Законот за лустрација, го подржувате или не?

Дали го поддржувате законот за лустрација?

• Да

Гласови: 71 93,4%
  • Не

Гласови: 3 3,9%
  • Немам мислење

Гласови: 2 2,6%

• Вкупно гласачи
    76
Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
sumadinac напиша:
Aleksandro vidim da si krsten na karadordevic a se pravis lud. Sme vi ostavili sedamnaest godina i ste pukli. Bez srbia ste propali. Zato operete usta i guzici i u beograd da ga popusite malo i ako se starate moze i da vi pomognem. Nema ko da vi spasi od siptara, ako racunate na ovi tatarobugari bas ste se zajebali ama skroz.
Крстен сум по Александар 3 Македонски, а не по каракурчрвич или кој и да е! Македонија постои 3000 години прд каракурчевич, а ако чекаме од србија да не спаси како што се спасивте и вие :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2: НЕ ФАЛА!!!!!! Останавте само со белград:pos2::pos2::pos2: затоа НЕ НИ ТРЕБА ВАША ПОМОШ, не рачунаме ни на татари ни на срби!

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
SeaGull напиша:
Vide kako sakajki da kazess nesto drugo, sam se zapletka vo zborovite???
Znaci, spored tebe prvite rabotele za svojata DRZAVA, a ovie vtorite rabotele za bivsa Jugoslavija??? Zarem toa ne bila nivna drzava?
SeaGull,
Со целосна почит, морам да ти укажам дека cvele е во право бидејки екстремно голем процент на тогашните борци не се бореле за повторно воспоставување на СХС (Кралството на србите, хрватите и словенците) кадешто македонецот бил под окупација. Македонецот се борел за создавање на сопствена самостојна држава, како и секогаш.
Создавањето на некаква нова СХС, односно Југославија, никогаш не била во агендата на македонскиот партизан. Тоа му било наметнато од страна на тие кои треба да бидат лустрирани.
Југославија никогаш не била држава на македонецот. Разни околности доведоа до тоа ние македонците да почуствуваме некаква независност и ослободување (споредено со условите на тогашното блиско минато) од поранешните окупатори. За слободата на македонецот во таа држава... да не почнам.

Sto sakase da kaze avtorot so ova, povtorno se zbuni??? Ako racunass od osamostojuvanjeto 1990, pa da ti kazam pravo imalo mnogu pogolemi spioni i kodosi otkolku nekoi pred toa, najsvez primer zemi go bivsiot premier LjuBco...

Taka da, drugpat osmisli ja recenicata dobro pred da ja napises!
Љуп(б)чо е многу работи ама кодош или шпион... Тешко!
Симптоматично е за секој кој го спомнува Љуп(б)чо во негативен контекст, а да не го спомне неговиот ортак Б.Ц. Тие двајца со нивното елементарно непознавање и својот недостаток на идеал, заедно со наивноста и игноранцијата на нашиот народ се доведовме до ситуација од која тешко ќе може да се излезе доколку не ги прифатиме вредностите на нашите претци.
Од создавањето на каква/таква независна држава ние останавме со мноштво рецидиви од минатото кои, за жал, сеуште виреат. Некој сеуште ги оддржува во живот.
Имај го ова на ум.
III. CONCLUSION
Surely the implementation of lustration legislation is politically motivated.
But there are other motives at work as well: a desire for accountability, restitution, rehabilitation, and even revenge.
The interplay of the political ebb and flow and these motives drive legislation that looks, as is apparent from this overview, quite unique to each of the former communist states. While the need to come to terms with the past is surely great, only time will tell whether the process of lustration, which has been criticized as more political than judicial, will enhance or diminish the growth of democratic institutions of these transitional states.
When you try to tell a relevant story be sure you have all your facts in order. A half truth is nothing more than a whole lie!!!
Македонската лустрација во суштина не е ништо друго освен последната борба на македонецот за ослободување од своите душмани, непријатели. Окупаторска чизма веќе не ја гази Македонија ама последиците и остатоците нивни сеуште се присутни во дух, ако не во материја.
Нас не треба да не интересира што другите држави направиле и како, а најмалку што мислат некои таму кои не знаат за нас. Нашиот интерес е да си ја гледаме нашата состојба и интерес заради нас самите бидејки е различна од останатите и тоа во квалитет, не само во квантитет.

