Законот за лустрација, го подржувате или не?

Дали го поддржувате законот за лустрација?

• Да

Гласови: 71 93,4%
  • Не

Гласови: 3 3,9%
  • Немам мислење

Гласови: 2 2,6%

• Вкупно гласачи
    76

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Poddrzuvam ako e demokratski t.e iskreno da se znae koj se chpioniral!

Ama mi smrdi deka nema da e takov.

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Македонците не се бореле во втората светска војна за создавање на комунистичко општество, ниту пак имало сталинисти, ниту пак некакви други внатрешно или надворешно непријателски активности. Тој, македонецот, се борел за самостојна држава Македонија, како секогаш. Потоа му се наметнало да се бори за својот гол опстанок, повторно. Да не го апне темнината на кодошлакот на преамбициозните медиокритети кои поврзани со поранешниот окупатор сакаа, при создавањето на новата држава, да застанат на нејзино чело.

Лустрација? ДА!!! Ами како.
Мора да се знае кој што и како уништувал туѓи животи заради својата болна амбициозност. Мора да се дознае кој тоа учествувал во чистката на македонските интелектуалци во тоа време, а ни наметнал лажни.

Уште побитно е да се дознае денес кој е во служба на тие кои свесно одат во кочење на македонскиот прогрес. Кој се тие кои спроведуваат систематска манипулација врз сопственото население заради туѓи интереси или пак интересите на мала, организирана и моќна група која своето богатство го стекнала кога сите бевме (џоа) еднакви.

Треба да се знае кои се тие кои припаѓаат на таа половина на населението кое било и е сеуште ангажирана да ја тепа другата половина. Без ова сознание нема да има напредок за никого, освен за тие, таквите, бидејки вистинска демократичност нема да постои доколку слободно дејствуваат таквите.
Доколку сте задоволни со привид тогаш овој закон не би требало да ве засега!!!

На крај мора да се истакне дека последица на оваа активност мора да биде расформирање на одредени служби за „безбедност“, па потоа реорганизирање и осовременување.

П.С.
Овој афирмативен текст го напишав целосно свесен за злоупотребата која може да се појави, но од некаде мора да се почне.
Ако се сеќавате во едно не толку далечно минато никако не се зборуваше за корупција, а денес се` повеќе. Дури и почетни чекори постојат за доведување во подносливи граници на таа појава.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
protivpropaganda напиша:
Ако се сеќавате во едно не толку далечно минато никако не се зборуваше за корупција, а денес се` повеќе. Дури и почетни чекори постојат за доведување во подносливи граници на таа појава.
А пропо корупција, имаше уште кога првпат излезе Андов со идекјата за да се спроведе лустрација предложи некој од ВМРО ако не се лажам да во тој закон не бидат само екс шпиуните и нинвните шефови лишени од можноста за политичка функција ами и тие кои судски е докажано дека краделе пари од држанта кас акога претходно биле на власт, што го сметам за еден многу добар додаток на законот за лустрација.

Член од
20 февруари 2007
Мислења
71
Поени од реакции
1
Prvo mora da mu odgovoram nesto na SEAGULL gledam gi mesa rabotite spomnuva CIA i KGB .kako prvo tie sto rabotat ili rabotele za niv rabotele vo interes na nivnata DRZAVA a ne se kodosi koi sakaat da napreduvaat vo opstestvoto na tuga smeta so kodosenje na komsijata samo poradi toa sto nemale isto mislenje.i kaj nas so lustracijata ne se opfateni tie koi rabotele so tajnite sluzbi vo interes na drzavata.A kako drugo spored moe mislenje treba da se opfatat so lustracija i tie koi rabotele vo interes na bivsa jugoslavija.A NA CISTO DA OSTANAT SAMO TIE KOI RABOTELE ZA INTERESITE NA MAKEDONIJA OD OSAMOSTUVANJETO.

SeaGull

Walter
Член од
17 мај 2005
Мислења
763
Поени од реакции
9
cvele напиша:
Prvo mora da mu odgovoram nesto na SEAGULL gledam gi mesa rabotite spomnuva CIA i KGB .kako prvo tie sto rabotat ili rabotele za niv rabotele vo interes na nivnata DRZAVA

A kako drugo spored moe mislenje treba da se opfatat so lustracija i tie koi rabotele vo interes na bivsa jugoslavija.
Vide kako sakajki da kazess nesto drugo, sam se zapletka vo zborovite???
Znaci, spored tebe prvite rabotele za svojata DRZAVA, a ovie vtorite rabotele za bivsa Jugoslavija??? Zarem toa ne bila nivna drzava?

cvele напиша:
A NA CISTO DA OSTANAT SAMO TIE KOI RABOTELE ZA INTERESITE NA MAKEDONIJA OD OSAMOSTUVANJETO.
Sto sakase da kaze avtorot so ova, povtorno se zbuni??? Ako racunass od osamostojuvanjeto 1990, pa da ti kazam pravo imalo mnogu pogolemi spioni i kodosi otkolku nekoi pred toa, najsvez primer zemi go bivsiot premier LjuBco...

Taka da, drugpat osmisli ja recenicata dobro pred da ja napises!

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
cvele напиша:
CIA i KGB .kako prvo tie sto rabotat ili rabotele za niv rabotele vo interes na nivnata DRZAVA a ne se kodosi koi sakaat da napreduvaat vo opstestvoto na tuga smeta so kodosenje na komsijata samo poradi toa sto nemale isto mislenje.
KGb za neistomislenicite vo drzavata za razlika od YU go imase Sibir, a CIA nemase zatvori zatoa sto humano gi cistese prakjajki gi vo vecnite lovista kako heroi.
ps. zlouptrebi i mestenja imalo i toa e ona sto treba da se rasavetli so ovoj zakon. Samo ima eden problem, maalskite bogovi poznati kako kodosi vo bivsiot sistem se vekje upokoeni ili vo dlaboka starost.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
Незнам колку е точно но ја како што разбрав за одговорен на овој закон за лустрација ќе биде поставен директорот на архивот Зоран Тодоровски! А, ако ја гледавте емисијата во центар со Васко Ефтов, пред 2 недели, еден од тие Македонските осуденици кои биле пратени на голи оток изјави дека таткото на Зоран Тодоровски, бил еден од шпиуните(го кажа и по име и презиме, но ја го заборавив)! Незнам колку е ова точно, но што ако е,како тогаш ќе се изврши таа процедура? Сепак останува да видиме, ја лично сакам да се изнесат имињата на тие што и наштетиле на држата!

SeaGull

Walter
Член од
17 мај 2005
Мислења
763
Поени од реакции
9
Ajde malce citanje...

http://www.law.duke.edu/journals/lcp/articles/lcp59dFall1996p181.htm#H2N1

III. CONCLUSION
Surely the implementation of lustration legislation is politically motivated.
But there are other motives at work as well: a desire for accountability, restitution, rehabilitation, and even revenge.

The interplay of the political ebb and flow and these motives drive legislation that looks, as is apparent from this overview, quite unique to each of the former communist states. While the need to come to terms with the past is surely great, only time will tell whether the process of lustration, which has been criticized as more political than judicial, will enhance or diminish the growth of democratic institutions of these transitional states.

Член од
20 февруари 2007
Мислења
71
Поени од реакции
1
seagull ne se sekiraj znam jas sto sakam da kazam samo ti ne me razbiras ,kako prvo po se izgleda ti jugosavija seuste ja custvuvas za svoja drzava,a vistinskite luge koi bile za makedonija i sam znaes kade zavrsuva (goli otok) e tie luge rabotele za svoja drzava a ne za nekakva vestacka tvorba. a za vtoroto za posle 90' vo makedonija,jas rekov da ostanat nedopreni samo tie koi rabotele za interesite na MAKEDONIJA,a ne spiunite na B.C koi se pojavuvaa za izbori i koga trebase da se ucenuva neko so kompromitiracki matrijali

Член од
20 февруари 2007
Мислења
71
Поени од реакции
1
a intel ako kgb go imase sibir na zaboravaj deka yu go imase goli otok ,a sto se odnesuva do malskite bogovi ako se vo dlaboka starost ne znaci deka trba da gi minat poslednite godini vo mir sekoj treba da si odgovara za svoite dela dodeka e ziv (pr:i sma gledas pinoce go sudat na 90 god),a za umrenite eve na kolisevsi mu ja iskrsija spomen plocata vo OH,smao ne mi e jasno kako nekoj se uste gi custvuva kako heroi

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Мене ми заличува на уште една безбедносна криза.... Не сум сигурен дека ќе умеат добро да го спроведат...

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
kako prvo po se izgleda ti jugosavija seuste ja custvuvas za svoja drzava
eve na kolisevsi mu ja iskrsija spomen plocata vo OH,smao ne mi e jasno kako nekoj se uste gi custvuva kako heroi
Cvele, odgovaras isto kako bugarite koga na nivnite forumi kje se pojavi nekoj Makedonec.
Vednas mu ja lepat etikata YUnostalgicar,srboman, itn. Klasicna Dpmnovska retorika kaj nas.

Член од
20 февруари 2007
Мислења
71
Поени од реакции
1
bratca ako si i ti prav makedonec mora da se da se drzime zaednoo ic ne mi cue ni za bugarite ,ni za srbite ,ni za grcite ,ni za albancite ,ama mora da priznaes ako nekoj lepese etiketi toa bea od sdsm (koi velea deka ako dojde vmro na vlast ke se pripoime kon bg).pozdrav

Член од
25 февруари 2007
Мислења
6
Поени од реакции
0
cvele напиша:
bratca ako si i ti prav makedonec mora da se da se drzime zaednoo ic ne mi cue ni za bugarite ,ni za srbite ,ni za grcite ,ni za albancite ,ama mora da priznaes ako nekoj lepese etiketi toa bea od sdsm (koi velea deka ako dojde vmro na vlast ke se pripoime kon bg).pozdrav
Jej robovi, uvec ste ni lazali gusicu i opet ce ga lizite. Bez srbia vasa smesna drzava je pukla. UDBA vi sjeba majku i jos narednih sto godina ce da vi jebe. Treba da liubite ruku da ne mora da pusite srbski kurac.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
sumadinac напиша:
Jej robovi, uvec ste ni lazali gusicu i opet ce ga lizite. Bez srbia vasa smesna drzava je pukla. UDBA vi sjeba majku i jos narednih sto godina ce da vi jebe. Treba da liubite ruku da ne mora da pusite srbski kurac.
Cela familija na Kurac da ti ja staam :salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom