoto. Toa e najvazno nesto vo zivotot.

Член од
23 јануари 2005
Мислења
14
Поени од реакции
0
chitam tuka .. nekoj kazhuva anketi .. shto napravila .. amerika .. i mnogu ubavo e tuka .. napishano .. dobri statistiki .. ali vaka ako go machish malce poveke mozokot okolu taa anketa i tie statistiki .. jas lichno sum musliman i veruvam vo gospod .. tuku .. shvedska .. e isto na prva lista .. ako pravime anketa za homoseksualci .. za drugive nema ni da razmislam poshto mi e maka .. imam tolku mnogu raboti za kazhuvanje .. a isto tolku mi e matno vo mozokot .. ke moze li nekoj da mi odgovori .. ako ne postoi nekoj shto e pomoken po pameten .. posilen .. od chovekot .. koj go stvoril chovekot ? dali iima nekoj razumen odgovor za ova .. za toa so golemiot brod sho *** beshe toa .. velite deka sega najgolemiot brod shto e graden e 50 pati pomal od toa shto bil pred iljadici godini znachi mislite deka deneshnava nauka .. treba da e pomokna .. e koga bi bilo taka .. zashto naukata ne moze da ni dade nekoja definacija okolu DUSHATA .. okolu knigite .. biblija , kur-han .. ne gi imam prochitano ni ednoto ni drugoto ali od slushanje citati od luge shto gi prochitale .. tuka ima citati .. shto se mnogu jasno povrzani so segashnoto vreme .. kako pred tolku mnogu godini imalo tolku pameten chovek da kazhuva takvi pametni raboti .. iako ne postoi gospod .. iako e izmislen .. toj shto go izmislil bil po pameten od sekoj deneshen nauchnik .. poshto ako chovek ne razmisluva deka postoi nekoj pomoken od nego .. togash svetot bi bil HAOS .. ..

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Верувам затоа што тоа ми дава сила, ме води кон вистинскиот пат, ми ја покажува светлината на денот, ми влева верба, надеж..
А вие неверници, во што верувате?
Како живеете и што ви дава надеж?

Член од
23 јануари 2005
Мислења
14
Поени од реакции
0
neka mi kazhi nekoj mislenje za ova .. ako ne postoi gospod .. kakvo objasnuvanje bi mi dale za Ova

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Верувам затоА што чувствувам.Според мене нема некој во светов,кој чувствува а не верува дека постои Бог. Има многу безброј работо кои не можам да си ги објаснам и ме збунуваат,не сум крајно побожна,меѓутоа верата за мене преставува нешто свето без што мислам дека не би можела д постојам,всушност таа прави да постојам јас,да постоиш ти,да постојат сите други. Зошто одам во црква, се молам,палам свеќи?Сте почувствувале ли некогаш како убавата музика може да ве смири,некоја слика може да влијае врз вашата психа, а светлината може да ве утеши. Токму со тоа ги споредувам црквата,молитвата,постот,свеќите,иконите итн итн. Тие постојат за да ја зацврстат нашата вера и да и покажат дека чувствуваме и дека нашиот дух не може без утехата која ни ја дава верата.

Chains

империја
Член од
15 август 2006
Мислења
761
Поени од реакции
678
Верувам зошто вербата духовно ме храни.Верувам зошто вербата ми дава поткрепа и ме воздигнува.Ме учи на добар,чесен живот.Ме учи да постапувам христијански и човечно.Верувам бидејќи православието ме учи за искреност,чесност и неограничена љубов.Верувам бидејќи ми дава надеж за подобро утре.

Мачката

Coca Cola Addict
Член од
6 август 2007
Мислења
581
Поени од реакции
6
Зато шо на крајот на денот, та верба ми влева надеж за подобро утре.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Верувам затоа што патот кој е запишан од Господ, според мене е правилен и добар. Со таа верба, верувам и дека живеам и ќе живеам како добар човек. Голема причина што верувам е и црквата. Секогаш кога одам таму имам посебно чувство кое ме смирува и неможам да го опишам. Тоа го немам на друго место, па како може да не верувам дека сепак има нешто поголемо од нас?
Исто така верувам и дека ми помагаат молитвите, па затоа почесто си се молам кога ми е тешко и се заблагодарувам кога ми е убаво. А како да не верувам кога повеќе пати мислам дека токму молитвите ми помогнале. Вчера на пример, пред да тргнам на пат застанав во црква и се помолив. Мислам дека токму тоа ме извлече со полесни последици од сообраќајната несреќа која ја доживеав, а која имаше шанси трагично да заврши.
Сепак, секој си го прави својот избор, но мое е да си кажам дека мислам дека е правилно сите да веруваме во Господ, без оглед кој како си го нарекува.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
neka mi kazhi nekoj mislenje za ova .. ako ne postoi gospod .. kakvo objasnuvanje bi mi dale za Ova
:pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Не знам дали примети ама фудбалерот кој така се однесуваше претходно беше удрен со копачка во черепот. Едната ќелија на мозокот му помодрела и тоа предизвикало така да се однесува. Фудбалерот веднаш го пратиле во болница, го смириле и уште истата вечер го пратиле на домашно лекување. :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom