Заби и сѐ во врска со забите

I

Iblis

Гостин
Хах па боље сите осмици него вака асиметричен да бидам :D

A анестезија само еднаш кога ми вадеа заб. Последен пат коа ми пломбираа бев 4-5то одд., кој те прашува за анестезија тогаш, те седнува и буши :). Сега кога би бирал, би одбрал без анестезија, како што кажа Солунски анестезијата и не е баш здрава за организмот, само ептен ако мора.
Осмиците се незгодна работа, нема правило кога и како излегуваат. Мене ми растат веќе 5 години, 2 се целосно излезени, едната си сака уште, а последната е на повидок. Не се секирај, додека има запчиња во устата арно е :D

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Кој е тиа заболекар кој за малку расипан заб би ставил анестезија .Анетстезијата и не е баш здрава ти ја кочи вилицата и влија на срцето .
Анестезија знаеме кога се става - при вадење на заб.......
Зошто е лоша анестезијата за срцето?

Г

Гучи

Гостин
Осмиците се незгодна работа, нема правило кога и како излегуваат. Мене ми растат веќе 5 години, 2 се целосно излезени, едната си сака уште, а последната е на повидок. Не се секирај, додека има запчиња во устата арно е :D
Мене пред 2 години (на мои 18) сите ми израснаа од еднаш, за неполна година :D

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
Дали е ова нормално, ми израсна десна осмица, ми растеше негде од Јуни, ама од левава нема ни трага!? Можно ми е никогаш да не ми израсне па само со една да останам? :(
Ако веќе имаш осмици ( умници ) оди на забар да ти ги залие.
Мене ми ги поправи, на површина изгледаат бели, но всушност брзо се расипуваат.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Тие Crest може да се најдат негде у мкд бе ?

пс: Некој да ми го опише лечењето на гингивит детално :P?

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Хах па боље сите осмици него вака асиметричен да бидам :D

A анестезија само еднаш кога ми вадеа заб. Последен пат коа ми пломбираа бев 4-5то одд., кој те прашува за анестезија тогаш, те седнува и буши :). Сега кога би бирал, би одбрал без анестезија, како што кажа Солунски анестезијата и не е баш здрава за организмот, само ептен ако мора.
Не е лоша за организмот воопшто, освен ако имаш хронични заболувања на срце бубрези и сл. во тој случај докторот ќе одлучи дали ќе става анестезија со адреналин или без. Или нема да става. Или ако примаш медикаменти што вклучуваат антикоагулантна терапија. Од кај вадите вакви муабети незнам.
--- надополнето: 7 март 2012 во 18:39 ---
Колку пари чинат фиксни протези горна и долна на државна клиника.. знае некој отпилика?
Околу 12 иљади мислам, зависи индивидуално. Иначе ФЗО (фондот) не покрива фиксни протези, така да исто ти е дали на клиника или во некоја приватна. Кој ортодонт ќе си го одбереш да те "лекува" е твоја желба, може и приватно да најдеш негде поефтино.

М

Мартин`

Гостин
Како може во мртов заб да чуствувам болка при пиење ладно/топло и јадење ? до што може да е ?
Докторов кај што одам вика нема шанси да те боли, а тој до него што ми беше расипан ми го направија ..

И некоја паста ми препорачаа за на тој заб да сум четкал повеќе, само не запомнив како беше името. Да не одам пак ме мрзи сега, ако некој знае како се вика пастата нека пише да ја земам.

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
Луѓе, парадонтоза нешто... траен иљач? има?
освен чистење на забен каменец на забар и апликација на адстрингентниот Гингивал? :)
инаку, каков е тој страшен симптом - опаѓање на забите? кога се дешава? после колку време?
Инаку јас имам воспалние и мини оток на непцата околу двата горни кеца, и ми крварат само кога ги четкам

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Како може во мртов заб да чуствувам болка при пиење ладно/топло и јадење ? до што може да е ?
Докторов кај што одам вика нема шанси да те боли, а тој до него што ми беше расипан ми го направија ..

И некоја паста ми препорачаа за на тој заб да сум четкал повеќе, само не запомнив како беше името. Да не одам пак ме мрзи сега, ако некој знае како се вика пастата нека пише да ја земам.
Лакалут?

Член од
18 октомври 2011
Мислења
166
Поени од реакции
78
Луѓе, да не знаете дали има и кај можам да најдам холистички(биолошки,алтернативен) заболекар во Скопје или општо во Македонија? Дали постои кај нас таков?

Иначе холистичките заболекари кои иако се разликуваат по некои сфаќања, сепак се согласуваат на штетноста на амалгамските(сребрените кои содржат 50% жива) пломби и нивно некористење, огромната опасност по здравјето на човекот што ја чинат чистењето односно полнењето корени(root canal) итн. Значи тие се алтернативни, односно со други зборови се грижат за здравјето на нивните пациенти и тоа е нивна главна цел, а не манипулација и правење профит на сметка на нивните пациенти. Дали некој од вас слушнал за такви во Мк?

P.S. Мислењево ќе го напишам и тука и во Каде можам да најдам

H

HoT IcE

Гостин
Колку време расне бре овој демон од заб народски наречен умњак..
It's a hell of pain..
3-rage-face.png

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498

Kajgana Shop

На врв Bottom