Законот на Телема

Член од
11 февруари 2015
Мислења
8
Поени од реакции
5
Не ја споменав Библијата: или полесно ти е да монтираш нечии некажани ставови и од нив да си вадиш „заклучоци„.Точни, секако.
Така е Мики, во право си ајде..фер ме победи.
Веќе почнаа да ми атрофираат мозочниве ќелии, не ме цитирај.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Неможеш да се повикуваш на туѓи искуства. Ако си се родил слеп, повикај и се на милијарда искуства што ќе ти објаснат што е виножито, што е зајдисонце, што е зелено а што црвено, џабе ќе ти биде. После сите тие објаснувања, можеш да бидеш милион посто сигурен дека знаеш што е виножито, но дури кога ќе го видиш со свои очи, ќе знаеш дека ништо не си знаел.
Слеп што води слепи, кога тогаш завршува во провалија и тој и следбениците негови.
-Можам да се повикам на туѓи искуства а тоа и го чинам. Таман работа ако самиот треба да го преживувам ѓаволското влијание.
- Не сум се родил слеп, туку со здрави очи. Испразното теоретизирање со слепородениот кој нема поим како изгледа светлината или бојата, за мене не важи.
- Да: кога духовно слеп води духовно слепи, заедно ќе стигнат до пеколот.[DOUBLEPOST=1424019302][/DOUBLEPOST]
Така е Мики, во право си ајде..фер ме победи.
Веќе почнаа да ми атрофираат мозочниве ќелии, не ме цитирај.
О.К.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
-Можам да се повикам на туѓи искуства а тоа и го чинам. Таман работа ако самиот треба да го преживувам ѓаволското влијание.
- Не сум се рорил слеп, туку со здрави очи. Испразното теоретизирање со слепородениот кој нема поим како изгледа светлината или бојата, за мене не важи.
- Да: кога духовно слеп води духовно слепи, заедно ќе стигнат до пеколот.
Браос.[DOUBLEPOST=1424023582][/DOUBLEPOST]Кога сме веќе кај искуствата и вербата:

“I give unimaginable joys on earth: certainty, not faith, while in life, upon death; peace unutterable, rest, ecstasy; nor do I demand aught in sacrifice.”
-The Book of the Law

We must have faith! This is what innumerable Christians say & parrot all day long. We must believe! We must have faith! Faith that Jesus Christ is our Lord and Savior. This is nothing but a surrender of our God-given faculties of experimentation & reasoning to blind adherence!

This blind faith has lead to the indiscriminate slaughter of people who simply do not espouse belief in the same God, or simply use a different name for God! The Book of the Law acknowledges “Every man and every woman is a star” in the company of Heaven. This Heaven is not some place attained after we die but is here & now, even as Jesus tried to explain: “And when he was demanded of the Pharisees, when the kingdom of God should come, he answered them and said, The kingdom of God cometh not with observation: Neither shall they say, Lo here! or, lo there! for, behold, the kingdom of God is within you.” (Luke 17:20-21)

This blind faith has lead to restriction of the freedom of others – such as the prevention of equal rights for homosexual couples – innumerable times. The Law of Thelema enjoins us to “not repress or restrict any true instinct of your Nature; but devote all in perfection to the sole service of your one True Will.” (Duty)

This blind faith has lead to the infinite suffering of uncountable souls, who worry endlessly about their fate in some “here-after” instead of enjoying their life here & now on Earth.

This blind faith has lead people to commit atrocious acts and childishly negate their responsibility for them, saying “God told me to do it.” But if there is no god but man, you are still responsible!

In Thelema we abide by the certainty of our own experience, not blind faith. We only speak of God when we know God (and become God!). We might as well kiss Hank’s ass if we are working from faith!

“It all depends on your own acceptance of this new law [Do what thou wilt], and you are not asked to believe anything, to accept a string of foolish fables beneath the intellectual level of a Bushman and the moral level of a drug-fiend. All you have to do is to be yourself, to do your will, and to rejoice.” (Law of Liberty)

If we have faith, it is faith in ourselves. It is a faith in our Will to meet each moment with skillful and strong Love. This is a faith of action which is alive & dynamic instead of a faith of belief which is dead & stagnant. Not worrying if every action is sinful and guilt-ridden, we experience the pure joy of existence in each moment, having discarded the phantoms of fear and abiding in the strength & simplicity of the Law of Liberty, Do what thou wilt.

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Битно е делото, не од кого доаѓа.
Хммм, велиш е небитно кој е авторот? Не ми е тешко да погодам. :sneaky:

Ај вака.

Ако окултизмот означува знаење/знаења кои „некој„ ги поседава, ама ги крие од „некого„ па плус сака да им ги открие само на „достојните„ за таквите знаења, тоа значи дека „тој„ автор е разумно битие, штом е во состојба да твори и поседува знаења.

Ако не е така, т.е. ако не сум во право, тогаш окултизмот е само апстрактен поим и фантазерско-идеализирано-недостижна состојба, која дури и така отфантазирана, мора да е производ од битие кое е способно да фантазира. Сеуште немам видено состојба во која некое дрво може да фантазира, но затоа може да фантазира и отфантазира само живо и разумно битие, кое ја има таа способност (за фантаирање).

Од линкот кој го посочив, јасно е дека светот од отпаднатите демони реално постои, а текстот од линкот го посочува и начинот на кој еден субјект може да стапи во контакт со демоните и кое е тоа „скриено„ знаење кое демоните „као„ љубоморно го чуваат и објавуваат, но текстот ги посочува и речиси неповратните последици кои паѓаат врз субјектот кој стапил во конаткт со демоните. Просто кажано, окултизмот не само што не е скриен, туку е јавен и се манифестира како една и иста идеја, изразена во повеќе привидно различно варијанти, во облик од разно-разни овосветновни мудрости и философии.

И сега: кој е тој кој го твори и поседува тоа „скрено„ знаење? Која му е потребата и мотивацијата да го крие знаењето а да им го пренесува само на „достојните„ субјекти? Од кај му доаѓа таа себичност за несподелување на знаењето со другите?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хммм, велиш е небитно кој е авторот? Не ми е тешко да погодам. :sneaky:

Ај вака.

Ако окултизмот означува знаење/знаења кои „некој„ ги поседава, ама ги крие од „некого„ па плус сака да им ги открие само на „достојните„ за таквите знаења, тоа значи дека „тој„ автор е разумно битие, штом е во состојба да твори и поседува знаења.

И сега: кој е тој кој го твори и поседува тоа „скрено„ знаење? Која му е потребата и мотивацијата да го крие знаењето а да им го пренесува само на „достојните„ субјекти? Од кај му доаѓа таа себичност за несподелување на знаењето со другите?
Кој дел од реченицава не го разбираш:
Скриеноста не се однесува на очите и ушите, туку на нешто друго
, но ти секако не би разбрал.
Или овде:
for most practicing occultists it is simply the study of a deeper spiritual reality that extends beyond pure reason and the physical sciences.[3] The terms esoteric and arcane have very similar meanings, and in most contexts the three terms are interchangeable.

Link.
Од линкот кој го посочив, јасно е дека светот од отпаднатите демони реално постои, а текстот од линкот го посочува и начинот на кој еден субјект може да стапи во контакт со демоните и кое е тоа „скриено„ знаење кое демоните „као„ љубоморно го чуваат и објавуваат, но текстот ги посочува и речиси неповратните последици кои паѓаат врз субјектот кој стапил во конаткт со демоните. Просто кажано, окултизмот не само што не е скриен, туку е јавен и се манифестира како една и иста идеја, изразена во повеќе привидно различно варијанти, во облик од разно-разни овосветновни мудрости и философии.
Демони и ѓаволи постојат во твојата фантазија, телемата е комплетно поинаков концепт од оној каде "живеат" твоите бабароги.
Се е дел од Апсолутот, се е негова манифестација и се има своја улога, а со тоа и можноста за посочување на било кој негов аспект како непотребен станува безсмислена.
Со оглед на ова, "скриеноста" се однесува на капацитетот да се допре да се свати неговата природа, а не чување на некоја информација од некого.....

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Демони и ѓаволи постојат во твојата фантазија,
Не искривувај ги работите: веќе напишав дека демоните реално постојат, а окултизмот тоа не го крие па ако Телемата го прифаќа и активно го применува окултизмот, тоа значи дека Телемата, т.е. телемитите и тоа како знаат од кај доаѓа тоа „скриено„ учење„.[DOUBLEPOST=1424030482][/DOUBLEPOST]
Се е дел од Апсолутот,
Апсолутот веќе ни се објави: Он се‘ што чинеше, чинеше јавно, пред сведоци. Кој е тој друг „апсолут„ кој делува дискретно и зашто е толку срамежлив па нејќе да го видиме?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Do what thou wilt shall be the whole of the Law.

