Заби и сѐ во врска со забите

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Најверојатно е афта. Етиологијата не им е позната, велат дека излегуваат при пад на имунитет, пиј б комплекс и промивај ја устата со чај од жалфија, најчесто за 10тина дена поминуваат, али првите 5-6 дена многу болат. Не е ништо страшно, побарај на гугл ќе видиш.
да афта е :) денеска бев на забар, само ја намачка со нешто рече утре уште еднаш и ќе се повлекла

Ada?

мјаууууу
Член од
4 април 2009
Мислења
490
Поени од реакции
54
Дали некој носи ритењер на забите после тргањето на фискната протеза кој ги спречува забите да се размрдуваат, како што ми објасни докторката се става од внатрешната страна но нема искуство со такви и не ми кажа ништо повеќе. Јас носев фиксна пред две год но едниот заб (единицата) почна да ми оди напред сеа го исправам па треба да ставам ритењерче како што вели докторката за да останат прави. Барав по нет но не најдов ништо.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Дали некој носи ритењер на забите после тргањето на фискната протеза кој ги спречува забите да се размрдуваат, како што ми објасни докторката се става од внатрешната страна но нема искуство со такви и не ми кажа ништо повеќе. Јас носев фиксна пред две год но едниот заб (единицата) почна да ми оди напред сеа го исправам па треба да ставам ритењерче како што вели докторката за да останат прави. Барав по нет но не најдов ништо.
Ретејнерот се носи после носење фиксна за да ги чува во новата положба забите, убава работа носи си го

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
http://en.wikipedia.org/wiki/Retainer_(orthodontics)

Член од
7 јули 2012
Мислења
68
Поени од реакции
8
Здраво. Помеѓу 6 - ката и 7-мицата имам забен џеб , кој го имам лекувано на многу начини... но ниеден начин не успеал да го излекува... сега кога ме боли , стоматологот ми вика ако сум сакал да го извадам 7-мицата ( последниот ) , само тоа било чарето .. и сега незнам што да правам .. бидеќи здрав заб ќе вадам ... совет ???

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Здраво. Помеѓу 6 - ката и 7-мицата имам забен џеб , кој го имам лекувано на многу начини... но ниеден начин не успеал да го излекува... сега кога ме боли , стоматологот ми вика ако сум сакал да го извадам 7-мицата ( последниот ) , само тоа било чарето .. и сега незнам што да правам .. бидеќи здрав заб ќе вадам ... совет ???
Е како ради забен џеб, цел заб да ти вадат и тоа здрав...? Забните џебови се отстрануваат...Тебе треба орален хирург да те прегледа, прво ваљда снимка ќе ти направат итн...Проф. Оливер Димитровски ти е меѓу најдобрите орални хирурзи кај нас...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Има ли чаре за парадонтоза. Наиме немам воспланеие на гинигиви или такво нешто ама на 3 заби имам развиено како кариес на границата на забот према непцето во форма на лак околу забот што единствено ми личи на парадонтоза. Кога бев на контрола прв пат ми рекоа дека е забен каменeц и да го четкам појако со тврда четка. Сегашната забарка ми рече дека гадно ме зафркнале со тој совет и дека сум ја усложнил состојбата зошто тоа не било каменец и баш сум требал со мека четка да четкам зошто вака сум ги "издупчил забите". Се лекува ова на некој начин или само со порцелански заби :D

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Има ли чаре за парадонтоза. Наиме немам воспланеие на гинигиви или такво нешто ама на 3 заби имам развиено како кариес на границата на забот према непцето во форма на лак околу забот што единствено ми личи на парадонтоза. Кога бев на контрола прв пат ми рекоа дека е забен каменeц и да го четкам појако со тврда четка. Сегашната забарка ми рече дека гадно ме зафркнале со тој совет и дека сум ја усложнил состојбата зошто тоа не било каменец и баш сум требал со мека четка да четкам зошто вака сум ги "издупчил забите". Се лекува ова на некој начин или само со порцелански заби :D
За парадентоза нема чаре. Можеш само да ја одржуваш на нивото на кое е сега. Треба добра орална хигиена, четкање, забен конец, ортодонтски четки, хидроген и тоа е тоа.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27

Како жити се си ги издупчил?:) Иначе четкањето со твра четка ја надразнува гингивата па има тенденција да се повлекува ако подолго време силно ја четкаш со тврда четка (несмее непцето да крвари при миење на заби).А сум имал искуства да видам парадонтопатични заби у горна вилица,неколку кој беа пред испаѓање да направиме мост и пациентот да си ги носи здрави 8-10 години :):)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Како жити се си ги издупчил?:) Иначе четкањето со твра четка ја надразнува гингивата па има тенденција да се повлекува ако подолго време силно ја четкаш со тврда четка (несмее непцето да крвари при миење на заби).А сум имал искуства да видам парадонтопатични заби у горна вилица,неколку кој беа пред испаѓање да направиме мост и пациентот да си ги носи здрави 8-10 години :):)
Примав некоја медикаментозна терапија неможам да се сетам кој лек точно беше и од тогаш на повеќе заби од долна и горна вилица ми се појави како еден бел прстен широк околу 1 милиметар на ниво на забот веднаш штом завршува гингивата и почнува забот. За него ми рекоа дека е каменец и појако да го четкам и така и правев по што овој бел прстен премина во жолтеникав па потоа во кафен и почна дури на 1 заб да се продлабочува прстенот во длабочина на забот и да се развива кариес. Инаку со непцето никогаш немам имано проблеми, и се хранам релативно здраво многу ретко јадам благо, прости шеќери, газирани сокови и сл.

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27
Примав некоја медикаментозна терапија неможам да се сетам кој лек точно беше и од тогаш на повеќе заби од долна и горна вилица ми се појави како еден бел прстен широк околу 1 милиметар на ниво на забот веднаш штом завршува гингивата и почнува забот. За него ми рекоа дека е каменец и појако да го четкам и така и правев по што овој бел прстен премина во жолтеникав па потоа во кафен и почна дури на 1 заб да се продлабочува прстенот во длабочина на забот и да се развива кариес. Инаку со непцето никогаш немам имано проблеми, и се хранам релативно здраво многу ретко јадам благо, прости шеќери, газирани сокови и сл.

Не ми е јасно зошто го немаат тргнато забниот камен(кој го тргаат со ултразвук или уште ако е мек т.е плаг и се наога измеѓу забите го тргаат со лента една како шмиргла) кој е извор на микробактрии кој се причината за кариесот...види асален стоматолог што ке ти препорача и средувај со време да не дојде умртвување или вадење на забите

Член од
18 октомври 2011
Мислења
166
Поени од реакции
78
Е како ради забен џеб, цел заб да ти вадат и тоа здрав...? Забните џебови се отстрануваат...Тебе треба орален хирург да те прегледа, прво ваљда снимка ќе ти направат итн...Проф. Оливер Димитровски ти е меѓу најдобрите орални хирурзи кај нас...
А каде можам да го најдам д-р Оливер Димитровски?

Член од
5 февруари 2011
Мислења
234
Поени од реакции
28
Edno prasanje...postojat li uste tie sprejovi za usta so se ...sto se upotrebuvaa porano pred ispaganje v grad so imaa vkus na mentol i kade gi ima i kako se vikaat ako voopsto gi ima ?

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
А каде можам да го најдам д-р Оливер Димитровски?
Тој на Клиника за стоматологија работи во државна болница, прашај таму на рецепција...А мислам дека и на стоматолошката клиника во склоп на Европски Универзитет во Скопје работи, бидејќи е таму професор...На едно од овие места ќе го најдеш сигурно...Нека ти направи тој преглед...

Kajgana Shop

На врв Bottom