Доколку не спроведеме лустрација и тоа да бидат лустрирани тие од највисоко до најниското ниво тогаш македонецот нема да ја финализира својата ослободеност, а за неговата (нашата) слобода ич да не зборуваме.

SeaGull

Walter
Член од
17 мај 2005
Мислења
763
Поени од реакции
9
protivpropaganda напиша:
Нас не треба да не интересира што другите држави направиле и како, а најмалку што мислат некои таму кои не знаат за нас.
Ete vidiss, tokmu za ova smetam deka ne si vo pravo. Samiot inicijatorot na ovoj zakon (za kogo spomnav vo nekoj prethoden post) kako osnova za donesuvanje na istiot gi zema tokmu primerite vo drugite drzavi (Istocno evropski sekako).
Inaku, nas ne treba da ne interesira sto drugite bi kazale, DA, tuka se soglasuvam apsolutno so tebe, ama za zal, ete pak ke kazam za zal, bez primer od drugite nekako ne ne biva, nekako tesko ni odi sami da osmislime nesto, makar toa bil i zakon za lustracija ...

protivpropaganda напиша:
Доколку не спроведеме лустрација и тоа да бидат лустрирани тие од највисоко до најниското ниво тогаш македонецот нема да ја финализира својата ослободеност, а за неговата (нашата) слобода ич да не зборуваме.
Toa se vika "Zivi bili, pa videli" ... :)

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
SeaGull напиша:
Ete vidiss, tokmu za ova smetam deka ne si vo pravo. Samiot inicijatorot na ovoj zakon (za kogo spomnav vo nekoj prethoden post) kako osnova za donesuvanje na istiot gi zema tokmu primerite vo drugite drzavi (Istocno evropski sekako).
Inaku, nas ne treba da ne interesira sto drugite bi kazale, DA, tuka se soglasuvam apsolutno so tebe, ama za zal, ete pak ke kazam za zal, bez primer od drugite nekako ne ne biva, nekako tesko ni odi sami da osmislime nesto, makar toa bil i zakon za lustracija ...
Самоиницијативноста сеуште не ни е најсилна страна, за жал!
Со ова се согласуваме, но еден заклучок да базираш само на една реченица е, прости што ќе кажам, благоречено, детинесто.
Напишано од protivpropaganda
Нас не треба да не интересира што другите држави направиле и како, а најмалку што мислат некои таму кои не знаат за нас.
Како што можеш да видиш во болдираното јас ја потврдувам тезата дека ние треба сопственото општество да си го раководиме преку нашите виши интереси заради нас самите. Па веќе сме 16-17 години самостојни. Нема веќе кој да ни кажува како самите да си ги остваруваме своите интереси, освен матрицата од минатото кое сеуште се оддржува во живот од малкумина кусогледи и алчни.
Интересно е како врз една, од твоја страна, недоволно сфатена реченица ти го базираш твојот заклучок дека не сум во право покрај се` што имам напишано. Навистина интересно.

Toa se vika "Zivi bili, pa videli" ... :)
Поправка:
По нашки се вели: Здравје, па ќе видиме!!!
Поубаво звучи некако, нели?
Нели сметаш дека е крајно време да ги отстраниме негативните влијанија во нашето општество од нашите окупатори?
Ако не си го сакаш своето, како ќе се сакаш себеси?

За лустрацијата,
Ќе кажам уште еднаш:
Од некаде мора да се почне!!!
Тие злоупотреби кои ќе се појават од страна на подносителите на законот на нив ќе укаже или ќе ги исправи нивниот противник.
Плурализмот знае да биде многу убава работа!!!