“The New Aeon proclaims Man as Immortal God, eternally active to do His Will. All’s Joy, all’s Beauty; this Will we celebrate.” -Aleister Crowley

God’s will is expressed by every man and every woman doing their wills. Man & woman’s will is not inherently opposed to God’s, but an expression thereof. In doing our own will we fulfill the Will of God.

“Thou must (1) Find out what is thy Will. (2) Do that Will with a) one-pointedness, (b) detachment, (c) peace. Then, and then only, art thou in harmony with the Movement of Things, thy will part of, and therefore equal to, the Will of God. And since the will is but the dynamic aspect of the self, and since two different selves could not possess identical wills; then, if thy will be God’s will, Thou art That.” (Liber II)

Each person is a center of God’s Light, we do not need to borrow or depend upon another’s Light. Every man and every woman is a star, and the flame of God burns in the core of every star and the heart of all people. In giving forth our own light we give forth the Light of God.

Each person is a vehicle of God’s Love. The stars of Mankind get their fill and will of love as they will, when, where and with whom they will! In performing acts of “love under will,” we express God’s Love.

This isn’t Will, Light, and Love of God that is clouded with the morbid insistence on your wretchedness, baseness, sinfulness, and unworthiness. On the contrary, “Beauty and strength, leaping laughter and delicious languor, force and fire, are of us.” (The Book of the Law)

“Bring us through Temptation! Deliver us from Good and Evil! That Mine as Thine be the Crown of the Kingdom even now.” (Book of Lies, ch.2)

We need not look up to God but look with even eyes… no, the same eyes! In a sense, Jesus was an example of the Man-God, who was both Man and God. In him was God made Man and Man made God. God ’sent’ Jesus to show that God & Man are & can be One. When we come to know ourselves as God and perform our Will as one with God’s Will – that is when we become our own savior. We do not need a savior from sin, but a savior from the restriction – external & internal – that inhibits us from full expression of Will.

Love is the law, love under will

Член од
11 февруари 2015
Мислења
8
Поени од реакции
5
По неколку месеци теорија и читање се решив конечно за малку пракса.

Околу Liber Resh прашања:

1.) Постои ли стриктно време (час) кога треба истиот да се изведува? Пошто малку тешко е практично да се изведува ако е така. Никаде неможам да најдам инфо околу ова, најелаборирано објаснување најдов овде.

2.) and afterward thou shalt perform the adoration that is taught thee by thy Superior. And then do thou compose Thyself to holy meditation

Тие што немаме Супериор да го прескокнеме ова или да се посветам на Liber AL III:37-38, како што е спомнато во линкот, дека генерално адорацијата реферира на Liber AL III:37-38?

Последниов дел не го разбирам баш убаво, дали да се биде mindful на TGW или сугерира практична медитација? Второво ми е некако помалку веројатно, но немора да значи. Или можеби самата тема бара дополнително истражување, кое очигледно јас за сега неможам да го најдам.

3. ) Книгава бааѓи ми помогна на почетокот, иако има делови кои сеуште треба да им посветам време. Исто гледам Лон Мило има добри книги за почетници, планирам да ги нарачам chicken qabalah и the magick of aleister crowley. Мислење за авторот?

93/93

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
По неколку месеци теорија и читање се решив конечно за малку пракса.

Околу Liber Resh прашања:

1.) Постои ли стриктно време (час) кога треба истиот да се изведува? Пошто малку тешко е практично да се изведува ако е така. Никаде неможам да најдам инфо околу ова, најелаборирано објаснување најдов овде.
Да, взори, на пладне, на зајдисонце и на полноќ. Прочитај го овој текст, ќе ти биде појасно:
LIBER ריש – ПОЗДРАВИ НА СОНЦЕТО
2.) and afterward thou shalt perform the adoration that is taught thee by thy Superior. And then do thou compose Thyself to holy meditation

Тие што немаме Супериор да го прескокнеме ова или да се посветам на Liber AL III:37-38, како што е спомнато во линкот, дека генерално адорацијата реферира на Liber AL III:37-38?

