Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Liver Al gel Leg is II:
53. Не плаши се, о пророку, откако овие зборови се изречени, ти нема да зажалиш. Ти си несомнено мојот избраник; и благословени се очите што ќе ги гледаш со задоволство. Но јас ќе те скријам во маска на тага: тие што ќе те видат ќе стравуваат дека си паднал: но јас те воздигнувам.
54. Ниту тие што ја извикуваат својата лудост дека ти не значиш ништо ќе имаат корист; ти ќе го откриеш тоа: ти вредиш: тие се робови на затоа: Тие не се од мене. Точките според твојата волја; буквите? Не менувај ги ниту во стилот ниту во вредноста!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
"Cosmology deals with what the Universe is essentially. One might argue that there exist several similar but interchangeable cosmologies in Thelema: for example, the Creed of the Gnostic Mass gives a rudimentary cosmology, the “Matter in Motion” idea in the New Comment (to Chapter 1, Verse 1), and the Qabalistic understanding in chapter 0! of Book of Lies. In the end, the most widespread cosmology, and the one rooted in The Book of the Law, is the idea of Nuit, Hadit, and Ra-Hoor-Khuit.

Thelema understands Nuit as Infinite Space which is “Heaven” that is occupied by various Points-of-View, or Hadit. Each star – “every man and every woman” – is in the Body of Infinite Space and has Hadit as its core, who is “the complement of Nu, my bride,” “the flame that burns in every heart of man, and in the core of every star,” as well as “Life, and the giver of Life.” These together create the Universe as we know it. “In the sphere [Hadit is] everywhere the centre, as [Nuit], the circumference, is nowhere found.” There are many interpretations of Nuit and Hadit – for example, with Nuit as matter and Hadit as motion and their interplay being the universe but the basic idea remains the same."

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
"Consider moreover that the Mysterious is ever the Terrible, for vulgar Minds. How then when a New Word is spoken? Either it is not heard, or it is understood awry; and to evoketh Fear, and Hate as a Reaction against Fear. Then Men take him and set him at naught, and spit upon him; and scourge him, and lead him away to crucify him; and the third Day he riseth from among the Dead, and ascendeth into Heaven, and sitteth at the right Hand of God, and cometh to judge the Quick and the Dead. This, o my Son, is the History of Everyman unto whom is given a Word."
(Aleister Crowley, On Human Stupidity)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
111 години од пишувањето на првото поглавје на законот и почетокот на новиот еон на Хорус.

Liver Al gel Legis I:
13. Јас сум над вас и во вас. Мојата екстаза е во вашата. Мојата радост е да ја гледам вашата радост.

22. Сега, значи, јас сум ви позната по моето име Нуит, а нему по тајното име што ќе му го дадам кога конечно ќе ме спознае. Бидејќи сум Бескрајна Вселена и Безбројните Ѕвезди во неа, правете и вие така. Не ограничувајте ништо! Меѓу вас нека не се прави разлика помеѓу едно и кое било другo нешто; Оти оттаму следува болка

29. Зашто јас сум раздвоена заради љубовта, за можноста на соединување.
30. Тоа е создавањето на светот, болката на раздвоеноста е како ништо, а радоста на растопувањето сѐ.

57. Призивајте ме под моите ѕвезди! Љубовта е закон, љубов под волја. И не дозволете им на будалите погрешно да ја сфатат љубовта; зашто има љубов и љубов. Постои гулаб, и постои змија. Одберете добро! Тој, мојот пророк, одбра, познавајќи го законот на тврдината и големата мистерија на Божјата Куќа. Сите овие стари букви од мојата Книга се правилни; но צ (Цади) не е Ѕвездата. Тоа исто така е тајна: мојот пророк ќе им ја открие на мудрите.
58. Јас давам незамисливи радости на земјата: сигурност, не верба, за животот, над смртта; мир неискажан, одмор, екстаза; ниту пак барам некакви жртви.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Втор ден од пишувањето на книгата на законот.

6. Јас сум пламенот што гори во срцето на секој човек, и во јадрото на секоја ѕвезда. Јас сум Живот, и дарител на Живот, но сепак спознавањето на мене е спознавање на смртта.
7. Јас сум Магичарот и Егзорцистот. Јас сум оска на тркалото, и коцка во кругот. “Дојдете кон мене” е будалест израз: зашто јас сум тој што оди.

23. Јас сум сам: нема Бог каде што сум јас.

50. Син сум и златен јас во светлоста на мојата невеста: но црвен сјај е во моите очи; и моите украси се пурпурни и зелени.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Liber Al, поглавје III:

46. Јас сум воинствениот Господ на Четириесеттите: Осумдесеттите ползат пред мене, и се понижени. Ќе ве одведам до слава и радост: ќе ви бидам при рака во битка и со восхит ќе убивате. Успехот е вашиот доказ; храброста е вашиот оклоп; напред, напред, во мојата сила; и за ништо нема да се свртите назад.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Liber Al I:

49. Поништени се сите ритуали, сите искушенија, сите зборови и знаци. Ра-Хоор-Куит го зазеде своето седиште на Исток за време на Рамноденицата на Боговите; и нека Асар биде со Иса, кои исто така се едно. Но тие не се од мене. Нека Асар биде обожувател, Иса страдалник; Хоор во неговото тајно име и сјај е Господ што иницира.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Falsehood is invariably the child of fear in one form or another.

Aleister Crowley

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
This is the Harmony of the Universe, that Love unites the Will to create with the Understanding of that Creation: understand thou thine own Will!
Love and let love! Rejoice in every shape of love, and get thy rapture and thy nourishment thereof!

The Heart of the Master

B

Bafra

Гостин
Во делата на Aleister Crowley и Walter Russell за едно исто се пишува.
За мене поразбирливи/ поприфатлви беа од Walter Russell :D

RHYTHMIC BALANCED INTERCHANGE

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
"The truth of the profane was the falsehood of the Neophyte, and the truth of the Neophyte was the falsehood of the Zelator! Again and again the fortress must be battered down!
Again and again the pylon must be overthrown!" Liber 418, Втор Етир.

Kajgana Shop

На врв Bottom