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
protivpropaganda напиша:
За лустрацијата,
Ќе кажам уште еднаш:
Од некаде мора да се почне!!!
Тие злоупотреби кои ќе се појават од страна на подносителите на законот на нив ќе укаже или ќе ги исправи нивниот противник.
Плурализмот знае да биде многу убава работа!!!
To e to.
Ne bi mi bilo ubo da doznam nesto za moite ili bilo koj blizok,ama to e nivni zivot,valjda imalo logika.

Ne gledam sto bi dobil ko to bi go kriel?
Ova i komunjarite go mislat,ali ...komunjari.

Inaku ce ima i bajagi Vmrovci kodosi,za uteha.

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
itar pero напиша:
To e to.
Ne bi mi bilo ubo da doznam nesto za moite ili bilo koj blizok,ama to e nivni zivot,valjda imalo logika.

Ne gledam sto bi dobil ko to bi go kriel?
Ova i komunjarite go mislat,ali ...komunjari.

Inaku ce ima i bajagi Vmrovci kodosi,za uteha.
Најсмешната, можеби и најглупавата работа во сета збрка што ја предизвика овој закон е тоа што многумина сметаат дека само тнр. комуњари се целта.
Ова не може да биде подалеку од вистината. Во теорија би требало тој кој кодошел... Конечно да го исфрлиме сметот кој не` оптеретува и да ги исчистиме флеките кои се останати од него и несметано да тргнеме кон реализацијата на соното на толку многу македонски генерации:
Самостојна и просперитетна Македонија.

П.С.
Да напоменам дека веќе,релативно, подолго време зборот комуњар не значи припадност на партија туку начин на однесување!!!

SeaGull

Walter
Член од
17 мај 2005
Мислења
763
Поени од реакции
9
protivpropaganda напиша:
Поправка:
По нашки се вели: Здравје, па ќе видиме!!!
Поубаво звучи некако, нели?
Нели сметаш дека е крајно време да ги отстраниме негативните влијанија во нашето општество од нашите окупатори?
Ако не си го сакаш своето, како ќе се сакаш себеси?
Znaev, znaev, hahaha :) deka ke iskomentirass na pogovorkata ... :bravo:

Za temata, zosto nekako mislam deka dokolku Stole ne povedese inicijativa za ovoj zakon, nie tuka nemase voopsto da diskutirame na ovaa tema? Dali ne se soglasuvass so mene?
Pa, kade e tuka samoinicijativnosta?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
SeaGull напиша:
Znaev, znaev, hahaha :) deka ke iskomentirass na pogovorkata ... :bravo:

Za temata, zosto nekako mislam deka dokolku Stole ne povedese inicijativa za ovoj zakon, nie tuka nemase voopsto da diskutirame na ovaa tema? Dali ne se soglasuvass so mene?
Таа е во дедо Столе, кој веќе нема што да изгуби во политичкиот свет, внуците гарант го исполнуваат, па решил да се обиде сите лоши човеци да ги снема од политичката сцена

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Bacillus gagous напиша:
Таа е во дедо Столе, кој веќе нема што да изгуби во политичкиот свет, внуците гарант го исполнуваат, па решил да се обиде сите лоши човеци да ги снема од политичката сцена
Се` ми се чини дека ако е ова случајот тогаш дедо Столе не е за потсмев туку за пофалба. Исто така, знаејки дека волкот влакното го менува и то... Се обидувам позитивистички да гледам на законов бидејки сум сигурен дека ќе започне, каква таква, од поодамна потребна чистка од лошите чичковци кои ги имаме во општеството.
Да е само до чичко Столе лесно ќе ја посочиме одговорноста за евентуален неуспех или манипулација, но како што бидува во реалноста, потребни се повеќе луѓе, но и волја за да се спроведе правилно законов.

Големи суети, но и интереси се испреплетени. Засегнати се многу ѕверки и ѕверчиња со големо влијание врз општествените движења.
Да не лаф`ме за незаинтересираноста кај мнозинството од населението кое е главната состојка која придонесува за манипулирање на се` добро или пак на успешно спроведување на лошото што се врши кај нас.

Можеби затоа што некој друг, во друго време или пак на поинаков начин ќе иницираше нешто слично.
Каде е самоиницијативноста? Најверојатно, во овој случај, кај Стојан Андов за иницирање, кај тебе за противење и кај мене за, условно, бранење на законов и неговото влијание кај општеството.

Symbolic Art

Метал Џумбушлија!
Член од
28 јануари 2007
Мислења
192
Поени од реакции
23
mene licno ne me zasega, ama mnogu drugi gi zasega pa treba da se istera do kraj. Mene mnogu pobitno mi e da se obelodenat iminjata na tie shto ne ebat od osamostojovanje navaka ama toa nekako teshko deka ke se sluci vo bliska idnina

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.995
Поени од реакции
51.149
би сакал да знам која ни го пикал во историјата ама ако може тоа темелно да се направи и да нема местење на невини

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
itar pejo напиша:
би сакал да знам која ни го пикал во историјата ама ако може тоа темелно да се направи и да нема местење на невини
Со целосен ризик да се повторувам ќе ти нагласам повторно дека кога започнаа муабетите околу корупцијата во нашето општество тоа беше толку тивко и плашливо и без посочување на кој тоа беше корумпиран.
Не дека не се знаеше ама требаше да се изусти и посочи, онака јавно. Злоупотреби имаше и тоа едната страна ја обвинуваше другата. Стекнување на политички поени, исто така, беа најпривлечното од спомнување на борба против корупцијата. Сега дојдовме до конкретни чекори за сузбивање на таа појава и сведување во „нормални“ рамки.
Истото важи и за лустрацијата. Општото мнение е дека ќе се откријат кодошите и толку, но вистината е дека ќе биде процес кој ќе си има свој тек.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Би сакал да се обелоденат во јавноста кодошите, навистина, да знам кој копал мали гропчиња на Македонија, а кој поголемки, оти најголемиот е стокмен одамна.
Но, покрај законот за лустрација би сакал да донесеме и имплементираме закон како оној во Германија во врска со Штази.
Секој кодош, апсааана, на многу години државен пансион.

lav

Член од
17 март 2005
Мислења
1.203
Поени од реакции
13
Volkswagen напиша:
Тоа ме нервира...екс-комунистичка земја...па ајде лов на вештерки. Се согласувам за тоа да се расчисти во секое општество не само оние екс-комунистичките. Зошто тоа не се спроведе во Западна Германија кој соработуваше со нацистите. Сојузниците 1945-1950 правеа некои обиди, ама само на поедини видни личности, на крајот се откажаа со почетокот на Студената војна...
Почитуван колега
Искрено сум изнаенаден од делот од твојот текст...а кој е подцртан од мене...
пс
Ние сме сеуште таква земја каква е подцтана дека е ...тоа е гол и неодминлив факт...скоро како ништо да не се променило и тоа со децении наназад....нели?
Или!!!!
Потребно ли е ....да ти ги потенцирам тие непроменети работи во Државатаа на Македонците...чии изроди ја направија пред светот ...ФИРОМ да ја нарекуваат...иако НИКОЈ и НИКОЈПАТ со РЕФЕРЕНДУМ за вакво важно прашање не не прашал нас НАРОДОТ...за да му дадеме согласност за таква неговата сулуда и погубна идеја....?
:toe:

Член од
5 февруари 2007
Мислења
4.059
Поени од реакции
2
Предлог-законот за определување на посебен услов за вршење на јавна функција, т.е предлог законот за лустрација, кој е предложен од Либералната партија, е неопходно потребен за Република Македонија.

Со ваквиот закон дефинитивно ќе се отпочне со расчистување на врските со комунистичкиот режим и неговите екстремни нус појави, а жртвите на полициско-политичките местенки и монтировки ќе добијат барем морална сатисфакција. Најбитно е што системот ќе се проветри од тајни мрежи и параинсталации кои го кочат развојот на Македонија, робувајќи и слугувајќи им на тесногради интереси на поединци кои добро ни се познати. Исто така ќе пратиме јасен сигнал на Европската Унија и САД дека имаме политичка волја и свест да расчистиме со комунизмот.

Kajgana Shop

На врв Bottom