Последниов дел не го разбирам баш убаво, дали да се биде mindful на TGW или сугерира практична медитација? Второво ми е некако помалку веројатно, но немора да значи. Или можеби самата тема бара дополнително истражување, кое очигледно јас за сега неможам да го најдам.
Делот во врска со супериорот и медитацијата се однесува на иницијантите во A.'.A.'. За тебе е доволен текстот на линкот што ти го посочив.
3. ) Книгава бааѓи ми помогна на почетокот, иако има делови кои сеуште треба да им посветам време. Исто гледам Лон Мило има добри книги за почетници, планирам да ги нарачам chicken qabalah и the magick of aleister crowley. Мислење за авторот?
За авторот имам само пофални зборови, релативно млад дечко е, но огромен потенцијал се крие во него. Мислам дека пред некоја недела му беше доделен статус на свештеник во EGC.
93 93/93! ;)

Член од
4 јули 2014
Мислења
288
Поени од реакции
74
Sto ne prasate koj gi sponzorira?
Zasto se mesaat megu politicari,biznismeni,inspektori na veceri i sobiri?
Zasto se prostituiraat skarletite i odat so vlijatelni luge?
Zasto izigravaat ambasadori i se upikuvaat u nvo?
Sto praat tolku cesto na kampovi ?
Zasto idat u Nordiskive zemji i so kakva cel?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
@Deadalus до кога ќе ги толерирате троловите на темава?

D

Daedalus

Гостин
@Deadalus до кога ќе ги толерирате троловите на темава?
Глеј, не можам да ја заштитам темава од негативни критики и „клевети“.
Првенствено затоа и ја сменив темата од „Прашања за Телемата“ во „Законот на Телема“.
@thorse има нешто особено против Телема и ради тоа мрчи, али оваа тема не е исклучок од другите. Дур е он топик, па еве и поставува прашања, во ред е.
Ако продужи пак да пишува неповрзани работи, ќе добие соодветен број на казнени.

И сеа, биди објективен. Ти кога идеш и плукаш по темине ко „Прашања до христијаните“ и други, кога ја напаѓаш нивната религија и нивните верувања, тогаш е у ред, али кога ја напаѓаат твојата религија/твоето филозофско движење (не ми е битна формата, наречи го како сакаш), тогаш се лутиш и пријавуваш.
Тие постови од @thorse во кои очигледно пишува рандом ствари, се избришани и он си доби казнени. Сеа постави прашања, без разлика на тоа дали се легитимни или се „клевета“. Ако веруваш дека не се легитимни, ондак одговори ги и/или блокни го, просто е.
А ако Торсе пак почне да трола, не бери гајле, ќе добие казнаени ко што добиваат сите.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Глеј, не можам да ја заштитам темава од негативни критики и „клевети“.
Првенствено затоа и ја сменив темата од „Прашања за Телемата“ во „Законот на Телема“.
@thorse има нешто особено против Телема и ради тоа мрчи, али оваа тема не е исклучок од другите. Дур е он топик, па еве и поставува прашања, во ред е.
Ако продужи пак да пишува неповрзани работи, ќе добие соодветен број на казнени.

И сеа, биди објективен. Ти кога идеш и плукаш по темине ко „Прашања до христијаните“ и други, кога ја напаѓаш нивната религија и нивните верувања, тогаш е у ред, али кога ја напаѓаат твојата религија/твоето филозофско движење (не ми е битна формата, наречи го како сакаш), тогаш се лутиш и пријавуваш.
Тие постови од @thorse во кои очигледно пишува рандом ствари, се избришани и он си доби казнени. Сеа постави прашања, без разлика на тоа дали се легитимни или се „клевета“. Ако веруваш дека не се легитимни, ондак одговори ги и/или блокни го, просто е.
А ако Торсе пак почне да трола, не бери гајле, ќе добие казнаени ко што добиваат сите.
И самиот си знаеш дека споредбава не ти држи. На кој начин прашањето: "Зошто се проституирате и одите со влијателни луѓе" има врска со темава и не е тролање или провокација? Каде и кога тоа јас сум се спуштил на тоа ниво да обвинувам некого за проституција?

Kajgana Shop

На врв Bottom