ЗЕМЈОТРЕС!

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.482
Поени од реакции
3.294
Ништо не осетив, сега надвор коа искочив ме прашуваат "како земјотресот" јас се зачудив, сум спиел ко топ. Страшно било, срушени згради во 4 сабајле. Имало и затрупани, слушнав ќе сме праќале и ние екипа со термални дронови да бараат преживеани. Језиво.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Језив е притисокот што се ствара на прозорите, сабајле во сонот најсериозно прво помислив дека некој сака да ми влезе преку прозор, некој измешан вид на крцкање + лупање се слушаше на стаклото.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.847
Поени од реакции
21.652
Кога сме веќе на темава земјотрес, онака чисто информативно расчепкав и дознав дека најсилен земјотрес некогаш регистриран бил во Чиле со магнитуда од 9.4-9.6 степени кој траел 10 минути o_O.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Jaс не бев уште заспан, не ми идеше сон. И таман некако почнав да заспивам, земјотресот.
Си реков умирам готово, срцево нешто не работи ко шо треба :D
И станувам одма, гледам татко ми станал запалил ламба, шо стана бе му велам (уште на будала се прам), глеј ја ламбана уште се ниша (ми вели), земјотрес имаше.
Ептен гадно чувство, онака ко растреперување на душата.
И еве сега со 2 сати спиење жмигам ко мајмун пред банана.

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
Порано земјотрес имавме еднаш на 3 години, што е ова сега, како зачестија, секоја година по неколку ги има. И овој 6.4 ич не е шега. Добро е само што се далеку од нас.

Morgan Freeman

Немодератор
Член од
23 април 2010
Мислења
2.940
Поени од реакции
4.438
Јас немав осетено земјотрес сѐ до некаде кога наполнив 8-9 години. И потоа беа многу ретки, во последниве 3-4 години ептен зачестија. Необично.

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
цел ден потреси во албанија. Скоро на секој саат. Веројатно афтершокови.
Сите околу 3.5-4.

Ме зачуди оној од Босна како толку се осети. сепак подалеку е, а и доста помал интензитет. Пократко траеше од оној во 4 сабајле, ама сепак остави трага.

Вакви ствари те тераат да се запрашаш колку уствари градбиве се сигурни пред се во Скопје, особено поновите изградени пост 2010 година кои се наштанцаа ко лего коцки. Пошо реално мислам и на 10ти да живееш, тоа се плитки потреси за да се осетат толку многу, и веројатно има импакт и квалитетот на градба.

Би било добро некој градежен инжинер/геодет/архитект/геолог да даде некој исказ "од внатре", и да каже колку тие испитувања и студии се подложни на корупција и мачкање очи, или стварно критериумите се строги и дали и колку се исполнуваат истите.

Знам пред некое време имаше контроверзи околу Џевахир, но тоа можеби беа некои наметнати информации од конкуренти.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
цел ден потреси во албанија. Скоро на секој саат. Веројатно афтершокови.
Сите околу 3.5-4.

Ме зачуди оној од Босна како толку се осети. сепак подалеку е, а и доста помал интензитет. Пократко траеше од оној во 4 сабајле, ама сепак остави трага.

Вакви ствари те тераат да се запрашаш колку уствари градбиве се сигурни пред се во Скопје, особено поновите изградени пост 2010 година кои се наштанцаа ко лего коцки. Пошо реално мислам и на 10ти да живееш, тоа се плитки потреси за да се осетат толку многу, и веројатно има импакт и квалитетот на градба.

Би било добро некој градежен инжинер/геодет/архитект/геолог да даде некој исказ "од внатре", и да каже колку тие испитувања и студии се подложни на корупција и мачкање очи, или стварно критериумите се строги и дали и колку се исполнуваат истите.

Знам пред некое време имаше контроверзи околу Џевахир, но тоа можеби беа некои наметнати информации од конкуренти.
Со оглед на тоа дека се штанцаат згради за два месеци, не верувам дека се пази нешто многу на арматурата. Како од пластелин да се. Штом читам по интернетов дека се тресело деца кога трчаат, можам да замислам што има во конструкцијата...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.140
Поени од реакции
42.875
Дали издржува земјотрес не е битно колку бетон има него конструкцијата на објектот каква е, затоа кога бил земјотресот во Скопје новите згради биле како недопрени а све старото се срушило како кула од карти.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.827
Поени од реакции
67.202
Не ни сакам да размислувам на тема квалитет на изградба. Живеам во нова зграда, а комшијата до мене се слуша како рчи на спиење. 70-80% од новите згради од Куманово испукуваат внатрешно по 7-8 години од вселување.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.543
Поени од реакции
29.114
Работев под Џевахир у една фирма. Скоро цела година вршеа тестови за земјотрес, знам и ние доле им ги осеќавме вибрациите. Камо среќа сите да тестираа како нив.

Kajgana Shop

На врв Bottom