Заби и сѐ во врска со забите

Член од
9 септември 2008
Мислења
769
Поени од реакции
322
Пред некое време го правев кецот и сеуште не ми е помината осетливоста,дали е тоа сосема нормално нешто и што треба да превземам ?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Пред некое време го правев кецот и сеуште не ми е помината осетливоста,дали е тоа сосема нормално нешто и што треба да превземам ?
отиди и барај да те намачкаат со едно... поима неам како се викаше ама ми помина одма

иначе си ебав мамата, гризнав виљушка и ептееен ситно парче од долен кец ми се скрши... и сеа ми е онака остар делот од забот кај што се скрши, ова ваљда се средува лесно?
баш се погоди утре неработен...

O

Orion.

Гостин
отиди и барај да те намачкаат со едно... поима неам како се викаше ама ми помина одма

иначе си ебав мамата, гризнав виљушка и ептееен ситно парче од долен кец ми се скрши... и сеа ми е онака остар делот од забот кај што се скрши, ова ваљда се средува лесно?

Зависи колкав дел од забот ти е скршен. Ако ти е поголем дел ќе ти стаат пломба(не се ни познава иако е на кецот) а ако е многу мал дел ќе ти го ''исполираат''(ќе те девампиризираат) :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

Се праи надоградба, за пола саат готов си и ништо нема да се познае :)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
не е ни милиметар квадратен, тоа ваљда мало е у поглед на заби? :D
не знам за надоградба, да не ми е незгодно после :S
најверојатно само "девампиризирање"

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Брзо се прави, а не се приметува. Само ќе пазиш што јадеш (топло, ладно, тврдо) забарот ќе ти каже, со тек на време (можда за пола година-година, две зависи што јадеш) нијанса можда ќе потемни тоа делче што е нормално па ќе треба пак да се интервениса. Ич да не му ја мислиш, не боли :) Ако си у раст, ќе ти го лепат. Ако си одминал пубертет, мислам може со имплант ( Ilumious помош, не знам како се вика стручно :) ), трајно да се реши.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Моите предни два заба се надоградба, си ме видел, не се познава ич нели? :D имав неправилен загриз и ми се скршиле у сон кога бев 5 oдделение негде. Нема да осеќаш ништо уживај, исто ко твој да е забот :)

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Дали постојт некој вид на операција,зафат или шо ти јас знам шо за да ми го пресечет непцево?:eek:Ај сликовито да објаснам шо сакам :pos:
beautiful_smile.jpg
Еве се потрудив напрајв нешо за да си ја кажам 'маката'.Двојкиве(поточно едната) ми е многу помала од единициве.Ко ќе се насмеам не се гледет заби туку непце :cautious:Сега ми се појави во глава та идеја да се 'исечит' од непцево над двојкава за да дојт до израз забот.Е сега не знам колку и воопшто дали таква работа постојт или е изводлива па ако е некој запознаен нека повелит нека кажит...:icon_lol:

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Дали постојт некој вид на операција,зафат или шо ти јас знам шо за да ми го пресечет непцево?:eek:Ај сликовито да објаснам шо сакам :pos:
Прегледај го приврзокот 51411
Еве се потрудив напрајв нешо за да си ја кажам 'маката'.Двојкиве(поточно едната) ми е многу помала од единициве.Ко ќе се насмеам не се гледет заби туку непце :cautious:Сега ми се појави во глава та идеја да се 'исечит' од непцево над двојкава за да дојт до израз забот.Е сега не знам колку и воопшто дали таква работа постојт или е изводлива па ако е некој запознаен нека повелит нека кажит...:icon_lol:
Најпрво, нормално е двојките да се помали од единиците. Во ваков случај како твојот (гледајќи ја сликата), добро е да се консултираш со стоматолог, да изврши преглед за да утврди дали забот е сеуште во фаза ни никнување или процесот е стопиран од Х причини или е веќе целосно завршен, за да се види тоа можеби ќе ти треба и Рентген снимка. Доколку забот е целосно еруптиран, тогаш постои хируршко отстраниување на гингивата, ќе ти го пресечат вишокот од неа, доколку пак е во фаза на ерупција, ќе треба да се почека забот да еруптира и гингивата да се повлече, доклку пак има прекин во никнувањето на забот, тогаш може со помош на ортодонтска терапија да се извлече.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Какво сечење гингива бе шовие не траскајте :) не доаѓа во обзир таква сулида одеја, малку кога се повлекува гингивата забот е преосетлив не сам да сечеш, оди на ортодонт да ти го повлече забот подолу со некоја терапија ако има место, ама ќе треба да носиш мобилен или фиксен апарат

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Најпрво, нормално е двојките да се помали од единиците. Во ваков случај како твојот (гледајќи ја сликата), добро е да се консултираш со стоматолог, да изврши преглед за да утврди дали забот е сеуште во фаза ни никнување или процесот е стопиран од Х причини или е веќе целосно завршен, за да се види тоа можеби ќе ти треба и Рентген снимка. Доколку забот е целосно еруптиран, тогаш постои хируршко отстраниување на гингивата, ќе ти го пресечат вишокот од неа, доколку пак е во фаза на ерупција, ќе треба да се почека забот да еруптира и гингивата да се повлече, доклку пак има прекин во никнувањето на забот, тогаш може со помош на ортодонтска терапија да се извлече.
Mене забот ми е никнат целосно.Значи тој е еднаков со другите заби не ми е погоре па да требит да го повлечам.Единствен пробем е што горниот дел е 'обраснат ' со непцево а кај другата двојка не ми е така.Сепак сега многу страшно испадна ова сечење и изгледа ќе си останам ваква :LOL:

Член од
29 октомври 2012
Мислења
55
Поени од реакции
10
Па на ладно и на многу топло
Доколку кариесот бил прилично длабок нормално е да има осетливост забот на ладно некое време, доколку таа осетливост не помине, би требало да се јавите кај стоматологот и да му кажете.
А осетливоста на топло може да биде предизвикана од иритација не непцето, доколку беше иритирано непцето при работа испирај со чај од камилица ( ладен)...

Кога беше пломбиран забот, пред колку време?

Член од
9 септември 2008
Мислења
769
Поени од реакции
322
Доколку кариесот бил прилично длабок нормално е да има осетливост забот на ладно некое време, доколку таа осетливост не помине, би требало да се јавите кај стоматологот и да му кажете.
А осетливоста на топло може да биде предизвикана од иритација не непцето, доколку беше иритирано непцето при работа испирај со чај од камилица ( ладен)...

Кога беше пломбиран забот, пред колку време?
Па пред 2 месеца највеќе до 2 ипол и тоа кецот

Kajgana Shop

На врв Bottom