SeaGull напиша:
Vide kako sakajki da kazess nesto drugo, sam se zapletka vo zborovite???
Znaci, spored tebe prvite rabotele za svojata DRZAVA, a ovie vtorite rabotele za bivsa Jugoslavija??? Zarem toa ne bila nivna drzava?
SeaGull,
Со целосна почит, морам да ти укажам дека cvele е во право бидејки екстремно голем процент на тогашните борци не се бореле за повторно воспоставување на СХС (Кралството на србите, хрватите и словенците) кадешто македонецот бил под окупација. Македонецот се борел за создавање на сопствена самостојна држава, како и секогаш.
Создавањето на некаква нова СХС, односно Југославија, никогаш не била во агендата на македонскиот партизан. Тоа му било наметнато од страна на тие кои треба да бидат лустрирани.
Југославија никогаш не била држава на македонецот. Разни околности доведоа до тоа ние македонците да почуствуваме некаква независност и ослободување (споредено со условите на тогашното блиско минато) од поранешните окупатори. За слободата на македонецот во таа држава... да не почнам.
Sto sakase da kaze avtorot so ova, povtorno se zbuni??? Ako racunass od osamostojuvanjeto 1990, pa da ti kazam pravo imalo mnogu pogolemi spioni i kodosi otkolku nekoi pred toa, najsvez primer zemi go bivsiot premier LjuBco...
Taka da, drugpat osmisli ja recenicata dobro pred da ja napises!
Љуп(б)чо е многу работи ама кодош или шпион... Тешко!
Симптоматично е за секој кој го спомнува Љуп(б)чо во негативен контекст, а да не го спомне неговиот ортак Б.Ц. Тие двајца со нивното елементарно непознавање и својот недостаток на идеал, заедно со наивноста и игноранцијата на нашиот народ се доведовме до ситуација од која тешко ќе може да се излезе доколку не ги прифатиме вредностите на нашите претци.
Од создавањето на каква/таква независна држава ние останавме со мноштво рецидиви од минатото кои, за жал, сеуште виреат. Некој сеуште ги оддржува во живот.
Имај го ова на ум.
III. CONCLUSION
Surely the implementation of lustration legislation is politically motivated.
But there are other motives at work as well: a desire for accountability, restitution, rehabilitation, and even revenge.
The interplay of the political ebb and flow and these motives drive legislation that looks, as is apparent from this overview, quite unique to each of the former communist states. While the need to come to terms with the past is surely great, only time will tell whether the process of lustration, which has been criticized as more political than judicial, will enhance or diminish the growth of democratic institutions of these transitional states.
When you try to tell a relevant story be sure you have all your facts in order. A half truth is nothing more than a whole lie!!!
Македонската лустрација во суштина не е ништо друго освен последната борба на македонецот за ослободување од своите душмани, непријатели. Окупаторска чизма веќе не ја гази Македонија ама последиците и остатоците нивни сеуште се присутни во дух, ако не во материја.
Нас не треба да не интересира што другите држави направиле и како, а најмалку што мислат некои таму кои не знаат за нас. Нашиот интерес е да си ја гледаме нашата состојба и интерес заради нас самите бидејки е различна од останатите и тоа во квалитет, не само во квантитет.
Доколку не спроведеме лустрација и тоа да бидат лустрирани тие од највисоко до најниското ниво тогаш македонецот нема да ја финализира својата ослободеност, а за неговата (нашата) слобода ич да не зборуваме.