Заби и сѐ во врска со забите

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Од секогаш сум имала проблеми со непцава,ама прв пат олку на долната вилица да ми се воспалат , цел ден ме болат :S и пред пола час кога ги мијав забиве забележав кај двете тројки нешто како топче мало бело е направно и со четката на тие места кога ќе поминев ептен ме болеше, утре ќе одам на забар само да си прашам јас некој да не има вакво слично искуство.
да не е некоја габична инфекција, превери си.... поскоро куртулување ;)

Член од
14 септември 2012
Мислења
15
Поени од реакции
6
Pa mislam deka taka ke gi zacuvas cel zivot podobro da gi cetkas non stop posle sekoe jadenje i taka ke nemoze da fatis bakteri i karies jas na primer gi cetkam 4 5 6 pati na den koga kako imam 23 godini i nemam nitu edna plomba i karies.I nemoze da gi izronis zatoa sto imas zabite ne se napraveni od hartija.
--- надополнето: 14 септември 2012 во 18:52 ---
Znam tip koj ne gi cetka ima 29 i pola mu se vestacki.
--- надополнето: 14 септември 2012 во 18:53 ---
Isto eden 27 pola mu se so karies.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.419
Pa mislam deka taka ke gi zacuvas cel zivot podobro da gi cetkas non stop posle sekoe jadenje i taka ke nemoze da fatis bakteri i karies jas na primer gi cetkam 4 5 6 pati na den koga kako imam 23 godini i nemam nitu edna plomba i karies.I nemoze da gi izronis zatoa sto imas zabite ne se napraveni od hartija.
--- надополнето: 14 септември 2012 во 18:52 ---
Znam tip koj ne gi cetka ima 29 i pola mu se vestacki.
--- надополнето: 14 септември 2012 во 18:53 ---
Isto eden 27 pola mu se so karies.
Треба да користиш и конец, барем одвреме навреме. Ако си пушач и почесто. Инаку и оваа област (нега на заби) повремено трпи промени. Докторот кај што се лекувам пред некој месец ми спомна дека на семинар им предавале за најнова метода на четкање (не онаа од коренот кон врвот на забот) али од тогаш се немаме видено па појма немам за што точно се работи. Ако го видам ќе пишам овде какви се тие нови техники за нега на заби.

Член од
8 јули 2012
Мислења
10
Поени од реакции
0
Значи вака :) Здраво на сите.Имам да поставам едно прашање и Ако не ви претставува проблем ве молам одговорете ми.
1.Крајот на мај почнаа да ми крварат непцата.Не ги миев редовно забите, многу работи пикав вуста кои имаја бактери..( значи крв почнуваше да ми течи од мирно седење,ама по малку ми крвареа по 10- секунди по еднаш или два пати во денот.)Исто така едно непце ми беше малку потечено.Забарот ми рече дека немам доволно витамин Ц и ми рече да пијам витамин Ц.Пиев витамин Ц и престана да ми течи.Видов дека не ми течи и не пиев поќе витамин Ц.После 1ипол месец од тогаш пак почна да ми течи крв од непцата.И тогаш цела недела ги притискав непцата силно(си мислев дека ќе ги испритискам и нема поќе да ми течи).Од тогаш не ги притискам а помина 1 месец ама пак еднаш дневно ми се растекува крв од непцата.Шо мислите шо ќе е работата?(Јас мислам дека е од то шо ги притискав непцата пошто имам слушано на телевизија дека влакната во непцата се премногу осетливи и брзо се оштетуваат.)ВЕ МОЛАМ ЗА СОВЕТИ!ПОЗДРААААААААВ!!!

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.331
Поени од реакции
15.592
Четкај ги убаво забите и непцата, односно пола од четката треба да ти биде на непцата, и минимум 2 пати дневно... И пиј си витамин Ц де...

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.899
Јас како што знам на мене умник ми расте цели 8 години од моја 16-та до 24-та година. :eek:
Преку три дена ме болеше главата без андол не ми поминуваше.
А оние другите 3 кога ќе пораснат којзнае. :rolleyes:
Има некој ваков како мене или сум единствен?

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
од вчера од внатрешната страна на левиот образ ми се направено како оток бел тврд како топче и ме боли цело време посебно на допир... што би можело да биде, да му е....денеска е недела јбга, утре идам одма на забар

Член од
5 март 2011
Мислења
852
Поени од реакции
830
Е сега вака имав пломба на катникот пред некој месец ми патдна половината од забот од внатрешната страна највероватно од премногу стругање на машинката а сношти ми падна целата пломба и сега забот ми е буквлно отворен мозете да замислите бидејки забот е еден од најголемете е сега усте не ме боли ама веке го усетувам дека почнува а недела е нема ниеден заболекар сто работи е сега помос сто да му правам да се спасам до утре да не ме заболи бидејки е стршен за гледање а мозам да замислам ако ме заболи ПОМОШ

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Е сега вака имав пломба на катникот пред некој месец ми патдна половината од забот од внатрешната страна највероватно од премногу стругање на машинката а сношти ми падна целата пломба и сега забот ми е буквлно отворен мозете да замислите бидејки забот е еден од најголемете е сега усте не ме боли ама веке го усетувам дека почнува а недела е нема ниеден заболекар сто работи е сега помос сто да му правам да се спасам до утре да не ме заболи бидејки е стршен за гледање а мозам да замислам ако ме заболи ПОМОШ
Шом не боли денес немај гајлен не јади на таа страна, не го чачкај, избегавај топли и ладни јадења и понедељак изгушкај се со најблиските кажете си се шо имате да си кажите и појди на забар. За еден ден отворен ништо нема да му стани

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Јас како што знам на мене умник ми расте цели 8 години од моја 16-та до 24-та година. :eek:
Преку три дена ме болеше главата без андол не ми поминуваше.
А оние другите 3 кога ќе пораснат којзнае. :rolleyes:
Има некој ваков како мене или сум единствен?
По можност оди одма да си ги извадиш зашто брзо се расипуваат умниците и отпосле ќе имаш поголема болка :гик:

К

Кнез Мишкин

Гостин
од вчера од внатрешната страна на левиот образ ми се направено како оток бел тврд како топче и ме боли цело време посебно на допир... што би можело да биде, да му е....денеска е недела јбга, утре идам одма на забар
Најверојатно е афта. Етиологијата не им е позната, велат дека излегуваат при пад на имунитет, пиј б комплекс и промивај ја устата со чај од жалфија, најчесто за 10тина дена поминуваат, али првите 5-6 дена многу болат. Не е ништо страшно, побарај на гугл ќе видиш.

Kajgana Shop

На врв Bottom