отиди и барај да те намачкаат со едно... поима неам како се викаше ама ми помина одмаПред некое време го правев кецот и сеуште не ми е помината осетливоста,дали е тоа сосема нормално нешто и што треба да превземам ?
отиди и барај да те намачкаат со едно... поима неам како се викаше ама ми помина одма
иначе си ебав мамата, гризнав виљушка и ептееен ситно парче од долен кец ми се скрши... и сеа ми е онака остар делот од забот кај што се скрши, ова ваљда се средува лесно?
баш се погоди утре неработен...
Се праи надоградба, за пола саат готов си и ништо нема да се познаеотиди и барај да те намачкаат со едно... поима неам како се викаше ама ми помина одма
иначе си ебав мамата, гризнав виљушка и ептееен ситно парче од долен кец ми се скрши... и сеа ми е онака остар делот од забот кај што се скрши, ова ваљда се средува лесно?
баш се погоди утре неработен...
Брзо се прави, а не се приметува. Само ќе пазиш што јадеш (топло, ладно, тврдо) забарот ќе ти каже, со тек на време (можда за пола година-година, две зависи што јадеш) нијанса можда ќе потемни тоа делче што е нормално па ќе треба пак да се интервениса. Ич да не му ја мислиш, не болине е ни милиметар квадратен, тоа ваљда мало е у поглед на заби?
не знам за надоградба, да не ми е незгодно после :S
најверојатно само "девампиризирање"
Моите предни два заба се надоградба, си ме видел, не се познава ич нели?не е ни милиметар квадратен, тоа ваљда мало е у поглед на заби?
не знам за надоградба, да не ми е незгодно после :S
најверојатно само "девампиризирање"
Осетливост на што?-Ладно?Пред некое време го правев кецот и сеуште не ми е помината осетливоста,дали е тоа сосема нормално нешто и што треба да превземам ?
Најпрво, нормално е двојките да се помали од единиците. Во ваков случај како твојот (гледајќи ја сликата), добро е да се консултираш со стоматолог, да изврши преглед за да утврди дали забот е сеуште во фаза ни никнување или процесот е стопиран од Х причини или е веќе целосно завршен, за да се види тоа можеби ќе ти треба и Рентген снимка. Доколку забот е целосно еруптиран, тогаш постои хируршко отстраниување на гингивата, ќе ти го пресечат вишокот од неа, доколку пак е во фаза на ерупција, ќе треба да се почека забот да еруптира и гингивата да се повлече, доклку пак има прекин во никнувањето на забот, тогаш може со помош на ортодонтска терапија да се извлече.Дали постојт некој вид на операција,зафат или шо ти јас знам шо за да ми го пресечет непцево?Ај сликовито да објаснам шо сакам
Прегледај го приврзокот 51411
Еве се потрудив напрајв нешо за да си ја кажам 'маката'.Двојкиве(поточно едната) ми е многу помала од единициве.Ко ќе се насмеам не се гледет заби туку непцеСега ми се појави во глава та идеја да се 'исечит' од непцево над двојкава за да дојт до израз забот.Е сега не знам колку и воопшто дали таква работа постојт или е изводлива па ако е некој запознаен нека повелит нека кажит...
![]()
Па на ладно и на многу топлоОсетливост на што?-Ладно?
Mене забот ми е никнат целосно.Значи тој е еднаков со другите заби не ми е погоре па да требит да го повлечам.Единствен пробем е што горниот дел е 'обраснат ' со непцево а кај другата двојка не ми е така.Сепак сега многу страшно испадна ова сечење и изгледа ќе си останам вакваНајпрво, нормално е двојките да се помали од единиците. Во ваков случај како твојот (гледајќи ја сликата), добро е да се консултираш со стоматолог, да изврши преглед за да утврди дали забот е сеуште во фаза ни никнување или процесот е стопиран од Х причини или е веќе целосно завршен, за да се види тоа можеби ќе ти треба и Рентген снимка. Доколку забот е целосно еруптиран, тогаш постои хируршко отстраниување на гингивата, ќе ти го пресечат вишокот од неа, доколку пак е во фаза на ерупција, ќе треба да се почека забот да еруптира и гингивата да се повлече, доклку пак има прекин во никнувањето на забот, тогаш може со помош на ортодонтска терапија да се извлече.
Доколку кариесот бил прилично длабок нормално е да има осетливост забот на ладно некое време, доколку таа осетливост не помине, би требало да се јавите кај стоматологот и да му кажете.Па на ладно и на многу топло
Па пред 2 месеца највеќе до 2 ипол и тоа кецотДоколку кариесот бил прилично длабок нормално е да има осетливост забот на ладно некое време, доколку таа осетливост не помине, би требало да се јавите кај стоматологот и да му кажете.
А осетливоста на топло може да биде предизвикана од иритација не непцето, доколку беше иритирано непцето при работа испирај со чај од камилица ( ладен)...
Кога беше пломбиран забот, пред колку време?