Заби и сѐ во врска со забите

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Има ли годишна граница до кога треба да бидат пораснати умниците,јас немам ниту еден пораснат ?
п.с викат умниците растат кога ке дојде паметот,ако е така може мене никогаш да не ми пораснат (шала nа моја сметка,јас частам)

S

Sheldon Cooper

Гостин
Има ли годишна граница до кога треба да бидат пораснати умниците,јас немам ниту еден пораснат ?
п.с викат умниците растат кога ке дојде паметот,ако е така може мене никогаш да не ми пораснат (шала ма моја сметка,јас частам)
измеѓу 18 и 25 години

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
значи вака,би сакала да прашам нешто.
Имам многу здрави и бели заби меѓутоа цел живот имав комплекс од нив зашто сите заби од 1 до 6 ми се вовлечени навнатре а посебно единиците,двојките ми се нанадвор и мене тоа ми претставуваше голем проблем и комплекс,уште како мала.Но како минуваше времето пошто растеа 7 и 8 тоа се повеќе си го приметував дека забите навистина ми се криви.Луѓето од страна цело време ми велеа дека не се приметува меѓутоа мене ми беше комплекс голем пошто имам доста широка насмевка ,значи буквално кога се смеам ми се гледаа и седмиците.
Пред две години решив тоа да го сменам.Протези не сакав да носам зашто ми беше долг период па решив да ставам порцелански навлаки на двете единици.Ги стругаа моите заби па ставив напред порцелан.Секако дека многу подобро изгледа сега ,конечно се смеам :) Ме интересира колку време се носат ? Колку се квалитетни пошто цело време си праам грди филмови дека ќе ми паднат и такви ствари :D

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27
Имам многу здрави и бели заби меѓутоа цел живот имав комплекс од нив зашто сите заби од 1 до 6 ми се вовлечени навнатре а посебно единиците,двојките ми се нанадвор и мене тоа ми претставуваше голем проблем и комплекс,уште како мала.Но како минуваше времето пошто растеа 7 и 8 тоа се повеќе си го приметував дека забите навистина ми се криви.Луѓето од страна цело време ми велеа дека не се приметува меѓутоа мене ми беше комплекс голем пошто имам доста широка насмевка ,значи буквално кога се смеам ми се гледаа и седмиците.
Пред две години решив тоа да го сменам.Протези не сакав да носам зашто ми беше долг период па решив да ставам порцелански навлаки на двете единици.Ги стругаа моите заби па ставив напред порцелан.Секако дека многу подобро изгледа сега ,конечно се смеам :) Ме интересира колку време се носат ? Колку се квалитетни пошто цело време си праам грди филмови дека ќе ми паднат и такви ствари :D

Па мали се шансите да се расцементираат и да ја голтнеш коронката :) :) иначе убаво е да се сменат на 8-10 години пошто се менува ситуацијата во устата со годините а може да дојде и до повлекување на гингива ако нешто не е правилно изработено...така да нема потреба од грди филмови :)

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
Па мали се шансите да се расцементираат и да ја голтнеш коронката :) :) иначе убаво е да се сменат на 8-10 години пошто се менува ситуацијата во устата со годините а може да дојде и до повлекување на гингива ако нешто не е правилно изработено...така да нема потреба од грди филмови :)
е фала ти ми олесна малку,пошто онака баш се стегам кога јадам пазам а не смее така знаеш мора да се ослободам пошто ги носам 2 год и ги осекам буквално како мои,само стравот преовладува :)

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Снегулке зошто не можам да ти пишам порака??
Ај пиши ми пп имам нешто да те прашам во врска со навлаките.

Член од
30 декември 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво ,
Сакам да прашам дали некој знае што да правам со болките за после оперативно вадење на заб ? - Неможам да ги сопрам ?

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Здраво ,
Сакам да прашам дали некој знае што да правам со болките за после оперативно вадење на заб ? - Неможам да ги сопрам ?
Аналгетик (Аналгин, Кафетин, Вентор и сл. само НЕ Аспирин). Задолжителна контрола кај докторот, за да се утврди причината за болка (зависи време има поминато од вадењето на забот и каде се чуствува болката).

Член од
30 октомври 2010
Мислења
919
Поени од реакции
907
Средство за белеење на забите?
Ја користам колгејт пастата за обелување на забите, ама не сум нешто задоволен.

Член од
3 август 2012
Мислења
431
Поени од реакции
1.012
Здраво ,
Nekakov analgetik ke ti ja smiri bolkata. Pij i na nekolku saati ako treba. Te boli najverojatno nepceto od toa so te cackale, zabot e otiden veke. I ne ekstremno topla i ekstremno ladna hrana. :D

Член од
26 октомври 2011
Мислења
795
Поени од реакции
375
Вака,бев пред некој ден кај ортодонт ми рече дека прво ќе треба да носам мобилна протеза за да ја раширам горната вилица(името и беше на Б нешто,не и го запомнив :() па потоа фиксна,дали некој знае како се вика и како изгледа таа мобилна протеза ? Затоа што веројатно не е како обичните што се носат на 10-12 години

Член од
11 ноември 2009
Мислења
2.809
Поени од реакции
2.631
Добро што е финтава со овие фамозни осмици,вчера бев на стоматолог за пломбирање и прво што ми рече: а умникот ти пораснал на криво,мора да го вадиме со операција, ми изнакажа триста глупости те многу глава ќе ме болело ако не го извадам, висок крвен притисок ќе сум имал ,абе ме отече.Ова како некоја мода да станало ,со сите со кои сум правел муабет на сите истото им го велат криво им растеле и слични објаснувања.Али така ме наплаши шо не ми доаѓа на крај на памет да одам,инаку немам никакви болки на тој заб и ставрно ако некој се разбира повеќе да ми објасни дали да одам или нееееееее

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Добро што е финтава со овие фамозни осмици,вчера бев на стоматолог за пломбирање и прво што ми рече: а умникот ти пораснал на криво,мора да го вадиме со операција, ми изнакажа триста глупости те многу глава ќе ме болело ако не го извадам, висок крвен притисок ќе сум имал ,абе ме отече.Ова како некоја мода да станало ,со сите со кои сум правел муабет на сите истото им го велат криво им растеле и слични објаснувања.Али така ме наплаши шо не ми доаѓа на крај на памет да одам,инаку немам никакви болки на тој заб и ставрно ако некој се разбира повеќе да ми објасни дали да одам или нееееееее
Каква мода што зборуваш??Ова се сериозни работи.Ако ти кажале дека треба да се ваѓа обавезно да го извадиш.Ако сега немаш никакви проблеми,тоа не значи дека нема да имаш проблеми во иднина.Подобро сега,отколку не дај боже ако се искомплицираат работите во иднина.Со заби нема играње.Многу болести излегуваат од неправилна нега на забите.Стисни заби и оди на операција.Имаш 2-3 страници наназад мое искуство со ваѓање долни осмици.

Kajgana Shop

На врв Bottom